eBay (официјална тема)

S

staycalm

Гостин
Според што ги царинат пратките? Цена или тежина?
На пример пратка што чини 300 евра и тежи околу 1кг колку би била чинела царината?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Според што ги царинат пратките? Цена или тежина?
На пример пратка што чини 300 евра и тежи околу 1кг колку би била чинела царината?
Си имат царински ценовник и тарифа, зависит шо ќе порачаш си се водат по то и ти царинат.

S

staycalm

Гостин
Дали е точно дека ако пратката е испратена преку DHL ќе платам царина а ако е преку Singapore Post нема?

Член од
15 февруари 2012
Мислења
2.680
Поени од реакции
1.805
Првото 100 посто, второто е 50-50 :) али во повеќето случаеви не плаќаат...

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Дали е точно дека ако пратката е испратена преку DHL ќе платам царина а ако е преку Singapore Post нема?
Зависи и што е. И со Сингапур последно време плаќаат царина.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Нема врска дали е ДХЛ,ТНТ,Италијанска,Ројал маил.........,ако испраќачот и примачот се физички лица и ако производот не надминува вреднос од 45 евра не се плаќа ништо

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Телефон е :/
За телефон не се плака царина се плака само данок 18% но има друга опасност. Ако е fake постои можност и никогаш да не го добиеш без разлика преку која пошта ке ти го испратат.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
За телефон не се плака царина се плака само данок 18% но има друга опасност. Ако е fake постои можност и никогаш да не го добиеш без разлика преку која пошта ке ти дојде..
Не сум купувал телефони од интернет ама не ми е јасно како можже да го запленат и тоа без да го известат примачот.
На крај краева самсунг глакси с5 тука ако е 40к а ја сум го купил 10-15 со кое право ми го запленува

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Не сум купувал телефони од интернет ама не ми е јасно како можже да го запленат и тоа без да го известат примачот.
На крај краева самсунг глакси с5 тука ако е 40к а ја сум го купил 10-15 со кое право ми го запленува
Конкретно за самсунг ке ти дојде писмо од К&К и решение од Државен завод за индустриска сопственост и од цариската управа на три страни изнапишано и на последниот ред ке прочиташ само дека според законот тој и тој член тој и тој го прекршуваш законот за индустриска сопственост и К&К како единствен увозник на самсунг за Македонија со соработка со царинската управа имаат полно право да ти го запленат и уништат (е сеа дали ке го уништат или некое синче или ќеркиче ке го носи тоа не навлегувам). И сеа имаш таму против ова решение право имаш да поднесеш жалба во рок од 15 дена бла бла бла. Ако го најдам ке го скенирам да го видиш. Мене два пати ми запленија телефони од нет нормално копија и од тогаш сите ги опоменувам.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Конкретно за самсунг ке ти дојде писмо од К&К и решение од Државен завод за индустриска сопственост и од цариската управа на три страни изнапишано и на последниот ред ке прочиташ само дека според законот тој и тој член тој и тој го прекршуваш законот за индустриска сопственост и К&К како единствен увозник на самсунг за Македонија со соработка со царинската управа имаат полно право да ти го запленат и уништат (е сеа дали ке го уништат или некое синче или ќеркиче ке го носи тоа не навлегувам). И сеа имаш таму против ова решение право имаш да поднесеш жалба во рок од 15 дена бла бла бла. Ако го најдам ке го скенирам да го видиш. Мене два пати ми запленија телефони од нет нормално копија и од тогаш сите ги опоменувам.
Во тој случај нека ми обезбеди цени како на нет па да не морам да купувам

Ти заплениле телефони и си останал ладнокрвен?

Море маме ќе им се расплаче на возилата (скршени прозори,светла,штопови ретровизори...................,) на К&К и царина.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Во тој случај нека ми обезбеди цени како на нет па да не морам да купувам

Ти заплениле телефони и си останал ладнокрвен?

Море маме ќе им се расплаче на возилата (скршени прозори,светла,штопови ретровизори...................,) на К&К и царина.
Бев таму и во тоа заводот и во К&K и во царина сите ти викаат тоа ти е законот. Те префрлаат како топка иди кај Јанко иди кај Станко. На крај завршив во царинска и му викам на тој цариникот оптегнат цел мислиш на плажа е нешто да доплатам за да ги земам телефоните а он онака ладно ми се насмеа и вика биди среќен што казна не ти пишуваме па да биде уште поголема. Од тогаш телефон од нет не. Златна Русија, имаат безцаринска зона со Кина парче праат,

S

staycalm

Гостин
За телефон не се плака царина се плака само данок 18% но има друга опасност. Ако е fake постои можност и никогаш да не го добиеш без разлика преку која пошта ке ти го испратат.
Овој е кинеска марка, има нешо опасност?
Значи кинески модел на телефон е не е никаква копија од самсунг или ајфон или нешо...

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Овој е кинеска марка, има нешо опасност?
Значи кинески модел на телефон е не е никаква копија од самсунг или ајфон или нешо...
Опасност дали ќе ти се погоди :P Инаку друга нема, ке ти пратат писменце од царина дека имаш телефон кој треба да биде одданочен 18% и тоа е тоа. Само да не личи на ајфони самсунзи и др популарни марки.

Kajgana Shop

На врв Bottom