E што е де турбофолкот?

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
А чекајте. Од каде фактов дека сите го плукет а се во кафана секој петок? Имате доказ? Некој посебно? Ова јас го сметам за генерално омаловажување! :D
Да бе, престанете или преформулирајте реченици, стварно гадно звучи.

Фактите зошто луѓето не го сметаат за музика се многу јасни, мрно, ако бараш тоа да ти кажат постојано ќе се повторуваме, неквалитетот, завивањето, и така натака навака.

А шо па ако има такви лицемери? Не се ни 100% од таквите луѓе лицемерни, туку можеби се помируваат со судбината и околината, а па тоа го прават можеби од мрза да се борат со квантитетот, можеби и веќе им влегло у уво, а можеби веќе не им е гајле се додека иде уз црвено. Но сепак се многу свесни за вистината зад турбофолкот.
Јас лично познавам такви луѓе и донекаде разбирам како можат да живеат така, но тоа е чисто емпатски (мојата специјална вештина) бидејќи лично тоа не би го поднела, мамицу им ебем :tapp:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Гадес се налути.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Се слагам со Goddess дека ако се тиче квалитетот на турбо фолкот скоро се е кажано на темава, и дека веќе е истрошена. Кич и невкус.Крај. There's nothing more to it!
Али пошо може и рок да слушаш па да бидеш кич(и богами повеќето од нештата у животот се граничат со патетика и кич), онда нема зашо да се згрозуваме од луѓе кои си сакаат турбо фолк. Турбо-фолкот у својата поедноставеност на стиховите, знае лесно да мавне на потребата за мелодраматичност која ја имаме сите, па затоа(особено со вишок промили алкохол у крв) лесно станува заразен.
Од приницип одбивам да го слушам, али не се ни срамам од фактот дека сум проаѓала ноќи и ноќи пеејќи и пиејќи на таква музика.
Живееме у период на турбо-фолк идеал(добро тело, извештаченост, дебели пари, ефтини емоции), па што и да не слушаме кога се воспева?

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Тоа ти е пер, комунистича работа.
Сите се праат ИН со некој дуб хаус и прогресив транс а сите до еден ги знаат сите песни на Цеца на пример.

Кажано на нашки пер, се праат нешто што не се.

Слушам се, можам да се располжам и да рипам на Скази, да ги слушам Vaya Con Dios или пак да завршам на маса во кафана. Се е до расположението. Не бегам од тоа, тоа сум јас.. и сакам таков живот безразлика што и како се збори за мене од страна.. не ебам жива сила..
е ова се поштуе,ниедна музика не ми пара уши можам да се адаптирам во секакво друштво и на секакви места со било каква музика слушам и турбофолк и рок и хаус и не ми смета ништо,абе кафана је моја судбина :pos: мерака није за сељака :pos: :pos: :pos:

Mind In Motion

Smirking Revenge
Член од
29 мај 2007
Мислења
816
Поени од реакции
46
Турбофолкот е она од кое Господ треба да не чува, покрај војната и гладот=)

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Мојата потреба за мелодраматичност ја задоволувам со висококвалитетни текстови. Препорачувам и останатите да пробаат така. Да си го подигнат вкусот и да немаат толку ниски потреби (Турбо фолк текстови).

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Мојата потреба за мелодраматичност ја задоволувам со висококвалитетни текстови. Препорачувам и останатите да пробаат така. Да си го подигнат вкусот и да немаат толку ниски потреби (Турбо фолк текстови).
:eek:ftopic: Ќе го јадеш во кафана наредниот петок :zlo: :pos2:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Мене ми е битно со кој сум.Можам да се развеселам на секоја музика(е добро сега да не е ептен некој претеризам).Јас не слушам турбофолк по дома и не ја варам музиката многу многу,ама на крај краева,ако друштвото решило да иде во кафана идам со нив и си правам да ми биде убаво.
Ако сам не си направиш да ти биде убаво,никој нема да ти направи.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
:eek:ftopic: Ќе го јадеш во кафана наредниот петок :zlo: :pos2:
АУф ти ке ми кажеш :pos2: Нема ваљда да ме носите у некоја турбо биртија :pos2:

доста беше оф топик, извањаваме се.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Проблемот е што високо-квалитетен текст ретко мава на мелодраматичност. Потребно е упростување и патетика за да ти ги погоди тие "жички". А, истата ја има и у други жанрови, не само у турбо-фолкот, како на пример у Last Resort на Papa Roach или Heaven's On Fire на Kiss(ефтиноќата особено паѓа у очи кога конкретнава песна ќе се слуша у пакет со спотот).
Различни се, али али имаат иста суштина. Со преувеличување и комерцијални трикови маваат на тинејџерска патетика, еуфорија, бес и сл. Или да го цитирам Cobain:"-Teenage angst has paid off well...". Така да кичот у својата дефиниција не е резервиран само за турбо фолк. И ме курчат особи кои паѓаат у транс на песни од HIM и Papa Roach, а плукаат турбо-фолк. Пошо тоа е све исти к***ц у различно пакување.
Нормално дека не треба да се фаворизира било што шо е кич, и да има масовна медиумска подршка како што има турбо-фолкот кај нас, али па и да не се правиме дека имаме врвен вкус и совршен осет за естетика.
На крају крајева, све е личен вкус.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Проблемот е што високо-квалитетен текст ретко мава на мелодраматичност. Потребно е упростување и патетика за да ти ги погоди тие "жички". А, истата ја има и у други жанрови, не само у турбо-фолкот, како на пример у Last Resort на Papa Roach или Heaven's On Fire на Kiss(ефтиноќата особено паѓа у очи кога конкретнава песна ќе се слуша у пакет со спотот).
Различни се, али али имаат иста суштина. Со преувеличување и комерцијални трикови маваат на тинејџерска патетика, еуфорија, бес и сл. Или да го цитирам Cobain:"-Teenage angst has paid off well...". Така да кичот у својата дефиниција не е резервиран само за турбо фолк. И ме курчат особи кои паѓаат у транс на песни од HIM и Papa Roach, а плукаат турбо-фолк. Пошо тоа е све исти к***ц у различно пакување.
Нормално дека не треба да се фаворизира било што шо е кич, и да има масовна медиумска подршка како што има турбо-фолкот кај нас, али па и да не се правиме дека имаме врвен вкус и совршен осет за естетика.
Сличноста меќу овие две накратко кажано што овие ќе се убивале у кафана а овие у соба-а споредба на жанровите и музиката е невозможно.
Папа роач и миле китич
или Хим и што ти знам лепа брена.
Инаку цитатот од курт мислам дека не е баш на место-таа реченица ја напишал со друга намена не е за џабе како прва линија од нивниот последен студиски албум.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Луѓе што слушам? Каква борба против турбо фолкот? Сакате некоја чаша наместо од подот да се скрши од вас? Аргументот: Добра е музиката за пиење сум го чула милион пати. Едно не ми е јасно: Нели не трба да пиеме/се пијанчиме, за какво пиење овде станува збор? Тетката која пее: А код тебе су још моје гачице нормално дека за мене е порок, ама се изгубија сите критериуми и затоа некои не можат да го препознат, не ги обвинувам и јас сум понекогаш збунета.И за на крај ќе го цитирам Чомовски: ,,Родители тргнете ги децата,, и уште еднаш ,,Родители тргнете ги децата,,, секој пат кога на вашите мали екрани, силиконската тетка ќе се треси или ваља по некој кревет без разлика.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Како што реков, висококвалитетен текст :)

Ама не се сложувам со тебе дека таков текст ја губи мелодраматичноста. Има многу повеќе мелодраматичност, само што таа мелодраматичност е на едно повисоко ниво склопена, и е е тешко од прва да се погоди и почуствува.

Kajgana Shop

На врв Bottom