И еве сме тука после две години мрчење за Noah. Јас кој требаше да му шутирам пенали и вие што требаше да ги браните, во обратни улоги. Две години ви трубев дека ова е најглупавата приказна што некој може да ја претвори во филм без да го смести филмот во жанрот "Fantasy". Едноставно не постои ништо што може да му даде некаква смисла на Ное. И сега одеднаш нервоза околу камењата и целата таа заебанција.
Другарот
@Forrest Gump во една прилика изјави: „Ми рекоа дека филмот на Аронофски не ја следи точно Библијата, но јас не сум тука да се расправам чија измислена приказна е подобра.“
И во право беше (како и обично) иако јас би рекол дека измислената приказна број 2 е подобра. Аронофски колку толку успеа да закрпи некои дупки, направи некаква инфраструктура, направи целиот тој градежен процес да изгледа возможно, а останатото е од Господа.
Сега знам: а бе Ио не ни е нас до тоа туку од Аронофски друго очекувавме... е јбг, со ретки исклучоци не може да ви погоди човек. Лебедот кога го направи го дочекавте на ѓон, оти бил квази-уметност, претенциозен, срање... сега кога ви направи филм за широките народни маси, со цртање, пак не ви чини. И не е само до Аронофски, редовно се плука по филмови од типот на Tree of Life. Се нешто ви фали. А сега ја барате Фонтаната. За Gravity иста приказна: пред да го направат, Холивуд бил срање, Марвел - Шмарвел, требало пореални филмови... бидна Gravity, прашувавте „а каде е чудовиштето?“
Ок, реално и јас очекував нешто друго од Аронофски ама ова е тоа и што има сега да се напињам да не ми чини филмот само затоа што режисер бил Аронофски а не Спилберг. Филмот е тој што е, независно кој го нарачал и кој стои зад него и јас како таков сакам да го дискутирам, а Аронофски нека се мисли на која група сака да и угоди.
Значи сега на кратко, бидејќи ме притиска времето: ако не ви беше јасно дека приказната нема смисла не знам како да ви објаснам: не е направено според вистински настани. Фантазија е. Кога гледав Croaching Tiger Hidden Dragon не се напнував зошто луѓето летаат. Не знам зошто би се напнувал сега, или пак ми помина желбата за пенали. Онака решив да видам како ќе го прикажат тоа што веќе го знаеме како приказна, и не беше лошо. Има добра сценографија, добро темпо (до некаде, за ова подоцна), добар саундтрак, добри ефекти... мене ми беше многу лесен за гледање од почетокот се до борбите за бродот, имаше динамика. Не знам зошто некои од вас викаат дека брзо го исклучиле, ова не е филм кој е така лош да ти скисне за 20 минути, поминува лесно како драма, има содржина и постојано се случува нешто.
За мене проблемот е второто полувреме. Мислам дека филмот ќе беше далеку подобар да завршеше кога Ное отплови со арката, да завршеше со некаква нарација или некаков текст, ама наместо тоа ја истегнаа работата до максимум и тука темпото падна... едноставно целиот овој дел делува како вештачки да е додаден на остатокот, како да не е дел од истиот филм.
Да резимирам: далеку од некое остварување, нема ни да се осмелам да вметнам уметничко, но сосема солиден филм за гледање. Можеби нема премногу работи за фалење, ама не знам што толку па заслужува хејт? Си мислам на крајот дека моите очекувања од една ваква приказна беа никакви, а вашите биле големи. Не можам да разберам зошто.
Егзодусот кога е?