Дрога ( Наркотични дроги )

• Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Како се викаат редовните корисници (јузери) на марихуана?
Еве не сте наркомани, викате дека не сте зависни, а сепак имате потреба редовно да си конзумирате џоинтче.
Јас редовно пушам цигари и сум пушач. Знам дека е “порок“ ама ете иако мислам дека можам да ги оставам не ги оставам и сум долгогодишен пушач. :toe:
Тие што конзумираат редовно алкохол ете се алкохоличари.
Редовните корисници односно зависниците од дрога општо познато е дека се наркомани.:toe:
Е сеа марихуаната била лесна (лајт) дрога, дали јас ако пушам лајт (лесни) цигари не сум пушач?
Ај да не ве “навредувам“ со ова наркомани кажетем ми вие ТОЧЕН назив.
ПС: Растаман како одговор не го прифаќам, тоа може да си само на јамака.:smir:

Немам потреба, туку желба. Прави разлика. Огромна е.
Ко шо рече момаков над мене, ко си зафатен, 2-3 неделни не ти ни текнува на џокла, и после ко ќе ти понуди некој, со кејф зимаш. Зашо САКАШ. А не зашто чуствуваш потреба!
Точно. И ја зашто пушам марихуана сум пушач. А не наркоман. Ти даде смарти горе што е дефиниција за наркоман.
Тие што конзумираат редовно алкохол (штоетоаредовно?) не се алкохоличари, туку редовно користат алкохол.
Ако се Зависни од алкохол, тогаш се алкохоличари.
Редовен корисник на дрога и наркоман не е исто.
Всушност, ти си наркоман, а ја не сум. Со оглед дека не сум ни редовен, туку повремен корисник, а не сум зависен. А ти си редовен корисник и си зависен од цигари.
Да, никотинот е дрога.

Facepalm.

What the fuck??? Марихуана со мед? Што ефекти има ова жити господ :uvo:

Медness (:

По трети пат: Ја пушам марихуана од 2001. Од 2001 до 2003 пушев скоро секој ден. После ми се смени начинот на живот и не ми беше интересно да пушам. Свати го тоа како пиеш вино/ракија/пиво со друштво скоро секој ден на седенки. После извесно време сакаш да пробаш други работи у живот и не пиеш зашто досадно ти е и немаш време.
Е после 2005 пак од време на време пушев, викендашки. Може да се случи и месец дена да помине да не ми текне на јоинт. Значи ако немам добра причина - друштво за тоа не палам. Јоинт ти е друштвена работа и се пиши у друштво за да се опуштат сите, значи без нервоза сите, и 2 часа тргнати проблеми. Значи се релаксираш. Палиш лулето на мирот и се зезаш 2-3 часа зависно колку е јака марихуаната.
Еве сега сме 2010 и пушам пак. Некогаш од што немам време па не ми текнува да запалам 3-4 недели. Па после дојде другар ми и ми каже ‘‘бреј ама добра трава купив оди да пушиме и да пиеме еспресо у кафич‘‘.... И идеме у темни подруми и тамо пушиме, се криеме од светлината зашто сме гнасни наркомани и несакаме такви да не видат надвор. НЕ. Се возиме со кола и пушиме и додека да свртиме некое кругче околу градот ние сме ХАЈ и после како такви седнуваме у кафиќ и правиме муабет, се зезаме за било што. Се зезаме и кога не сме ХАЈ, ама кога си хај повише ти е до зезање.
Лоша ситуација е некој да се засити од марихуана па да помине на таблети или лсд, или штознам која синтетичка дрога. Додека човек е на марихуана он е супер човек веруј ми. Боље ке седам со 10 напушени наркомани него со 1 пијан сељак да гњави.

Чекај, чекај полека, не се разбравме изгледа. Јас не барав “исповед“ кој колку и како си користи. :pos2:
Јас прашав:
Како се нарекува редовен конзумент на ганџа?
Дополнение.
Што за вас е редовно консумирање на ганџа?

Многу е јасно дека нема некого да наречеш алкос ако на пример пивне малку повеќе кога ќе искочи (кафич, диско...) или па на некоја домашна прослава.
Така ја разбирам и ганџанта. Ако ја конзумира некој тук там кога ќе се најде во “соодветно“ весело друштво е една работа а сосема друго е кога редовно си ја набавува за одреден период, за еднаш дневно, 2-3 пати неделно итн.итн. во зависност од “потребата“ за ганџа.
Околу нештетноста и независноста од ганџа “јасно“ ми е, ме интересираше дали има соодветни термини за ова што прашувам.

Ако ми одговорите околу термините ок ако не пак ок.

Со твојов одговор ми наметна друго прашање сеа.

Според мене ако се заситиш од нешто прекинуваш да го користиш (конзумираш). :toe: Немора да бараш нешто “појако“. Додека одбираш што сакаш, тогаш пробуваш. Јас кога почнував да пушам, пробај едни цигари, пробај други и кога си заклучив дека овие ми се “највкусни“ од тогаш само нив си ги конзумисам.
:toe:
Или со алкохолот на пример. Јас најчесто си пијам пиво и немам потреба секоја вечер да појачувам односно да идам на вотка па на апсинт па да дотуркам до шпирт. :nesum:
Мене ми сосема јасно дека си има луѓе кои што со години си користат ганџа и ни на крај памет не им е да пробаат хемија. Тоа се “прелажуваат“ да пробаат и ова и она, онака демек од радозналост само, незрели и неизградени личности обично доста млади. Ако има кој да им понуди или поттури (што се вика) алтернатива за ганџа во стил „Ако ова не си пробал ништо незнаеш“. :uvo:
Објаснувањето дека стануваш зависен од ганџа само ако си “слабак“ не ќе да е доволно. Дилерот кога ќе те види и те одмерува, ти прави психолошки профил и одлучува: ти може повели имај супер забава или ааа не ти си “слабак“ ќе станеш зависен неможе за тебе. :vozbud: Да не се лажеме, моИт. :smir:
Бидејќи темава ја читаат и помлади (да не речам деца) не е коректно да се рекламира ганџата како нешто супер и екстра. Ок, држи муабетот дека е помалку штетна и бла, бла од другите дроги но сосема нормално се функционира и без неа. Апсолутно не е неопходна за човек добро да си помине, да се забавува и да се дружи. :toe: Другарите викаш дека ти се супер кога се хај, ама верувам дека се супер и кога не се хај. Ганџата не им го подобрува карактерот сто посто сум сигурен.

Бидејќи темава ја читаат и помлади (да не речам деца) не е коректно да се рекламира ганџата како нешто супер и екстра. Ок, држи муабетот дека е помалку штетна и бла, бла од другите дроги но сосема нормално се функционира и без неа. Апсолутно не е неопходна за човек добро да си помине, да се забавува и да се дружи. :toe: Другарите викаш дека ти се супер кога се хај, ама верувам дека се супер и кога не се хај. Ганџата не им го подобрува карактерот сто посто сум сигурен.
Тука си малку грешка. Барем јас имам приметено дека луѓето што пушат марихуана еднаш, 2пати месечно се делеку по хумористични, по опуштени, релаксирани, не се замараат за глупости и слично. Еве земи ги раперите на пример. На нив више во културата им влезе да пушат марихуана. Резултатот? Пуни се со заебанции, искулирани, желни за дружење итн... На пример тие во Америка... Кажи ми ЕДЕН црнец-рапер (еве нека не е ни црнец), што не знае да каже добра смешка и што не е насмеан поголемиот дел од времето :wink:. За македонциве сигурен сум дека знаеш на кој мислам и како мислам.

Еј, имаш прао, америчките нигери ни се пример како треба да се однесуваме!
-.-

Него, Вони, овојпат се слагам со поголем дел од постот...
Факт е дека не е неопходна.
Марихуаната не е потребна, али, според мене, пожелна.
Марихуаната е луксуз, луксуз кој сметам дека можам да си го дозволам. Исто ко ти цигарите.
Марихуаната велиш нема да те направи по паметен, ил друштвото ќе биде подобро ако пуши...
Јасно.
Али од друга страна тврдите дека марихуаната ќе те расипе? Дека ќе те направи мрзелив, дека мозокот ќе ти го исуши?
Брат. До човекот е. Don't blame the herb.
Ако си шупак и пушиш марихуана, ти си шупак што пуши марихуана. А не шупак Зашто пуши марихуана. Капиш? (:

@Voni
GodHate даде убаво објаснување ...
не пушам оти сум зависен туку пушам кога сакам и имам желба ...
Факт: Се осеќам зависен од цигарите затоа шо неможам да ги баталам ...
Но не се осеќам зависен од ганџата затоа шо кога сакам пушам, кога несакам непушам, а кога непушам немам симптоми на зависност како шо имам од цигарите на пример ... ниту некаква психичка потреба .. (а да не шлапам колку време и како сум пушел, само да речам дооволно долго и доооволно активно)

Нема да поверуваш 170 денари .

Дали се станува зависник од Марихуаната ? Пушев добри 4 години 24/7 во неделата сега во месецот 2-3 пати. Морам да признаам кога сум останувал без травче сум знаел да бидам и нервозен но наоѓав некоја занимација.Кога решив да одморам малку имав како да кажам блаѓи кризи на нервоза кој траеја неколку дена.Но дали може уживател на Марихуана да се квалификува како зависник мислам дека НЕ. Марихуаната е прекрасна доколку знаеш зошто ја пушиш.

Ма и да ти ја дале за 500 пак исто срање е и логото не дава стандард на состав како што многумина мислат....туку стварно ете чим гледале да ги исфрлат од нив тоа прашање е дали и било МДМА...

Инаку од марихуана нема зависност-освен психичка кај некои послаби карактери...

Види јас се измачив цигарите да ги откажам и не успеав...првен корестев и никотински мастики ама џабе бе...па следуваше нервоза,нагла промена на расположение...ако откажувате цигари правете го тоа постепено...кај некои е фатално(1 од 20 000 кои фиксно пушеле над 20 год) т.е инфаркт а најчесто остава за последица аритмија.

Многу е добро да запалиш една двојка две и да си прошеташ низ градот...абе тоа чудо..мислам,мислам и ќе ми текне нешто смешно и одма окезен:vozbud: и што е најјако се случува некое чупе ил машко во тој момент да се разминуваме ахаха..и овие си мислат нив им се смеам,па после се вртам назад и ги гледам се огледуваат на излозите на продавниците па и фризура си местат:pos2::pos2::pos2:

Јас прашав:
Како се нарекува редовен конзумент на ганџа?

Уживател*

Дополнение.
Што за вас е редовно консумирање на ганџа?
т.е* 3 пати неделно е доволно,некогаш и се случува еднаш..а пак некогаш идат гостинки ем да те почастат ем...маста да ти ја извадат:)

И во рок од една година обавезно правам 3 месеци пауза т.е кога давам крв-тогаш нит алкохол,нит ганџа...а витамини,матичен млеч си оди...нејсе само 30% од даруваната крв се користи другото-отпад...епа јас неќам да давам неквалитетна крв т.е истата да заврши во отпад,на крај краеви давам крв за да спаси живот не за забава.

Мене ми сосема јасно дека си има луѓе кои што со години си користат ганџа и ни на крај памет не им е да пробаат хемија. Тоа се “прелажуваат“ да пробаат и ова и она, онака демек од радозналост само, незрели и неизградени личности обично доста млади. Ако има кој да им понуди или поттури (што се вика) алтернатива за ганџа во стил „Ако ова не си пробал ништо незнаеш“. :uvo:

И??

Еее мене и пари ми нудеа за отрови,пички,ма секакви бенефиции ама јок бее...имам принципи-не ги кршам(башка крвави пари!!)...нека си кршат глаа таму,а инаку има такви тоа е точно т.е кај кои марихуаната е отскочна даска за потешки дроги-но има и случаи каде директно одат на табли,халуциногени амфетамини...кокаин..и.т.н

Објаснувањето дека стануваш зависен од ганџа само ако си “слабак“ не ќе да е доволно. Дилерот кога ќе те види и те одмерува, ти прави психолошки профил и одлучува: ти може повели имај супер забава или ааа не ти си “слабак“ ќе станеш зависен неможе за тебе. :vozbud: Да не се лажеме, моИт. :smir:

Не се лажеме...слаби карактери паѓаат,ако дилерот го бивало за психологија немало да дила т.е работа за која се потребни само основни когнитивни способности...како овие неписмените во франкфурт што појдоа со блгарски пасоши...без познавање на јазик без ништо!!

Сосем нормално има луѓе и кои минат и без тутун,и без ганџа и без алкохол...

Ја сум 100% сигурен дека не го ни расипува кога веќе зборуваме за Марихуана,но ако зборуваме за хемија...знаеш дека имаме криминал,насилство и.т.н

Инаку заплашувачка е и бројката од 50 000 алкохоличари па и не ме чуди што расте бројот на сообраќајни несреќи како и на семејно насилство.

И да...цигарите се поштетни од марихуаната а пак никотинската зависност е налик зависност од кокаин.

И секако дека другар е другар...без разлика дал е хај или не:)

Ти имаш запалено џоинт ако не е тајна???:smir:

@Voni
GodHate даде убаво објаснување ...
не пушам оти сум зависен туку пушам кога сакам и имам желба ...
Факт: Се осеќам зависен од цигарите затоа шо неможам да ги баталам ...
Но не се осеќам зависен од ганџата затоа шо кога сакам пушам, кога несакам непушам, а кога непушам немам симптоми на зависност како шо имам од цигарите на пример ... ниту некаква психичка потреба .. (а да не шлапам колку време и како сум пушел, само да речам дооволно долго и доооволно активно)

Јас сега размислувам за втор обид...да ги откажам.

Бреееј сите ми вртите „ко киша око крагујевца“ :pos2: и никој не дадовте барем предлог за “термините“ за кои што прашав.
По моја логика цигарите се пушат значи пушач, ганџата се “дува“ значи вие сте дувачи. :pos2: Мала шала. :smir:

Значи вака, јас воопшто не сакам некого да нападнам или навредам поради неговата желба или потреба повремено да си “дува“. И мислам дека сум доволно добро информиран за добрите и лошите страни на ганџата, нема потреба да ми ги повторувате и дообјаснувате.
Се додека не се “легализира“ институцијализира ганџата кај нас, на младите треба да им се кажува дека е нелегална и дека не би требало да ја конзумираат бидејќи се можни секакви последици. Ако си идеш по улица ко смарти и се смееш на се живо, па по грешка се изнасмееш и на некој униформиран “внатрешен орган“ многу лесно може да дојде и до плачки. :pos2:
Значи ако си има посебни барови каде легално си идеш си купуваш и си конзумираш ганџа, се решаваат многу проблеми и несакани последици. Ем волкот сит ем овците на број. :toe:
И незнам што толку им се свртевте на цигарите вакви биле такви биле... арни си се. Јас на работа на пример смеам да си пушам и цигарите ми “помагаат“ за концетрација и подлабоко размислување. А на пример ако се “надувам“ на работа верувам дека супер ќе си поминам и ќе се смеам и забављам цел ден. Ама што правиме после на први? Ако ме примети директоро де. А сработеното ако успеам нешто да сработам тешко дека ќе биде без грешки.
Исто така и децава ако се надуваат и идат во школо или факс, ќе имаат подобри резултати... или?

Има ли во Македонија некоја иницијатива по ова прашање, за легализација?
Јас би ја подржал и со потпис и број на лична карта, ако треба. :smir:

Дополнение за да одговорам на смарти.
Да смарти имам пробано неколку пати. Не е тајна. Последен пат ми беше пред едно 10-на години кога уште бев “млад и зелен“. :wink:

Јас сега размислувам за втор обид...да ги откажам.

Ја после секој обид, неуспешен, потоа пушам повеќе :kesa:

@Voni

Термините се релативна работа ...
само зависник, наркоман се у секој случај нереалени термини ...
затоа шо како и предходно шо пишувавме зависник може да биде слаба личност исто како шо слабите личности стануваат зависници од алкохол на пример ...

Уживател, пушач на марихуана :) би било поприкладно ....
само неискусен, кој информациите ги добил само од видеа од типот „Животот е мој филм“ можат да брбљаат дека оние кои пушат марихуана и само марихуана и тоа кога они сакаат се зависници од истата или пак наркомани :uvo: (хемијата не ја спомнуваме да се разбереме :) )

демек Животот не е мој филм ... па ако Животот е збир на искуства, кој колку го проживеал зависи од колку искуства искусил низ него и што научил од тоа тогаш на кој му е Животот негов филм .. ако ме разбирате ...

сепак за се си има граници нели, некои работи едноставно не се дозволливи :)

Исто така и децава ако се надуваат и идат во школо или факс, ќе имаат подобри резултати... или?
Иииии човече, да знаеш само колку е јако да идеш high на школо :vozbud:
Да не ме сфатите погрешно, не зборам за идење напушен на тестови и испрашувања, туку на обични часови, кај што професориве предаваат итн... Е тогаш веќе часот станува интересен :tv:

Ако си идеш по улица ко смарти и се смееш на се живо, па по грешка се изнасмееш и на некој униформиран “внатрешен орган“ многу лесно може да дојде и до плачки. :pos2:

Вони не се газам од смеа буквално...туку додека се двцижам низ чаршија си визуелизирам,па понатаму ми идат сеќавања на смешни настани...значи не се газам од смеа туку сум насмеан....инаку 5-6 пати имам правено муабет со МВР додека сум бил хај...оти ме интересира онака па ги прашував за пиштолите,муницијата и нивната опрема па полицајците културно ми одговорија,па направивме троа шега...Полицајците се ЛУЃЕ...е сега има некои психи ама јас такви досега не сум сретнал и многу лошо е што на времето ги плашеа децата со полиција...кога всушност они се тие кои ќе реагираат доколку некое трето лице се обиде да ви наштети,со алфи немам правено муабет но на големо се збори дека они повеќе биле злоупотребувани т.е ефикасни се за уличен криминал-реагираат фала богу,но на непожелни лица(не знам за кој и како) им "наоѓале" наркотици и нелегално оружје т.е местенка...но ова е шпекулација само.

НЕ!

Има ли во Македонија некоја иницијатива по ова прашање, за легализација?
Јас би ја подржал и со потпис и број на лична карта, ако треба. :smir:

Нема иницијатива никаква за жал,а навистина еве податоците од холандија укажуваат дека после легализирањето потрошувачката се зголемила,за потоа рапидно да опадне+ користењето на опијати и синтетички дроги е намалено.

Мислам дека во Македонија би било добро да се легализира Марихуаната,но сметам дека Истата треба да биде контролирана и одгледувана од државна фирма,ем ќар за државата(акциза)+нема отрови да има,а се разбира ќе излезе на виделина и нарко туризмот кој носи МИЛИЈАРДИ...така Р.Македонија подобро ќе се промовира...но за жал кај нас Марихуаната ја сметаат за наркотик ИАКО не ги исполнува условите!!!

@Voni

Термините се релативна работа ...
само зависник, наркоман се у секој случај нереалени термини ...
затоа шо како и предходно шо пишувавме зависник може да биде слаба личност исто како шо слабите личности стануваат зависници од алкохол на пример ...

Уживател, пушач на марихуана :) би било поприкладно ....
само неискусен, кој информациите ги добил само од видеа од типот „Животот е мој филм“ можат да брбљаат дека оние кои пушат марихуана и само марихуана и тоа кога они сакаат се зависници од истата или пак наркомани :uvo: (хемијата не ја спомнуваме да се разбереме :) )

демек Животот не е мој филм ... па ако Животот е збир на искуства, кој колку го проживеал зависи од колку искуства искусил низ него и што научил од тоа тогаш на кој му е Животот негов филм .. ако ме разбирате ...

сепак за се си има граници нели, некои работи едноставно не се дозволливи :)

Точно...всушност Животот е мојот филм ќе створи само популаризација на наркотиците а и параноја кај родителите ....пази имаме и барбитурати + рекламирано а и приметив таму риталинот го направија спид а уствари е метилфенидат...ама ај...толку разбираат.

Ја после секој обид, неуспешен, потоа пушам повеќе

:vozbud: де мотивирај малце...кажи ОД ТЕБЕ ЗАВИСИ:wink:

Инаку да не се фалам,ама кутија ми издржува и до три дена...бидејќи палам тутун најчесто со добро турцко,или пак пред топло чоколадо:toe:

Штета што сеуште е табу...а каде има примена(ова е симплифицирано)...

Attachments

• Industrial Hemp.jpg
    Industrial Hemp.jpg
    40,6 KB · Прегледи: 86
If u study high, take the exam high, i get high scores!

Сериозно, има фаци шо дуваат пред испити и праат парче.
Како им успева, незнам, али секоја чест.
Ја учев еднаш надуван, искрено, цела тема биологија ја наприв тата-мата за 20 минути :) А еднаш пак пробав (запален дека пак така лесно ќе ми иде), џабе, ме мрзеше и умот ми леташе на страна константо -.-
Али ако успееш да се вдлабочиш, и те како иде учење while high (:
За полагање тестови/испити, nu idea.

Ако си идеш по улица ко смарти и се смееш на се живо, па по грешка се изнасмееш и на некој униформиран “внатрешен орган“ многу лесно може да дојде и до плачки.
Ако си идеш насмеан, хај и одвеан преку пешачки, може да те удри кола.
Ако си само насмеан и одвеан преку пешачки, ПАК може да те удри колa.

Сфаќаш на шо целам?
“Од марихуана се умира само ако те фатат Алфи“
ти текнуе?

На крај краева, моториката ми е 10 пути боље ко сум хаи него ко сум пијан -.-

Дополнение за да одговорам на смарти.
Да смарти имам пробано неколку пати. Не е тајна. Последен пат ми беше пред едно 10-на години кога уште бев “млад и зелен“. :wink:

VoniVaraS , и како се чуствуваше кога беше млад и зелен , десет години е долг период , се сеќаваш на тоа чуство или само се сеќаваш..:)

На крај краева, моториката ми е 10 пути боље ко сум хаи него ко сум пијан -.-

Умствено... моториката е x50 ( карикирам нормално :) ) од нормалното размислување. Пијан кога си неможеш 2 со 2 да склопиш да го еб*м, вака стигнуваш до 2 милиони, се дуплираш и одиш назад ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom