Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Auuu gledam ne ste ja ispartizirale i ispolitizirale temata.
Pred nekolku godini bese, nebe koj nema sansi da dojde nekoja firma da investira vo Makedonija. Sega koga propadna taa propaganda se udri so druga strategija. Onoj na koj ne mu se sviga nemora da raboti, za nekoj toa rabotno mesto znaci egzistencija.Kakva takva. Makedonija e zemja koja bese unistuvana 18 godini, zemja koja imase 38% nevrabotenost. Zemja vo koja na vestacki nacin se ispounisti se so vredese, za da se lapna za edno evro i da se iscica dodeka ne propadne. E vo takva zemja mora se da se pocne od pocetok i se sto e unisteno povtorno da se izgradi. Zatoa i na pocetokot ke se raboti prekuvremeno i ke se zarabotuva malku. No poslednoto sto treba da se pravi e da se kritikuva onoj koj se trudi od nisto nesto da napravi, a toa nesto so vremeto ke otvori moznost da se napravi uste nesto pa taka so vremeto dase kacat kriteriumite, platite i uslovite za rabota.
Imam bratuced koj raboti vo firmata i zarabotuva 18 iljadi. Ne se fali mnogu no ne se ni zali so ogled na toa deka predhodno rabotese za 10 iljadi a osiguran na polovina rabotno vreme.
Na kraj za site pametnjakovici i partiski potrckovci samo da kazam ako ne vi se dopaga sednete doma napravete biznis plan i pocnete svoj biznis, pa pocnete vie da vrabotuvate luge i davajte po 30 iljadi plata.

Inaku za rabota na lenta. Poznavam makedonci koi rabotat preku poduzimac vo firma za gumi vo Germanija, utepani se od rabota i toa fizicka. Edniot mi vika ako ne rabotam vikend vo restoran nemozam da preziveam. Taka da nikade ne cvetaat rozi i ne e tolku idealno kako sto se gleda od strana.
Kako i da e fakt e deka celata diskusija ovde e politicki motivirana i se somnevam deka e polezno da se trosi vreme na vakvi diskusii no ete dobivte od mene gratis post.

P.S. Se izvinuvam za latinicnoto pismo
ти ја тераш политички работата како ми гледа

Поранешна југословенска издркотина, офца народ, мед и млеко им ветија, арам и катран им дадоа, ништо подобро не заслужува народов, се додека не свати и признае дека е глуп како кур!

Абе будали деца, ке барате вие фирми како Дрекселмаер. Само ја спомнувате таа плата од 8к денари. Ај кажете еден што зел 8к за цел месец?
Се жалите за Сабота, кој од вас вработените во приватни фирми не работи Сабота? На кој му е платен превозот од пред куќа и еден обилен топол оброк со десерт и сок/јогурт?

Одете на брод како чистачи, кувари, асистент келнери и слично за 500 евра, работете по 15 саата, секој ден во месецот, без 7 саата слободен одмор.
Работата во Дрексел е премногу лесна, дете до 15 години може да ја работи. А некој крави од 30-40 години се жалат брзо им било, ебате квачките.
Вратете се по Велешките улици, работете по лозјата во Кавадарци, Ако не ви чини не аплицирате и не галамете за џабе.
Има други на кој што и тие 13-14к им се потребни.

Тие од Велес што ги избркаа, заслужија. Не сакале да стојат во автобусот. и 6 души требаше само да стојат, а не 100 или 60 како што викате, лично јас бев таму и гледав за што се расправаа. Банална работа. Тие по оранжерии што работат или во конфекции видете по колку луѓе се возат во автобус.
Се надевам вашите мајки и татковци земаат убава плата па не мора да работите вие за 200 евра!

Последно уредено:
Пред да одиш треба да научиш да трчаш тоа е факт. На Германија после втората светска војна и покрај помошта која ја добија од Америка и требаше повеќе од 30 години да се стабилизир,а иако пред тоа била светска сила. Во 70 тите години Германците работеле колку да преживеат а како што ми кажуваат постари Германци месо јаделе еднаш неделно и тоа било луксуз. Денес тие се најмоќната држава во Европа иако и кај нив не цветаат рози.
Е сега она што на Македонија и се случуваше во 90 тите па се до првите пет шест години од 21 век е далеку полошо и од војна и од атомска бомба. Она што ни се случи наликуваше на економско цунами како што спомнав и во постот погоре.
Е сега овие инвестиции кои ни се случуваат нормално дека на почетокот се работи за инвестиции кои што се трудо интензивни и најчесто не баарат високо обрзаование. Особено тоа се однесува на Дракслермајер. Но и тука не се рботите црно бели, па така има можности за вработување и на високо квалификувани кадри. Висината на платата е исто така шпекулација, зошто се работи само за почетна плата ,додека луѓето не се вклопат и постигнат некоја норма. Секако работата на лента е една од најтешките работи и јас на никој не би му препорачал да ка работи цел живот, без разлика колку е платена. Според мене она што е најбитно е фактот дека се отварат работни места,дека луѓето имат можност и дека со времето како што ќе се намалуваат барачите на работа, така ќе се зголемува и платата.

Е сега овие инвестиции кои ни се случуваат нормално дека на почетокот се работи за инвестиции кои што се трудо интензивни и најчесто не баарат високо обрзаование. Особено тоа се однесува на Дракслермајер. Но и тука не се рботите црно бели, па така има можности за вработување и на високо квалификувани кадри.
Па еве може да го донесат paypal да можат високо квалификуваните да работат од дома и да им се наплаќа преку paypal
Висината на платата е исто така шпекулација, зошто се работи само за почетна плата ,додека луѓето не се вклопат и постигнат некоја норма. Секако работата на лента е една од најтешките работи и јас на никој не би му препорачал да ка работи цел живот, без разлика колку е платена. Според мене она што е најбитно е фактот дека се отварат работни места,дека луѓето имат можност и дека со времето како што ќе се намалуваат барачите на работа, така ќе се зголемува и платата.
Баш така шпекулацијата, почетната е 8.000, ама ако се покажеш ќе биде 10.000 за неколку месеци
Тоа што никој не го кажува е дека почетната плата мора да биде ниска затоа што трошоците за придонеси и здравствено ги подмирува владата т.е се сервисираат од буџетот кој и онака не е многу длабок

Абе будали деца, ке барате вие фирми како Дрекселмаер. Само ја спомнувате таа плата од 8к денари. Ај кажете еден што зел 8к за цел месец?
Се жалите за Сабота, кој од вас вработените во приватни фирми не работи Сабота? На кој му е платен превозот од пред куќа и еден обилен топол оброк со десерт и сок/јогурт?

Одете на брод како чистачи, кувари, асистент келнери и слично за 500 евра, работете по 15 саата, секој ден во месецот, без 7 саата слободен одмор.
Работата во Дрексел е премногу лесна, дете до 15 години може да ја работи. А некој крави од 30-40 години се жалат брзо им било, ебате квачките.
Вратете се по Велешките улици, работете по лозјата во Кавадарци, Ако не ви чини не аплицирате и не галамете за џабе.

Тие од Велес што ги избркаа, заслужија. Не сакале да стојат во автобусот. и 6 души требаше само да стојат, а не 100 или 60 како што викате, лично јас бев таму и гледав за што се расправаа. Банална работа. Тие по оранжерии што работат или во конфекции видете по колку луѓе се возат во автобус.
Се надевам вашите мајки и татковци земаат убава плата па не мора да работите вие за 200 евра!
Многу невистини и шпекулации си изнел во твојов пост,ама јасно е дека ја браниш владеачката гарнитура,ама едно треба да ти биде јасно,секоја работна функција си има свои позитивни и негативни страни.Дури и функцијата Претседател на држава си има свои негативни страни,не е лесно и тоа да се врши(А ти за оваа фирма гледам си изнаредил само плусови).Си ја спомнал Саботата,но ако гледаме пред 2011 година,пред да ги добие претходните избори владава Саботата ја донесе со закон за неработен ден,и сеуште е така.Ама сега полека повторно потклекнува пред сите стопанственици и фирми за тие да ги искористуваат своите вработени за да работата во сабота.Друго болдирано е за превозот,самиот си контрадикторен на себеси,од една страна велиш кој дава превоз за работата во лозјата,во конфекциите,како тие божем одат пеш до своите работни места.После треба да бидеш свесен дека истотака секој кој се качува во автобус,секој треба да седи,бидејќи со закон е забрането стоење во автобус.Без разлика дали биле 6 или 60 души,без разлика да било Дрексл, или било која фирма,самиот потврдуваш дека се стои во автобус,а вината не е во шоферите бидејќи тие се принудени,ниту во газдите бидејќи тие ја искористуваат секоја создадена можност за злоупотреба,туку вината е во самата власт која донесените закони не е способна да ги спроведе,туку само со умилкувањето на газдите и стопанствениците,си пишува свој пораз.

Последно уредено:

Ќе те примат на добра позиција на државно за ваков говор.
Има некои работи што не ги знаеш, на пример за лозјата во Кавадарци, а тоа е во комунизамот приходот од нив што се добивал, важел како 1-2 плати плус во фамилијата и тоа за мали насади од 5-10 декари, а да не правиме муабет дека во просек луѓето имале 20-30 декари, а некои и 50-100 декари ниви. Е сега ќе кажеш физичка и напорна работа е, да но бројот на работни часови е многу помал во однос на работа во било која фирма. Друго што не знаеш е тогаш имало голем пазар за грозје низ цела Југославија и за тоа имало и поголеми плантажи.
Каде сме денес ?
Зошто никој од владата т.е амбасадорите не направат договори со одредени земји ( било која што е заинтересирана) за пласман на грозје и други земјоделски производи ?
Зошто има субвенции, кога увозот на земјоделски производи пак расти?
Зошто половина од Тиквешијата се или Скопје или Америка?
И многу други зошто на кои одговорот е едноставен, работи за ефтини пари за кога ќе дојде гласањето да можат да те купат со неколку слатки, но празни зборови што ќе им овозможи повторно да се на власт?
А таквите како тебе нека дремат на форум, бранејќи ги ставовите за некое бедно место во администрацијата, што ионака ќе го изгубиш за неколку години кога ќе дојде сметката да се плати за нерационалното трошење на пари

abe deka e cveke za mirisanje dreksler ne e sigurno,vo tvojot post se slagam sosem malku,da ne recam ic :)
no toa e toa,koga nema kade ke ode narodot vo dreksler za skoro bez pari

Вие што се буните за работењето во Сабота изгледа сите познаници ви работат на државно. Која приватна фирма не работи во Сабота?

Вие што се буните за работењето во Сабота изгледа сите познаници ви работат на државно. Која приватна фирма не работи во Сабота?
Банките :D

Работата во Дрексел е премногу лесна, дете до 15 години може да ја работи.

Знаеш дека е предизборие? Голем дел од критиките се од политички побуди. Сигурно дека некоја политичка опција која не донесе ниту една инвестиција и во чие време се затвараа фабрики, нема да го фали политичкиот конкурент кој отвара фабрики.

Инаку, сметам дека треба да се донесе закон странциве да даваат минимална плата од 16 денари, ако веќе имаат субвенции од државата.

А, да се отворат уште 30 фабрики големи како Дрекслмајер, Македонија ќе нема невработени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom