Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде вака да видиме: Дрекслмајер моментално е на цицката на државата. Имено дмм се две години ослободени од плаќање на секакви придонеси, односно сите придонеси се на терет на државата (на наш терет). Превозот и исхраната се на терет на Општина Кавадарци (пак на наш терет). Ако човек удри на дигитронот и пресмета колку чинат придонесите, храната и превозот и спореди со тоа колку се платени вработените во ДММ лесно ке констатира дека сите вработени се фактички на државен трошок односно истите може да си седат дома и државата тие пари што ги дава на дмм да ги дава на вработение во вид на некоја социјална помош и пак се ке биде исто само лугето нема да се малтертираат. ДММ во МК не поседува никаков имот! Објектите во кои е сместена фабриката се на ИГМ а ДММ се кираџии. ДММ се регистрирани како ДООЕЛ (правниците знаат што тоа значи дооел) а имаат 4.000 вработени !!! ДММ едноставно ги има донесено само машините и при прва угорнина во смисла на покачување на цената на работната рака или одкако ке прекинат субвенциите од државата можат едноставно да си ги товарат машините во камиони и за еден ден да нема ниту трага ниту глас од нив.
Ајде да го занемариме сето погоре напишано и да видиме до кое дереџе сме како народ како работници. Лугето таму работат за некоја плата од 9.000 денари а со работата во смени и работата во сабота и недела допираат до некои 11-12 000. За сиромаштијата тие пари значат па затоа и оди таму. Оди таму оти нема друго чаре, мора да се јади леб. Но ова не е никаков економски успех, ова е крпење на социјалата. Ова не е за фалење ами за срам. Срам оти нема подолни од нас во европа, нема никој во европа кој работи за 9000 денари, никој! Ако не тешат споредби со Камбоџа, Виетнам, Бангладеш и слични вукојебини..... тогаш ок, тогаш ова е за фалење. Не велам дека не треба да се пробува и на вакви начини да се скрпи социјалниот мир, не велам дека треба да ги набркаме дмм, туку велам дека ДММ не треба да биде нешто со кое ке се фалиме туку нешто што ни покажува каде сме, нешто како шлаканица за освестување од комата или едноставно ДММ Е НУЖНО ЗЛО!!!
Чекај, нели во законот за трговски друштва имаше некој лимит на тоа над колку вработени не смее да биде ДООЕЛ или ДОО или јас имам измешано брзини?

Чекај, нели во законот за трговски друштва имаше некој лимит на тоа над колку вработени не смее да биде ДООЕЛ или ДОО или јас имам измешано брзини?
ДММ се ДООЕЛ. Оди на страната на УЈП и внеси ДММ ке видеш што ке ти излезе.[DOUBLEPOST=1396476716][/DOUBLEPOST]Друштво за производство на електрична и електронска опрема за моторни возила ДММ ДРЕКСЛМАЈЕР МАНУФАКТУРИНГ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ увоз-извоз К
Д.О.О.Е.Л. ДРУШТВО СО ОГРАНИЧЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ЕДНО ЛИЦЕ
Производство на електрична и електронска опрема за моторни возила
ЕДБ MK4080012527142
ЕМБС 6766544

ДММ се ДООЕЛ. Оди на страната на УЈП и внеси ДММ ке видеш што ке ти излезе.
Под ДММ мислиш на самата фирма Дрекслмајер така? Не си ме разбрал, чудно ми е како може фирма со 4000 вработени да е ДООЕЛ. Се си мислам дека има лимит на бројка на вработени над која не смееш да оперираш како ДООЕЛ. Тоа ми беше прашањето :).

Под ДММ мислиш на самата фирма Дрекслмајер така? Не си ме разбрал, чудно ми е како може фирма со 4000 вработени да е ДООЕЛ. Се си мислам дека има лимит на бројка на вработени над која не смееш да оперираш како ДООЕЛ. Тоа ми беше прашањето :).
Изгледа нема таков лимит. Не сум го прелистал поскоро законот за трговски друштва ама изгледа повеке не постои таков лимит. Ете ти го погоре даночниот број или ембс-то па внеси ги на страната на ујп па ке се увериш.
http://www.ujp.gov.mk/mk/prebaruvanje_pravni_lica/prikazi?edb=MK4080012527142

Изгледа нема таков лимит. Не сум го прелистал поскоро законот за трговски друштва ама изгледа повеке не постои таков лимит. Ете ти го погоре даночниот број или ембс-то па внеси ги на страната на ујп па ке се увериш.
http://www.ujp.gov.mk/mk/prebaruvanje_pravni_lica/prikazi?edb=MK4080012527142
Кога може вака....браво (n)

Кога може вака....браво (n)
Тоа тие... значи ДММ е фирма основана со некои 1000 е оснивачки влог па уште ако е непаричен влогот тоа значи ДММ во МК поседува неколку сталажи, бироа и еден компјутер пентиум 1 :свиркам: и баш си свиркаат. :)

Читам погоре некој ги оправдува како платата била добра со тек на време ова,она дали сте свесни бе македончиња дека некој секојдневно се фали со таа фабрика секојдневно кажува како таа се одлучила да инвестира во Македонија... а тие јадните даваат плата као да купиш едни патики за да стигнеш до работа
Просто ми се гади од оние кои оправдуваат изгледа немаат стоено на лента 8 саати на ден
СТАНАВМЕ РОБОВИ ВО СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА

Читам погоре некој ги оправдува како платата била добра со тек на време ова,она дали сте свесни бе македончиња дека некој секојдневно се фали со таа фабрика секојдневно кажува како таа се одлучила да инвестира во Македонија... а тие јадните даваат плата као да купиш едни патики за да стигнеш до работа
Просто ми се гади од оние кои оправдуваат изгледа немаат стоено на лента 8 саати на ден
СТАНАВМЕ РОБОВИ ВО СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА
krevame revolucija ??? da pravam Event ??

krevame revolucija ??? da pravam Event ??
Па ако ништо друго не е лошо барем на фб да “станеме“, нека знаат онака предизборно дека и ние размислуваме со своја глава. Да има пример некое движење од типот:
“Не работиме за минимална плата од 8000 ден“ или нешто слично и да има 200-300 000 followers кои постојано ќе коментираат, споделуваат статуси, лични искуства со работодавци и слично, ако ништо друго барем странските гласила ќе пишуваат за Македонија и за тоа како сме ние “најдобро место“ за богатење на странците на туѓ грб.

Па ако ништо друго не е лошо барем на фб да “станеме“, нека знаат онака предизборно дека и ние размислуваме со своја глава. Да има пример некое движење од типот:
“Не работиме за минимална плата од 8000 ден“ или нешто слично и да има 200-300 000 followers кои постојано ќе коментираат, споделуваат статуси, лични искуства со работодавци и слично, ако ништо друго барем странските гласила ќе пишуваат за Македонија и за тоа како сме ние “најдобро место“ за богатење на странците на туѓ грб.
Се потпишува еден документ со кој се обврзуваш дека нема да шириш лоша пропаганда по јавните мрежи како ФБ и слично, и дека можеш да наебеш.
И најверојатно ќе наебеш ако те научат, накодошат или слично. А ќе те накодошат порано или покасно.

nema potreba,eve neka se dogovorat tie 4000 rabotnici da izlezat site naednas na strajk da baraat pristojna plata - rabotata e mnogu ednostavna,amaaaaaa..................

nema potreba,eve neka se dogovorat tie 4000 rabotnici da izlezat site naednas na strajk da baraat pristojna plata - rabotata e mnogu ednostavna,amaaaaaa..................
Е тоа ама е кочницата...од х причини, знаат повеќето на што мислам да не образложувам тука.[DOUBLEPOST=1396513332][/DOUBLEPOST]
Се потпишува еден документ со кој се обврзуваш дека нема да шириш лоша пропаганда по јавните мрежи како ФБ и слично, и дека можеш да наебеш.
И најверојатно ќе наебеш ако те научат, накодошат или слично. А ќе те накодошат порано или покасно.
А откривањето на реалноста е лоша пропаганда?

Е тоа ама е кочницата...од х причини, знаат повеќето на што мислам да не образложувам тука.[DOUBLEPOST=1396513332][/DOUBLEPOST]
А откривањето на реалноста е лоша пропаганда?
Очигледно за менаџментот е, па сега ти види.

• Ми се допаѓа
Reactions: ~2A
Тоа е популизмот на фирерот, кога ќе се земат во предвид сите бенефиции Дрекслер и сите како него еден вработен ги чини 50 евра месечно. Овие се мислам од Германија што сега донесе закон за минималец од 8.5 евра на работник по час.

Не дека и во нашите домашни приватни компании ситуацијата е сјајна ете јас работам на струката во канцеларија за 12 000 со секоја сабота што е работна и платата доцни повеќе од 1 месец. Или вака некоја проста математика 200 работни часови месечно ти се 200 евра

Се плашам новиот бизнис рај во европа да не се претвори во робовладетелски пекол

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom