Вчера бев кај баба ми....................Обично кога одев порано во таа куќа, велев дека одам кај дедо ми, но замина стариот пред нешто повеќе од година дена па сега ја спомнувам другата половина.
Пред извесно време ја правеа операција на градата. Наводно жлезда, барем таков филм и врзавме, но некни ги носев резултатите во Битола, за подетално испитување и испадна дека е она срањето од кое луѓе секој ден умираат. И си велам, таков треба да е редот кај сите, прво старите да си одат, па и ние кога ќе дојдеме на нивна возраст и така натака, низ процесот на стареење. И седнувам онака вообичаено на една фотелја близу двоседот на кој седи таа и забележувам во еден момент како чудно ме гледа со тажен поглед кој откриваше некакви размислувања кои се вртеа низ нејзината глава. Вакво нешто порано не сум заприметил кај неа речиси никогаш. Ја прашувам-Шо прајш бабо, арна си? -Арна сум арна, ама еве два дена ме боли овде нешто кај стомаков, да не знајш шо има тука шо можи да ме боли? Ја гледам со недефиниран поглед, но не можам и не сакам да и кажам дека тоа срањето можеби се шири бавно, полека или брзо, или небитно, но се шири, затоа што подобро е без да знае, кога ќе и дојде времето за заминување, да замини.
-Не знам, од операцијата сигурно те боли на промена на времето, ама ќе ти помини- пробав да ја завртам на поарно работата.
-Е арно викаш, одам кафе да ти сварам.
Морам да напоменам дека таму го пијам најлезетското, најслатко кафе на цел свет. За да и ги сменам малку мислите ја чепнав во врска со темата за која најмногу сака да зборува. Ја чепнав за времето во кое ја преживеале граѓанската војна во Грција, со дедо ми. И кажав дека имам напишано само 6 страници од новата книга за која на стариот му ветив дека ќе ја завршам во два наврати, еднаш кога го снимав во јануари со помош на телефонот дури ја раскажуваше својата сторија, друг пат, во последниот ден пред да почини, додека лежеше беспомошен на креветот и со последните сили продолжуваше да раскажува од онаму каде што застанавме 3 месеци претходно.........
Го ставив повторно телефонот на едниот крај од креветот веднаш до неа, го вклучив рекордерот и почнав да ја испрашувам, а таа да ми раскажува и раскажува. Морам да признам дека е послаб раскажувач од дедо ми, а тоа веројатно се должи на послабото образование низ кое има поминато, но без разлика на сето тоа уживав во секој момент дури ја слушав, уживав во сите изречени зборови, дури и во оние кои беа кажани на некое егејско наречје за кои абер немам што значат. Ја гледав со целосно внимание, и се обидував да го меморирам моментот, затоа што знам дека некогаш истиот ќе ми недостига. Гледав во таа стара глава превиена со шамија, во тие вилици кои без да запрат се движеа горе-долу, во гестукалацијата со рацето, перцепирав работи на кои не сум обрнал внимание речиси никогаш. Два часа летнаа секавично без да приметам. Дури тогаш вистински го осетив луксузот кој го имам, луксуз за кој никогаш претходно и не сум размислил, барем не толку длабински, ниту сум ја оценил целосно неговата вредност. Онаа привилегија да се има баба......
На крај се поздравив и заминав, со помислата дека успешно сум го сокрил доаѓањето на нејзиниот крај преку замрсување на вистината.............но длабоко во себе чувствувам како да старата е свесна за се' што се случува и дека погледот кој ми го упати, не беше ништо поразличен од мојот.......