Поубаво ѓезме од она со сопствената сестра - нема.
Не ми треба саботна треска веќе. Не знам дали е до смените од работа, или просто сум уморна. А може е и комбинација од двете. И многу ранливост. Ми требаше близина, само со сестра ми можам така да се чувствувам. Крвта - не е вода.
Прво бевме кај другар на режисерски испит Тетоважата Роза на ФДУ, па во Калдрма на вино и сирење, и пешки накај дома. Отсекогаш била првото галено дете во семејството, малку иронична и саркастична, напати лошка, а длабоко во себе емотивна и никогаш до крај одгатната. Кој не ја знае - којзнае што знае. Јас знам. Јас сум дебелкото дете во фамилија, што чита книги и затварање уста само ако јадам. Другото, си го молчиме една пред друга. Си се сакаме на свој, сестрински различен начин.
George Michael и неговиот симфониски албум со преработки ме љуља. Гушканции.
Облеков пижами и листам Граѓански, зобам Гранола со цимет и јаболко (ги реоткрив, многу ми се вкусни), и саботава за мене има едно многу лелеаво значење - Да си седам дома, откако се изгушкав со оние што ми се драги.
На паузата од работа денес се гушкав и со Free Hugs-ерите. Mи дадоа кондом, ајхоупсоу има рок на траење до наредна година, да си го употребам за добредојде со мачорот
и се почастивме со боровница бомбони. Скопје цути во есен, просто чуда го опфаќаат.
Гледам по фејсбуци се вериле, се мажеле, деца чекаат, сите наоколу затруднуваат, нешто животов пребрзо ми проаѓа мене, или нив едноставно така им дошло?
Мене мачорот ми збори како ќе одиме во Рио кај другар му Гиџо, јас му зборам како ќе го водам во Рејкјавик да пиеме топло какао на плоштад и ќе следиме Бореалис некаде по шумите, сонуваме за глобус и вртиме авантуристички теми.... А сепак не мора да бидам мажена. Не морам.
Дури можам и да бидам во индијанска заедница со него. Поглавар Ќелавиот Брк и поглаварка Округлата Мачка. И да си се котиме во некои идни времиња.
Да. Нормално е да сакам да го преживеам светот, колку и опасно место да е, па да создавам мали џунџулиња што ќе ми ја вадат душата.
Поентата ми беше, дека моите врсници неретко се во брак, имаат деца. Којзнае дали се среќни. Можеби се посреќни одошто изгледаат, но... Нешто некогаш, има. Некое "но". И на тоа останувам, немам право да судам нечиј избор.
Ама можам да си го разгледам својот.
Уште ми е фино да бидам мечтател и да градам. А кога ќе се одморам, е тогаш нема запирање.
Ќе има џунџулиња.
Добра ноќ.
М.