Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Само да ви кажам, си бев во кафич, си запалив цигара, кафе си пиев. Околу мене нешо мрчеа едни типки демек закон не почитуваат, дрн дрн. И се свртев, и дувнав у фаца...и реков непушачкото одделение е на втори спрат.

Ахх...кој мерак беше димот да си го пафкам...Непушачи, ќе ме трпите...уште долго и тоа.

Ако сериозно се забрани пушењето и во кафичи, кафана и сл. ја више не искачам. Вчера беше ужас. Малку седиш, малку стоиш надвор, па па малку седиш... па малку надвор ја центрираш устата пошто рака ти се тресе од ладно. Парада на пушачи. Башка пред локал нит пепељара, нит бутур за тресење и фрлање отпушоци. Чувство ко у средно кога пушевме цигари, а си искочил да се релаксираш. Мизерија.

Ја сериозно размислувам да отворам кафич исклучиво за пушачи. Има да се насоберам пари.:helou:

rymz, за све има начин да се реши, нашите “кафанџии“ не сакаат ни денар да дадат за средување, ама никој да не им го чепка ќарот-и сите среќни.
Пример, јас не сум пушач, ама обожавам да седнам во паб и да пробам добро пиво.
Сега скоро со пријатели пушачи влегов во еден паб во Германија, и интересно, приметив никој не пуши. Седнавме на шанк, ладно пиво, ама пријателиве би да дувнат цигара. Шанкерот не упати на крај на пабот, во една посебна затворена просторија, исто средена како другиот дел, ама тука сите пушачи. Исто беше и по други места, ресторани,...
Значи тие таму се глупи, ние знаеме како треба...
Го поддржувам законот, а кафаните треба да обезбедат услови за применување.. како и сите други јавни објекти.
Зошто оние што не пушат цигари мораат да голтаат дим, ако сакат да посетат некој ресторан или кафе бар.

Сакаш да речеш да баталат тутунот и да почнат да одгледуваат коноп или афион,чии производи изгледа нема да бидат забранети за консумација како овие на тутунот?:uvo:

Да бе оти шо. Ти брат и да се убиеш себеси со хероин или морфиум мене ич не ми сметаш. Нити чади нити ништо. Шојма да ги забранват дрогите, демек државата за твоето здравје ќе се грижи. Абе педери!

Долу влада! Бране врати се!

rymz, за све има начин да се реши, нашите “кафанџии“ не сакаат ни денар да дадат за средување, ама никој да не им го чепка ќарот-и сите среќни.
Пример, јас не сум пушач, ама обожавам да седнам во паб и да пробам добро пиво.
Сега скоро со пријатели пушачи влегов во еден паб во Германија, и интересно, приметив никој не пуши. Седнавме на шанк, ладно пиво, ама пријателиве би да дувнат цигара. Шанкерот не упати на крај на пабот, во една посебна затворена просторија, исто средена како другиот дел, ама тука сите пушачи. Исто беше и по други места, ресторани,...
Значи тие таму се глупи, ние знаеме како треба...
Го поддржувам законот, а кафаните треба да обезбедат услови за применување.. како и сите други јавни објекти.
Зошто оние што не пушат цигари мораат да голтаат дим, ако сакат да посетат некој ресторан или кафе бар.

не бери гајле скопско да го пратиш и римз во германија да видиш како нема да пуши и како ќе оди во тој делот за пушачи за да испуши една цигара. Знам дека за него нема да биде забавно и ќе се буни дека тоа не му прави мерак, ама геманците така решиле да тераат и сум сигурен дека тој комплетно ќе го почитува тоа.
Само колку за споредба, претпоследниот пат кога беа моите во германија се утепав барајќи рсторан кај ќе можат моите да пушат, но последниов пат кога дојдоа одма ги однесов во еден ресторан со организиран физички одделен дел и седнавме во тоа „аквариумот“ за пушалите и моите ме прашаа зошто не сме седнале каде што ен се пуши, пошто таму било попријатно за седење.

не бери гајле скопско да го пратиш и римз во германија да видиш како нема да пуши и како ќе оди во тој делот за пушачи за да испуши една цигара. Знам дека за него нема да биде забавно и ќе се буни дека тоа не му прави мерак, ама геманците така решиле да тераат и сум сигурен дека тој комплетно ќе го почитува тоа.
Само колку за споредба, претпоследниот пат кога беа моите во германија се утепав барајќи рсторан кај ќе можат моите да пушат, но последниов пат кога дојдоа одма ги однесов во еден ресторан со организиран физички одделен дел и седнавме во тоа „аквариумот“ за пушалите и моите ме прашаа зошто не сме седнале каде што ен се пуши, пошто таму било попријатно за седење.

Aбе, дали луѓето читаат или онака од ракав коментираат??

ЈАС САКАМ ПОСЕБНА ПРОСТОРИЈА ЗА ПУШАЧИ!!!

Јасно е??

ПРОСТОРИЈА ЗА ПУШАЧИ! Крај.
И да...категорично сум за внатре да не смее да стапне ниеден непушач. Е ова второво чисто ради курчење.

Aбе, дали луѓето читаат или онака од ракав коментираат??

ЈАС САКАМ ПОСЕБНА ПРОСТОРИЈА ЗА ПУШАЧИ!!!

Јасно е??

ПРОСТОРИЈА ЗА ПУШАЧИ! Крај.
И да...категорично сум за внатре да не смее да стапне ниеден непушач. Е ова второво чисто ради курчење.
Работна просторија за пушачи ил Просторија за слободни активности т.е. пушење? :)

Ја би за првото

Па нели во Германија имаше сличен ваков закон за пушење, па тамошните газди на локали си оформија здружение па се реафирмираа во клубови на пушачи. Секој закон има и дупки.

Па нели во Германија имаше сличен ваков закон за пушење, па тамошните газди на локали си оформија здружение па се реафирмираа во клубови на пушачи. Секој закон има и дупки.

Не бери гајле германија си има таму многу убаво утврдено што и како може и неможеш вклучувајќи ги и фамозните клубови за пушачи, затоа врие кафичи со столчинња и надвор во комбинација со ќебиња тука во германија.

E па ова е Македонија бе браќа и сестри,разбирате,ова не е Германија.Колку луѓе во Германија садат тутун,сте се запрашале ли некојпат?Колкумина егзистираат од него и неговите продукти?Во Германија невработеноста е 5-6% а овде е 35-40%,во Германија невработените земаат 700 евра социјална помош и имаат бесплатен стан со платени струја,вода,парно и слични комунални давачки,тие немаат визни ограничувања како ние кој живееме во ова ГЕТО,значи немаат толку грижи и проблеми за да се смират со цигара.Уште сакате да правиме споредби?
-Бујрум повелете,ќе споредуваме.

E па ова е Македонија бе браќа и сестри,разбирате,ова не е Германија.Колку луѓе во Германија садат тутун,сте се запрашале ли некојпат?Колкумина егзистираат од него и неговите продукти?Во Германија невработеноста е 5-6% а овде е 35-40%,во Германија невработените земаат 700 евра социјална помош и имаат бесплатен стан со платени струја,вода,парно и слични комунални давачки,тие немаат визни ограничувања како ние кој живееме во ова ГЕТО,значи немаат толку грижи и проблеми за да се смират со цигара.Уште сакате да правиме споредби?
-Бујрум повелете,ќе споредуваме.

Во ред, тутун се сади во Македонија и многу фамилии живеат од тоа, се согласувам. Ама , затоа што секаде веќе се забранува пушењето, цигарите се многу скапи во странство, ние треба да им помогнеме така што ќе се отруеме од цигари, дека тука се поевтини...
И за споредба, да на запад добиваат дебела помош неработниците и немаат грижи...?????
Кај нас добиваш симболична помош- 2000 - 3000 денари. Колку од таа помош ќе ја изгориш како цигари, за да си ги решиш нервозите?
Удри математика...Дали ќе купиш леб или кутија цигари...
И ако цигарата е лек за нервози, не ме чуди воопшто што има се повеќе нарко зависници... го нашле лекот за секојдневните грижи...

П.С. : Извини за грубата споредба на пушачи и наркомани, ама дали цигарата е начин да се избега од грижите? Мора да постои друг начин...Постои...Сигурно...

Во ред, тутун се сади во Македонија и многу фамилии живеат од тоа, се согласувам. Ама , затоа што секаде веќе се забранува пушењето, цигарите се многу скапи во странство, ние треба да им помогнеме така што ќе се отруеме од цигари, дека тука се поевтини...
И за споредба, да на запад добиваат дебела помош неработниците и немаат грижи...?????
Кај нас добиваш симболична помош- 2000 - 3000 денари. Колку од таа помош ќе ја изгориш како цигари, за да си ги решиш нервозите?
Удри математика...Дали ќе купиш леб или кутија цигари...
И ако цигарата е лек за нервози, не ме чуди воопшто што има се повеќе нарко зависници... го нашле лекот за секојдневните грижи...

П.С. : Извини за грубата споредба на пушачи и наркомани, ама дали цигарата е начин да се избега од грижите? Мора да постои друг начин...Постои...Сигурно...

Ај да не пушувам што можеш да правиш со таа помош...ќе ја претерам!
Не е бегање, туку е еден ако сакаш наречи го симболичен гест, обред што го правиш додека размислуваш и бараш решение за проблемот.....некои со одењето во црква и молењето таму бегаат од грижите....

Ај да не пушувам што можеш да правиш со таа помош...ќе ја претерам!
Не е бегање, туку е еден ако сакаш наречи го симболичен гест, обред што го правиш додека размислуваш и бараш решение за проблемот.....некои со одењето во црква и молењето таму бегаат од грижите....
Се согласувам, но со цигарите имаш дополнителен проблем - здравјето.
Ако го зезнеш организмот, дополнителен проблем, дополнителни грижи.
А верувам ќе се согласиш со тоа.
Да не ме сватиш погрешно. Немам ништо против пушачите, тоа е личен избор, а верувам и лично задоволство, посебно со кафенце и сл.
Ама долгорочно гледано, претставува личен здравствен проблем, имам многу примери...
А што со непушачите...Тие овде немаат избор, или ќе голтаат дим, или ќе бегаат од јавни места....
Затоа е добар законот. Не да се укине пушењето, туку да се регулира каде на јавни места ќе може да се практикува, без на пушачите да им се ускрати задоволството, а и другите да бидат задоволни...
А пушењето и последиците од тоа...тоа им го оставам на пушачите...
Секој има право на избор...

Вака ќе го почитуваме законов за пушење.А за казна,се избаци една дупка у закон па ај нека ми пишат 50еура.
Image126-1.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom