Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Па пушачите па кој ги еба, нека си седат дома нека си пушат никој не ги тера со сила да шетат. Па крај краева нека ги откажат цигарите! :helou:

Мнозинство сме !
---------------------------------------------

Треба да се каете што не пушите, цигара иде со многу работи .. иде со кафе, со пиво, после јадење, после секс, дур сереш на шоља итн :pipi:

Мнозинство сме !
---------------------------------------------

Треба да се каете што не пушите, цигара иде со многу работи .. иде со кафе, со пиво, после јадење, после секс, дур сереш на шоља итн :pipi:

Па напрајте референдум ако сте мнозинство и готово.

П.С. Пушам цигара скоро секогаш со кафе убо ми е, ама не можам да поднесам зачадена просторија. Во дискотеки имам младост изгубено од нервози, ќе ми се намести некоја прдла до мене и ќе швајцова едно за едно цигари мене очите ми течат.

Така убаво... Никој не ве тера да пушите. Што да речеме ние непушачите што сме приморани да седиме во зачадени простории?

А ако не знаеше, во сите западно Европски држави, пушачите се едноставно население од втора категорија.

Ехехехе... Море, како може пушачите да се втора категорија? Алоооо.... Па нели сето ова за наше здрвје, не? Ако сме втора категорија нека цркниме нека пукниме :pos2:

ќе ми се намести некоја прдла до мене и ќе швајцова едно за едно цигари мене очите ми течат.

Ти битно фати ја, остај чадот што влага во очи за една вечер, машко си ќе издржиш.:smir:

Јас сум пушач и ми пречи што нема да можам да запалам цигаре додека пијам пиво или кафе по кафулињата. Барем нека дозволат да има кафулиња каде што ќе се пуши, а тие кои не сакаат да вдишуваат чад нека не доаѓаат таму.

Точно. Крајна глупост е секаде што е забрането. Човек нема да може никаде да влезе и нарајат да поседи. пффф ужас.

More neka zabranat se sto e so cigari povrzano
Ne postojat prava na pusacite

Марш Иран :smir:

Нажалост ќе мора да се навикнуваме да пиеме кафе ПРЕД кафичите , а не ВО кафичите :nesum:
Мада мислам дека се пролонгира воведувањето на законов за кафичите и дискотеките до 2010 година !

Сега и тоа неможело демек... Крајна глупост! Неверојатно! Цигарите сметаат да, дури и мене ми сметаат и тоа напати. Но забрана за пуешење било каде и страшна глупост. Зошто? Затоа што загадувањето тука е 0, труењето на други луѓе е 0. И сеа шо?! пфффф

МОРОНИ :vozbud:

Законот е дискриминаторски за пушачите,ако одреден процент на возрасни луѓе пушат зошто да немаат право на идентичен јавен простор да можат да пушат:toe:другиот аргумент многу битен е правото на избор на поединецот,пушењето е лично право и избор,државата не е дадика таа може да го подучува народот за штетноста на пушењето но не смее да ги присилува да престанат да пушат.

Се додека тутунот е легален,достапен ,стимулиран од државата,лицемерно е донесувањето на ваков закон,бидејки ако е толку штетен тогаш нека го забранат и произведувањето и продавањето на тутун и цигари.

Друго и според мене најважно ,промашена е целта,забраната на пушење не го решава проблемот со пушењето туку го преместува на друго место,на балкон,дома,на улица ,што придонесува на стигматизација на пушачите,заради нивниот lifestyle да се чувствуваат како друштвени отпадоци.

И на крајот ако непушачите имаат свои права кои никој не им ги оспорува зошто истите права да ги немаат и пушачите.:toe:дали со овој закон пушачите стануваат граѓани од втор ред?
п.с.непушач сум!

Што да напишам, а сакам да искоментирам.
Не сум зависник од никотин веќе 6-7 години, а пред тоа 12-13 години многу пушев цигари (2 до 3 кутии тогаш по 33денари). Од финансиска гледна точка, пари не ми останаа одвишок, само што неморав секој ден да одам до продавница или трафика. Кренав на килограми +30 и донекаде здравјето ми се искомплицира.
Забрана за пушење? Да и тоа СТРОГО ЗАБРАНЕТО, но само во одредени простории.

Законот е дискриминаторски за пушачите,ако одреден процент на возрасни луѓе пушат зошто да немаат право на идентичен јавен простор да можат да пушат:toe:другиот аргумент многу битен е правото на избор на поединецот,пушењето е лично право и избор,државата не е дадика таа може да го подучува народот за штетноста на пушењето но не смее да ги присилува да престанат да пушат.

Се додека тутунот е легален,достапен ,стимулиран од државата,лицемерно е донесувањето на ваков закон,бидејки ако е толку штетен тогаш нека го забранат и произведувањето и продавањето на тутун и цигари.

Друго и според мене најважно ,промашена е целта,забраната на пушење не го решава проблемот со пушењето туку го преместува на друго место,на балкон,дома,на улица ,што придонесува на стигматизација на пушачите,заради нивниот lifestyle да се чувствуваат како друштвени отпадоци.

И на крајот ако непушачите имаат свои права кои никој не им ги оспорува зошто истите права да ги немаат и пушачите.:toe:дали со овој закон пушачите стануваат граѓани од втор ред?
п.с.непушач сум!

Со овој закон властите ги прават недоветни своите граѓани во Македонија,од една страна го стимулираат производството на тутун со бенифиции,а од друга страна ја забрануваат неговата употреба.Тоа само на морон може да му текне.Инаку што се однесува до заработката од тутунот,станува повеќе од јасно дека нема да влијае никаква забрана барем за државата,но тоа директно ќе ги погоди производителите.Можеби ние се правиме “на Тошо“,ама да воведеш вакви рестриктивни мерки во земја каде тутунот се производува и каде представува значаен дел од земјоделското производство е рамно на “самоубиство од заседа“.Вака како што се инсталира законот во Македонија имаме апсурден преседан,ги оставаме производителите и дилерите на суровината за оваа дрога да се богатат,ама воведуваме ограничувања за нејзините конументи зависници,деградирајќи ја нивната еднаквост со другите луѓе.

Што да напишам, а сакам да искоментирам.
Не сум зависник од никотин веќе 6-7 години, а пред тоа 12-13 години многу пушев цигари (2 до 3 кутии тогаш по 33денари). Од финансиска гледна точка, пари не ми останаа одвишок, само што неморав секој ден да одам до продавница или трафика. Кренав на килограми +30 и донекаде здравјето ми се искомплицира.
Забрана за пушење? Да и тоа СТРОГО ЗАБРАНЕТО, но само во одредени простории.

А забрана за продажба на цигари и прогон на оние кој произведуваат тутун?Или само консументите се криви?

Угостителите бараат да се воведат лиценци за кафеани во кои ќе се пуши за што се подготвени да дадат дополнителни годишни давачки. Ова е предлог на членовите на Туристичко-угостителската комора на Македонија при Сојузот на стопански комори за да се реши проблемот што настана во нивната дејност со забраната за пушење на јавни места.Угостителите вчера одржаа состанок на кој беше дискутирано за негативните последици од спроведувањето на Законот за заштитата од пушењето. Тие бараат итна средба со Владата и надлежните министерства во врска со забраната за пушење во кафеаните и во рестораните.

- Законот за заштита од пушење е конфузен. Институциите различно го толкуваат законот. Ние ќе настојуваме на средби со Владата и ќе бараме да се подготви пречистен текст од Законот - вели Огњан Циговски, претседател на Туристичко-угостителска комора.

Стопанствениците на ресторани, кафулиња, кафе-барови, хотели се жалат дека драстично им се намалил прометот откако стапи во сила на овој закон кон крајот на октомври. Тие се соочуваат со голем проблем од први овој месец, кога почна да се применува одредбата за целосна забрана за рекламирање тутунски производи.

- Поради намалување на прометот сега угостителите се соочија со проблеми и со отпуштање на вработени. Затоа бараме средба со релевантните институции - вели Циговски.

Дневник

п.с.непушач сум!
Гад блес ју! :smir: А иначе, мене стварно па, не ми е јасно зошто не може да се пуши на улица? Отворен простор, озон колку сакаш, што е проблемот? Фрлањето пикавци? Не е проблем, нека стаат канти онакви за пушење, као што има на железничка и тобако 2 , ќе фрлам унутра. Нека стаат јавни вециња, нема никој да моча у парк. Не може така, еднострано да се глеа. :nesum:Он топик: Овој мутав закон за кафаниве, стапувал во сила од 2010, лакше се дише, тогаш ќе му ја мислам.

Mene kako nepusac mi e nogo kejf so go izglasaa ovoj zakon, a so bese i toa porano so imase vo kafici i restorani na nekolku masi ima pusenje a na drugite nema a rastojanieto megju niv e edno metro i pak mu gi dises cadot na nekoj kopuk so ne go boli k.. ako ti duva u lice i na kraj na vecerta koa ke si dojdis doma ti ide cel da flezis vo peralnata od sto si otruen od cigari, a pusacite si pominale ubavo, nikoj ne gi ogranicil vo nivnoto disenje cad, niti pak gajle im e ako nekoj odvaj disel zaradi taa nivna zavisnost. Samo taka treba!!:bravo:
:oftopic:. vo prethodnite postovi procitav deka imalo zakon so se zabranuvalo i pravenje ajvar doma, tocno e toa???? do sega ne sum cul, ama dodusa i ne sum mnogu po vesite.

Незнам колку е дискриминаторски и не ми занима многу мене како непушач. Ја само сакам да не го дишам нивниот second-hand чад и да го оштетувам моето здравје со тоа. Ако не им се свиќа нека протестираат и нема проблем нека се смени законот, ама сакам тоа што јас го кажав како мој и веројатно интерес на повеќето непушачи да биде запазено. Fair enough?

Mene kako nepusac mi e nogo kejf so go izglasaa ovoj zakon, a so bese i toa porano so imase vo kafici i restorani na nekolku masi ima pusenje a na drugite nema a rastojanieto megju niv e edno metro i pak mu gi dises cadot na nekoj kopuk so ne go boli k.. ako ti duva u lice i na kraj na vecerta koa ke si dojdis doma ti ide cel da flezis vo peralnata od sto si otruen od cigari, a pusacite si pominale ubavo, nikoj ne gi ogranicil vo nivnoto disenje cad, niti pak gajle im e ako nekoj odvaj disel zaradi taa nivna zavisnost. Samo taka treba!!:bravo:
:oftopic:. vo prethodnite postovi procitav deka imalo zakon so se zabranuvalo i pravenje ajvar doma, tocno e toa???? do sega ne sum cul, ama dodusa i ne sum mnogu po vesite.

Кога не си многу по вестите тогаш треба да се сториш пушач,за да бидеш “по нешто“,оти вака не може ебаго,не си по вести,не си по пушење,па што ти преостанува бе,си размислил ли за тоа?:smir:

Петиција нема друго чаре:pos2::pos2::pos2::pos2:

Абе баталете цигарите бе!:tapp:

Петиција нема друго чаре:pos2::pos2::pos2::pos2:

Абе баталете цигарите бе!:tapp:

Сакаш да речеш да баталат тутунот и да почнат да одгледуваат коноп или афион,чии производи изгледа нема да бидат забранети за консумација како овие на тутунот?:uvo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom