Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Римз,од секого да очекувам ваква лошо склопена претпоставка,ама од тебе?
Ако на тоа ти се заснова целата претпоставка зашто непушачите одат кон димот...нема да држи вода твојата поента.

Не бе па ти, он сам си призна. Ако се уведат такви простории он немал да иде кај непушачките демек празни ќе биле...Затоа и позабавно му е со нас. Затоа неговото мрчење не држи вода.

Дајте пушачки простории, ќе си се труеме ние самите, па вие седете си во непушачките, така убафки здрави и насмеани.

А друга приказна ли е? Ај кажи ми која е.

Не тропам јас глупости, ти тропаш затоа што не го познаваш Законот, се гледа.На места каде што е забрането се разбира дека има право да те казни, и немам ништо против тоа(чекални, училишта, болници, амбуланти), нормалено е таму да не се пуши. Овде зборувам за пушење на улица, што од скоро е донесено. Тоа со спуштените коли ми беше само еден прост пример,споредба за тоа колку(како што велиш ти) "тоа што не ги казнуваат е тоа е друга приказна", а ако тебе те навредувам со примерот, однапред ти се извинувам.

Ха ха!
Да, друга приказна е колку тоа нас ни функционираат законите и колку ни се корумпирани цајканите!
Јас не викам дека не треба да го казни него! Треба! Треба да ги казни сите кои не го почитуваат законот! Само што тоа малку тешко се дешава! И сеа? Ај да се убијам! Или не, ај ќе праам нешто што е против законот! Нема право да ме казни зашто не го казнил ни тој до мене за нешто друго што е исто казниво со закон! Бог да чува! Се додека вака размислувате, нигде нема да стигнеме...

Ха ха!
Нема право да ме казни зашто не го казнил ни тој до мене за нешто друго што е исто казниво со закон! Бог да чува! Се додека вака размислувате, нигде нема да стигнеме...

Најпрво не го напишав тоа во таква смисла, зашто,пред се, образованието и струката не ми дозволува такво нешто.
Не зборувам за неказнивост на прекршок, или уште повеќе, на кривично дело. Зборувам за дискриминацијата на пушачот. Иако лично не се сметам за бог знае каков пушач, сепак сметам дека таа "просторна поделба" на кафани, кафичи треба да си остане како што беше до сега.
Новите измени на Законот за јавна чистота каде се забранува насекаде пушењето е лош сигнал од власта спрема граѓаните пушачи, кои на овој начин се дикриминираат.
Со Устав е гарантирано слободното движење на секој човек, па според тоа и не е забрането според никаков Закон пушењето на територија на Р.Македонија. Значи, можам да си одам по улица и да си запалам цигара слободно. А за дупките во Законот за јавна чистота??!!
Е за тоа утре ова време, ќе ти зборувам, да видиш колку недоследности има и на какви цаки можеш да ги фатиш џандарите.:smir:

Jas sum nepusac i skoro site prijateli sto gi imam se nepusaci, kaj mene doma ima zabrana za pusenje i sepak sekoj ja pocituva i vo zima izleguvaat nadvor da pusat, nikoj ne mi se nalutil do sega zatoa sto znaat moja kuka-moi pravila, a koga idam kaj niv jas sum svesna za toa deka kaj niv se pusi i oni otvaraat prozor ili gledaat pomalku da pusat, toa e kompromis.

Zar na nekoj mu e pobitna cigarata nego prijatelite?

Mene se mi izgleda deka vie pusacite vodite inat, demek koj e toj mene da mi kazuva kaj da pusam kaj ne, se samo inaetenje kako decana.

Jas so toa sto ne pusam na nikogo ne mu nastetuvam, dali toa moze nekoj da go kaze od vas pusacite, kako e na vasite deca? Nema nisto pogrozno od toa koga ke vidam nekoja bremena da pusi, ili mali deca butka vo kolicka i cigara vo raka. Taka e, uste od mali pravi gi bolni, posle se cudat abe slabokrvni mi se decana, stalno kashlaat itn.

Vo Makedonija e fakt deka sekoj vtor pusi, no fakt e deka nikoj ne razmisluva za toa sto go pravi.

Moite pusaci prijateli prasuvaat dali ke smeta ako zapalat cigara i ne se lutat ako kazam da, i doagjaat i sednuvaat so mene na nepusacka masa i se e ok. Kolku od vas prasuvaat dali moze da zapalat cigara? Dali na nekoj od drusvoto mu smeta? dali pazite koga ima dete vo blizina ili bremena zena?

Zasto pusenjeto se svaka kako pravo a izborot da bides nepusac i deka ti smeta dim onda ti si izrod ili sto?

Kaj e moeto pravo da ne vdisuvam dim?

Zasto mene me diskriminirate kako nepusac?

Zasto jas treba doma da sedam zatoa sto mi smetaat cigari a vie samo da imate noken zivot?

A deka nepusacite ne znaat da se zabavuvaat kako sto rymz kaza e ziva glupost i ne znam od kaj ti e muabetot?

Најпрво не го напишав тоа во таква смисла, зашто,пред се, образованието и струката не ми дозволува такво нешто.
Не зборувам за неказнивост на прекршок, или уште повеќе, на кривично дело. Зборувам за дискриминацијата на пушачот. Иако лично не се сметам за бог знае каков пушач, сепак сметам дека таа "просторна поделба" на кафани, кафичи треба да си остане како што беше до сега.
Новите измени на Законот за јавна чистота каде се забранува насекаде пушењето е лош сигнал од власта спрема граѓаните пушачи, кои на овој начин се дикриминираат.
Со Устав е гарантирано слободното движење на секој човек, па според тоа и не е забрането според никаков Закон пушењето на територија на Р.Македонија. Значи, можам да си одам по улица и да си запалам цигара слободно. А за дупките во Законот за јавна чистота??!!
Е за тоа утре ова време, ќе ти зборувам, да видиш колку недоследности има и на какви цаки можеш да ги фатиш џандарите.:smir:

Тоа е веќе оф топик :)
И не, не треба да остане како до сега, зашто до сега не беше никако... Кој како сакаше си праеше и со тоа што еден дел од просторијата беше за пушачи, а друг дел за непушачи, не вршеше никаква работа...

Jas sum nepusac i skoro site prijateli sto gi imam se nepusaci, kaj mene doma ima zabrana za pusenje i sepak sekoj ja pocituva i vo zima izleguvaat nadvor da pusat, nikoj ne mi se nalutil do sega zatoa sto znaat moja kuka-moi pravila
Tи мислиш дека никој не ти се налутил, всушност зад грб те пцујат, и не им се оди на гости кај тебе, слушај што ти кажувам, само лице ти прават. Јас лично, кога треба да одам кај вакви гости, одам само од зорт, чест да направам, на родендени и слично, од што морам. И си одам најбргу што можам. Едноставно, не ми е лезет седењето. Налет и мезе и пијачки и се, да седам ко казнет.

Им го почитувам куќниот ред, ако не се пуши кај нив - океј, не пушам, или излегувам на тераса, ама самите треба да се чукнат по глава и да се замислат. Плус, сите што вака се фураат се тешки намќори, не им смета цигарата, на нив во животот се им смета. Како тип на луѓе се такви.

Е затоа, кај одредени персони - кур што одам на гости. "Ало, ај дојдете во петок", "Аааа, фала, имам работа нешто...ќе се видиме другпат".

Jas so toa sto ne pusam na nikogo ne mu nastetuvam, dali toa moze nekoj da go kaze od vas pusacite, kako e na vasite deca? Nema nisto pogrozno od toa koga ke vidam nekoja bremena da pusi, ili mali deca butka vo kolicka i cigara vo raka. Taka e, uste od mali pravi gi bolni, posle se cudat abe slabokrvni mi se decana, stalno kashlaat itn.
Ти пак не ја сфаќаш (или не сакаш да ја сфатиш) поентата. Апсолутно сме за тоа непушачите да бидат заштитени и пушењето на јавни места да биде забрането, но мора да постојат простории наменети за пушачи.
Zasto mene me diskriminirate kako nepusac?

Zasto jas treba doma da sedam zatoa sto mi smetaat cigari a vie samo da imate noken zivot?
Никој не те дискриминира, имаш места наменети за непушачи. Дискриминацијата е да не обезбедиш и места за пушачи.

Јас сум пушач и не ми се допаѓа овој закон.

Jas sum nepusac i skoro site prijateli sto gi imam se nepusaci, kaj mene doma ima zabrana za pusenje i sepak sekoj ja pocituva i vo zima izleguvaat nadvor da pusat, nikoj ne mi se nalutil do sega zatoa sto znaat moja kuka-moi pravila, a koga idam kaj niv jas sum svesna za toa deka kaj niv se pusi i oni otvaraat prozor ili gledaat pomalku da pusat, toa e kompromis.

Zar na nekoj mu e pobitna cigarata nego prijatelite?

Јас имам другари кај кои не палам цигаре, всушност не одам кај него дома - за двајцата е подобро.

Тебе другарите ти се будали. Ако кај тебе дома излегуваат тие во зима надвор да палат цигара, тогаш доаѓа спротивното - кога си ти кај нив дома и кога тие палат цигаре ти треба во зима да излезеш надвор.

Ако тебе не ти е побитна цигарата од другарот тогаш не бркај го надвор да собира мразулци во носот, па после да одиш кај него дома со банани и сокчиња.

A deka nepusacite ne znaat da se zabavuvaat kako sto rymz kaza e ziva glupost i ne znam od kaj ti e muabetot?

Па непушачите така викаат, ако се воспостави ред да постојат и пушачки простории, сите ќе си земат лиценца за пушачки и непушачите нема кај да идат. Та да сте толку многу, некој паметен и за вас ќе отвори некоја дискотека, ќе можете да си се соберете да си пијуцкате пиво и да си прозборувате за зачувување на животната средина без чад...

Незнам како можело ваков глуп закон да донеле. Па цигарите се свој избор и неможе вака да контролираат што да се прави. Најлошо е некој со сила да ти кажува со сила дека е за твое добро. Ако неќеш да послушаш за твое добро ок, твое право е тоа. А не вака со толку ригорозно да се казнува. Абе вака пола кафулиња празни ке бидат, дискотеките скоро сите празни, кафаните да не зборам. Ке пропадне угостителството. Единствено останува да седиш дома и да гледаш не насилни емисии (нели Радиодифузија ке забрани скоро се што има насилство и секс) и да слушаш разни политички емисии за перење мозок. Не сум ич по политика и не подржувам никого али овие ептен го претераа....

Имам толеранција кон пушачите, но лично не поднесувам.

Можам да им го разберам револтот, но ако мене некој би ме прашувал многу подрастично би делувал против пушењето, општо. :toe:

Јас фаќам игла. Не се живее вака. На работно место не смееш, на улица не смееш, во кафич не смееш... Не бе брат, ќе се боцкам у вена. И така кога евентуално ќе ме фатат со мала доза колку да си направам кејф на вена, ќе можам да си ја отплатам казната со парите што ќе треба да ги дадам по казни за пушење било каде во територијата на РМ.

Повеќе луѓе ке прекинат да пушат...Ке отидат на травка...:vozbud:

Јас фаќам игла. Не се живее вака. На работно место не смееш, на улица не смееш, во кафич не смееш... Не бе брат, ќе се боцкам у вена. И така кога евентуално ќе ме фатат со мала доза колку да си направам кејф на вена, ќе можам да си ја отплатам казната со парите што ќе треба да ги дадам по казни за пушење било каде во територијата на РМ.
Дури и на рецепт ќе ти ја даваат, и ќе те згрижат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom