Докажете дека Господ (не) постои

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
да му понудам некоја друга бајка да прочита па да почне да верува во друго?:vozbud:
Не подобра му е Библијата барем ќе живее во стварноста..

Не сум знаел?!

Ќе ти одговрам посредно-како може едно убиство да е оправдано.
Во времето од раната Црква, првите генерации христијани биле елминирани по автоматизам од римските властодржци. Често биле заробувани, поставувани во арени пред зверови, без можност да се бранат. Често биле во состојба да бидат силувани. Оние во таква предсилеџиска состојба, често се убивале-вршеле самоубиство, оти немале намера да бидат подложени на таков противпророден акт-силување. Таквите поединци, радо одбирале (само)убиство како решение за својата состојба отколку цел живот да го поминат во обесчестена состјба. На таквите поединци, Бог нема да им земе за зло што се самоубиле-туку напротив. Ти текнува?

Ајде да го прашаме човекот...
Еднаш веќе коментирав: не се работи за нови (Божји?) заповеди, туку за гревовни однесувања, кои имаат исто потекло-похотите и страстите човекови.

Не сум знаел дека Библијата има категорија оправдано самоубиство! Ајде упати во некој нејзин дел каде што тоа се 'спомнува'.

Не сум знаел дека Библијата има категорија оправдано самоубиство! Ајде упати во некој нејзин дел каде што тоа се 'спомнува'.
Наскоро ќе излезе од печат!
Свето Писмо
100......1 ( изменето )издание
2008
обработил и изменил-МИКИ1

Дали постои,непостои и докази за тоа.На времето за ваква работа на одредени места палеле:toe:
Дали господ постои или непостои јас би го преформулирал,дали веруваш или неверуваш?Ако веруваш не ти треба доказ за постоење.Ако не веруваш,можеш да губиш време во барање докази.
Вербата во било што е едноставна,ние самите сме „расипливи“ и лесно подложни на влијанија.

Не знам што треба да докажувам кога немам ништо видено, осетено и слично.
Не е само верувај безглаво. Верувам во се што е стварно:toe:

Наскоро ќе излезе од печат!
Свето Писмо
100......1 ( изменето )издание
2008
обработил и изменил-МИКИ1
мислиш јеховини сведоци, секташи.......не е тоа

pred nekoj den vidov angel na neboto (ogromna svetlina vo vid na mec) bese super

да му понудам некоја друга бајка да прочита па да почне да верува во друго?:vozbud:
bajka :)) nemam sretnato covek sto ja procital a da ostane ramnodusen bidejki ima golemi mudrosti vo nea sto covek ne moze da gi napise nitu togas ni sega, vo biblijata imas odgovori bas za se vo zivotot na eden covek i sekako preku otkrovenija

pred nekoj den vidov angel na neboto (ogromna svetlina vo vid na mec) bese super

Wow не знаев дека ангелите се во форма на меч и не знаев дека има луѓе кои се познаваат со нив.
Знаат ли вашите дома што конзумирате?! :) (шала... до некаде :) )

Немам напишано дека такво нешто стои во Библијата.
Се работи за дел од толкувањето од еден современ српски авторитетен богослов, Лазар Милин, кој, опишувајќи го животот од раните рисјани, ги посочува случаите од нивно ставање во состојба да бидат силувани од своите противници-римската власт (војска), оти Го исповедаат Христа за свој Бог и не им се поклонуваат на римските камени богови-идоли. Во таа состојба, дел од нив (од заробените) имаат извршувано самоубиство. т.е. убиство, кое подлежи на 6-тата Божја заповед, но кое Бог нема да им го земе за зло, пошто таквите поединци се самоубивани не од очај, туку Христа ради. Бог, таквите нема да ги подложи на 6-тата заповед, туку токму спротивното-таквите можат да бидат маченици.

Се работи за дел од толкувањето од еден современ српски авторитетен богослов, Лазар Милин, кој, опишувајќи го животот од раните рисјани, ги посочува случаите од нивно ставање во состојба да бидат силувани од своите противници-римската власт (војска), оти Го исповедаат Христа за свој Бог и не им се поклонуваат на римските камени богови-идоли. Во таа состојба, дел од нив (од заробените) имаат извршувано самоубиство. т.е. убиство, кое подлежи на 6-тата Божја заповед, но кое Бог нема да им го земе за зло, пошто таквите поединци се самоубивани не од очај, туку Христа ради. Бог, таквите нема да ги подложи на 6-тата заповед, туку токму спротивното-таквите можат да бидат маченици.

Значи оние кои пателе и издржале сите маки и понижувања за својот Бог и умреле под маки, се исто со оние кои се убиле и така ги избегнале маките?!?!

Нели кога ќе дојдат при бога ќе речат “Јас дедо боже издржав маки невидени, ме гореа, ми сечеа месо, ми корнеа нокти, ме плукаа и тепаа ден за ден но вербата во тебе не ја изгубив и од тебе не се откажав, маки невидени издржав заради тебе али заповед твоја не погазив“

“Јас пак дедо боже не видов маки, туку одма се отепав ко видов дека сакаат да ме мачат, грев не грев, да видиш колкаи стапои имаа...“

Мене лично ми е посимпатичен првиот лик...

Ова е пак некоја бета верзија на христијанството создадена од Мики1. Мики одлучи се, ќе ја следиш христијанско-православната религија или ќе креираш своја... Не наведувај два контрадикторни ставови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom