1.Одиме по првата точка, случајот детално го има образложено ма друга тема, еве ќе се цитирам од една друга тема:
2. Истите принципи по однос на општествениот трошок, општото загадување можат да се применат и тука. Односно единствен оштетен со моето пиење на алхохол сум јас и само јас. Се до оној момент додека не ја загрозам личната слобода на некоја друга индивидуа државата не смее да ми забранува ништо. Точно, малолетниците не смеаат да ги имаат истите слободи како возразните и одатму тие не смееат да купуваат воопшто алхохол - и во ред е да бидат санкционирани. Но ограничувањето на алхохолот за возрасни, е напад на личната слобода на труење. Земја со алхоси ? И како, присилно ќе го сториме тоа, ќе ги одучиме од алхохол ?? Па луѓе земете ги историските примери и проучете ги, ќе дојдете до значајни заклучоци. ОВИЕ ЗАКОНИ НЕ СЕ ТЕСТИРААТ СЕГА ПРВПАТ! ПРОБАНИ СЕ И ОДКАЖАНИ СЕ!
3.Во секоја асална земја ваквите забрани се воведени, ама и се укинати одамна.Друго, за Германија можам да тврдам дека се продава алхохол во секое време, затоа што сум бил и сум купил. Германија е од поасалните земји нели ? Дали блискоисточните земји ги броиш за поасални, оти нели прохибицијата е својствена за нив ?
4. Не даде никаков аргумент во врска со другите напади на личните слободи.
Она што е морално прашање, и што треба да служи како принцип - без разлика на моменталната ситуација - е до кој степен државата смее да се меша во личните слободи ?
Во врска со плукањето, загадување -ѓубре по улица и сл- законите се во ред. Пушењето не предизвикува значајно глобално - во смисла, во државата- загадување!!!!!