Диктатура?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
А вака со пушењето ти не ми се вмешуваш во животниот простор??

Со тоа што гледам пијани дечишта (и јас сум алкос понекад:kesa:) ама ич не ми е убаво:baeh::baeh:
Ама ти не го прочита ова што го пишав нели ? Знам дека е големо ама пак пробај.

Твој и само твој е изборот дали ќе бидиш до мене кога ќе пушам,дали ќе бидиш во истата просторија, газдата на просторијата ќе ги постави правилата дали или не да се пуши, а јас и ти ќе одлучиме дали или не да одиме таму ? Јасно ?

Глобалниот животен простор, ако мислиш на тоа, го образложив 100тина пати, и во принцип тој аргумент не држи.

Имаш избор кога гледаш пијани, да не ги гледаш!. А за деца кажав не смеат да пијат.

Твој и само твој е изборот дали ќе бидиш до мене кога ќе пушам,дали ќе бидиш во истата просторија, газдата на просторијата ќе ги постави правилата дали или не да се пуши, а јас и ти ќе одлучиме дали или не да одиме таму ? Јасно ?

Јасно, да не бидам буквалиста, ама не може да се бркаме низ ресторан, ради цигари.... Сфакам дека пушењето е и повеќе од потреба, задоволство кое не треба да биде ускратено, ама фактот дека милијарди ебра се вртат ради тие цигари , ај болести што се не, ракови чуда бакрачи, и од тука доаѓа мојот гнев.... Можда најдобро е да има во секој локал, две засебни простории оделени просторно..... Ама тука доаѓа моментот, јас сум пушач,женска ми не е и тука на састанак ја ке гризам нокти два саата и ќе почнам да и ја палам косата од нервоза:kesa::kesa:

Имаш избор кога гледаш пијани, да не ги гледаш!. А за деца кажав не смеат да пијат.
Ни они не ме гледаат мене па затоа повраќаат сред улица:smir::smir:

1.Одиме по првата точка, случајот детално го има образложено ма друга тема, еве ќе се цитирам од една друга тема:

2. Истите принципи по однос на општествениот трошок, општото загадување можат да се применат и тука. Односно единствен оштетен со моето пиење на алхохол сум јас и само јас. Се до оној момент додека не ја загрозам личната слобода на некоја друга индивидуа државата не смее да ми забранува ништо. Точно, малолетниците не смеаат да ги имаат истите слободи како возразните и одатму тие не смееат да купуваат воопшто алхохол - и во ред е да бидат санкционирани. Но ограничувањето на алхохолот за возрасни, е напад на личната слобода на труење. Земја со алхоси ? И како, присилно ќе го сториме тоа, ќе ги одучиме од алхохол ?? Па луѓе земете ги историските примери и проучете ги, ќе дојдете до значајни заклучоци. ОВИЕ ЗАКОНИ НЕ СЕ ТЕСТИРААТ СЕГА ПРВПАТ! ПРОБАНИ СЕ И ОДКАЖАНИ СЕ!
3.Во секоја асална земја ваквите забрани се воведени, ама и се укинати одамна.Друго, за Германија можам да тврдам дека се продава алхохол во секое време, затоа што сум бил и сум купил. Германија е од поасалните земји нели ? Дали блискоисточните земји ги броиш за поасални, оти нели прохибицијата е својствена за нив ?

4. Не даде никаков аргумент во врска со другите напади на личните слободи.

Она што е морално прашање, и што треба да служи како принцип - без разлика на моменталната ситуација - е до кој степен државата смее да се меша во личните слободи ?

Во врска со плукањето, загадување -ѓубре по улица и сл- законите се во ред. Пушењето не предизвикува значајно глобално - во смисла, во државата- загадување!!!!!
Види, ако ги разгледуваме така нештата, тогаш опструирање на лична слобода е и купувањето на Тромадол со дупли рецепти, на пример. Пошо според твојата логика која ја изнесуваш во постот, штом само ја си ја уништувам јетрата, без да повлијаам на некој друг, тогаш која е власта да ми го забранува тоа.

Али општата дискусијата за слободи и права е малку покомплексна, и затоа дај да се држиме до слободите одредени преку законските регулативи...Имено, секаде во сите поразвиени земји постои и е имплементиран идентичен закон за забрана на пушење. А, пошо многу сакаме да се доближиме на нив, еве ни го и на нас законот, па кому драго. (мене лично ич не ми е, пошо сум пушач, но сепак ја согледувам логиката позади истиот).

За алкохолот пак...Можеш да пиеш во кафичи, клубови до 4 сабајле. Можеш да пиеш дома 24/7. Можеш да го купуваш 12 часа во денот. Која е огромната опструкција тука? Сепак, не збориме за прохибиција, за да, како што велиш, се потсетиме на последиците од прохибициите во минатото.

А, за другите лични напади на слободата...Не знам за кои збориме. Дај усмери ме со пример, па ќе се искажам и за нив.

коа сме кај опојните супстанции суптропски дроги, акцизните стоки...многу е јасно зашто се забранети за слободна продажба, самото има кажува, и секако заради последиците од нив, исто е и со лековите, затоа и треба рецепт за користење под строга прескрипција од соодветно мед, лице, и тоа не представува никаква опструкција на слободата...сите горенаведени се под режими за увоз во секоја земја.

Види, ако ги разгледуваме така нештата, тогаш опструирање на лична слобода е и купувањето на Тромадол со дупли рецепти, на пример. Пошо според твојата логика која ја изнесуваш во постот, штом само ја си ја уништувам јетрата, без да повлијаам на некој друг, тогаш која е власта да ми го забранува тоа.
Не можеш да разгледуваш така, се додека за да купиш цигари или пиво не ти е потребен рецепт од доктор.

Не можеш да разгледуваш така, се додека за да купиш цигари или пиво не ти е потребен рецепт од доктор.
Кажаното беше во контекст на ставот на форумџијата кој го цитирав.
Тој тргнува од тоа дека штом со некоја своја зависност не штетиш на оние околу себе, туку си штетиш само на себе, тогаш не смее никој да ти ја забранува. Ако се водиме по тоа, тогаш помеѓу опојни дроги и цигари, не треба да се прави разлика, и истите треба да бидат подеднакво достапни.

Шо сеа не можеа да ги фатат оние продавачи шо им продаваа на децата алкохол, па сеа и ние повозрасните не можеме да купиме алкохол после 19 часот. А ако ми се најават гост во 19 часот, шчо напраифме?

Шо сеа не можеа да ги фатат оние продавачи шо им продаваа на децата алкохол, па сеа и ние повозрасните не можеме да купиме алкохол после 19 часот. А ако ми се најават гост во 19 часот, шчо напраифме?

A sto e pa finatava so alkohol za gostite?

Za sekoi gosti vadis viski i konjak?

Daj bez preteruvanje, ako veke kupuvas alkohol ke si kupis edno sise plus kako rezerva za nekad. Baska niven problem ako ne se najavile porano.

Rabotava vrvca ja napravivme, ko nepopravlivi alkoholicari... Lellleeee peerrr daaajj alkoohooll nneeemoozaam trriippaaamm llleee uu picc ednaa casskkaaa trese mi see rukaa

Кажаното беше во контекст на ставот на форумџијата кој го цитирав.
Тој тргнува од тоа дека штом со некоја своја зависност не штетиш на оние околу себе, туку си штетиш само на себе, тогаш не смее никој да ти ја забранува. Ако се водиме по тоа, тогаш помеѓу опојни дроги и цигари, не треба да се прави разлика, и истите треба да бидат подеднакво достапни.

ада за да увезеш тутун треба да платиш акциза, за да увезеш дрога...треба спец дозвола од мин. за здравство кај што ке биде точно наведено за кои лекови ке се користи дрогата како неизбежен дел од некои од нив...од таму има разлика...цигарите не се дрога...на либерален режим се при увоз со тоа што се плака давачка плус која е таму поради одредбата дека пушењето е штетно по здравјето, дел од парите као одат ѕа ресерч медицински, но деф цигарите и тутунот не се дрога, тие се земјоделски култури, поради тоа шо као наводно не ствараат зависност као дрогата, којзнае али така е... тоа е законски.:smir:

ада за да увезеш тутун треба да платиш акциза, за да увезеш дрога...треба спец дозвола од мин. за здравство кај што ке биде точно наведено за кои лекови ке се користи дрогата како неизбежен дел од некои од нив...од таму има разлика...цигарите не се дрога...на либерален режин се при увоз со тоа што се плака давачка плус која е таму поради одредбата дека пушењето е птетно по здравјето, дел од парите као одат ѕа ресерч медицински, но деф цигарите и тутунот не се дрога, тие се земјоделски култури... тоа е законски.:smir:

Hehe zemjodelski kulturi velis se cigarite?

Salata od cigari po doma pravite? Mandzice od otpusoci taka?

Po nekoja logika drogata treba da se odobri za siroka upotreba, bidejki nikoj nema pravo da ti kazuva dali smes da se trues.

Ќе ти пратам по пп рецепти како да си праиш дома алхолол за до го имаш у секое време. Пошо сеа нели имаме тешка прохибиција:uvo:

A sto e pa finatava so alkohol za gostite?

Za sekoi gosti vadis viski i konjak?

Daj bez preteruvanje, ako veke kupuvas alkohol ke si kupis edno sise plus kako rezerva za nekad. Baska niven problem ako ne se najavile porano.

Rabotava vrvca ja napravivme, ko nepopravlivi alkoholicari... Lellleeee peerrr daaajj alkoohooll nneeemoozaam trriippaaamm llleee uu picc ednaa casskkaaa trese mi see rukaa
Не се вади виски за сите гости, ама пивце и винце мора да има.

А како што се времињава, ко што рмбаме од утро до мрак, знаеш, сите мислат само на тоа, на време да купат алкохол резерви да направат, пред да дојде 7 саат. Не зезај сеа и ти.

Не е работата за непоправливи алкохоличари, туку дека работите непотребно се комплицираат. Залихи на алкохол дома да правиме, ко ресторани да сме.

И реков, ништо не е сменето, сменето е само тоа дека што како возрасен, после 7 навечер можеш да купиш алкохол само по кафански цени, 4 пати поскапо. Која е логиката тука? Ај кажи, што е друго сменето?

Hehe zemjodelski kulturi velis se cigarite?

Salata od cigari po doma pravite? Mandzice od otpusoci taka?

Po nekoja logika drogata treba da se odobri za siroka upotreba, bidejki nikoj nema pravo da ti kazuva dali smes da se trues.
Нема потреба од вакви доскочици. Си праиме муабет. Дека се глупост некои работи што се направија, е факт.

ОК, ок:smir:. Само не ми е логично „Забрането продавање алкохол по 19 часот“. Што значи ова? Што спречува? Кому му помага? На продавачите, на муштериите што сакаат да купат алкохол,а имаат навршено 18 год?

Дека се глупост некои работи што се направија, е факт.
Ок, за ова со алкохолот...да, недостасува логика.
За цигарите пак...Мене како на страсен пушач, ми е тешко објективно да гледам на законов и воопшто не сакам да се донесе. Али разгледував како е тоа регулирано у други земји, и забележав дека идентично со ова кое сакаат да го воведат кај нас. Затоа, не знам колку вреди да се буниме.

Но, реално, зарем сметаш дека тоа е загрозување на човековите слободи? Дека е одлика на тоталитаристички режим?
Затоа што темава го носи насловот диктатура, и не споредува со фашистичка Германија и СССР у времето на Стаљин.
Додека јас не гледам ни знаци, а камо ли фактичка диктатура.

проблемот е тука...

во земји кај шо бројот на цигарџиите е 10 или 13 посто, неможеш да се понашаш као кај нас каде што бројот на пушачите е 50 посто , и обратно.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom