Диктатура?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Не ме разбра, јас тврдам дека бог е мртов.

И терај, не мудрувај со мене, ме мрзи да бидам секому учител. Није ми д'н денес :)!

Sega da,mrtov e ama pa zatoa diktaturata nema nikogas da umre,kako inaku nekoi luge bi vlegle vo istorijata?

P.S. Vidov deka ne ti e den,samoubiecot go prati na sluzben pat taka da mnogu od forumdziite se cuvstvuvaat porelaksirano! :smir:

Би се навратила на првиот пост...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=30960

Кои слободи и права ти се ограничени поради закониве?
Што е мозокоперачко во кампањите?

Она што се етикетира како диктатура и популизам, е всушностн рекција на шок од промената...Првпат во времето на независна Македонија, имаш влада која му се обраќа директно на народот и која го зема неговото секојдневно живеење во обзир. Илузорно е да се збори за диктатура.

Болдираното корегирај го во "раце".

Скоро сите ставки што беа наведени се напад на личните слободи...

промени да, газење лични слободи не!

Кампањи - информативни, кај што се објаснува нешто ново, се олеснува нешто на граѓаните, или на било кој начин е во корист на граѓаните да! пошто нели - ние граѓаните - ја плаќаме сметката!
Кампањи - остваруваме, леле колку сме јаки, најдобри, нема подобри од нас, први сме, па не знам графици колку е подобро сега во однос на сдсм - такви рабоќе со народни пари не!

Нека некој направи споредба со светските стандарди и нашите закони.

Што е мозокоперачко во кампањите?

Na dpBneovcite ne im e vazhno kakva ni e drzhavata, tuku koj kje bide na vlast.Ako kazhe gVujo "Od utre site kje bideme goli i bosi i kje nemame shto da jademe", kje se javat takvite kako fanatic i atom ant i kje vikaat: Taka eeeee. Dolu komunjariiii,e ova e vekje perenje mozok.

Na dpBneovcite ne im e vazhno kakva ni e drzhavata, tuku koj kje bide na vlast.Ako kazhe gVujo "Od utre site kje bideme goli i bosi i kje nemame shto da jademe", kje se javat takvite kako fanatic i atom ant i kje vikaat: Taka eeeee. Dolu komunjariiii,e ova e vekje perenje mozok.

Izgleda banot nemase nekoe dejstvo,dosta veke ni vrsis tortura so tvoite stavovi za SDSM.Jas javno priznavam deka ne go sakam BC i ke kazam i deka za vremeto koga vladeese SDSM imase diktatura,sega ima zakoni be prijatele,edna drzava se gradi na osnova na zakonite a ne na kriminalot.Site onie sto sakaat da go teroriziraat narodot neka odat vo nekoja Africka drzava,tamu uste ima diktatura.Da ti pojasnam nekoi raboti za Jugoslavija za koi nekoi velat deka imalo diktatura a jas velam deka bilo samo sproveduvanje na zakonite,kaj imase togas kradenje,ubivanje,narkomanija,prostitucija...Seto toa policijata go sprecuvase a ne kako denes da ucestvuva vo se! :tapp:

Tipichna dpBneovska zakana, koga nemate so shto da vratite udri so tuzhba,zakana ili vo sluchajov so ban.

Sega sakas da kazes deka i KAJGANA voveduva diktatura i deka adminite ovde se diktatori?Jas ne procitav nieden nick od onie sto se admini nekoj da se vika Idi Amin Dada,Milosevic,Stalin ili nesto slicno...

Болдираното корегирај го во "раце".

Скоро сите ставки што беа наведени се напад на личните слободи...

промени да, газење лични слободи не!

Кампањи - информативни, кај што се објаснува нешто ново, се олеснува нешто на граѓаните, или на било кој начин е во корист на граѓаните да! пошто нели - ние граѓаните - ја плаќаме сметката!
Кампањи - остваруваме, леле колку сме јаки, најдобри, нема подобри од нас, први сме, па не знам графици колку е подобро сега во однос на сдсм - такви рабоќе со народни пари не!

Нека некој направи споредба со светските стандарди и нашите закони.
Напад на лична слобода е тоа што не ти се дозволува да плукаш надвор?
Напад на лична слобода е тоа што непушачите сакаат да ги заштитат од последиците на туѓата зависност, односно од оние што пушат?
Напад на лична слобода е тоа што во земја пуна со алхоси, место 24/7 ќе можеш да купуваш алкохол само 12 часа од денот?

Сакаш споредна со туѓите закони?..Во секоја поасална земјава ваквите забрани се воведени уште одамна.

А, за кампањите чија цел е единствено промовирање на успесите на владата...Да, тоа и на мене ми смета и истото не треба да се прави од народни пари.
Но, само поради тој факт не може да етикетираш нечие владеење како диктатура. Уствари можеш, ама тоа значи дека си неписмен и дека не знаеш што зборот диктатура значи.

Напад на лична слобода е тоа што не ти се дозволува да плукаш надвор?
Напад на лична слобода е тоа што непушачите сакаат да ги заштитат од последиците на туѓата зависност, односно од оние што пушат?
Напад на лична слобода е тоа што во земја пуна со алхоси, место 24/7 ќе можеш да купуваш алкохол само 12 часа од денот?

Сакаш споредна со туѓите закони?..Во секоја поасална земјава ваквите забрани се воведени уште одамна.

А, за кампањите чија цел е единствено промовирање на успесите на владата...Да, тоа и на мене ми смета и истото не треба да се прави од народни пари.
Но, само поради тој факт не може да етикетираш нечие владеење како диктатура. Уствари можеш, ама тоа значи дека си неписмен и дека не знаеш што зборот диктатура значи.

1.Одиме по првата точка, случајот детално го има образложено ма друга тема, еве ќе се цитирам од една друга тема:

tomsaso напиша:
Сум пушач и мислам дека е претеризам ова...
Ако сакам да се трујам, треба да ми дозволат.

И да, она што е моја лична слобода не смее да биде на штета на другите. За таа цел треба да има одредени места за пушачи или уште подобро цели кафичи пушачки и непушачки кафичи - па да видиме кај ќе има поќе луѓе -. Понатаму, треба да се дозволи на сопственикот на објектот да одлучи дали ќе се дозволи пушење во неговите простории, одтаму државата можи да одлучува за во министерствата,општините и другите објекти од јавна сопственост - забраната да се пуши во приватни објекти е директен атак врз приватната сопственост и личните слободи, поради фактот што секоја индивидуа има ИЗБОР дали да посети некој објект од приватна сопственост.

Ако се оди дотаму да се тврди дека пушењето предизвикува поглобално загадување, има многу аргументи против тоа.
-Ако е тој принципот, зошто да не забраниме возила ?
-Зошто да не забраниме греење воопшто ?
-Зошто да не забраниме секакви фабрики ?
Очигледно дека не е тој приципот, за заштита од поглобално загадување, туку одредени зеленковци (ДОМ) пробуваат да протуркаат идеи под бајракот на општо добро.

Уште еден аргумент против пушењето е што предизвикува општествен трошок. Поточно, со тоа што јас пушам си наштетувам на сопственото здравје, се разболувам, и "му правам трошок на државата" - што апсолутно не држи вода поради фактот што јас си го плаќам здраственото осигурување, тоа што не ми бараат екстра надоместок како пушач е резултат на тоа што здраственото осигуривање е државно, неспособно, старо, комунистичко и неквалитетно. Ако има приватно здраствено осигурување - во смисла, државното да не задожително -, сигурен сум дека господата што ќе ми ја прават полисата ќе земат во предвид дека сум пушач и одтаму носам повеќе ризици.

Во Македонија во последно време личните слободи се многу повредени!

2. Истите принципи по однос на општествениот трошок, општото загадување можат да се применат и тука. Односно единствен оштетен со моето пиење на алхохол сум јас и само јас. Се до оној момент додека не ја загрозам личната слобода на некоја друга индивидуа државата не смее да ми забранува ништо. Точно, малолетниците не смеаат да ги имаат истите слободи како возразните и одатму тие не смееат да купуваат воопшто алхохол - и во ред е да бидат санкционирани. Но ограничувањето на алхохолот за возрасни, е напад на личната слобода на труење. Земја со алхоси ? И како, присилно ќе го сториме тоа, ќе ги одучиме од алхохол ?? Па луѓе земете ги историските примери и проучете ги, ќе дојдете до значајни заклучоци. ОВИЕ ЗАКОНИ НЕ СЕ ТЕСТИРААТ СЕГА ПРВПАТ! ПРОБАНИ СЕ И ОДКАЖАНИ СЕ!
3.Во секоја асална земја ваквите забрани се воведени, ама и се укинати одамна.Друго, за Германија можам да тврдам дека се продава алхохол во секое време, затоа што сум бил и сум купил. Германија е од поасалните земји нели ? Дали блискоисточните земји ги броиш за поасални, оти нели прохибицијата е својствена за нив ?

4. Не даде никаков аргумент во врска со другите напади на личните слободи.

Она што е морално прашање, и што треба да служи како принцип - без разлика на моменталната ситуација - е до кој степен државата смее да се меша во личните слободи ?

Во врска со плукањето, загадување -ѓубре по улица и сл- законите се во ред. Пушењето не предизвикува значајно глобално - во смисла, во државата- загадување!!!!!

Но ограничувањето на алхохолот за возрасни, е напад на личната слобода на труење. Земја со алхоси ? И како, присилно ќе го сториме тоа, ќе ги одучиме од алхохол ?? Па луѓе земете ги историските примери и проучете ги, ќе дојдете до значајни заклучоци. ОВИЕ ЗАКОНИ НЕ СЕ ТЕСТИРААТ СЕГА ПРВПАТ! ПРОБАНИ СЕ И ОДКАЖАНИ СЕ!
3.Во секоја асална земја ваквите забрани се воведени, ама и се укинати одамна.Друго, за Германија можам да тврдам дека се продава алхохол во секое време, затоа што сум бил и сум купил. Германија е од поасалните земји нели ? Дали блискоисточните земји ги броиш за поасални, оти нели прохибицијата е својствена за нив ?

Она што е морално прашање, и што треба да служи како принцип - без разлика на моменталната ситуација - е до кој степен државата смее да се меша во личните слободи ?

Во врска со плукањето, загадување -ѓубре по улица и сл- законите се во ред. Пушењето не предизвикува значајно глобално - во смисла, во државата- загадување!!!!!

А вака со пушењето ти не ми се вмешуваш во животниот простор??

Со тоа што гледам пијани дечишта (и јас сум алкос понекад:kesa:) ама ич не ми е убаво:baeh::baeh:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom