Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Воспалени крајници. Се работи за сестра ми има проблем со крајниците уште од 2 години ( сега е 17). И при најмала промена на времето и се воспалуваат, кога беше мала предложија докторите да и направат операција и да ги извадат но и беше многу страв и не сакаше па ништо од тоа. И даваат оспен но и тоа помага многу малку, сега се жали дури и со болки во нозете кога и се воспалени крајниците. Дали знаете некој некое друго чаре за оваа работа или пак совет.
Крајниците не се непотребен орган, ама вакви не само што се нефункционални туку и контрапродуктивни за организмот. Требало уште како помала да ги извади, вака многу повеќе мака има. Операцијата (јас ја имам направено на 9 години) е рутинска, во болница се лежи неколку дена, навистина е мачно чуството првиот ден по операцијата и болката при голтање, а постојано има слевање што иритира, ама толку е. Мене ми правеа чести компликации со воспалување на ушите, по операцијата никогаш повеќе не ми се повторија тие проблеми. Значи не само како лекар, туку и како некој што го искусил тоа, препорачувам да ги извади и да се спаси од маките.

Дали секое покачување на креатининот е знак на здравствен проблем или можда се работи само за изменет начин на исхрана, потење и слично, а човекот да си е здрав, да нема никаков проблем?

Некој да има искуство со фореза на лице.Ми препорача докторката да направиме таков третман со фореза и антибиотски ампули па чисто искуство некој да пренесе,дали може да дојде до оштетување некое или несакани ефекти....

Некој природен лек за бронхитис????

Дали секое покачување на креатининот е знак на здравствен проблем или можда се работи само за изменет начин на исхрана, потење и слично, а човекот да си е здрав, да нема никаков проблем?
Креатининот е краен метаболит на мускулниот креатин фосфат, неговото количество во крвта зависи од мускулната маса на пациентот, затоа кај мажите е повисок отколку кај жените, неговото ниво во крвта е основен индикатор за функцијата на бубрезите.
Потребно е периодично следење на нивото на креатиниот и уреата за да се утврди точната причина за неговото покачено ниво.

Абе катастрофално ми е од времево еј ке скренам.Главата ми е многу мутна тешка ми е до времето ли е шо може да е?

Неможам да ве разберам ова со времево :confused: дали врне, ладно ли е, топло ли е, низок притисок, висок притисок, магла, влажно, суво, мене исто ми се фаќа ама баш ништо не ми мења :coffee:

Абе катастрофално ми е од времево еј ке скренам.Главата ми е многу мутна тешка ми е до времето ли е шо може да е?

Истата ситуација и кај мене...

Неможам да ве разберам ова со времево :confused: дали врне, ладно ли е, топло ли е, низок притисок, висок притисок, магла, влажно, суво, мене исто ми се фаќа ама баш ништо не ми мења :coffee:
Депресија.

Пред некој ден докторот ми потврди дека имам Рејнов феномен.Пред некое време мислев дека е алергија, затоа што пред 3 години кога ги имав истите симптоми (црвенило на прстите, оток, болка) ми препишаа некои масти и за некое време ми помина.Најверојатно затоа што се затопли времето.Мислев и дека тоа што рацете ми се студени поголем дел од времето не е ништо страшно, но сега се трудам да ги затоплам.Ги масирам со една течност и ги ставам наизменично во топла и студена вода за да се подобри циркулацијата.Докторот ми рече да пијам и Аспирин протект, но јас воопшто не сакам никакви лекови да пијам.Секако, ако е неопходно ќе почнам и да пијам. Прочитав на интернет дека болеста се развива во три фази.Кај мене веќе е трета и последна фаза, заради отокот и црвенилото.Сега не ми се отечени но некојпат ми стануваат модри.
Го има ли некој од вас овој проблем?

Алал да ти е само уживај!!:P

Поздрав кајгаџии, штотуку се регистрирав овдека и гледам има интересни теми за дискусија па како прва е одбрав оваа тема да поставам неколку блиц прашања за очите (можеби е имам футнато малку темата но не замерувајте).

Па вака сега, имам зафркнати очи, диоптер сигурно 2-ка (+,- не знам точно) според тоа што имам пробувано наочари од другари едно др. Епа сега прво прашање ми е дали одкако ќе ставиш наочари видот може да ти се зафркне уште толку, па да не можеш да гледаш после без наочари со оглед на тоа дека и имам 16 години и со тек на растење може да се зафркне видот? И второ прашање е дали може да се поправи видот со тек на време доколку носиш наочари редовно? Благодарам однапред :)

Депресија.

Не е депресија туку метеоропатија, која е добро позната во медицината ;)
Промената на времето делува на крвните садови, го менува крвниот притисок, затоа и срцевите болни многу често имаат проблеми при нагли промени на времето.

Поздрав кајгаџии, штотуку се регистрирав овдека и гледам има интересни теми за дискусија па како прва е одбрав оваа тема да поставам неколку блиц прашања за очите (можеби е имам футнато малку темата но не замерувајте).

Па вака сега, имам зафркнати очи, диоптер сигурно 2-ка (+,- не знам точно) според тоа што имам пробувано наочари од другари едно др. Епа сега прво прашање ми е дали одкако ќе ставиш наочари видот може да ти се зафркне уште толку, па да не можеш да гледаш после без наочари со оглед на тоа дека и имам 16 години и со тек на растење може да се зафркне видот? И второ прашање е дали може да се поправи видот со тек на време доколку носиш наочари редовно? Благодарам однапред :)
Со носење редовно наочари не само што не може да се влоши, туку окото ќе биде многу поодморно и би спречил евентуално понатамошно зголемување кое би можело да се појави како последица на неносење. Поправањето на видот зависи од окото, тоа не може толку да се предвиди, ќе се покаже со време. Најдобро е да си земеш наочари и да одиш на редовни контроли кај добар очен доктор.

Не е депресија туку метеоропатија, која е добро позната во медицината ;)
Промената на времето делува на крвните садови, го менува крвниот притисок, затоа и срцевите болни многу често имаат проблеми при нагли промени на времето.
Ова болест е или симптом?

Бидејќи си релативно млад а имаш најверојатно -2 има добра шанса да ти се влоши диоптерот независно дали ќе носиш или нема да носиш наочари или леќи, стабилизација на диоптерот најчесто се случува дури на 30 години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom