Денес најдобар другар, а од утре не те познава...

• Креатор на темата Креатор на темата kapetan
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде вака. Што во ситуација кога тој/таа е во поширокиот круг на вашите другари/другарки?

Треба луѓето да се прифатат какви се ,не знаеме што се случува во нивните глави ,дали постои некоја причина за такво однесување . Ако ни е многу стало ,треба да разговараме зошто се променил нивниот однос кон нас ,можеби и ќе го дознаеме тоа ,ако не , треба да мислиме, кој си прави за себе си прави, да ги паметиме само убавите моменти и да не мислиме повеќе за тоа .

Има многу такви...што се дружат само за корист ! И секогаш ке ги има ! Сум имала такви другари и другарки ... и многу,многу не се потресувам за нив пошто знам кои ми се вистинските и знам за кого давам глава за кого нокт ;)

Со самото тоа што таа личност се сменила, мене ми станува јасно дека е под влијание на некој или нешто. Штом тој ,,некој" и тоа ,,нешто" ги одбрал/а за свои репери, мене ми дава до знаење дека сум одвишна. Луѓето се менуваат, животните услови исто така, но човековото егоцентрично око не. Жалосно е, но вистинито, тоа што Ламбе е марионета на продукциски гигант(за македонски услови) и заради новите подобри услови кои ги има на живеење, сака да го заборави својот минат живот. Но, не може. Од минатото не се бега. Јас лично, би се помирила со фактот, иако би чувствувала неопислив револт. Едноставно е неверојатно, колку луѓето можат да се сменат во размислите... Тебе ти недостига стариот другар, овој не ти е потребен. А бидејќи стариот нема да се врати, тури му пепел на новиот.
Инаку, ми се има случено истово и постапив како што те посоветував...

Ај и јас реков да пишам една тема ме гибнаја нешо шо мразам во една друга тема па да прашам вие како ке се осеќате!
Што кога другар/ка ваша шо сте се дружеле цел живот и наеднаш или заминува во друг град па иди и се прави нешто демек покултурен....или заминува во друго друштво па не ви прави повеќе муабет не ве познава..

Мразам кога морам да правам риелети чек, но, зошто некој би се одлучил да замине во друго друштво ако ова предходново му одговарало или зошто би заминал во друг град без да се обидува да одржува контакти со старите пријатели, веројатности има милион.
Нов почеток, барање на сам себе во други работи и амбиција, сите тие можат да потикнат, не и да оправдаат но како такви се незамерливи.

Сите ние минуваме низ фази во животот, но, всушност само следиме еден ист тек кој што се менува, кога сме одлучиле дека некој сакаме да го тргнеме од животот мораме да имаме причина.
Никогаш во животот не сум дошла во ситуација моите пријателки да ме дистанцираат мене иако имало околности во кои што можеби требало тоа да го направат, исто како што секоја моја одлука да ги тргнам нив поради моментално расположение или менување на статусот не траела повеќе од 1 минута затоа што ми станувало јасно колку би било глупаво тоа од моја страна.

Сепак, се се сведува на едно, а тоа е колку ја цениме вредноста на една личност, колку не поврзуваат работите кои што мораат да бидат обострани.Кога некој ни е близок, не би му удриле двојка туку така, затоа што ни се сменил животот.
Тргам од себе, но јас да бидам претседател на државата, не би си дозволила да испуштам повик од Викторија, но таквите пријатели се ретки, се друго е заменливо.
Тоа е она што е тешко да се прифати, дека си заменлив и дека веројатно и не си значел толку многу, но, пак, подобро е да знаеш дека некој не те гледа како битен за да можеш вниманието и времето да ги фокусираш на некој друг на кој што ќе му бидеш поинтересен и поважен.

Imav edna vakva 'drugarka' so ziveese samo od korist, za se so i trebase pomos idese kaj mene, sea edvaj zdravo vika, ako ne i recam jas prva nejze nema ni da i tekne da reci. Ali usluga mi naprai so toa so se otrgna od mene, me oslobodi od resavanje nepotrebni zadaci, mi ovozmozi da imam poveke slobodno vreme odkolku so imav togas. U pocetok mi bese krivo so nekoj so koj bev tolku bliska edvaj otvara usta koa ke me vide ali posle svativ deka ne sum jas taa sto gubi, taa gubi.

Mi se ima deseno da najdobrata drugarka mi ima nesto slicno napraveno.Ne bukvalno da ne me poznava i zdravo da ne mi rece no sepak naaglo gi prekina druzbite od koga se omazi.Mi bese tesko togas no posle si zapoznav novi prijateli so koi mi bese isto ubavo druzenjeto.I posle poveke godini istata taa drugarka dojde naednas so pokana za povtorna druzba na koja jas samo vikav ke bide,ke se vidime eden den.Ne deka ja mrazev tuku osekav deka so nea nemam sto da spodelam zaednicko i ne ja osekav poveke taka bliska kako porano tuku dalecna osoba.Nemozev da najdam ni edna tema da nacnam muabet so nea, taka da se si stori vremeto.Prvo taa se odeli od mene posle jas i vrativ so isto i kraj.A i bas me briga za nekoj ako se pravi na budala pa ne mi rece edno zdravo, koj go ebe.Ne me rodila majka mi so nekoj zaedno nit ke umram so bilo koj.Ako nekoj ne saka da rece zdravo,prifakam zatoa sto od x pricini i jas na mnogu luge nesakam zdravo da im recam pa sto?Ne e kraj na svetot.

Ми се има случено. Со другарката се знаевме уште од 6 години, бевме неразделни околу 12-13 години, всушност се дури не се разделивме сите по факултети во различни градови. Во меѓувреме и' се случија лоши работи, можеби и западна во лошо друштво, и наеднаш преку ден престана да зборува со цело друштво, многу пати се обидов да и помогнам, ама безуспешно. И претходно беше повлечена, ама последниве години, јас незнам што и' стана, да се чукнеш со неа на улица нема да ти направи муабет.
До ден денес не знам зошто ми е скарана мене и на цел свет.:toe:

Тој човек НЕ МИ Е, нема да ми биде, а не ни ми бил најдобар другар! Ми се има случено, но мора да се изгореш неколку пати за да сфатиш кој ти е вистински пријател, а вистинските пријатели без разлика на тоа дали ќе станат ѕвезди, ќе се преселат или безброј други ситуации ќе ме познаваат ;)

Случајно се најдов на отварањето на Соравија, преку мајка ми. Таму беше и она. Ме гледаше, и знаеше која сум, стоеше до мене, а едно здраво не кажа. Не и кажав ни јас. Не значи дека ако е славна е нешто над мене.

Е тука двете сте се надминале самите себеси. Алал вера.

Мене ми се има случено. Ама не ме погоди то нешо посебно. Во исто маало, иста генерација, од прво делевме клупа со дечкото. Исти интереси од мали, ист тип на музика, многу заеднички работи. Во четврта година седна до едно чупе џанам на тест да и покажел, и не се приврати на последна. Чупето уште го немат фатено. :))))
Почнавме да се дистанцираме уште накај 7-8, ко почнавме по кафичи да кисниме и на билјард, а тој висеше на компјутер по цели деној. Хеј, и јас сум гик, ама ова е претерано. Денес иако се гледаме често, разговорот ни е некако официјален и колку да не е тишина дур сме тука, бар здраво иаме.

Абе сеа, разни патишта разни правци разни причини за да се случи тоа нешто. Па неможе јебига да сме ние перфектни па цело време.
Се случувало, се случува и ќе се случува кај мене, едни доаѓаат други си одат трети здраво не кажуваат но се има една екипа увек исти

И јас сум се нашла во слична ситуација.
Бевме другарки речиси целиот живот : 11 години, се одеше супер. Дали 2-3 пати се имавме навистина скарано, но по некое време знаевме дека повторно ќе се смириме. Се сложувавме за се, излегувавме секаде, ги знаеше сите мои тајни и јас нејзините, кога имаше фрки заедно ги решававме. Ми беше буквално како сестра.
Лани летото, братучетка ми дојде на некое време кај мене, да спие, да се дружиме и излегувавме сите три заедно. Можеби стапувањето на нова личност во друштвото беше причината поради која веќе не ја видов.
Еден ден ми падна на ум да одиме на базен и додека шетавме сите три им предложив, а другарка ми нерасположено рече дека ќе размисли. Тогаш дадов друга опција : да одиме на кеј да роламе..и тоа изгледаше полу-прифатливо. Тогаш оставив да реши до утре. Утредента ја барав дома најпрвин, а потоа ја барав на домашниот телефон и ми рече дека била кај соседите, а знаев дека не е така бидејќи не беа во добри односи со нив. Ја занемарив лагата. Таа ме праша дали сме излегле со братучетка ми и јас и одговорив дека не, бидејќи навистина беше така, сакавме да излеземе сите три и затоа ја баравме.
И наредниот ден ја барав, мајка и ми одговори на повикот и рече дека е излезена, а таа никогаш не излегуваше сама. Други другарки искрено немаше. Се јавив и подоцна, одговорот беше дека не е достапна, дека спие итн.
Тогаш оставив таа да ме побара, бидејќи се почувствував како да пречам со моите јавувања. И мајка и беше чудна.
Оттогаш јас повеќе не ја видов, освен еднаш пред месец/два додека се возев во автобус ја здогледав бидејќи и таа чекаше на автобуската станица веднаш по мојата. Незнам дали ме забележа. Го променила имиџот и не личеше на себе.
Ден денес се чудам самата што и се случи.:toe: Неможам да разберам што и пречеше..секогаш сме ги решавале работите со разговор. А не сме се озборувале една со друга, немавме расправии тоа време.. едноставно не ме побара никогаш повеќе. :icon_conf
И ми недостига, да, но што се може? :toe: Очигледно не сакаше да контактираме повеќе и јас го испочитував тоа.

А за твојот случај мислам дека треба да го заборавиш `другарот` затоа што очигледно не бил вистински и сега како позната фаца ти не постоиш за него. Зошто тој да постои за тебе?

Сум се нашла и во двете ситуации и не ги оправдувам таквите реакции...едноставно не е фер...меѓутоа, никогаш не е без причина тоа, постои некој проблем кој најверојатно неможе да се среди на поинаков начин па тоа изгледа како единствено решение! Но само тогаш! Обично е поради недоверба, ако некој те излажал нешто големо и дознаеш од друг...тогаш разбирам...ок...Сепак, разговор е најдобро решение во секоја ситуација. И да не успее, важно си пробал! :helou:

Денес најдобар другар, а од утре не те познава...те искористува најверојатно. Па кога ќе му притреба нешто па ти не го познавај тогаш :smir:

Денес најдобар другар, а од утре не те познава...

Се случува ова многу често кај новопечените познати личности. Штом стапат во водите на јавните фаци, тие си ги креваат акциите. До вчера сте пиеле кафе и сте праеле муабет како платата не ви е доволна, ви кукал за тоа дека нема пари да си плати сметките. Но денес тој е позната јавна фаца, за која се збори низ градот, добро или лошо. Тој има една одредена репутација, во која не ве сака вас.
Сега, неможеме да кажеме како ке се однесуваме ние штом станеме познати...Сите од нашиот стол на тркалца пред компјутерот можеме да кажеме “Ех, ја да станам познат никогаш нема да бидам таков“...Да можевме сите да се гледаме од трета страна, најдобро ке се сознаевме себе си, и ке се поправевме. Мора да се земе во предвид дека “Power - Corrupts...Ultimate Power - Corrupts Ultimately“ Таков е човекот. Часни изузетци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom