Ден Браун

• Креатор на темата Креатор на темата Fryda
  • Време на започнување Време на започнување
Несомнено типов знае да заинтригира со темите на неговите романи. Но еве зошто јас не го сакам, а во едно, сите оние кои се свесни за стожерот кој го носат одредени проблематики. Токму тие проблематики, како антиматеријата, владините органи, Ватикан и христијанството, не се за сечиј стомак, барем не е за сечиј стомак од нив да прави шпански серии и да ги пласира на широк читателски круг. Ваквите теми се исклучиво за луѓе компетентни да ги сварат, а не за неинформираните лаици, кои сакаат да делуваат начитано, па ете ќе купат и прочитаат токму негово дело, а за жал, такви лаици се 9 од 10. Таквите луѓе земаат здраво за готово туѓи мислења и приказни кои се интересни и нови за нив, такму како романите на Ден Браун, и си живеат со новото "знаење", "верување", "убедување". Литература со содржина од ваков калибар е само за луѓето кои се добро упатени во тие проблематики, кои што веќе за одредени прашања имаат изградено свое споствено мислење, луѓе кои го знаат крајот на започнатата приказна, а крај кој Браун не ни помислува да го разоткрие. Накратко, Ден Браун е алчен и непромислен гениј, кој пласира интересни "FAST FOOD" приказни на луѓе со холестерол далеку над дозволеното и кои задоволни од тоа што ги потхранил и затоа го обожаваат, несвесни за тоа дека ги довел до уште поконфузна состојба, а кутрите се сметаат за бескрано паметни и просветлени.

Книгата е добар роман, но не треба да се зима за точен. Има еден куп лаги

Zakon e Den Braun i negovite romani, posebno Kodot na Da Vinci i Angeli i Demoni.
Ja cekame knigata sto treba da se pojavi ovaa godina, sigurno ke bide kako i prethodnite. :)

Не ми е јасно како може од еден роман ко Кодот на Давинчи сите сега да се убедени дека Исус и Марија биле маж и жена .
Аман луѓе роман е...
На книгите на Браун пишува на 1 страна дека местата се вистинити,а случувањата и ликовите фиктивни

Од Ден Браун би ги издвоила “Дигиталната тврдина“ и “Точка на измама“ како прекрасни дела кои вреди да се прочитаат, полни со динамика која ве остава без здив...

Еден меѓу најбогатите писатели со литература!

ги имам читано Кодот на Да Винчи( филмот ич не ми се допадна, малце ги превртија стварите) и Ангели и Деноми ми се допаѓаат, летово кога ќе имам повеќе време планирам и другите две од него!!!

хммм кој знае може и во право да е околу црквата ,јас не сум прочитал ни една негова книга а го гледав кодот на давинчи ,исто така знам дека браун е истразувач и своите истражуванја ги пренесува на лист хартија секако можеби нешто и ке додаде но , едно сум сигурен а тоа е дека факт е дека на сликата на тајната вечера од леонардо да винчи има жена , а и некако приказнава е прелогична многу пологична од она што го кажува црквата ,

За да има хит книги и да заработи МНОГУ КЕШ ,Ден Браун заминал ПРЕдалеку и напишал книги со приказни изградени на купишта ЛАГИ и ХУЛИ и што е уште по жалосно на многу читатели им ги заматил умовите (иако сам тој пишува на 1 страна дека местата се вистинити,а случувањата и ликовите фиктивни ) .

И покрај тоа пак не направил добрар трилер ! Ама се со добра реклама се продава и масата тоа го голта , секоја лага пофторена трипати станува "вистина". Тоа не ништо ново, така функионира западниот пазар таму уметноста се продава како фаст фуд - инстант уметност т.е. неуметност

Незнам што толку кренаа фама за Ден Браун , како него има со лопата да ги собираш , многу поголеми фолиранти неуметници .

Ден Браун не ми е ништо посебно... и порано имав читано за Сионскиот Приориум и Темпларите така да не беше нешто wow. Кодот на Да Винчи не ми се допаѓа толку колку што ми се допаѓа Ангели и Демони пош сум прилично луда по Рим те по Италија и ми се свиде ради описите...
И тој што го спореди Браун со Буковски да си ги јаде ушите... Немаат допирни точки и каде каде Буковски е бољи од Браун... Нешто во последно време ме нервираат вакви тако речи “ завери’... Коељо е исто така катастрофико... мислим освен 11 минути другите и не ми се допаѓаат нешто посебно... Захир ко почнав да ја читам остарев 10години...

бтв дефинитивно повеќе ми се свиѓа Сидни Шелдон него Ден Браун...

хммм кој знае може и во право да е околу црквата ,јас не сум прочитал ни една негова книга а го гледав кодот на давинчи ,исто така знам дека браун е истразувач и своите истражуванја ги пренесува на лист хартија секако можеби нешто и ке додаде но , едно сум сигурен а тоа е дека факт е дека на сликата на тајната вечера од леонардо да винчи има жена , а и некако приказнава е прелогична многу пологична од она што го кажува црквата ,
Сакаш да кажеш дека една обична книга ти ја поткопала верата?

Аман бе. Секако дека не е во право. Зар малку истражувања имаше откако се објави книгата, зар малку докази дека Браун пишува врз основа на чиста фикција и неколку случајности?! И самиот Браун го има изјавено тоа.
Ако побараш на интернет, ќе видиш дека има луѓе кои веруваат дека Исус имал близнак, и дека не воскреснал Тој самиот, туку дека близнакот се појавил наместо него, откако Тој починал. Ти ова да го прочиташ, ќе поверуваш, нели?
И за сликата на Да Винчи, во тоа време сите сликари ги цртале машките како понежни, понемажествени суштества.

Браун и куељо се писатели за тие што не читаат книги:helou:

Жива глупост. Јас сум голем читател на книги, ги читам на англиски, на македонски, на српски, во електронска верзија, ги купувам, милион пати имам останато без спиење за да дочитам нешто. Гарантирам, глава сечам дека читам и имам прочитано повеќе од тебе. Куељо не ми е ништо посебно (ми се свиѓаат многу негови мисли, ама ништо повеќе). Ама Ден Браун колку и нови книги да напише, јас сите ќе му ги купам. И стварно, дај кажи кој е писател за тебе?

Сум исчитал се од Браун(4 книги) по предвидлив автор не сум видел - во секоја книга оној "најдобриот" на крај излегува лошиот. . .
А Пауло Куељо гледам е споменат во предходниве посотви не е автор чии дела е доволно да ги прочиташ треба и малку подлабоко да размислиш па ке видиш колку е тежок .

Ден Браун е лесен и забавен за читање. Не е точно дека е се фикција бидејќи има еден куп работи кои се издржани (описите на CERN), математички теории и сл. Факт е дека е убав за читање (за тој жанр за кој е претставник);
Пауло Коељо (ова е само мое лично мислење и вкус пред се), е далеку од лош писател, за мој вкус е прилично блед. Како што кажа SRCEE, има понекоја убава мисла и толку.
Не верувам во квалитет и длабочина на литература ако книгите се штанцаат на неколку месеци (колку и да е надарен и плоден писателот).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom