"Дечко ми"/"Девојка ми" или неговото/нејзиното име?

• Креатор на темата Креатор на темата devojka111
  • Време на започнување Време на започнување
Кога разговарате во друштво и притоа го споменувате вашиот дечко или девојка, дали го кажувате неговото/нејзиното име или пак едноставно кажувате - дечко ми/девојка ми?

Имам една другарка која секогаш кажува "дечко ми" иако сите добро го знаеме кој е и како се вика и практично е во наше друштво откако се заедно, а таа пак си продолжува дечко ми, дечко ми... или да се плаши да и го украде некој или пак се фали дека има дечко:toe:
Нормално е на почетокот од врската кога никој не го познава или пак никој од друштвото не слушнал за него да се кажува дечко ми, се додека не го запаметат, ама нон стоп да се вика дечко ми, тоа е веќе смешно.

Кој е вашиот став?

Јас мислам дека твојата другарка постапува исправно со оглед на тоа да не се побркаат имињата кои се исти(идентични)на нејзиниот дечко. Тука во Германија секогаш се употребува изразот: "Меin Mann" или "Mein Freund" а при тоа се мисли-„Мажми„ или „Мојот дечко„. Така да нема забуна дали се работи за некој пријател, другар или колега, туку конкретно се однесува за нејзинот маж или дечко.
Кој е вашиот став?[/quote]

Кога разговарате во друштво и притоа го споменувате вашиот дечко или девојка, дали го кажувате неговото/нејзиното име или пак едноставно кажувате - дечко ми/девојка ми?

Имам една другарка која секогаш кажува "дечко ми" иако сите добро го знаеме кој е и како се вика и практично е во наше друштво откако се заедно, а таа пак си продолжува дечко ми, дечко ми... или да се плаши да и го украде некој или пак се фали дека има дечко:toe:
Нормално е на почетокот од врската кога никој не го познава или пак никој од друштвото не слушнал за него да се кажува дечко ми, се додека не го запаметат, ама нон стоп да се вика дечко ми, тоа е веќе смешно.

Кој е вашиот став?
Se slozuvam so tebe, istoto go pravev i jas, i imas pravo ako site go znaat veke mozes po iem da go vikas, ali i mene nekad na covek sto go znae decko mi i ke recem decko mi vaka i taka, namesto po ime, ali poubavo e po ime sepak i toj e covek, a ne samo po prekar: decko mi :D:pos2::back:

Моментално сум сингал :(:(:(

Во ситуации со познато друштво и за двајцата, го споменувам со име... во ситуации со непознато (кои не биле многу), со "дечко ми".

Обично го кажувам неговото име, е сега за тие што незнаат кој е, кратко и јасно кажувам дека тој ми е дечко и потоа продолжувам пак да го кажувам името, некако ми е глуп терминот "дечко ми".

Најсоодветен збор што го користам е "ѓубре или ѓубрето" :pipi:, секако од милост кажано, а ретко паѓа на муабет кога сум во друштво.

ja koa kazuvam za zenskami go kazuvam prvo imeto na zenskami i posle produzavame da zborime po ime :)

името :P, нејќам женска ми дека ќе викат се курчи има женска.... може нема да викат, ама така си викам :D:D

ја викам "жена ми" , иако сеуште ми е девојка, али ќе ми биде жена па затоа така викам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom