David Icke

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
абе види сеа. тоа со рептилите, па пеер како да не го запамтиш живти се ! мислам рептили... :pos:

За тоа негово тврдење - „проблем-реакција-решение“.. па не се слагам баш..
Види.. прво ми смета што токму тоа тврдење се провлекува баш во тоа негово „сомневање“ кај Елитите (Братството) дека се рептили.. Мислам дури и самата формулација на елити и братство ми е стварно смешна... (не велам дека не постојат интересни групи, но не е баш така како што тој тврди)..

второ.. тоа негово тврдење и не е нешто ново, поготово што во неколку наврати он истото тоа тврдење го нарекува и како „да се создаде ред од хаосот“. Во суштина тоа би значело дека „хаосот е ред“! И тоа не е некое негово тврдење?! Тоа го имаш и во античките грчки филозофии наназад, за постанокот на космосот, на државата, иопштеството и сл исл. На пример, во стара грција, како општествен проблем, најчесто се зборувало за тоа како да се направи совршена држава, но зошто? - затоа што стара грција била сочинета од градови државички - полиси, кои меѓу себе војувале (хаос), па оттука сакале да најдат „солуција“ - ред, во тој хаос. Чисто ти го разглабам како принцип на размислување, кој што несомнено дека и до ден денес, од филозофски аспект гледано, сеуште во одредена мера е акутелен.
Има една изрека на Мао Це Тунг - „There is great disorder under heaven - the situation is excellent!“
Е она што ми смета во ова што он суптилно го провлекува, е дека тоа е дел од заговорот - што е чиста глупост! Он вели дека , на пример, еве сакам тебе да те убедам или понудам нешто што ти ама ни во нос не го сакаш, па ти создавам проблем - нешто знам дека ќе го сакаш, но ќе ти го укакам за да те навлечам на она што јас сакам да го сакаш, а знам дека не го сакаш, и ќе почнам да серам, ти се курчиш - реакција, и прашуваш, чаре, шо праиме?, јас ти велам ова - решение, а фактички ти го пружам решението на проблемот што сум ти го создал, а во суштина тоа е она што ти не го сакаш, а јас го знам тоа. Е ама проблемот е што тука нема ништо задкулисно ниту као заговор. Не велам дека такви ствари немало во историјата, но ни под разно дека биле дел од некој си заговор, па поготово не на рептили ебаго! На пример, земи го нападот на Нацистичка Германија врз Полска, како почеток на WW2. Али па земи го на пример, како историски пример, распадот на СФРЈ или на СССР, ако погледнеш подлабоко, тука нема апсолутно никаква врска со тврдењето „проблем-реакција-решение“. Или еве, на пример земи го проблемот што го имаме со името - спорот меѓу нас и грците, апсолутно нема никаква врска.
Ако пак идеме сеа по таа аналогија, онда испаѓа дека, историски земено, дури и револуциите ширум нашава човечка историја, се дел од таква една „фарса“ (Октомвриска, Француска, Февруарска, Кубанска, Јужноамериканска, Кинеска, Американска и сл исл, да не набројувам). Поготово пак ако се земат в предвид сегашните бунтовнички турбуленции ширум светот. Онда испаѓа дека тие луѓе таму се мулиља невидени што протестираат, па така најдобро решение би им било да седат и да ќутат! Односно, како наравоучение, ако сакаш да ги победиш рептилиштана елитистички, ќути си и не подлегнувај на провокации! (а патем речено, ако одиме по истата логика, пак испаѓа дека тоа е она што тие го сакаат - мислам Уат Д Фак? ) Е јебо те перпетум мобиле!

трето и последно, токму од овие причини не ми се допаѓа Ајк, и го сметам за шарлатан, но не од оние помпезни шарлатани, кои што се нешто као трчи лажи, туку од оној тип на шарлатани - наивенковци - грубо речено недоинформирани глупаци. Тоа е од причина пак што токму тие негови тврдења се една илузија дека сето тоа во светот баш така се случува, бидејќи ако тие Елити-рептили, креираат некоја илузија околу нас, е тогаш токму тврдењата на Ајк не само што одат во прилог на таа илузија, туку и се илузија сами по себе. Да се биде буден е да се согледа илузијата, а не да се креира нова. Така да во суштина реалноста е многу поинаква, затоа што пред се токму тие „рептили“ се луѓе како сите нас, а и истовремено се дел од проблемот наречен како до промена.
Поради тоа ми е неуверлив и евтин. Рака на срце, даде добра порака на демонстрантиве од Occupy Wall St., но тоа е само толку од него. Така да, просто и едноставно, пак ќе кажам за Ајк, (според мене) он само ги толкува на свој начин нештата кои што се веќе општо познати. Што би рекле америне - if it seems plausible, looks plausible, than it must be true!
Вака сеа коа ќе размислам, баш сеа ми текна, испаѓа дека овие conspiracy theorists, ако некад би се одлучиле да играат фудбал и да постанат фудбалери, онда би биле запамтени како играчи со најмногу дадени автоголови. :D
Многу си емотивен нешто и се служиш со навредливи изрази но во ред...:)
Што има врска дали и колку е ново? Каква аргументација е воопшто тоа не сфаќам баш...
Како прво провери го лексичкото или правно значење на зборот “заговор“.
Второ...стварањето проблем, очекуваната реакција и понуденото решение се препознатливи насекаде.
Ако ти мислиш дека војните почнуваат спонтано...нема причина да продолжи дебатава.
Спомена Германија и Полска...официјалната причина за напад била наводниот полски напад на Радио Глајвиц и на неколку други места. И така Рајхот се нашол “загрозен“ од секојдневните провокации на завојувачките полски орди кои масакрирале невино ариевско население. Лажните напади биле организирани од Рајхнард Хајдрих и СС кои довеле извесен број логораши преоблечени во полски и германски униформи и ги ликвидирале за да сето тоа личи на ’борба“. И така за да се одбранат од претстојниот напад на полските “завојувачи“....:icon_lol: the rest is history...

http://en.wikipedia.org/wiki/Gleiwitz_incident
http://en.wikipedia.org/wiki/1939_Tarnow_rail_station_bomb_attack

Тоа ти е заговор по било која дефиниција. Тоа што голем број луѓе се кондиционирани по принципот на Павловиот пес да прескокнат било каква информација која ќе биде опишана како “теорија на заговор“ е нешто сосема друго...

Примерот со Грција и името...класичен пример.

Indeed...
--- надополнето: 14 декември 2011 во 18:00 ---
Друг класичен пример се наркотиците. Низ целата историја на цивилизацијата, некои 7000 години производството и употребата биле сосема легални. Се до пред 60-70 години кога ненадејно се појавил “проблем“...и резултатите се познати денес...
Но луѓето се уверени дека отсекогаш биле нелегални, да го тврдиш спротивното (кое е вистина) си луд,наркоман или фолијаш.
Денес сме во војна со Истазија, отсекогаш сме биле во војна со Истазија, како шо велеше еден чичко...:)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Ајде цел зајтгејс нека направи конспираси фудбалска лига па ќе се кладиме кои заговорници појќе заговарале,преговарале и договарале а узпат и автоголовите не ќе бидат на одмет.
Ех цајтгајст.. абе види сеа ако е така онда испаѓа дека смислата на религијата е заговор, сислата на парите е заговор итн итн итн.. Ни со цајтгајст не се слагам баш многу, али во секој случај каде каде се поиздржани од Ајк..
Во цајтгајст не ми се допаѓа она старчето со брадица што конструира сај фај градови.. имам чувство дека типот е некој си потенцијален нео-либерален технократ. Во смисла, еве ви супер модерни градови, ви давам секаква слобода каква што сте сонувале, али си има цена - јас ве владеам.
--- надополнето: 14 декември 2011 во 19:08 ---
Многу си емотивен нешто и се служиш со навредливи изрази но во ред...:)
Што има врска дали и колку е ново? Каква аргументација е воопшто тоа не сфаќам баш...
Како прво провери го лексичкото или правно значење на зборот “заговор“. - ах брат.. сеа.. искрено ме мрзи да пишувам.. (прво извини ако сум те навредил тебе лично, но не мислам дека тоа сум го сторил) башка не дискутирам што е лексичко и правно значење на зборот заговор, никој на планетава не се замара со тоа, па ни Ајк...
Второ...стварањето проблем, очекуваната реакција и понуденото решение се препознатливи насекаде.
Ако ти мислиш дека војните почнуваат спонтано...нема причина да продолжи дебатава. - таман работа војните да беа спонтана работа, но таман работа па војните да се причинско-последичен однос каков што Ајк го опишува.. абе благе везе нема.. не зезај..
Спомена Германија и Полска...официјалната причина за напад била наводниот полски напад на Радио Глајвиц и на неколку други места. И така Рајхот се нашол “загрозен“ од секојдневните провокации на завојувачките полски орди кои масакрирале невино ариевско население. Лажните напади биле организирани од Рајхнард Хајдрих и СС кои довеле извесен број логораши преоблечени во полски и германски униформи и ги ликвидирале за да сето тоа личи на ’борба“. И така за да се одбранат од претстојниот напад на полските “завојувачи“....:icon_lol: the rest is history...- знам за ова хехе без гајле ;-) имам книшка една, налик на денешниве неделници, во издание на „Седма Сила - Београд“ издание од 1940 година ;-) .

http://en.wikipedia.org/wiki/Gleiwitz_incident
http://en.wikipedia.org/wiki/1939_Tarnow_rail_station_bomb_attack

Тоа ти е заговор по било која дефиниција. Тоа што голем број луѓе се кондиционирани по принципот на Павловиот пес да прескокнат било каква информација која ќе биде опишана како “теорија на заговор“ е нешто сосема друго... - па нормално дека зборувме за теории на заговор, прочитај убаво погоре, ти пишав мислам.. затоа излишно е да бараме лексичко или правно значење на зборот.. малце ми забега од појдовнава тема..

Примерот со Грција и името...класичен пример. - е баш не е.. ама ај.. за тоа има друг топик,, таму се дискутира, не овде

Indeed...
--- надополнето: 14 декември 2011 во 18:00 ---
Друг класичен пример се наркотиците. Низ целата историја на цивилизацијата, некои 7000 години производството и употребата биле сосема легални. Се до пред 60-70 години кога ненадејно се појавил “проблем“...и резултатите се познати денес...
Но луѓето се уверени дека отсекогаш биле нелегални, да го тврдиш спротивното (кое е вистина) си луд,наркоман или фолијаш.
Денес сме во војна со Истазија, отсекогаш сме биле во војна со Истазија, како шо велеше еден чичко...:)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Излишно е некој да го знае значењето на поимот заговор а истиот тој да го споменува терминот “теорија на заговор“ безброј пати во своите постови !?
Could be....could be...
Know what? You are right...
Поздрав.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Брат не си ми јасен... зошто имам чувство дека ми импутираш некои работи, поради тоа што погрешно си ме сфатил?!?

требаше изглеа одамна да ти кажам едно големо ДА за она што си го пишал кај тебе како порака - IT'S NOT A CONSPIRACY. IT IS COMPLICITY....

... ммххм.. океј.. поздрав...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Интересно клипче, ама да беше точно ова што го зборува.. ама ај.. нема везе....
Деникен истово ова го праел пред 40 години, дури и дојде то тоа дереџе да направи забавен парк во Швајцарија, неговата татковина, со хотели и триста чуда - небаре Лас Вегас - за на крај да банкротира, и проектот да му пропадне... лакомо копиле..

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
Не е тоа проблемот. Туку налепницата "рептили".

Поради таа проклета налепница, сите мислат (вклучително и ти предпоставувам) дека Ајк или е луд, или е наместен, или нешто погрешно перцепирал (веројатно за третово си).

Тоа што Ајк, и многу други го нарекуваат "рептили" се однесува всушност на некаква вонземска цивилизација, чиј начин на дејствување е совладување на домородниот систем на управување и раководење со сферите на општеството на домородната цивилизација.

За поефикасно раководење, доаѓа објаснението за хибридите, кое се дел од истиот заговор. Полесно се поминува како човек, и можеш колку толку да комуницираш на ист начин, а сепак да си нешто друго суштински.

За детали околу ова треба посебна тема, ама поентата ми е дека ако човекот не е луд или мрднат според тебе за доста работи за кои збори, тогаш не гледам зошто некој не би верувал во останатото, поточно за вонземјаните за кои зборува. Мислам дека на голем број луѓе, единствено налепницата им пречи, и се дистанцираат од тој дел од заговорите кои Ајк ги третира.
Ја отфрлам приказната за рептилите затоа што премногу СФ ми е за да верувам во тоа. Не дека не верувам во вонземјани, туку никаде досега не е забележан случај некој да забележал рептили од вселената, а мене повеќе ме интересираат доказите и опипливите работи отколку теории. А и тоа дека доаѓаат од други димензии... Ај јас не се сметам за толку просветлен па да гледам како некои суштества од други димензии преминуваат преку некој портал кај нас, ама не познавам ни некој друг што го може тоа. Затоа пак ќе речам - опипливи работи, докази. Требаше до тоа да си се држи и многу повеќе луѓе ќе му веруваа. Ама па така немаше да биде ништо поразличен од другите conspiracy theorists и немаше толку посетени предавања да има ;)
--- надополнето: 16 декември 2011 во 00:04 ---
„DarthKaran напиша: ↑
се согласувам делумно со Ставрогин, ајк е жив само затоа што така им одговара на елитистите. ама не затоа што се навистина рептили, туку затоа што теоријата за рептилите е доволно луда за никој да не верува повеќе во заговори

Па во тој поглед и мислењето дадено погоре, дека Ајк е шарлатан.

Ми се чини дека се до оној момент кога ќе сфатиме дека позади тој наводен„заговор“ и тие „задкулисни рептили вонземјани“, како и за сличните на нив, стојат во суштина најобични луѓе, тогаш ќе сфатиме дека овие теории на заговор се чиста небулоза, а тек тогаш луѓето малку поише би размислувале со своја глава и би се побуниле и против овие што ги прават ваквите теории на заговор, а и против оние т.н. „рептили“.

(Еј абе се изјаснив за рептил - може и мене ќе ме скичмат од ќотек шо знајш...)
се согласувам со се што кажа освен дека заговорот е наводен. според мене вистински е, па дури и без да навлегуваме во 16000 страници од извештаите за 9/11 или такви некои контра-докази. факт е дека помалку од 1% од населението владеат со поголемиот дел од богатството во светот. факт е дека истите тие се владеачки структури во скоро сите земји. факт е и дека тие се главни во меѓународните организации. факт е и дека тие ги носат сите политики и одлуки за тоа на каде ќе се движи светот. е сега замисли се дека ти си дел од нив, дека имаш доволно пари да ја купиш цела македонија сосе ресурси. дали тогаш не би посакал да влијаеш на законите, да се здружиш со други такви луѓе и да го контролирате посиромашното население за да не дозволите некој друг да ви ги земе богатството и моќта, па да се инфилтрирате и да ги преземете сите битни организации па и власта во секоја држава? јас би.. не е битно како сум стигнал до парите и моќта, ама во никој случај нема да дозволам некој друг да ужива во нив.
значи поентата ми е дека тоа е во сржта на луѓето - и да ги истреби некој денес сите овие богаташи, оној кој ќе ги наследи ќе биде ист како нив, ако не и полош. така ќе биде се дури не се промени свеста и совеста на луѓето, а за тоа ќе треба многу време. и за жал многу војни

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Овој е тешка будалетинка.....не дека во сите тие глупости нема ронка вистина.....но сепак човекот сигурно има проблеми со лековите.:icon_lol:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
се согласувам со се што кажа освен дека заговорот е наводен. според мене вистински е, па дури и без да навлегуваме во 16000 страници од извештаите за 9/11 или такви некои контра-докази. факт е дека помалку од 1% од населението владеат со поголемиот дел од богатството во светот. факт е дека истите тие се владеачки структури во скоро сите земји. факт е и дека тие се главни во меѓународните организации. факт е и дека тие ги носат сите политики и одлуки за тоа на каде ќе се движи светот. е сега замисли се дека ти си дел од нив, дека имаш доволно пари да ја купиш цела македонија сосе ресурси. дали тогаш не би посакал да влијаеш на законите, да се здружиш со други такви луѓе и да го контролирате посиромашното население за да не дозволите некој друг да ви ги земе богатството и моќта, па да се инфилтрирате и да ги преземете сите битни организации па и власта во секоја држава? јас би.. не е битно како сум стигнал до парите и моќта, ама во никој случај нема да дозволам некој друг да ужива во нив.
значи поентата ми е дека тоа е во сржта на луѓето - и да ги истреби некој денес сите овие богаташи, оној кој ќе ги наследи ќе биде ист како нив, ако не и полош. така ќе биде се дури не се промени свеста и совеста на луѓето, а за тоа ќе треба многу време. и за жал многу војни
У право си... но коа реков наводен, мислам на она што точно претставува заговор, еве ај строго (можеби и малку догматски звучи) дефинициски.. Сеа да не навлегувам да ја цитирам дефиницијата на тој збор, но во суштина заговор е кога помала група на луѓе планираат нешто „заговараат“ некаков план, за кој најголемиот дел од популацијата на луѓето не знаат, а тоа пак се одразува на нечија штета, а заради остварување на некоја цел.
Е сеа, тоа наводно, од тие причини не гледам па зошто би имало заговор (затоа и реков наводно) кога ние веќе зборуваме и знаеме што како се функционира, како се малипулира и сл исл, а воедно нели сите ние сме присутни тука и физички и психички, а патем речено ништо непревземаме во врска со тоа, туку само шпекулираме. Значи, заговор е да некој нешто планира и манипулира тоа го прави тајно, без никој да знае, затоа не гледам поента зошто тука негде би имало заговор, кога сите знаат што се случува. Да не зборам, конкретно за Ајк, каде што се зборува на празно, а од онаа друга страна (што наводно го прави тој заговор - рептилски) нема никаков показател, дека е онака како што Ајк го тврди..
така да, токму од тие причини го наведов зборот „наводно“....

П.С. Едно Оф топик питање => Darth Karan е според негативецот на новава Star Wars the Old republic? Си читал нешто од тоа или си нашол бета верзија од игрицата? Баш ме интересира оти универзумот на Војна на Ѕвездите, пред случувањата во Фантомска закана, ми е поинтересен...

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
У право си... но коа реков наводен, мислам на она што точно претставува заговор, еве ај строго (можеби и малку догматски звучи) дефинициски.. Сеа да не навлегувам да ја цитирам дефиницијата на тој збор, но во суштина заговор е кога помала група на луѓе планираат нешто „заговараат“ некаков план, за кој најголемиот дел од популацијата на луѓето не знаат, а тоа пак се одразува на нечија штета, а заради остварување на некоја цел.
Е сеа, тоа наводно, од тие причини не гледам па зошто би имало заговор (затоа и реков наводно) кога ние веќе зборуваме и знаеме што како се функционира, како се малипулира и сл исл, а воедно нели сите ние сме присутни тука и физички и психички, а патем речено ништо непревземаме во врска со тоа, туку само шпекулираме. Значи, заговор е да некој нешто планира и манипулира тоа го прави тајно, без никој да знае, затоа не гледам поента зошто тука негде би имало заговор, кога сите знаат што се случува. Да не зборам, конкретно за Ајк, каде што се зборува на празно, а од онаа друга страна (што наводно го прави тој заговор - рептилски) нема никаков показател, дека е онака како што Ајк го тврди..
така да, токму од тие причини го наведов зборот „наводно“....

П.С. Едно Оф топик питање => Darth Karan е според негативецот на новава Star Wars the Old republic? Си читал нешто од тоа или си нашол бета верзија од игрицата? Баш ме интересира оти универзумот на Војна на Ѕвездите, пред случувањата во Фантомска закана, ми е поинтересен...
во право си, ќе треба некој нов термин да се бара, заговор е застарен, а не е ни теорија веќе, се се гледа и практично :)
за оф топикот: Дарт Каран не постои како лик нигде во Star Wars универзумот, еден вид моја игра на зборови е, ама оној од аватарот е Дарт Риван, од времето на старата република. искрено да ти кажам игрите не ги играм а и многу не навлегувам во тој период зашто приказните и ликовите се пред се надополнувани од обожаватели а не од лукас и комп., значи се сметаат за „неканонски“. додуша и подобро да не се меша лукас во тоа веќе, видовме какво „ремек дело“ направи со Phantom Menace, ама тоа е дискусија за на друга тема :)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
за оф топикот: Дарт Каран не постои како лик нигде во Star Wars универзумот, еден вид моја игра на зборови е, ама оној од аватарот е Дарт Риван, од времето на старата република. искрено да ти кажам игрите не ги играм а и многу не навлегувам во тој период зашто приказните и ликовите се пред се надополнувани од обожаватели а не од лукас и комп., значи се сметаат за „неканонски“. додуша и подобро да не се меша лукас во тоа веќе, видовме какво „ремек дело“ направи со Phantom Menace, ама тоа е дискусија за на друга тема :)
Абе те прашав, оти пред месец дена штракав нешто во врска со играва и од негде ми излезе името.. Читајки критики за играва се спомнуваа некои Sith lords што ќе се појават таму па веројатно некој превид ми се десил .. нема везе.. иначе да со Фантомска закана Лукас направи бучкуруш.. е добро со третиот дел ја опраи работата :) ..
А за ова надополнувањава, па има и добри а има и лоши.. малку мислам дека се претерува со тоа надополнување. .оти нема крај .еве иам дома една триологија од книги, али тоа е после Return of the Jedi. Интересни се, ама... не е тоа тоа.. А иначе двете продолженија на игриците Knights of the old republic беа ремек дело..

океј ај забегав со офтопиков..имаш право - друга тема е тоа..

поздрав...

S

Sagan

Гостин
Ми изгледа дека старчето сакало да го продаде герданот за добри пари, ама останал измамен.
Посрамен и излажан, измислува приказни за некој си црнец за кој помирисал дека е болен од сида, и некој геј-белец, кои го опљачкале.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ми изгледа дека старчето сакало да го продаде герданот за добри пари, ама останал измамен.
Посрамен и излажан, измислува приказни за некој си црнец за кој помирисал дека е болен од сида, и некој геј-белец, кои го опљачкале.
Тебе ти изгледа :icon_lol:, тоа е најважно. А тоа што има други работи кои што ги тврди а ти поим немаш тоа е друго :icon_lol:.
Жена му бушманка е, ги знеш оние од боговите паднаа на теме. Тоа се единствените луѓе кои што буквално живеат во пустината Калахари и тоа сред нејзе и со помош на шесто сетило пронаѓаат вода, без машини инструменти итн.
А тој старчето кога бил млад и го иницирале во шаманските води морал да јаде месо од вонземјанин да го видиш ти тоа како го опишува после чувството на превземања на знаењето од вонземна ДНК и вкрстувањето со неговата. Заебано нешто а ти пари нешто спомнуваш :icon_lol:.

S

Sagan

Гостин
А тој старчето кога бил млад и го иницирале во шаманските води морал да јаде месо од вонземјанин ...превземања на знаењето од вонземна ДНК и вкрстувањето со неговата.
Аааа, епа ОК тогаш. Месо од вонземјанин...
Сега ми е јасно од каде мојта способност брзо да трчам. Како помал, многу јадев заечко месо.
Што ли се случило со ДНК-то на тие што редовно јаделе свинско...
:icon_lol:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Аааа, епа ОК тогаш. Месо од вонземјанин...
Сега ми е јасно од каде мојта способност брзо да трчам. Како помал, многу јадев заечко месо.
Што ли се случило со ДНК-то на тие што редовно јаделе свинско...
:icon_lol:
Живо живо незготвено.

Kajgana Shop

На врв Bottom