Дали ви е тешко на другите да им кажете НЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Не можам да кажам не. Секогаш му помагам некому со самото тоа што го ислушувам, без разлика како ми е на мене. Живеејќи во свет преполн со проблеми ги разбирам луѓето дека сакаат да ги кажат и на некој начин поделат своите проблеми со некој на кого му веруваат.

Па ако ми е најдобра другарка,нормално дека нема да и кажам не.Ние сме ко сестри,и во добро и во зло сме тука да се ислушаме и помогнеме една на друга.Најдобра другарка не е само за на кафе.Таа е тука кога ми треба а ако и требам јас на неа во никој случај нема да ја откачам затоа што бара совет а јас тогаш сакам да гледам тв.

Можеби не кажувам НЕ, ама дури ,,слушам,, си вртам списанија, си коментирам по форумов, си читам постови и викам ,,аха,,. И на крај ќе и го кажам истиот заклучок, предлог или решение што и го кажав вчера, затоа што и таа не ми кажа нов проблем денес, туку ми го кажа истиот.

Не викам НЕ.Секогаш сум тука за да и помогнам на другарка.Секогаш.Без разлика колку е банален проблемот и без оглед на тоа колку имам или немам време.Секогаш сум спремна да сослушам некој што има проблем.

Znam da kazam ne.. Ke ja soslusam ednas dvapati.. Ama sto pati edna ista stvar da slusam nemozam.. Osobeno ako veke sum i dala sovet so koj so moze da gi resi tie problemi.. A ona e BLAGO RECENO picka i nema hrabrost da postapi taka.. I da me zamara posle za toa kako da go sprovede toa? Ne fala.. Ako nemas hrabrost da se izboris so problemite.. KUPI SI.

Не знам да кажам НЕ. И тоа не само на најдобрите другари, туку ми се случило да ми се доверува и некој сосема обичен познаник. Не знам дали оставам впечаток на доверлива особа или што е работата ама некако како да се навикнав јас да сум онаа која секогаш сослушува, дава совети и се обидува да помогне. Ме нервира тоа што си дозволувам нечии проблеми да просперираат пред моите. И секогаш кога размислувам на оваа тема си велам: Веќе нема така, и од утредента е повторно истата песна.
Глупаво од моја страна, знам. Но, несвесно постапувам така.

По телефон многу многу не зборувам. Ама имам таква другарка и знам како е. :) И таа знајт колку и кога многу зборува :) Не треба НЕ да и кажам. Инаку стварно вие женските (без навреда, и не сите женски) многу сте оптоварени со ‘‘такви‘‘ проблеми :)
А најјака тема ви е:
1. Лелелееее денес го видов, вака ме погледна, онака ми рече, блаблаблаблаблабла..а всушност ништо не сте напрајле.
2. Се смувал со оваја, како смејт така (нажалени, уштемалку да заплачите).....
3......и мн други :)

Дали,со оглед на тоа што се знаете од мали и ви е најдобра другарка решавате да премолчите и овој пат и да ја сослушате?Дали имате трпение и нерви да го слушате нејзиното жалење по мал милионити пат и да го толерирате нејзиното лигавење?
Првиот болдиран дел и вториот некако не ми се за во ист муабет. Ако немам нерви за некој, тој нема ни да биде во моја близина, а не па да ја нарекувам најдобра другарка.

Никогаш за ниедна другарка не сум рекла дека ми се лигави и дека ја толерирам, дека ме замара, дека ме оптеретува или слично. Без разлика дали на телефон ќе се јави да ми каже што и` се случува или седиме некаде на кафе. Никогаш не сум превртила очи од мака што ме бара, никогаш не сум искоментирала дека ми пречи во вршењето на моите обврски, дека ми одзема време и енергија. За другарките сум секогаш, во секое време тука. Секогаш ме интересира што им се случува, дали може да помогнам некако ако можам (барем да ја сослушам).

И не би рекла дека сум мутава. Си ги сакам другарките и не сакам да кажам „не“, а и нема зошто да кажам „не“. И по милион пати ќе ги слушам ако им е потребен слушател. Барем јас така гледам на другарство.

Сакам да им се најдам на луѓе кои не ми се толку блиски, а не па ако станува збор за другарка.

ПА и не баш...уствари, ич неможам да кажам не и го мрзам тоа кај мене ама тоа ти е, таков сум :)

Првиот болдиран дел и вториот некако не ми се за во ист муабет. Ако немам нерви за некој, тој нема ни да биде во моја близина, а не па да ја нарекувам најдобра другарка.

Никогаш за ниедна другарка не сум рекла дека ми се лигави и дека ја толерирам, дека ме замара, дека ме оптеретува или слично. Без разлика дали на телефон ќе се јави да ми каже што и` се случува или седиме некаде на кафе. Никогаш не сум превртила очи од мака што ме бара, никогаш не сум искоментирала дека ми пречи во вршењето на моите обврски, дека ми одзема време и енергија. За другарките сум секогаш, во секое време тука. Секогаш ме интересира што им се случува, дали може да помогнам некако ако можам (барем да ја сослушам).

И не би рекла дека сум мутава. Си ги сакам другарките и не сакам да кажам „не“, а и нема зошто да кажам „не“. И по милион пати ќе ги слушам ако им е потребен слушател. Барем јас така гледам на другарство.

Сакам да им се најдам на луѓе кои не ми се толку блиски, а не па ако станува збор за другарка.
Да не се повторувам, само ќе се надоврзам на постот на Форчн.
Никогаш не сум и кажала не на блиска другарка, не само поради фактот што и таа некогаш ќе ми се најде, па да играм на карта реципроцитет, туку и би ми било мило што сум и помогнала за каков било проблем, макар и по цена да изгубам дел од своето време.
Не сите го заслужуваат тоа, само потребно е правилно да се процени која личност вреди за жртвата.
Јас во тој поглед сум мутава, сум помагала, сум ислушувала проблеми, сум жртвувала нешто свое за да помогнам а притоа не сум наишла на никаков фидбек, па дури ни едно обично „фала“ од личноста на која сум помогнала. Но за вистинска другарка-не би се двоумела.

Ѕвони телефонот.Иако сте до гуша со обврски,ги оставате,кревате слушалка и...повторно ТАА.Вашата so called најдобра другарка.Почнувате вообичаен муабет "Како си?Што правиш?" и знаете што е следно...
Таа повторно почнува за нејзините проблеми,како дечко и ја нервира,како се скарала со нејзините зашто не сакаат да и го зголемат џепарлакот и ред други работи...со еден збор,истото како секој пак кога ќе го слушнете нејзиното "Здраво" од другата страна на слушалката.
Дали,со оглед на тоа што се знаете од мали и ви е најдобра другарка решавате да премолчите и овој пат и да ја сослушате?Дали имате трпение и нерви да го слушате нејзиното жалење по мал милионити пат и да го толерирате нејзиното лигавење?
Или пак со убаво и кажувате дека претерува со нејзините проблеми,дека секогаш е само "јас,јас,јас" и дека е време да се стави крај на тоа малтретирање од нејзина страна?
Дали можете да кажете "НЕ"?
pa ako ima seriozni problemi,bi ja soslusala,epa sea i sekojpat za toa se drugarite ama ako zamara za gluposti kako na pr: decko i nejkel vamu da ja nosi,majka i i rekla vo rozvo da se oblece normalno prvo ke se obidam od strana:) da go prekinam muabetot a ako prodolzuva ke i recam:dobro ma daj kazi nesto drugo ili kut:)i:rirtruyr

Па би рекол дал господ идентификатор на повици. Едноставно ако не сум расположен за некој/а да ми кука на телефон нема да се јавам или ке се јави некој друг кој ке рече дека не сум дома. И толку. Нема што да се замарам со расправање и карање. Едноставно се се решава со политика :)

Pa ne mi se slucuvaat mnogu cesto takvi povici, a i moite prijateli znaat koga sum sloboden, a koga zafaten, pa zatoa se javuvaat koga imam slobodno vreme. Togas se razbira deka ke ja islusam, ke upatam nekoja sega na nejzina smetka i negova smetka, pa taka ke se raspolozi i ke odi da si go resi problemot :)

Не можам.Отсекогаш сум била таква.А посебно,пак,ако се работи за најдобрата другарка,секогаш сум тука да ја ислушам и да и дадам совет(ако побара).
.........:pipi:.........:toe:.........:pipi:.........

Да имам куп работи, да не знам главата кај ми е, имам време секогаш да ги ислушам другите! Никогаш не сум рекла НЕ, бидејки прво не ми е пријатно, второ сум таква се поврзувам за луѓето многу и сум емотивна и чуствителна :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom