Дали ви е тешко на другите да им кажете НЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
polesno mi e da mu kazam ne na nekoj blizok, otkolku da go izlazam i da ne go odrzav vetuvanjeto (sve sto ke prifatam da napravam, na nekoj nacin sum mu go vetil na drugiot). zatoa mozam da kazam ne.
NE ako ne mozam da zavrsam nekoja rabota.
NE na alkoholot.
NE na drogata.
NE usta na mnogu drugi raboti..

I jas ja imam taa govorna mana da nemozam da kazam ne koga nekoj ke pobara usluga od mene ili nesto da pozajmi.Neznam zasto mislam deka ako sega kazam ne u idnina mozebi i mene ke mi pritreba taa licnost i ke go dobijam toj odgovor(a mnogu cesto pa mi se desava na lugeto da im pomognam duri i koa nesakam ili nemozam pa od niv da dobijam ne),a nemozam da kazam ne zasto mislam deka ke bide povredena taa licnost od moja strana,kaj mene postoi odgovorot neznam ili mozebi koi lesno se pokasno se pretopuvaat vo da.

Ретко поставувам црта, ама кога ќе ја поставам - поставена е.

pffff nemozam da kazam ne na mnogu raboti...ustvari se zavisi na koj i za sto treba da kazam ne...na primer nikoj nema da me natera da zeam cigara ama pa nikad nema da kazam ne na nekoe slatko detence sto me moli za nesto...:)
retko uspevam da kazam ne na alkohol,nemozam da kazam ne koga kje me zamolat za proska...i nemozam da kazam ne na edno drugarce :)

Ne mozam da kazam ne na luge za koi sum podgotvena da napravam se i veruvam deka i tie bi napravile se za mene,a za drugi luge polesno mi e da im kazam ne otkolku da gi lazam i da gi setam po tavani,a nemozam da im pomognam.:icon_neut

И јас не можам да кажам не и тоа многу ми смета....често луѓето го злоупотребуваат тоа........и затоа сакам да се сменам, ама некако тешко ми иде....

Никогаш не можам да кажам НЕ и да сум рекле не покасно се покајувам и викам ДА али не давам да се злоупотребува тоа мое да хехе и не ми смета толку за да сакам да се сменам :lud::kez:

ja sekogas si go kazuvam ona so go mislam,ona sto go sakam i ona sto smetam deka e pravilno..istoto e i so aborovite NE i DA..nikogas ne dozvoluvam da bidam izmanipulirana!

неможам само на фактите да кажам не, не се друго можам

не,само за некоја работа на некој човек што стварно ме иритира ке му ја кажам ама ич око не ми трепка, али жалното е шо такви луге во мојот круг многу малце ги има.

Sekako deka mozam da kazam NE koga ne se soglasuvam vo toa ili koga ne sakam nesto da bide kako sto sakat drugite! No sum bila i vo situacii koga najpametno od moja strana bese so se povlekov bidejki sfativ deka i ako kazam ne ke bide pogresno sfatena a voedno i mojot napor ke bide zaluden, pa zatoa kulturno se povlekov ne deka ne mozev da kazam ne tuku deka ne sakav da gi macam tie sto se sprotistavuvaa a pred se samata sebe a seto toa bidejki postoi razlicen tip na luge na koi seuste ne im e razjasneto deka postojat razlicni mislenja bidejki postojat i razlicni luge:)
A voglavno znam da ja isteram rabotata do kraj zaedno so toa NE ako smetam deka toa e pravilno i na mesto kazano!

Стварно неможам да кажам не, али во последно време почнаа многу да ме злоупотребуваат одредени личности - личности за кои што сметав дека никогаш нема такво нешто да направат. Можеби и ненамерно го прават тоа (уствари знам дека е ненамерно) али и тоа ме иритира, што максимално влечат од мене а не ни се осеќаат. Така да сега учам да кажам не, земам бејби степс шо се вика, али пак викам не. И решена сум од сега натаки ако не ми одговара нешто да одбивам затоа што некои луѓе стварно немаат лимит - иако ти значат и секогаш биле таму за тебе, сепак немаат никаков обзир и само земаат и цицаат без да враќаат. Така да колку и да ми е тешко, почнувам да викам НЕ.

kolku poveke im udovoluvas tolku poveke te iskoristuvaat...ako oni si zemaat takvo pravo togas i ja si zemam za pravo da im kazam NE!
Ima luge sto neam srce da im kazam ne..ali koj kolku si zasluzil..

The`bItCh напиша:
Повеќе да не речам скоро сите имаме проблеми одј видот ”едноставно не можам да кажам не”, бидејќи сите сакаме да не сметаат за способни, љубезни и секогаш услужливи. Во тоа нема ништо лошо. Но, пред да го прифатиме предлогот, најпрво треба да размислиме дали може стварно да го исполниме тоа, или дали треба да запоставиме некои важни обврски само поради фактот да не кажеме НЕ!

Јас едноставно не можам да кажам НЕ кога некој ќе побара нешто од мене.. било што. Дури и да ми е тешко да го исполнам барањето јас не кажувам не можам, не сакам и слично. Мислам дека нема смисла да прифаќаме СЕ, а притоа да изиграваме маченик нели? Ама како да му кажеш НЕ на некој што ти е драг, мил, шо ти помогнал, шо те советувал..!? Го имате ли и вие истиот ”проблем”?:kafe:

леле срце тоа па и јас сум таков , и искрено понекад ми е криво , зш кога ќе те научат луѓево дека си добар и дека незнаеш да казеш не абе навалуваат и гајле си немаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom