Дали ви е тешко на другите да им кажете НЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
115
(Не)можете да кажете не?

Повеќе да не речам скоро сите имаме проблеми одј видот ”едноставно не можам да кажам не”, бидејќи сите сакаме да не сметаат за способни, љубезни и секогаш услужливи. Во тоа нема ништо лошо. Но, пред да го прифатиме предлогот, најпрво треба да размислиме дали може стварно да го исполниме тоа, или дали треба да запоставиме некои важни обврски само поради фактот да не кажеме НЕ!

Јас едноставно не можам да кажам НЕ кога некој ќе побара нешто од мене.. било што. Дури и да ми е тешко да го исполнам барањето јас не кажувам не можам, не сакам и слично. Мислам дека нема смисла да прифаќаме СЕ, а притоа да изиграваме маченик нели? Ама како да му кажеш НЕ на некој што ти е драг, мил, шо ти помогнал, шо те советувал..!? Го имате ли и вие истиот ”проблем”?:kafe:

Не секогаш можам да кажам НЕ. Кога е во прашање работата и обврските врзани со неа....за мене нема НЕ и затоа сум многу често пренатрупана со обврски, но обврски кои ме прават задоволна и среќна.
Ако се работи за нешто што сметам дека не можам или не сум сигурна дека би можела да го исполнам (како нечие барање или молба) не велам НЕ, само кажувам јасно дека ќе сторам се што е во можност да помогнам, со тоа што сепак потенцирам дека не е ветување.
Е сега, има и нешта за кои од старт знам со сигурност дека не би можела да ги исполнам, за такви нешта не постои размислување, отсечно НЕ!

Лелеее многу ми е тешко да кажам НЕ...
Некогаш идам и против себе само за да им удоволам на другите...

Ако сакам ништо не може да ме спречи да кажам НЕ па што и да виде во прашање :pishtoldz

Toa се учи :wink:

богами ни ја не можам да кажам не па шо и да е тоа ,да ли би можел или не или коку време би ми требало да му помогнам на некој не ми е битно важно да помогнам, шо да праам таков сум:)

Koga ke naucite da kazete Ne (a pe premnogu lesno) ke si olesnite sebesi.

DreamBeatDream напиша:
Koga ke naucite da kazete Ne (a pe premnogu lesno) ke si olesnite sebesi.
Да, за жал и јас сега го сфаќам тоа...ама премногу тешко ми иде во адаптирањето...а и луѓето не се научени да ме гледаат во таква варијанта

Ако не сум можела нешто лично јас да направам, барам помош од личност која знам дека може да го направи тоа што некој побарал јас да направам. Значи, никогаш не велам „не”, велам дека ќе направам се што можам, дека ќе се обидам. Не ветувам ако не сум сигурна, а ако не успеам да направам ништо, се убивам од мислење зошто не сум успеала и ми е непријатно од личноста која го побарала тоа.

Leleee.. i jas go imam istiot problem. Ne mozam da kazam NE,i toa mi e golema mana.Ednostavno takva sum i ne mozam da se promenam, a i tesko e da se promenish koga lugeto veke te naucile kakov si.

Имам проблем со кажување НЕ. Најголем непријател да ми е човек не можам да му кажам НЕ ако нешто побара од мене, а не па на поблсиките пријатели, другари ...
Некогаш ме фаќа мака зошто сум таква, ама па мислам дека е добра особина тоа и би било добро кога сите би ја имале.:kafe:

Отсекогаш сум го имала овај проблем...Па поради тоа можеби некои луѓе ме карактеризираат како наивна, но вистината е дека ретко кажувам НЕ...Едноставно не можам,а ако кажам не потоа чувствувам грижа на совест, а за разлика од мене кога некој мене ќе ми каже НЕ тоа најдобро го прифаќам и воопшто не го осудувам ... Дури и си велам алал да му е што може да каже не....

За луѓето што ми значат во животов и што си ги сакам неможам да кажам НЕ, а за останатите можам и тоа многу лесно .. немам никаков проблем со тоа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom