Дали ви е криво?

• Креатор на темата Креатор на темата асфалт
  • Време на започнување Време на започнување
Види вака сеа.
Никад не си го споредувај богатството со некој друг, зашо ако не си Бил Гејтс, секогаш ќе има барем еден со повеќе пари од тебе.
Некој има повеќе, да, ама некој има и помалку, па затоа не ги гледај само тие што имаат повеќе, туку и тие со помалку, така ќе го цениш и тоа што го имаш!

А муабетот дека парите не се битни, битна е љубовта.....
Кога ЕДНА продавачка ќе ми даде пола леб со изговорот “Абе имам дечиња, среќна сум“, ќе праиме муабет.

Најискрено воопшто не ми е криво. Постои една поговрка која вели на паметен не треба да му дадеш пари. Тој си е паметен и и да нема сам ке си ги заработи. На глуп и него не треба да му дадеш пари. Тој е глуп и ке ги потроши за одредено време. (се извинувам ако некој се препознава во поговорката)
Така да... Целта ми е да имам еден нормален среќен живот (немора да имам којзнае колку пари, доволно за еден просечен живот) со некоја која ке ме сака и која јас ке ја сакам и по 40 години кога ке седниме како дедо и баба еден до друг да имаме еден убав збор...

Не ми е криво...воопшто.Го сакам мојот живот и се што ми пружил до сега,нема зашто да љубоморам на некој богаташ.
Секако дека во некои моменти посакувам да се расфрлам со пари,ама има многу побитни работи од нив...посебно пријатели и луќе кои ќе ти значат и ќе им значиш,а обично,повеќето кога ќе се збогатат,ПАРИ е СЕ што ги интересира и не забележуваат дека губат побитни нешта.
Парите доаѓаат и си одат,ама има некои работи што остануваат засекогаш...ако знаеш да ги цениш.

не знам, премногу сум мал за да можам да коментирам, ама знам дека во животот барем сум имал искуство 2-3 пати, не успеваат интелигетните, туку упорните. Имам таков пример кај мене дома, не е многу интелигентен ама е упорен и има многу успеано. А сега мора ептен малку да има нешто и од Бог, затоа што има луѓе што нон-стоп се трудат нешто да направат па не им успева

не знам, премногу сум мал за да можам да коментирам, ама знам дека во животот барем сум имал искуство 2-3 пати, не успеваат интелигетните, туку упорните. Имам таков пример кај мене дома, не е многу интелигентен ама е упорен и има многу успеано. А сега мора ептен малку да има нешто и од Бог, затоа што има луѓе што нон-стоп се трудат нешто да направат па не им успева

Е ај сеа...нели успевале упорните?Тие што нон-стоп се трудат не се упорни?:)

Како размислувате вие на таа тема?
Дали ви е криво што сигурно некој идиот некаде има милиони, а вие знаете дека имате голем потенцијал, а живеете скромно...

Не ми е криво за ништо!Среќна сум и вака,скромно!Милионите нема да ме направат среќна само ке ме задоволат материјално...тој живот е досаден,не викам дека не е убав би сакала да бидам и јас сноб на една недела,ама не е тоа тоа....Среќна сум со се што имам околу себе,што има кој да ме сака,што имам најубаво маче иако не е персиско или сиемско туку е обична џукела и што пијам чај од мојата најубава шоља.Што имам семејство што ми посветува време,дури понекогаш и повеке одколку што треба:kez:

....и со тешко срце ќе кажам,среќна сум што имам брат со кој секојдневно се карам за пц-то,и пак јас морам да си станам да слушам зошто сум помлада:pipi:ако ме нервира сепак го сакам многу признавам:kez:

И зошто знам дека сум способна,можам овој скромен живот да го претворам во нормален (ма да и сега ми е нормален ама не сум богата и неможам да си дозволам се` и сешто)..со повеќе труд ќе се задоволам самата и ке имам подобар и покомфорен живот!

Имаш здравје, нормална работа, нормално семесјтво, среден стандард нема потреба од многу милиони пари. Не е се во парите.
Парите не се клуч на среќа во семејството, баш некогаш и негативно делуваат!

Zasto bi mi bilo krivo??
Nema potreba. Sekoj si e srekjen na svoj nacin. Parite ne go pravat covekot, samo mozat da go rasipat, ova od iskustvo go zboruvam. Sum imal pari, imav i seuste imam bliski rodnini i priajteli i poznanici koi imaat ne znam kolku pari, ni samite ne znaat, ama ne se nisto povekje otkolku bogati prenakurceni "elitni" glupaci, koi zivotot go gledaat preku parite, mislat deka so niv moze se da se kupi, a ne znaat da uzivaat vo zivotot bez pari. Da bidi tragedijata uste pogolema, koga ke pobaras pomos od takivte, se pravat nedostapni, krenati se, ne gledaat pricina da im pomognat na bliskite.

I da.. Zaboraviv... Potrebno mi e onolku kolku za da preziveam.

E i mene me nervira koga gledam nekoj so parite pravi sto saka...Pa osti toa parata mu e najbitna od se....Takvi coveci nogo me nervirat...Ima coveci pari nemat leb da si kupat,a drugi pa neznaat sto poprvo da napraat so parite...:toe:

Ne,ne mi e krivo za drugi luge i ne me zanima koj kolku ima kako ima i zosto ima rekle sekoj so svoj k'smet taka i jas ziveam za sebe i se nadevam deka eden den ke bidam nesto poveke od sega sto sum so mojot trud i pot ke se nadograduvam kako umstveno taka i materijalno i ke ziveam ubav skromen zivot :nesum:

Воопшто не ми е криво.. Напротив мило ми е што некој успеал..Секој со своите можности..
За пари никогаш не ми било криво ако има некој повеќе..Човекот го ценам по внатрешноста, по душата. Не го гледам на тој начин преку призма на пари..:smir:

Ич не ми е криво, го сакам мојот живот и не би го менувала за ништо на светот :smir:

Не ми е криво, парите никогаш не ми биле цел, секогаш ми се средство за живеење. Сепак, мака ми е што оние кои со криминал и рекет направија пари, наместо да се тргнат настрана и да уживаат, да не ги приметуваме, ни вадат очи оти честопати се на чело во битките за власт, па уште ни ги кројат општеството и иднината.

Што знам, кога созревав, кога го “сознавав“ пореално светот, многу често се прашував, како може да им толку богати, што се тие повеќе на пример од мене(знаејќи си ги своите способностите,дека би можел да постигнам нешто со интелигенцијата што ја поседувам), и многу ми беше криво...зошто светов има толку многу есктремности, има толку многу сиромашни а воедно огромни богаташи...
Како размислувате вие на таа тема?
Дали ви е криво што сигурно некој идиот некаде има милиони, а вие знаете дека имате голем потенцијал, а живеете скромно...

Мене мие единствено криво кога ќе видам невера!
Оваа невера за жал ја посматрам не само вонсебе туку (и пред сё) во себе!

Ако сакате да знаете што конкретно мислам еве неколку редови од :

2 Коринтјаните капител 8

1 Ве известувам, браќа, за Божјата благодат дадена на црквите во Македонија;

2 дека, иако во многу неволји, со кои беа искушувани, нивната преумножена радост и длабоката беда, покажаа преизобилно богатство на нивната дарежливост.
3 Зашто сведочам, дека според своите можности, а и преку нив, дадоа доброволно
4 и нè молеа многу да им ја укажеме милоста да можат да учествуваат во службата на светите.
5 И даваа не само како што се надевавме, туку и самите себе Му се предадоа прво на Господа, и тогаш нам, преку Божјата волја.
6 Затоа го замоливме Тит како што порано започна, така и да го заврши меѓу вас и ова дело на љубовта.
7 И како што изобилувате во сè, во верата, во словото, во знаењето, во секаква ревност и во љубовта кон нас, покажете го своето изобилство и во ова дело на љубовта.
8 Не го велам ова како заповед, туку ја испитувам искреноста на вашата љубов, преку ревноста на другите.
9 Зашто позната ви е благодатта на нашиот Господ Исус Христос, како заради вас од богат стана сиромашен, за да се обогатите вие преку Неговата сиромаштија.
10 Со ова ви давам само совет, зашто тоа е полезно за вас, кои веќе од минатата година го почнавте не само со дело, туку и со својата волја.
11 А сега довршете го и тоа дело: како што бевте подготвени да сакате, така да бидете подготвени и да го довршите, според она што имате.
12 Зашто, ако има добра волја, таа е добро дошла според она што има, а не според она што нема.
13 Не сакам олеснувањето на другите да ви донесе неволја вам, туку да има рамноправност:
14 во сегашно време вашиот одвишок да ја покрие нивната скудност, и нивниот одвишок да послужи на вашата скудност, за да биде рамноправност, 15 според она што е напишано: „Кој собра многу, немаше одвишок, а кој собра малку, немаше недостиг.”

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom