Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Науката досега на никој човек не му била надметната, но, дали истото може да се каже и за верата?
Абе шо си зимате право да ни судите на нас атеистите.. у шо сакам ќе веруем немате право да ми зимате право да веруем у шо сакам! Нема никој со сила да ме натера да веруем у нешо шо он сака... и нема право ради тоа шо не сме истомисленици да ми одзима некој права! Ако има веронаука у школо јас како неверник ќе бидам приморан да ја учам! А ТОА НЕ Е ОК!
А што е битно што е за него битно...А као нешто тебе ти е битно у школо што учиш.
А што е битно што е за него битно...
Битно е дека некој со сила му ја натура веронауката во школите кај што не и е место.
Да.. ја едвај на крај искачам со овие предмети па уште да учам нешо во кое шо не веруем?И тоа го нарекувате одземање на слободата?:uvo:
Некои верници кажуваат дека нивно право е тоа што тие ќе прават, и дека можат да веруваат во што сакаат. Т.е. да прават што сакаат. Ако некој одбрал да верува, нека си верува. Од друга страна, тие влијаат врз слободите на атеистите. Не им дозволуваат да прават што сакаат. Како? Преку многу работи, од кои за пример ќе ги земам забраните за некои експерименти од областа на генетиката..
Нели некои вистини во кои што веруваат верниците се вистини само за нив, не се објективни вистини. И сега, со нивните вистини го бранат ставот за забранување на тие експерименти.. Малце изгледа како да нема логика ова...
Што мислите вие за ова?
бтв, тоа за експериментите го зедов само како пример, постојат многу такви примери.
Забраните во гентиката се засновани од предострожност и поради можноста од забегување и во нивно злоупотребување, како што редовно и се случува, која „најновото„ научно откритие, прво се користи во воени цели, значи за истребување луѓе, а потоа, за да стане еконимски исплатлив, тој пронајдок им се нуди на широките народни маси (и столови).
Еве ти пример:...Не знам како е во католичките земји, имаат ли папата и црквата такви ингеренции конкретно да забрануваат абортуси, клонирања, разноразни експерименти или само декларативно се против.
Еве ти пример:
Иркињите одат во Британија да абортираат.
Така значи. И кремирањето мислам не беше дозволено кај католиците. Може црквата конкретно не забранува но има влијание и врши притисок, но дали отворено се противи кога светскиот полицаец вложува милијарди во развој на оружје, кога тргнува во „миротворни’’ мисии да бомбардира и уништува „зло’’... Се е тоа политика, ни в од вера.