Дали верниците треба да ги ограничуваат слободите на атеистите?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување
Сакаат слобода само за нив :)
Или..
Сакаат слобода за нив за да можат да ја ограничат слободата на другите.
Тоа што го прават е повеќе од нетолерантност.

Прво нормално е да има различни мислења.
Второ нормално е да има дискусија по различните мислења.
Трето нормално е да сакаме што повеќе луѓе да ги прифатат нашите мислења затоа што што повеќе луѓе веруваат во нашето мислење тоа нашето мислење е поприфатено.

Дискусијата во било која форма, на човек со изградено мислење, е наметнување на мислење. Значи ако отвориме тема колку е стара земјата со тоа што оние кои веруваат во научните теории ќе кажуваат дека таа е 5 билиони години стара тие ќе наметнуваат мислење врз оние кои веруваат во библијата дека земјата е 5000 години стара и vice-versa. Тоа е неминовно не затоа што така сакаме, туку затоа што така се води дебатата. Ова нема никаква врска со ограничувањето на слободите.

Прашањето со ограничувањето беше начнато со демохристијанските влади. Значи една политичка партија сакајќи да се приближи до гласачкоте тело без никаков дополнителен научен аргумент да ги забранува по налог на конфесионалната заедница определените слободи. Пример, ВМРО-ДПМНЕ како демохристијанска партија по убедување на црквата дека абортусот е убиство да ги забрани сите форми на абортус во РМ. Ова би значело флагрантно кршење на слободите и е недопустливо. За среќа сеуште демохристијанските партии, во цивилизираниот свет, сеуште не се толку конзервативни и приврзани кон конфесиите и уште повеќе сакаат да ја зачуваат секуларноста па немаме вакви драстични мерки во ниту една земја.

Дополнително, она што беше споменато со генетските експерименти како ограничување на слободите. Значи постојат држави кои дозволуваат такви експерименти. Впрочем Доли е доказ дека до определен момент ова поле беше потполно отворено. Проблемот се јави при употребата на екпериментите во медицината, односно нивната примена кај луѓето. Она што јас го знам како форма на креирање на соодветни органи за трансплантација кај луѓето на кои им е неопходна првенствено е неетички. Значи од stem клетките се формира човечки клон кои се одржува во живот и со посебен метод се развива само определен/и орган/и кои подоцна се одземаат од клонот, кои притоа неминовно умира, и се пресадуваат кај „оргиналанта“ личност. Брутално ова би значело исто како да најдам компатибилен донор на органи, да го однесам во болница, да му ги земам органите и да го убијам. Жалам создавање на живот само за да се уништи пред се е неморално а потоа се останато. Граници треба да постојат!

Конечно tube testing никаде не е забрането ниту се забранети тестирањата со stem клетки. Доколку се најде начин како од stem клетки да се креираат органи па дури и цели системи без да се креира нова личност тоа ќе биде потполно чисто од етички аспект и нема да има никаков проблем во практицирањето.

Здраво!

Интересна тема... за што мислам дека често пати во историјата и се покажало дека е така, или пак до одреден степен.

Науката досега на никој човек не му била надметната, но, дали истото може да се каже и за верата?

Сепак, гледајки ги библиските примери (за Христијанството можам да зборам само), никогаш на некого му бино наметнато нешто, или пак ограничено - и тоа е пример што треба да го следиме и ние, верниците. Тоа што некој ја „искористил“ религијата/верата за свои цели е поради:
-> Себични причини на водачите;
-> Слабото познавање на основите на верата на народните маси;
Во одредени случаи, ова е присутно и ден денес. Сепак, само сакам да разберете дека тоа се лични ставови/дела за кои и тие еден ден ќе одговараат.

Е сега, гледајки од оваа страна - како спасени во Христа, сакаме таа вест да ја споделиме со сите што ги знаеме, за да нели - и тие се спасат. Да ја почуствуваат Божјата милост и благослов. Сепак, како што вели :
„Таму каде што нема да ве примат и нема да ве слушаат, напуштете ја таа куќа или град и притоа истресете го и правот од вашите нозе“ - Матеј 10:14
Значи, нема никаде ништо ни со сила/присила/да си ограничува нешто - прифаќањето на верата е личен и свесен чекор кај секој човек.

За крај, сакам да споделам со вас и една интересен скеч (барем мене сеуште не ми затропале на врата вакви :D ):

bizarro_atheists.jpg

Поздрав!
ВасилК

Абе шо си зимате право да ни судите на нас атеистите.. у шо сакам ќе веруем немате право да ми зимате право да веруем у шо сакам! Нема никој со сила да ме натера да веруем у нешо шо он сака... и нема право ради тоа шо не сме истомисленици да ми одзима некој права! Ако има веронаука у школо јас како неверник ќе бидам приморан да ја учам! А ТОА НЕ Е ОК!

Абе шо си зимате право да ни судите на нас атеистите.. у шо сакам ќе веруем немате право да ми зимате право да веруем у шо сакам! Нема никој со сила да ме натера да веруем у нешо шо он сака... и нема право ради тоа шо не сме истомисленици да ми одзима некој права! Ако има веронаука у школо јас како неверник ќе бидам приморан да ја учам! А ТОА НЕ Е ОК!

А као нешто тебе ти е битно у школо што учиш.

А као нешто тебе ти е битно у школо што учиш.
А што е битно што е за него битно...
Битно е дека некој со сила му ја натура веронауката во школите кај што не и е место.

А што е битно што е за него битно...
Битно е дека некој со сила му ја натура веронауката во школите кај што не и е место.

И тоа го нарекувате одземање на слободата?:uvo:

Ateizmot e zamka od Lukaviot samo za da ne go prifatat Gospt
toj smislil na toj nacin ako ne veruvate ni vo Bog ni na Lukaviot
demek ne postojat za da si pridobie luge za vo vecnata maka.:uvo:

Некои верници кажуваат дека нивно право е тоа што тие ќе прават, и дека можат да веруваат во што сакаат. Т.е. да прават што сакаат. Ако некој одбрал да верува, нека си верува. Од друга страна, тие влијаат врз слободите на атеистите. Не им дозволуваат да прават што сакаат. Како? Преку многу работи, од кои за пример ќе ги земам забраните за некои експерименти од областа на генетиката..
Нели некои вистини во кои што веруваат верниците се вистини само за нив, не се објективни вистини. И сега, со нивните вистини го бранат ставот за забранување на тие експерименти.. Малце изгледа како да нема логика ова...
Што мислите вие за ова?

бтв, тоа за експериментите го зедов само како пример, постојат многу такви примери.

Посочи, како тоа верниците влијаат врз слободата од атеистите? Слободата, т.е. слободната волја, во христијнаската религија е етичка категорија, која се однесува на можноста за одбирање на доброто или злото како свој начин на однесување. Слободата, кај световните мудреци, е чисто физичка категорија, која се однесува на можноста за неогрничување на личното однесување, во били која смисла, без притоа да се делат делата на добри или лоши, туку на можни или неможни. Имаш мудрци на кои фантазијата им вели дека можат да ги сторат дури и невозможните дела...

Патем кажано, колку „објективни„ вистини досеги ни понудија науките, а без да бидат променети или побиени во одребен временски период?

Забраните во гентиката се засновани од предострожност и поради можноста од забегување и во нивно злоупотребување, како што редовно и се случува, која „најновото„ научно откритие, прво се користи во воени цели, значи за истребување луѓе, а потоа, за да стане еконимски исплатлив, тој пронајдок им се нуди на широките народни маси (и столови).

Забраните во гентиката се засновани од предострожност и поради можноста од забегување и во нивно злоупотребување, како што редовно и се случува, која „најновото„ научно откритие, прво се користи во воени цели, значи за истребување луѓе, а потоа, за да стане еконимски исплатлив, тој пронајдок им се нуди на широките народни маси (и столови).

Но тие забрани се претежно само вербални, барем кај нас не сум приметил црквата нешто да и брани на науката, додуша наукава ни е... но да речеме абортус, црквата е против тоа, но тоа и понатаму се прави.
Не знам како е во католичките земји, имаат ли папата и црквата такви ингеренции конкретно да забрануваат абортуси, клонирања, разноразни експерименти или само декларативно се против.

...Не знам како е во католичките земји, имаат ли папата и црквата такви ингеренции конкретно да забрануваат абортуси, клонирања, разноразни експерименти или само декларативно се против.
Еве ти пример:
Иркињите одат во Британија да абортираат.

Еве ти пример:
Иркињите одат во Британија да абортираат.

Така значи. И кремирањето мислам не беше дозволено кај католиците. Може црквата конкретно не забранува но има влијание и врши притисок, но дали отворено се противи кога светскиот полицаец вложува милијарди во развој на оружје, кога тргнува во „миротворни’’ мисии да бомбардира и уништува „зло’’... Се е тоа политика, ни в од вера.

Така значи. И кремирањето мислам не беше дозволено кај католиците. Може црквата конкретно не забранува но има влијание и врши притисок, но дали отворено се противи кога светскиот полицаец вложува милијарди во развој на оружје, кога тргнува во „миротворни’’ мисии да бомбардира и уништува „зло’’... Се е тоа политика, ни в од вера.

Тој полицаец оди оди со благослав од нивниот председател.......сега не ми текнува точниот цитат на благословот ама беше нешто како...нека господ ни помогне.

Ајдеми Пуши бараше благослов од Бога за пилотите на авионите што бомбардираа во Ирак и СРЈ 1999. ако на тоа мислиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom