Дали верниците треба да ги ограничуваат слободите на атеистите?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување
Да снимиш филм за она што сакаш, да напишеш книга за што сакаш, да кажеш што мислиш, дека земјата не е плоча, да направиш експерименти со кои што ќе спасиш милијарди животи, со кои што ќе го олесниш животот на човекот.
Како прво мешаш поими то шо велеле и докажувале дека земјата е тркалезна е во период на инквизиција факт е дека тогашните инквизитори го злоупотребувале светото писмо за свои цели тука не треба да ја кривиме религијата затоа што и таа во случајов е злоупотребена само за да го држат потчинат народот зошто библијата како библија или конкретно православната вера која се темели на неа никаде не забранува да го истакниш слободното мислење и ти дава комплетна слобода аку сакаш верувај аку не немораш. Каква улога има црквата во денешново општество никој не ја прашува демократија слобода и то претерана шо сакаш појке го имаш Содом и Гомор луге умираат секојдневно јас би рекла дека веке сега тука треба да ја зголеми својата улога во случајов православната црква зошто папата како шо знаеме си ја обожава сатаната веке долго време.

Сакаат слобода само за нив :)
Или..
Сакаат слобода за нив за да можат да ја ограничат слободата на другите.
Тоа што го прават е повеќе од нетолерантност.
Немој да се филмаш молимте сакаш да кажиш дека постои опасност од верниците и црквата опасноста ти таму каде најмалку оЧекуваш во оние кои ти пропагираат слобода и сигурност а те држат заробен и те контролираат повеке од кога и да било побарај нешо за масоните , остварување на нов светски поредок и вградување на чипови во иднина може ке ти стани појасно кој кого злоупотребува.

.

ако немислат како верниците можеби би требало да ги каменуваат тоа е многу интелегентно и во минатото го правеле.
односно ова може да се употреби на секој оној кој немисли како како некој друг иако ако вака реагираат сите луѓе најверојатно би се испоубиле едни со други но тоа е по верата шо да се праии.

uf NAJGLUPA TEMA SO SUM JA PROCITAL!!!kako mozete da mislite takvi raboti koa covekot si ima pravo na svoe mislenje i nikoj nema pravo da mu zabranova raboti...
kako sto napomenav vo nekoja tema
...religija samo ogranicuvanje na lugjeto...nisto poveke

Некои верници кажуваат дека нивно право е тоа што тие ќе прават, и дека можат да веруваат во што сакаат. Т.е. да прават што сакаат. Ако некој одбрал да верува, нека си верува. Од друга страна, тие влијаат врз слободите на атеистите. Не им дозволуваат да прават што сакаат. Како? Преку многу работи, од кои за пример ќе ги земам забраните за некои експерименти од областа на генетиката..
Нели некои вистини во кои што веруваат верниците се вистини само за нив, не се објективни вистини. И сега, со нивните вистини го бранат ставот за забранување на тие експерименти.. Малце изгледа како да нема логика ова...
Што мислите вие за ова?

бтв, тоа за експериментите го зедов само како пример, постојат многу такви примери.

Е ова е жива глупост, извини на бруталноста, да се каже во денешно време дека нешто им е забрането на атеистите да прават!
А уште помалку од верници бе! А ако ви смета што ви ја кажуваме Божјата Волја и Вистина тоа е ваш проблем! Наша обврска дадена од Бог е да ја шириме Вистината и нема шанси атеистите да не сопрат во тоа!
А и онака колку и ние да збориме што ве спречува да правите што сакате? И така и така си правите се што бара вашето тело !

Некои верници кажуваат дека нивно право е тоа што тие ќе прават, и дека можат да веруваат во што сакаат. Т.е. да прават што сакаат. Ако некој одбрал да верува, нека си верува. Од друга страна, тие влијаат врз слободите на атеистите. Не им дозволуваат да прават што сакаат. Како? Преку многу работи, од кои за пример ќе ги земам забраните за некои експерименти од областа на генетиката..
Нели некои вистини во кои што веруваат верниците се вистини само за нив, не се објективни вистини. И сега, со нивните вистини го бранат ставот за забранување на тие експерименти.. Малце изгледа како да нема логика ова...
Што мислите вие за ова?

бтв, тоа за експериментите го зедов само како пример, постојат многу такви примери.

Баш напротив. Кога биле атеистите некогаш спречени во нешто од религијата, во поконкретниов случај на експериментите? Во ред зборела, се бунелеа црквата, меѓутоа никогаш не ги спречиле! А што се однесува на атеистите, вие сте тие што се нападни. Имам една другарка у школо (атеист) и не дај Боже пред неа да извадиш крст, очите ќе ти ги извади. Или па коа ќе почне да ми мрчи за Господ.....Така да атеистите не се уопште некои цвеќиња...

Сепак,не...воопшто не ги ограничуваат,веројатно бидејќи не се во доволно силна позиција за да го направат тоа.
Имаме доволно слобода за искажување на мислењето,барем засега.

vernici u stvari ne postojat, toa se licemeri posto nivnata vera opsto za site veri se sveduva na dogmi i rituali a toa e nepotrebno bidejki po delata ke gi poznaete rekol Isus a ne po ovie dogmi ili po ovie rituali.

Атеистите никого не тераат да веруваат колку е стара земјата. Тие само следат докази и донесуваат теории врз база на тие докази. Тоа во никој случај не се верувања! Науката досега на никој човек не му била надметната, но, дали истото може да се каже и за верата?
Интересно, зборот атеист се поистоветува со зборот научник. Малку чудно поимање за науката и атеизмот.

А за забраните, еден од многуте крвави примери за забрана на вера е поранешниот систем кај нас, во СССР, Романија.... мме расплакаа и на научниците и на верниците, а беа атеисти. Така да, споредбата баш и не е верна. Не значи ако си атеист дека си по науката и постанокот на светот. Некои што не се од ниедна вера појма немаат нит за постанок нит за коац. капки и обратно-не значи ако си верник или религиозен човек дека не си дел од науката, научните кругови. Тоа е предрасуда.

Мене верата не ми е наметната, по своја воља верувам во тоа што верувам. Но не вели ниту дека науката не е наметната. Наметната е преку училишните учебници, наметната дури и за оние теории кои немаат врска со стварноста. Јас можам ако сакам да се откажам од верата, но во научните теории, колку и да се банални, морам да верувам за да не добијам слаба оценка.

Hehe Ateistite tepaat ako veruvas vo Bog znaes li???

aj sea se smenija vremijata oj vidi porano vo komunizmot kako tepale i pikale zatvor i ako veruvas Vo Bog pa uste da propovedas kje te ubijat

kade e sega slobodnata vera na vernicite???

da otvoram tema "Ateistite ne dozvoluvaat slobodna volja na Hristijanite".

Hehe Ateistite tepaat ako veruvas vo Bog znaes li???

aj sea se smenija vremijata oj vidi porano vo komunizmot kako tepale i pikale zatvor i ako veruvas Vo Bog pa uste da propovedas kje te ubijat

kade e sega slobodnata vera na vernicite???

da otvoram tema "Ateistite ne dozvoluvaat slobodna volja na Hristijanite".
Доволно сум стар и го памтам тоа време, воопшто не беше забрането да се верува во бог, јас на пример сум крстен во црква, мој другар од детството заврши средно богословско а потоа и богословски факултет, но нешто друго е поважно, тогаш во социјализмот ( комунизам никогаш немало никаде ) беше бесплатно образованието и здравствената заштита, немаше национализам туку братство-единство, немаше јавни куќи ( партизаните ги укинале) можеше лесно да се вработиш, даваа кредити со кои можеше да си купиш стан и да бидеш независен а не да се мразиш со родителите,со југословенски пасош можеше да патуваш по целсвет, палиш кола и идеш во Париз или Амстердам, сите трошоци ситна сметка, немаше наркоманија, имаше вредности, се знаеше што е углед а што престиж, тогаш верата на дело беше а сега во вакви нехумани услови само вербално!!!

Russia???

so bese imam citano kniga brat svedostvo na covek od russia sto veruval vo Bog...
ako zborime za ateisti jas mislam za ateisti opsto ne samo makedoncie...

Еве де..еден пример само....загушување на слободната уметничка воља и творештво...
....зошто ли само црквите дигнаа толкава прашина и го анатемисаа книжевното дело и филмот "Кодот на ДаВинчи" кои се само плод на фантазијата на авторот и не претендираат да докажуваат ништо?
И Мадона со еден нејзин спот беше на црна листа....
За мешање во посериозни работи и да не спомнувам.

I zasho crkvata u grcija ne im dade na Slipknot da praat koncert :((

А што се однесува на атеистите, вие сте тие што се нападни. Имам една другарка у школо (атеист) и не дај Боже пред неа да извадиш крст, очите ќе ти ги извади. Или па коа ќе почне да ми мрчи за Господ.....Така да атеистите не се уопште некои цвеќиња...

А ако ви смета што ви ја кажуваме Божјата Волја и Вистина тоа е ваш проблем! Наша обврска дадена од Бог е да ја шириме Вистината и нема шанси атеистите да не сопрат во тоа!

Нема врска етикетата верник - атеист со нападност и тупење.
До човекот е.

Едните те прават глуп што веруваш во Господ, другите имаат должност да ја шират Божјата вистина.
Третите к** ги боли.

Доволно сум стар и го памтам тоа време, воопшто не беше забрането да се верува во бог, јас на пример сум крстен во црква, мој другар од детството заврши средно богословско а потоа и богословски факултет, но нешто друго е поважно, тогаш во социјализмот ( комунизам никогаш немало никаде ) беше бесплатно образованието и здравствената заштита, немаше национализам туку братство-единство, немаше јавни куќи ( партизаните ги укинале) можеше лесно да се вработиш, даваа кредити со кои можеше да си купиш стан и да бидеш независен а не да се мразиш со родителите,со југословенски пасош можеше да патуваш по целсвет, палиш кола и идеш во Париз или Амстердам, сите трошоци ситна сметка, немаше наркоманија, имаше вредности, се знаеше што е углед а што престиж, тогаш верата на дело беше а сега во вакви нехумани услови само вербално!!!

Ова е многу, многу точно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom