стресот не влијае на емоциите , стресот само може да те вовлече во длабока безизлезна депресија и преплетена заедно со емоциите да те уништи .
Изјавата ти е контрадикторна затоа што:
1. Стресот влијае на сите чувства (предизвикува лутина, бес, гнев, страв, паника, трема, тага, па и радост, зависи за каков стрес се работи)
2. Депресијата означува збир на чувства: тага, несреќа, мизерија, зависи од човекот, секој може различно да ја манифестира.
Не може да ја раздвоиш депресијата од чувствата, затоа што состојбата на "депресија" е всушност сплет на чувства.
Енивејз, јас се чувствувам како емоционален инвалид. После сѐ што ми се случи во животот, некои чувства едноставно немаат ист интензитет и не верувам дека некогаш ќе имаат, додека други се претерано изразени. Многу работи за кои порано сум си дозволувала да почувствувам нешто интензивно, сега или не можам, или не сакам да го правам тоа. Се штедам себе затоа што едноставно "пулот" на чувства ми е намален и не сакам да ги трошам на било кој. Кон одредени луѓе сум многу ладна, многу полесно можам да игнорирам некој, многу полесно можам да кажам и лош збор некому, што веројатно не е добро, но ете, ги немам веќе тие обзири од порано веројатно затоа што немам желба да им угодувам на другите туку си гледам за себе. Не велам дека кон сите и секогаш сум таква, но да речеме дека многу понизок ми е прагот на толеранција за bs од другите. Некој можеби би ја опишал таквата состојба како себичност, можеби и е, но и да е така - ми се може. Кога човек ќе се соочи со одредени работи сфаќа дека треба сам на себе да си биде најбитна личност бидејќи има главна улога во својот живот.
Да не пишувам цели мемоари, не само јас туку и целата психологија смета дека траумата го менува човекот, го тера да се исклучи за да може да ги преживее стресните ситуации.
Можам да ви ја опишам својата реакција кога ми се случуваа работи кои 90% не можат ни да ги замислат (и така нека остане), јас несвесно си направив емотивен shut down. Еве, поминати се речиси две години од тогаш, не можам да кажам дека е вратено во нормала. Да речеме дека сѐ уште сум во будење. Одам напред со мали чекори за некои чувства, а некои ги имам исклучено целосно. И не знам дали некогаш повторно ќе почувствувам одредени работи, во моментов не сум способна за тоа, не знам дали воопшто ќе бидам, ама кога ќе размислам подобро, вака многу помалку време губам на "чувствување" и размислување за глупости. Едноставно станав попрактична и рационална во врска со животот.