- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.831
- Поени од реакции
- 8.863
Attention whore.И што испадна дека си?
Не е класифицирано во ДСМ.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Attention whore.И што испадна дека си?
Значи луѓето не се програмирани да бидат ладнокрвни машини, во никој поглед.
Ко што има пишано погоре, само психопат ти е ладнокрвна машина, али таквите си имаат проблемчиња во мозокот.
Секој нормален човек си има емоции, кој повеќе, кој помалку, али има. Секако, поарно ти е да си во вториве.
Нормално никој не реагира исто на исти работи, за некого нешто е побитно, за друг е многу битно, за трет па воопшто не е битно. Тоа што тебе ништо не те тангира во последно време, ама ич не значи дека си ладнокрвна, може ништо не се случило што би те заинтересирало и би ти привлекло внимание.
Со тек на време пак сфаќаш дека некои работи не ни заслужуваат да им се посвети емоција.
Тоа за одбрамбениот механизам, според мене не држи вода, зошто тој ти служи за другите, а не за самиот себеси.
Ти можеш другите да ги лажеш дека не осеќаш ништо, али и самата ќе се лажеш? Нема смисла.
Како и да е, човек за да стане дотолку ладнокрвен, па да биде лишен од било каква емоција, е за тоа требаат трауми, какви што и на филмовиве не гледаме.
Јагодче, па тоа и се бара во оваа професија, ладна глава и пушење цигара пред врата додека умира пациент. Да, ова го напишав со мала доза хиперболизираност и љубомора кон ладнокрвните.Дали сум емоционален инвалид?
Дали траумата, може да го смени човекот во ладнокрвна машина, или тоа е само заслон и одбрамбен механизам на мозокот? Што мислите вие? Ве молам без вреѓања и сеирџиски коментари!![]()
Во депресија си.Дали сум емоционален инвалид?
Дали траумата, може да го смени човекот во ладнокрвна машина, или тоа е само заслон и одбрамбен механизам на мозокот? Што мислите вие? Ве молам без вреѓања и сеирџиски коментари!![]()
Добро, Пума, гледам дека си "психолог", односно ќе станеш, дали вас на факултет ве учат да се справувате само со деца чии родители се развеле? Си слушнала ти дека постојат и други видови на стрес кои се многу поинтензивни, страшни и животно загрозувачки од "мама и тато се искараа"?Всушност, одбранбениот механизам на мозокот постои и сосема добро функционира.
Од таа причина сеќавањето секогаш ни е ,,матно,, , односно се сеќаваме многу подобро на нештата кои ни пријале, отколку на нештата кои не ни пријале.
Од друга страна, напуштеното дете си ја препишува вината за разделбата на родителите и се смета себеси за виновно.
Емоциите и објективната стварност немаат секогаш многу заедничко.
И да, често пати луѓето сами себе се лажат, за да се заштитат од болка. Тоа е превентивно, посебно ако нивното стекнато искуство им вели дека е можно во таа конкретна ситуација да бидат повредени.
Така детето еден ден ќе порасне и ќе избегнува создавање на цврски емотивни врски, затоа што во себе се плаши од напуштање.
Прост пример, едно машко дете израснато без татко, веројатно огромен дел од животот ќе го помине како самотник, нема да се врзува со жените. Неговото искуство му кажува дека луѓето се повредуваат и напуштаат меѓу себе.
Ако го прашаш зошто го прави тоа, зошто никогаш нема никаква врска, ќе ти рече дека се забавува.
Но ни самиот нема да биде свесен дека вистината е поинаква и дека се плаши од врзување.
Природно и нормално е за човекот да си бара ,,сродна душа,, , односно да сака и да биде сакан. Потребна ни е таа блискост и потребна ни е таа личност на која ќе се потпреме.
Но ако еднаш таквата личност не предала, тешко ќе веруваме некому повторно.
И така тоа момче сега, ќе се лаже дека му е забавно, а во себе (сепак потсвесно) ќе страда и ќе бега од секоја девојка што ќе му се приближи.
Многу почесто се лажеме себе, него што можеш да претпоставиш.
дали,што како,арно ама делиме лекции ко из прве.....Добро, Пума, гледам дека си "психолог", односно ќе станеш, дали вас на факултет ве учат да се справувате само со деца чии родители се развеле? Си слушнала ти дека постојат и други видови на стрес кои се многу поинтензивни, страшни и животно загрозувачки од "мама и тато се искараа"?
И, дали сте стигнале до лекцијата пост трауматски стрес и манифестација на истиот?
Добро, Пума, гледам дека си "психолог", односно ќе станеш, дали вас на факултет ве учат да се справувате само со деца чии родители се развеле? Си слушнала ти дека постојат и други видови на стрес кои се многу поинтензивни, страшни и животно загрозувачки од "мама и тато се искараа"?
И, дали сте стигнале до лекцијата пост трауматски стрес и манифестација на истиот?
Поентата ми е дека не си во право. Или дека не знаеш сѐ во врска со темава, како сакаш дефинирај го тоа.И, која ти е поентата?
Поентата ми е дека не си во право. Или дека не знаеш сѐ во врска со темава, како сакаш дефинирај го тоа.
Ако ништо друго барем изгуглај за пост трауматски стрес и како стресот влијае на емоциите. Не е да "се лажат" луѓето, туку едноставно се исклучуваат. On-Off, as simple as that. Јас ли да ти објаснувам такви работи, психологу велики? Немаш слушнато за основен инстинкт за преживување, fight or flight, итн?
Едит: ај да ти пообјаснам, да не си повлечам уште еден пост.
Кога телото и умот се во fight mode се исклучува сѐ што е надворешно, вклучувајќи ги и емоциите. Суштеството (човекот) гледа само да преживее. Буквално, како на копче, "исклучено" и готово. Кај некои луѓе можеби се ставаат чувствата на stand by за после некое време да се реактивираат, но кај некои никогаш не се вклучуваат повторно. Ако има некој збун, изгуглај fight or flight и сѐ ќе ти се разјасни како изгрејсонце на Охридско.
дали,што како,арно ама делиме лекции ко из прве.....
за тоа колку искуство треба да има,па и да биде појак/а од пациентите за успешно да работи ехееееееее........
Примерот не само што не ти е соодветен за темава туку е банален и смешен.Хах, не сум била во право. За што тоа, дека луѓето не се лажат самите себе, не ми е добар примерот?
Не знам јас се, далеку од тоа. Очигледно не знаеш ни ти.
--- надополнето: 19 март 2013 во 14:10 ---
Се разбира, треба да возам такси барем едно 5-6 години, без тоа, ништо не правиме.
Всушност, одбранбениот механизам на мозокот постои и сосема добро функционира.
Од таа причина сеќавањето секогаш ни е ,,матно,, , односно се сеќаваме многу подобро на нештата кои ни пријале, отколку на нештата кои не ни пријале.
Од друга страна, напуштеното дете си ја препишува вината за разделбата на родителите и се смета себеси за виновно.
Емоциите и објективната стварност немаат секогаш многу заедничко.
И да, често пати луѓето сами себе се лажат, за да се заштитат од болка. Тоа е превентивно, посебно ако нивното стекнато искуство им вели дека е можно во таа конкретна ситуација да бидат повредени.
Така детето еден ден ќе порасне и ќе избегнува создавање на цврски емотивни врски, затоа што во себе се плаши од напуштање.
Прост пример, едно машко дете израснато без татко, веројатно огромен дел од животот ќе го помине како самотник, нема да се врзува со жените. Неговото искуство му кажува дека луѓето се повредуваат и напуштаат меѓу себе.
Ако го прашаш зошто го прави тоа, зошто никогаш нема никаква врска, ќе ти рече дека се забавува.
Но ни самиот нема да биде свесен дека вистината е поинаква и дека се плаши од врзување.
Природно и нормално е за човекот да си бара ,,сродна душа,, , односно да сака и да биде сакан. Потребна ни е таа блискост и потребна ни е таа личност на која ќе се потпреме.
Но ако еднаш таквата личност не предала, тешко ќе веруваме некому повторно.
И така тоа момче сега, ќе се лаже дека му е забавно, а во себе (сепак потсвесно) ќе страда и ќе бега од секоја девојка што ќе му се приближи.
Многу почесто се лажеме себе, него што можеш да претпоставиш.
Во право си јас цел живот без емоции сум и супер ми ебоље емоционален инвалид одколку емоционална будала , најсериозно...јас цел живот со емоции и многу имам изгубено .
стресот не влијае на емоциите , стресот само може да те вовлече во длабока безизлезна депресија и преплетена заедно со емоциите да те уништи .