Дали среќата зависи од годините?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Не зависи од возраста. Зависи од креативноста и работата на ”сивата маса” во тиквата се зависи дали знаеш да си направиш да си среќен.

Во зависност од годините, се менува перцепцијата и доживувањето на среќата. Нормално, не зборам за бинго, спортска и слично.
Пред 30тина години, бев среќна кога ќе добиев петка по македонски, а Ана Куртева ќе добиеше пет со мунус.:zlo:
Сега сум најсреќна кога син ми е среќен. Сето останато, се ситни радости.

Мислам дека другарката Ацева со две реченици објасни за тоа како ни се менува ПЕРЦЕПЦИЈАТА на среќата со текот на годините :wink:
И јас искрено мислам дека како мине времето, се повеќе среќна/ен те прават некои ситници, некако како млад имаш многу повеќе енергија и со секоја исполнета цел/желба замислуваш само понови и понови и среќата е многу потешко да ја достигнеш или барем самата состојба (иако е сама по себе минлива) трае краткооооо... Не дека сум којзнае колку возрасна, ама заклучоков ми е од логика и + набљудување на постарите :toe:

Кога сме деца, мали работи можат да не направат многу среќни.
После кога ќе пораснеме, големи работи не прават малку среќни.:)

definitivno. kako mala bev posrekna ne se zamarav so rabota, ljubov izgred.... gluposti

Srekata ne mora da zavisi od godinite dokolku nie ne napravime da zavisi...moze da dojde sekogas vo nasite zivoti...samo trea da ja pre4ekame so otvoreni race :)

a inaku ima i eden stih od Dolores O'Riordan:"It's funny how things tasted better when we were young" pa koa ke razmislis...se e po ok koga si mlad valjda iako rekov so mislam!

Коа си мал секоја ситница те праи среќен....а коа ке пораснеш зависи од тоа како ке си го наредиш животот.......Значи среката зависи од тебе не од годините.

Среќата зависи од самиот човек...
Ако тој не умее да се радува,па макар и на ситни нешта,не може некој друг да го прави тоа за него.
Годините немаат влијание врз среќата,во секој период од животот,на човекот му причинуваат задоволство различни работи и секој може да е среќен и задоволен без разлика дали има 6 или 66 години...

П.С.Среќен е тој што умее да сака и во добро и во зло...:)

Иако мислам дека среќата не зависи многу од тоа како ние ќе се поставиме или ќе постапиме, сепак не може да се споредат оние мали и ситни проблемчиња кои ги имаат тинејџерите кои за нив во тие моменти им се чинат како нешто што неможе никогаш да се реши, како да им се срушил светот, па паѓаат во депресија, наместо да уживаат во животот.
А веќе кога станува збор за возрасни личности е тогаш следуваат вистински проблеми, кои секако дека не се од типот *Не ме сака, Ќе се убијам ми раскина, Дебела сум* и слично
Мислам дека колку е повозрасна личноста, среќата се намалува, не е дека воопшто ја нема, но сепак се намалува.

Кога бевме мали со ништо не се замаравме. Е кога веќе сме возрасни тоа е сосема нова приказна. Тогаш влегуваме во светот на проблемите, се намалува среќата што сме ја имале претходно. Но сепак тоа е и до човекот, некои си мислат дека немаат ни малку среќа во животот и затоа не им даваат важност и на малите работи што ќе им се случат. Затоа треба за секоја мала ситница да се радуваме, самите да си го правиме животот среќен.

Среќата се доживува цел живот,не само во детството,младоста,...Само што во детството таа е најприметлива.Кога е дете среќно секој може тоа да го забележи,а исто така и најмалите и најситни нешта го прават детето исклучително среќно!Истото мислам дека важи и за постарите луѓе-баби,дедовци...Секој период од животот си има своја убавина и среќни моменти,само треба да се умее да се биде среќен...
Во врска со ова имам една убава мисла која некаде ја имав и напишано,ама еве ја пак-
...,,Среќата е како пазарот,
ако можеш да причекаш,цената и паѓа
....

Dozivuvanjeto na srekata zavisi od vozrasta....
Kako deca igrackite ne pravat srekni no kako rasteme nashite zelbi se zgolemuvaat...Sto pogolemi zelbi, toa ponesrekni:nesum:
Koga ke go svatime toa, na dobar pat sme da bideme srekni!

Зависи, кога си помал не се замараш со разни глупости.... Како растеш се повеќе проблеми и обврски..... Сакам да сум детееееее :)

Мислам дека среќата нема никаква врска со годините. Среќата зависи од самиот човек и од неговите околности.

Што повозрасен, тоа повеќе проблеми и помалку време за среќа и задоволства? Или немора да значи? Можеби со тек на годините како позрели личности повеќе знаеме да цениме работи и да ја препознаваме среќата па повеќе ја уживаме? Итн ... :)
Рамномерно распределување на среќата би рекла јас, бидејќи среќата ја перцепираме на различен начин со текот на годините.
Ако да си играме со мачето не правело среќни на 5 години, тогаш успешно завршениот факс и стабилната врска ќе не прават среќни на 25.
Годините само ни овозможуваат доволно искуство и зрелост за да ги пронајдеме вистинските вредности и причини за среќа.
Една личност ќе има успешен живот само ако научи да ја наоѓа среќата константно, без разлика на годините, проблемите или наоѓањето на дефиницијата на истата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom