Дали се исплатува замена на обичните со штедливи сијалици!?

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Corp.
  • Време на започнување Време на започнување
......Келвинажата (бојата) е работа на вкус, дали посини или пожолти, а зависи и од самата просторија, односно бојата на ѕидовите и мебелот.
......
Како дополнување на твојот пост, не е реплика.....;)
Дали се штетни или не, ќе се види, иако и јас го делам твоето мислење дека се пренадувани тие информации за штетноста.
Што се однесува до цитираното за бојата, зависи и од намената и начинот на осветлување на просторот. Потоплите (повеќе келвини) не се препорачливи за секојдневна нормална употреба, таквите се позаморни за окото и повеќе ги изобличува природните бои. Препорачливи се за столни лампи или работно биро кај што е блиску до објектот кој што се осветлува. За другите употреби е препорачливо да се употребуваат со пониска температура (2700-3000 К) таканаречени warm-white, тие се најблиску по светлината што ја даваат до класичните сијалици. За жал кај нас нема некој голем избор на различни “температури“. Ги има овие од 2700К и од 6500К. Можеби во некоја специјализирана продавница да има, не знам.

Еве еден извадок

2700K warm white is recommended for most household use as it is close to the bulbs that people are used to.
3000K is still classified as warm white, but is slightly colder than 2700K and mimics a halogen lamp. Therefore 3000K fluorescent tubes are often used in kitchens which are decorated in white or silver metallic to give a clean feel.
4000K is a cool white that is often used in office buildings, and you might consider it for a home office to give a more professional feel.
5400K lamps are often branded as "daylight" colored, having a similar quality of light to a hot summer's day with a blue sky. This is a very cold light that would not usually be used in the home, but may be helpful for people with Seasonal Affective Disorder.
6500K lamps give off a slightly harsh bluish-white light, and are generally used by people such as architects to make drawings on white paper appear very clear.

Повеќе тука.

Инаку поприродна светлина, и поефикасни (повеќе светлина/потрошена енергија) дава ЛЕД осветлувањето а и потрајни се, но како што и другите кажаа засега се доста скапи.

Потоплите (повеќе келвини) не се препорачливи за секојдневна нормална употреба.
Мала корекција, со зголемување на келвинажата се „лади“ бојата. Топлите бои имаат ниска келвинажа (црвена, портокалова 1000 - 4000K, а сините се во опсег од 5000 па натака)
За жал кај нас нема некој голем избор на различни “температури“. Ги има овие од 2700К и од 6500К. Можеби во некоја специјализирана продавница да има, не знам.
За жал да, а од оние ефитните тешко и 6500 да има. Само еднаш начекав една осрам сијалица од 4000 и нешто келвина и таа боја, млечно бела најмногу ми се допаѓа. Ама секогаш може да се стават една додруга 2700 и 6500 и ќе се добие 4000 и нешто :) Особено ако се стават зад мат стакло.

А тешките метали шо ги имаат во нив? Жива олово, не бе тоа здравјето ако се изгуби се исплаќа....

Мала корекција, со зголемување на келвинажата се „лади“ бојата. Топлите бои имаат ниска келвинажа (црвена, портокалова 1000 - 4000K, а сините се во опсег од 5000 па натака)
Како и да кажеш ќе згрешиш. 6500 Келвини кога ме учеле на школо (пред мнооогу години, над 30) е потопло од 2700 келвини, ама јбг овие поладното го нарекле Warm White, е ај сеа најди му НЗС....:D
А тешките метали шо ги имаат во нив? Жива олово, не бе тоа здравјето ако се изгуби се исплаќа....
Не верувајте во се што ќе прочитате. Има нешто жива, но далеку од опасно, и тоа само ако се скрши стаклениот дел.

Да содржат одредени количества на жива но таа е штетна ако ја скршиш сијалицата. Инаку што денес нема штетни супстанци во себе? Јас веќе наназад пет години ги користам, и препорачувам да купувате брендирани светилки, осрам, филипс, еве минатото лето зедов телефункен светилка 23 W ја најдов во тинекс некој 150 денари чинеше работи еве 7 месеци.

Имав една турска ОРОЗ ми се чини таа ми работеше 2 години, другите од осрам еве веќе 5 година работат. Ако имате повеќе пари земајте ЛЕД светилки тие се уште поштедливи и полгорочни.

Да резимирам доколку купувате штедливи светилки се исплаќаат по пет месеци на работење и би требало да работат 4-5 години. Ова ако се работи за брендирани производители.

Еве повеќе за тоа колку се штедливи а еве и за тоа што во себе содржат

Ако имате повеќе пари земајте ЛЕД светилки тие се уште поштедливи и полгорочни.
Пошто гледам нема подфорум за електроника.....
За тие што се вешти со леткум и имате малку познавање, еве една шемичка за low-cost ЛЕД сијалица од 40 мали ледици. Може да ставите и 80, 120..... паралелно на низата.
led bulb circuit.png

R1 = 1M 1/4 watt

R2, R3 = 150 Ohms 1watt,

C1 = 474/400V or 0.5uF/400V PPC

C2 = 10uF/400V

D1 - D4 = 1N4007

All LEDs = white 5mm straw-hat type

input = 220 V mains...

Колку коштаат ЛЕД светилките, како се двжат нивнити цени на нашиот пазар ?

Како и да кажеш ќе згрешиш. 6500 Келвини кога ме учеле на школо (пред мнооогу години, над 30) е потопло од 2700 келвини, ама јбг овие поладното го нарекле Warm White, е ај сеа најди му НЗС....:D
Добро те учеле на школо така е. Забуната е што температурата на бојата (што е всушност бојата на црно тело при дадената температура) не е иста со нашата (психолошка) поделба на ладни и топли бои. Ние за топли бои ги сметаме жолта, црвена, портокалова (сонце, оган, боите на летото...), за ладни сина и зелена (зима, снег, вода...).
Така да и вредностите на пакувањето на сијалиците се соодветни на ова. 2700К е жолтеникава, односно топла бела, 6500К е веќе плавкасто, а тоа е „постудена“ сина.

Добро те учеле на школо така е. Забуната е што температурата на бојата (што е всушност бојата на црно тело при дадената температура) не е иста со нашата (психолошка) поделба на ладни и топли бои. Ние за топли бои ги сметаме жолта, црвена, портокалова (сонце, оган, боите на летото...), за ладни сина и зелена (зима, снег, вода...).
Така да и вредностите на пакувањето на сијалиците се соодветни на ова. 2700К е жолтеникава, односно топла бела, 6500К е веќе плавкасто, а тоа е „постудена“ сина.
Е така де. :P ту ама си сериозен. Вас така не ве учат во школо? Насмеј се малку :D

Колку коштаат ЛЕД светилките, како се двжат нивнити цени на нашиот пазар ?
Од 500 денари нагоре, зависи до дуќан, не сум проверил скоро, може да има и поевтини. Ако не, по шемата горе што ја ставив, направи си ;). Јас ги имам едно 100 тина лед сијалички од запалки. Од прегорени сијалици, го користиш долниот дел за на фасонката, а и по некој дел може да се погоди, барем диодите сигурно ги има. а сијаличките нареди ги кружно на една цевка, околу 10 цм должина, зависи од бројот на ЛЕД а неколку стави и на врвот.

:pos:

018.jpg

NE se isplati,
Samo sijalica OSRAM se isplati
ILi neonka OSRAM,
Drugoto e prvara-site pregoruvaat!

И Осрам ми изгоре за 5-6 месеци, платена 250 денари исто срање. Уште Филипс немам пробано, ама и не планирам.Ја купив вчера првата Лед сијалица 300 денари 5 вати.

ne ne ne en . . . .. ...........

19/01/2013 // Пред 3 часа // АНАЛИЗА // Коментирај
svetilka-450x272.jpg

--- надополнето: 29 јануари 2013 во 20:35 ---
И Осрам ми изгоре за 5-6 месеци, платена 250 денари исто срање. Уште Филипс немам пробано, ама и не планирам.Ја купив вчера првата Лед сијалица 300 денари 5 вати.
vo pravo e covekot .. . nema kavlitet

ЛЕД Сијалица, мислиш на неонка така? од каде ја купи и како стојат со понуда...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom