Дали се исплатува замена на обичните со штедливи сијалици!?

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Corp.
  • Време на започнување Време на започнување
Наместо да велиш „за оние кои не знаат здравје друг пат ќе се објаснуваме “ со што ме насмеа, обиди се да најдеш што всушност мерат струјомерите на ЕВН.
Оооооо Дон Кихоте кај е да е и ветерници ќе турат од ЕВН во Штипско па можеш целосно во улога да влезеш :)

Оооооо Дон Кихоте кај е да е и ветерници ќе турат од ЕВН во Штипско па можеш целосно во улога да влезеш :)

Не разбирам што сакаш да ми кажеш - појасни

doma sme so 5 sijalici LED od 8w sekoja
40wati cel stan
sijalicite gi kupivme od elektrometal po 300denari edna
rok na traenje 25-30 000 saati

Teмата е за светилки не за борба против рандом приватни монополи под државна капа.

Не си ме разбрал
На темата наука и технологија отворивме дискусија што всушност мерат струјомерите на ЕВН.
Сакав сите кои ги разбираат струјомерите да помогнат

За штедење ако зборуваме, LED му е мајката.
Но ова би требало да важи за генерално осветлување во домот. За читање и слично, класичните старински сијалици се ненадминати.

Дали во Скопје може да се најде неонка Осрам 40 вати круг? Во Битола никаде не можам да најдам. Фала и поздрав

Дали во Скопје може да се најде неонка Осрам 40 вати круг? Во Битола никаде не можам да најдам. Фала и поздрав

Aко мислиш на ова:
$T2eC16dHJHIFFhmk5y%28HBRp2-lS%28H!~~60_35.JPG

Секако дека може, тоа и во Тетово го има.

матер му ебам лага е све, какви штедливи какви црни камења...
1 месец 2 максимум терат и послем то ај нови, а скапи се изгор. купвај си обични и крцкај си.

Пред година и пол ги сменав сите со економски, ниту една нема изгорено од тогаш. Нормалните ги менував секој 2-3 месеци .
И дефинитивно многу помалку трошат. За светлината си пиши на нив каква светлина сакаш да добиваш, има модели кои што ја имаат истата жолтеникава боја како волфрамските.
http://www.philips.co.uk/c/standard...se;productState0=page=1,sort=subcat_asc_group

Просек траат една година, една траеше пола. :(

Зависи од квалитетот, не може да генерализираш. Пример Витоне ми траеја 3-4 години, после земав некое срање Динамик, едвај една година издржаа. Пред некој месец ставив Филипс, па ќе видиме како ќе се покажат.

Темава ме насмеа, бидејќи газдата на канцеларијата цело време повторуваше дека си купил штедливи сијалици и сега во неговата канцеларија идело помала сметка за струја. Баш таму требало да се инвестира, за да имам помала сметка за струја. Се додека не дојде човек од ЕВН и не виде дека он уствари се закачил на мојот саат и јас плаќам за него со години.
И сега кога ќе прочитам штедлива сијалица ме фаќа смеа, не дека не се ефикасни, туку најдобра опција е да му се закачите некому на саат, така со сигурност нема да имате висока сметка.

Јас си запишувам со маркер на телото на штедливата кога сум ја ставил. Просек траат една година, една траеше пола. :(

Дали се работи за неонски сијалици или за ЛЕД диоди сијалици?

Дали се работи за неонски сијалици или за ЛЕД диоди сијалици?

Неонски, најчесто купени во обични продавници (супермаркети) и една купена од специјализирана продавница, таа се покажа исто како другите.

За штедење ако зборуваме, LED му е мајката.
Но ова би требало да важи за генерално осветлување во домот. За читање и слично, класичните старински сијалици се ненадминати.
Кога штедиш немаш време за читање :D .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom