Дали навистина сѐ е толку штетно како што се тврди?

• Креатор на темата Креатор на темата lakiforza
  • Време на започнување Време на започнување
На wikipedia шансите нешто да е точно/неточно се 50-50. А статии за USA не важат за остаток од светот.

Capture.JPG

Последно уредено од модератор:
Во споредба со пред 100 години, денешната храна е побезбедна. И со развојот на технологијата и прехрамбените стандарди ќе станува се побезбедна.
FTFin-foodborne-illness.jpg
Веруј америма хахха момак ме мрзи да пишувам.Само кратко ке ти кажам храната што ке се произведува бетер ке биде и погадна без укус а за твоја информација здравата храна е онаа која ти самиот ја произведуваш и знаеш како ја одгледуваш.

Пред 100 години луѓето у просек живееле по 35-40 години. Денес живеат до 70.
До 40 посто од новороденчињата умирале пред 100 години.
На баба ми и дедо ми генерациите сите живееја +80 години без 4 апчиња испиени во животот, а додека генерациите на татко ми половината веќе им изнесуваат годишнина. Прашај од постарите луѓе колку пред 40 години имало срчеви или мозочни удари, откажување на бубрези, канцер. Имало само туберкулоза и тоа било. Умирале новороденчиња, но тогаш школите крцале од деца, а денес не умираат новороденчиња, но затоа полупразни училишта.

Не е ништо така штетно ко што се тврди. Ако повеќе му се свиѓа ова мое мислење на модераторот.

Веруј америма хахха момак ме мрзи да пишувам.Само кратко ке ти кажам храната што ке се произведува бетер ке биде и погадна без укус а за твоја информација здравата храна е онаа која ти самиот ја произведуваш и знаеш како ја одгледуваш.

Ме мрзи да гледам рандом анархо клипчиња. Овие твои doomsday предвидувања немаат никаква поткрепа.[DOUBLEPOST=1403885082][/DOUBLEPOST]
На баба ми и дедо ми генерациите сите живееја +80 години без 4 апчиња испиени во животот, а додека генерациите на татко ми половината веќе им изнесуваат годишнина. Прашај од постарите луѓе колку пред 40 години имало срчеви или мозочни удари, откажување на бубрези, канцер. Имало само туберкулоза и тоа било. Умирале новороденчиња, но тогаш школите крцале од деца, а денес не умираат новороденчиња, но затоа полупразни училишта.

Како и полио, дифтерија, пертусис, морбили, тетанус, овчи сипаници, гвинејски црв и тако даље.

Од кај ти се овие податоци?
Нема многу сомнеж за податоците едноставно медицината во комбинација со останатите технологии енормно е напредната така да до пред еден век умирале еден куп луѓе од банални причини за кои денес е смешно да се зборува.

Ги мешаш работите. Едно е нездрав начин на живот, друго е штетни влијанија од околината. Денес има срчеви и мозочни удари зашто луѓето седат во канцеларија по цел ден и ждерат мрсна храна, идат од кола дома на кауч и продолжуваат истото да го праат. На баба ти и дедо ти генерациите по нивите го проведувале цел ден јадејќи овошки и зеленчуци наместо хамбургери и пици.

Денеска просечниот животен век на луѓето се зголемува во сите земји од година во година, и ова го кажуваат светски научници, не го измислувам јас. Има и на Гугл графи кај што може да се спореди просечниот век денес и порано. Со напредокот на медицината, и општо подобрувањето на условите за живот, просекот само ќе расте. Некои истражувања покажале дека две третини од децата родени денес ќе доживеат до 100 години.

Значи не е се‘ штетно, се‘ што е претерано е штетно, како претерано јадење мрсна и процесирана храна, претерано зборење на мобилен, претерано седење, итн.

Нема многу сомнеж за податоците едноставно медицината во комбинација со останатите технологии енормно е напредната така да до пред еден век умирале еден куп луѓе од банални причини за кои денес е смешно да се зборува.
Темата е како храната и другите фактори битни за живот имаат влијание на должината на животот, односно колку се штетни. Не дали имале лекарства од типот на парацетамол и слично. Тоа време се умирало од банални работи, тоа е точно, ама од причина што владееле војни и терор од државите во кои се живеело. Прашањето е, ако се е толку сјајно како што овде некој сака да го прикаже зошто на пример Марко Поло забележал дека некои Јоги живееле по 150 год. пред некои 5 века на пример.

Темата е како храната и другите фактори битни за живот имаат влијание на должината на животот, односно колку се штетни. Не дали имале лекарства од типот на парацетамол и слично. Тоа време се умирало од банални работи, тоа е точно, ама од причина што владееле војни и терор од државите во кои се живеело. Прашањето е, ако се е толку сјајно како што овде некој сака да го прикаже зошто на пример Марко Поло забележал дека некои Јоги живееле по 150 год. пред некои 5 века на пример.

Марко Поло видел и еднорози а уствари биле носорози.

lol Ова се глупости. Најсериозно. :D

Леле, немој да ме јебеш. Генерациите на баба ти и дедо ти имаат живеено у 20ти век, кога медицината има напреднато толку многу.

Прашај ги баба ти и дедо ти кога биле деца и кога некој ќе умрел на 50 години шо си викале.
Генерацијата на баба ми си викале: ехее, 50 години, камо јас да живеам волку. Пошто 50 години било научна фантастика. На 50 години биле старци. Прашај се зошто.

За сликичката од Фликер - само шо од обична настинка легнувале и умирале. :)

Пред 100 години децата родени како седмаци или со мала родилна тежина умирале. Денес, да си седмак е мачкина кашлица.[DOUBLEPOST=1403887482][/DOUBLEPOST]
Марко Поло видел и еднорози а уствари биле носорози.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahavatar_Babaji

Дали и овој тип постои? хаха

И каде ли каде е Прометеј?

Едно прашање, дали ако некој се рани како што се ранеле порано, и не дише фекалии но со оваа медицина ќе живее,

a) Во просек исто долго како сега
б) Пократко
c) Подолго

Интересно е како ги спинувате работите - ги вадите од контекст за да испаднете во право, треба да си луд за да кажеш дека порано храната не била поздрава.

Од нешто мора да се умре.

Порано храната била поздрава тоа е точно но дали животниот век бил подолг? Пред 2 месеци бев во селото на баба ми и отидовме до гробиштата и највеќе умрени имаше на 60 до 65 години. А имаше неколку на 55. Ретко некој да имаше над 70 и дали еден имаше над 80. Значи порано луѓето умирале помлади бидејки било сиромаштија и луѓето биле измачени и работеле по цел ден. Животниот век расте и продолжува да расте.

Порано храната била поздрава тоа е точно но дали животниот век бил подолг? Пред 2 месеци бев во селото на баба ми и отидовме до гробиштата и највеќе умрени имаше на 60 до 65 години. А имаше неколку на 55. Ретко некој да имаше над 70 и дали еден имаше над 80. Значи порано луѓето умирале помлади бидејки било сиромаштија и луѓето биле измачени и работеле по цел ден. Животниот век расте и продолжува да расте.
Баш сум бил по македонските села ( коишто се запустени) и сум видел еден куп старци плус 70 години што не слушнале за лекар во животот, а здрави ко дрен. Не можеш ти да го споредуваш чистиот воздух, чистата храна, чистото млеко со смогот, нечистотијата, индустриската хемиска храна.

Заврти се само околу себе и види ги пријателите на твојата баба и дедо. Сите живи и здрави. Јас во болници повеќе гледам млади лица отколку стари. Кај мене пола улица испоцрка од канцер на 45 години .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom