Дали навистина сѐ е толку штетно како што се тврди?

  • Креатор на темата Креатор на темата lakiforza
  • Време на започнување Време на започнување
Порано храната била поздрава тоа е точно но дали животниот век бил подолг? Пред 2 месеци бев во селото на баба ми и отидовме до гробиштата и највеќе умрени имаше на 60 до 65 години. А имаше неколку на 55. Ретко некој да имаше над 70 и дали еден имаше над 80. Значи порано луѓето умирале помлади бидејки било сиромаштија и луѓето биле измачени и работеле по цел ден. Животниот век расте и продолжува да расте.

Умирале заради тоа што медицината заостанувала - луѓето претежно живееле во руларни средини. Пак ќе прашам, дали доколку сега некој го живее стариот начин на живот во такви услови но со оваа медецина, ќе живее помалце или подолго?
 
Последно уредено:
Умирале заради тоа што медецината заостанувала - луѓето претежно живееле во руларни средини. Пак ќе прашам, дали доколку сега некој го живее стариот начин на живот во такви услови но со оваа медецина, ќе живее помалце или подолго?
Таа модерна медицина е одговорна за високиот квалитет на храната денес.
 
Храната денеска поминала покрај висок квалитет, тоа што има техонолгија да се спречат одредени болести, или да се избаланисаат штетните влијаниа со милион адитиви, и анти токсиданси не ја прави старата храна инфериорна, него само помалце испитана. Така да тие kewl мема-та и написи, се само една недоволно проучена проблематика, не соодветна споредба, која не кажува апсолутно ништо за квалитетот на храната.

Како што реков кога сега би имале таква храна/живот, но со оваа медицина, луѓето би живеле во просек по 10-15 години повеќе.
 
Храната денеска поминала покрај висок квалитет, тоа што има техонолгија да се спречат одредени болести, или да се избаланисаат штетните влијаниа со милион адитиви, и анти токсиданси не ја прави старата храна инфериорна, него само помалце испитана. Така да тие kewl мема-та и написи, се само една недоволно проучена проблематика, не соодветна споредба, која не кажува апсолутно ништо за квалитетот на храната.

Како што реков кога сега би имале таква храна/живот, но со оваа медицина, луѓето би живеле во просек по 10-15 години повеќе.
А каква е таа храна, и кој го брани некого да ја конзумира?
 
Цената на производство на органска храна е далеку поскапо за разлика од гмо говнариите.

Да се разбереме, јас не пребирам и јадам секаква храна генерално, ама после викенд поминат кај Васе во кафана, на органски салати - храна, не ми се погледнуваат генеричките говнарии кои освем што се најверојатно штетни (некорисни) имаат катастрофален "вкус" бљантав - нешто како вода, само тоа го осеќам.
 
Баш сум бил по македонските села ( коишто се запустени) и сум видел еден куп старци плус 70 години што не слушнале за лекар во животот, а здрави ко дрен. Не можеш ти да го споредуваш чистиот воздух, чистата храна, чистото млеко со смогот, нечистотијата, индустриската хемиска храна.

Заврти се само околу себе и види ги пријателите на твојата баба и дедо. Сите живи и здрави. Јас во болници повеќе гледам млади лица отколку стари. Кај мене пола улица испоцрка од канцер на 45 години .
Муабетот ми беше дека порано луѓето имале пократок век, најверојатно заради што тогаш медицината не била толку развиена. Но треба да се запомти дека отсекогаш имало болести, како што се рак,дијабетис, висок крвен притисок и слично.
 
Едно прашање, дали ако некој се рани како што се ранеле порано, и не дише фекалии но со оваа медицина ќе живее,

a) Во просек исто долго како сега
б) Пократко
c) Подолго

Интересно е како ги спинувате работите - ги вадите од контекст за да испаднете во право, треба да си луд за да кажеш дека порано храната не била поздрава.

Иако темата не е исклучиво за храна, глеам дека натака сакате да ја вртите пошто во таа сфера ќе можете
да ги убацувате тие муабети за дедо ми што пушеше тутун ама умре на 917 години.
Денешната храна е евидентно поквалитетна. Пример, маргаринот кој стана популарен во првата половина на 20ти век и кој тогаш содржел масни киселини кои зголемувале шанса за срцев удар кои не ги содржи денес.
Друг пример ти е свинско месо кое денес поради регулираната исхрана на добитокот е попосно од порано.
Денес постојат прехрамбени стандарди за одгледување, пренос, чување, готвење и сервирање на секаков вид храна. Сосем нормално е денешната храна да е поквалитетна од таа порано.
Твоите прадедо и прабаба тешко можеле да најдат прасечко месо што не содржи некаква болештина. Проблем со кој ти денес не се соочуваш.
А да не збориме дека денес, за разлика од индустриското доба постојано се развиваат алтернативни, чисти извори на енергија и секој проект вклучува еколог кој се грижи за минимализација на штетата врз природата.

[DOUBLEPOST=1403895217][/DOUBLEPOST]
Значи, по втор пат да ти кажам, не лупај глупости.

Марко Поло забележал дека некои Јоги живееле по 150 год.
Марко Поло забележал некои Јоги живееле по 150 год.
Марко Поло забележал Јоги живееле по 150 год.
Марко Поло забележал живееле по 150 год.
...живееле по 150 год.
Марко Поло забележал...
(y)
 
Последно уредено:
hall-09toolbox-012.png
И во денешно време повторно се навраќаме на природно лечење (алтенативно со: чаеви, тинктури, сокови итн.).
И незнам што толку против ГМО сте тргнале. Моменталниот проблем кај ГМО-то е што не е доволно напреднато, истражено. А, самата замисла како ГМО е ок. Е сега тоа што некој може да го злоупотреби па да те убива со храната е друго. Денес можеби месото е проверено пред да стигне на трпезата. Но повеќето месо е од животни кои немаат изодено 1 м во животот, немаат апнато едно растение, туку се нонстоп затворени и хранети со концентрати.
Водоводите во некои градови се сеуште со азбестни цевки,
Електрониката којашто не опкужува има негативно влијание врз човечкото тело.

Но сепак не сме принудени на ништо од тоа. Наш е изборот,
 
Прегледај го приврзокот 96359
И во денешно време повторно се навраќаме на природно лечење (алтенативно со: чаеви, тинктури, сокови итн.).
И незнам што толку против ГМО сте тргнале. Моменталниот проблем кај ГМО-то е што не е доволно напреднато, истражено. А, самата замисла како ГМО е ок. Е сега тоа што некој може да го злоупотреби па да те убива со храната е друго. Денес можеби месото е проверено пред да стигне на трпезата. Но повеќето месо е од животни кои немаат изодено 1 м во животот, немаат апнато едно растение, туку се нонстоп затворени и хранети со концентрати.
Водоводите во некои градови се сеуште со азбестни цевки,
Електрониката којашто не опкужува има негативно влијание врз човечкото тело.

Но сепак не сме принудени на ништо од тоа. Наш е изборот,

Умирале заради тоа што медицината заостанувала - луѓето претежно живееле во руларни средини. Пак ќе прашам, дали доколку сега некој го живее стариот начин на живот во такви услови но со оваа медецина, ќе живее помалце или подолго?

ќе живее многу подолго. Видете со зголемување на популацијата, загадувањето на почвата, намалување на шумите итн инт. обработливото земиште се намалува, па целата храна за општеството се произведува на ограничена територија. Проблемот е природната околина, инстектите и штетниците кои ги има на секоја обработлива почва стануваат се поотпорни на отровите со што ги прскаме растенијата. Аналогно на тоа за неколку години таа почва нема да биде ни обработлива ни ќе може да се сади нешто таму. Штетниците ќе развијат таков имунолошки ситем што ни цијанид нема да ги убива. (Најбрзо мутираат баш оние инсекти што ги напаѓаат житните култури, а секако тука се и покрупните животни како зајаци, кртови и слично) Оттука ние со поминување на времето ќе јадиме се повеќе прскана храна со отрови. Телото се повеќе и повеќе ќе прима отрови преку храната, а сите наредни генерации ќе имаат послаб имунитет и ќе се боцкаат со се поопасни вакцини. Од тоа нема бегање. Ќе биди преживување на најсилните.
Гмо е еден начин со кој би се спасиле од таа судбина, ама моментално е повеќе штетно отколку позитивно.
Истото се однесува и на животните, денес големите фарми ги клукаат животните со хормон за раст, со цел да го максимизираат профитот. Тоа пак директно влијае на нас. Имате забележано како линијата на достигнување на пубертет се намалува секога година? - Па имаме девојчина на 15 години со тело како 23 години. Машки пуштаат брада на 13 - 14 години. Тоа се тие девијации на телото поради отровите. Со тек на време ќе биде се полошо и полошо,

Е сега напредната технологија пак го исфрли факторот нечиста вода за пиење, што беше главна причина за високата смртност на луѓето во предходниот век. Исто така не заштити од некои болести кои биле многу чести во минатото . туберколоза и слични
Секако за големата смртност во предходниот век големо влијание имале и војните кои носеле болести на еден регион од сите страни на светот (борци од африка ќе донесат болест за која европјаните немаат развиен имунолошки систем). Телата во распаѓање на војниците и добитокот уште повеќе придонесуваат за ширење на болести. А тука е и хемискиот отров употребен во прва светска војна баш на балканов. Септички јами на секаде.

Органско производство не постои. Најчесто т.н. органски фарми купуваат земја далеку од останатите фарми, на места каде на таа почва се нема ништо предходно садено, штетниците се во мал број, а земјата не е прскана предходно. Аналогно на тоа растенијата растени на таа почва ретко дека би фатиле некоја болест, ама сепак за превентива и тие се прскаат со билки и отрови (најчесто само за ситни инсекти), но не толку многу колку останатите. Затоа таа храна е поздрава ама не и ПОСКАПА.

Според мене најдобро би било да се затворат границите за инмигранти од друг континент, тоа што си е наша земја ни е доволно нас, а црнцине од Нигерија ако имаат доволно храна нека си се размножуваат до милијарди. Истото важи и за индијци, кинези и индо кинези.
Најдобро би било за едно општество кога ќе си има природна населеност, земјата да нема суфицит ни дефицит на храна, со тоа обработливото земиште нема да се исцрпува до максимум. Ќе има ротација на културите и прескокнување на години. Нема да има потреба од зголемо производство на месо, со што ќе се намали употребата на недозволени супстанци во храната на животните.
Со напредната технологија, виско развиената медицина и здравата храна човекот може да живее многу повеќе него денес. Пример Јапонците.


Арно ама ова е утопистичко размислување. На капиталистичките шефови во Европа им требаат црнци, кинези и индијци за да работат за смешни плати. Наспроти нив и сите останати европјани се во ќар од имигрантите, само што колку ќе може една земја да ги издржи со храна сите тие луѓе. Еден ден Европа ќе биде преплавена со имигранти, Африка ќе има милијарди народ кои ќе немаат ни храна ни вода па спас ќе бараат во Европа и Америка. Индијци и Кинези ќе има насекаде. Се додека еден ден ќе почне да снемува храна. Е тогаш ќе биде интересно.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom