Дали мора да се види за да се верува?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Еве вака...

Некои од вас не биле религиозни затоа што не го виделе Него.
И по ова се водат деке Тој не постои.
ПА вака ќе цитирам еден доказ од книга кога тибетскиот гуру му вика на ученикот:
„Ти,синко ти си ја видел ли Америка“?
-„Не сум ја видел.“
„Епа ако се водиш по тоа дека мора да видиш за да спознаеш дека постои,што ќе биде ако ти не ја видиш Америка за твојот живот?Дали таа не постои?Или ќе ја снема откако ќе умреш без да ја видиш?“

На ова ученикот ја наведнува главата и се обврзува понизно да му служи на неговиот гуру кој ќе биде одговорен за неговата духовна едукација.

Баш поради вакви „докази“ не веруем у Господ (= Погледнете колку се само плитки

па има луѓе шо и господ го имает видено... многу ... сакаш веруј сакаш не ;)! еден ден сите ке сфатите :)
Токму ова и јас сакав да го кажам..:smir: затоа што тоа е точно..

Сепак,,прашањево е повторно индивидуално,, кој верува верува и без да го види..Кој не верува,, ги зборува тие приказни за мали деца од типот,, ако постои каде е и сл. Тоа се само глупости.. Физичкото присуство на некого не треба да биде секогаш приложено како доказ дека некој постои.. А тој е насекаде околу нас и во нас,, кој тоа го знае умее и да го почувствува задоволството од самото сознание:smir:

А како живеете кога не знаете што носи утрешниот ден?

да, во некои работи. не во леприкони, богови, еднорози и слично =)
и, да... глуп пример.

Па нормално дека во некои работи,а секако тука не подразбирав да веруваме во некои бабини деветини.А за примерот кажав доволно добар за да ја фати суштината..

Некогаш сетилното не ни ја дава вистината.Некогаш не треба да им веруваме на сетилата,а видот е сетило.Некогаш работите треба да ги протумачиме,значи треба да видиме ама за да поверуваме треба да ги протумачиме работите што сме ги виделе-да размислиме,да заклучиме како тие навистина изгледаат,не зборувам само за Бог-зборувам општо за се.Разумното во секој случај,мислам дека тоа е тоа!Користете го умот и нема да страдате!Кој рекол дека треба да го видиш Бог за да веруваш во него?! Ако ти требаат такви докази не БИ го повикувал неговото име кога ти е тешко.Или тоа ти е некоја пуста навика,си гледал така од мал и така си се научил ? Можеби грешам,не знам...посоветувајте ме ако грешам.
И јас не сум верник со тапија али верувам во Бог,што би рекла една личност X:"За секој случај верувај си ти!"
А ќе го видам,откако ќе умрам.Ете тогаш ќе верувам целосно во него.Сега... не сакам да умрам!

veruvanje vo bog e isto ko veruvanje vo ona sto vie go narekuvate sueverie ili fantazija.

nikoj ne znae sto nosi idninata, nie sme setilno i umstveno ograniceni i si pravime planovi ama sudbinata gi mesa kartite a nie igrame ko sto rece eden filozof.

Токму ова и јас сакав да го кажам..:smir: затоа што тоа е точно..

Сепак,,прашањево е повторно индивидуално,, кој верува верува и без да го види..Кој не верува,, ги зборува тие приказни за мали деца од типот,, ако постои каде е и сл. Тоа се само глупости.. Физичкото присуство на некого не треба да биде секогаш приложено како доказ дека некој постои.. А тој е насекаде околу нас и во нас,, кој тоа го знае умее и да го почувствува задоволството од самото сознание:smir:
Кој го има виденобе луге???Глорија гатачката...Па не тропајте бе глупости, и ако сте толкави верници никој од вас немаше да го спомнува неговото име во секојдневниот живот!

А како живеете кога не знаете што носи утрешниот ден?

Му се јавувам на Видовит Милан Тарот да ми каже што ми носи утрешниот ден :pos2:
Не ми треба да знам што ме очекува утрешниот ден за да можам спокојно да живеам, баш напротив ќе го направи животот монотонен, што ме очекува утре, задутре, за 10 години ќе дознаам кога ќе дојде време за тоа.
И да глуп е примерот :pos2:

mora da se vidi za da se ZNAE, za da se veruva ne mora ni da se vidi ni nisto samo zamisli si i ete ti go Gospod ete ti veruvanje.

па има луѓе шо и господ го имает видено... многу ... сакаш веруј сакаш не ;)! еден ден сите ке сфатите :)

Сакале го гледале, сакале не го гледале, сакале муабет правеле...мене не ме интересира. Сеедно ми е... :toe:
Дури и да сфатам не значи дека ќе верувам.
Важно е да сме сите среќни и весели, па кој во што сакал верувал. Тоа е важно :)))

А кој/што да се види... нели Бог нема лик... што е она што тогаш треба да се ВИДИ ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom