Дали Марија имала деца после Исус?

Kакви глупости.Брат те молам оди прочитај малку книги и троа повеќе евангелија ако не сакаш да ги читаш евангелијата на Матеј Лука Марко и Јован прочитај го по Симон(ако го најдиш)и ќе видиш дека Марија била ДЕВИЦА.А ти како неверник и еретик те молам воздржи се од вакви коментари за кои немаш никакво тврдење
Брат, ја не читам евангелија ( сум ги читал попрано) туку само научни во случајов историски книги, ставот кој го изнесов е всусност став на Пол Холбах во книгата Разголено Христијанство.

Брат, ја не читам евангелија ( сум ги читал попрано) туку само научни во случајов историски книги, ставот кој го изнесов е всусност став на Пол Холбах во книгата Разголено Христијанство.
Кој покрај тоа што ставот го "скинал" од Талмудотплус е материјалист и атеист..па не е никаков валиден извор за Христијанството

Mарија имала после Исуса деца, најмалку уште 6 а можеби и повеќе.
Тие деца (браќата) на Исус се споменати и по име во Евангелијата и во Новиот Завет.

Mарија имала после Исуса деца, најмалку уште 6 а можеби и повеќе.
Тие деца (браќата) на Исус се споменати и по име во Евангелијата и во Новиот Завет.

Да, Јосив, навистина, имал барем 6 деца, кои се споменати во евангелијата (едното од нив). А пошто Исус бил најмлад од сите нив, а воедно и првороден, значи, тие 6-орица не му се биолошки браќа и сестри, туку браќа и сестри според Законот.

Не прибраќа, си има и за тоа збор.
Браќа. така се наведени, ни братучеди ни роднини, ни ортаци ни комшии.
Браќа. Него во евангелијата дојде да го бара Мајка му и браќата и сестрите. Значи во иста реченица е и Марија и децата - браќа и сестри на Исус. Можеби се тие од привиот брак на Марија? Можеби таа со Јосифа не спиела (сексуално) па се рачуна по староеврејски дека е девица а не се зема во предвид предходниот брак и децата која марија ги имала од таму.

Па имаш од бога една дебела книга се вика Библија полна со текст и цитати. И велиш не е тоа тоа.
А од друга страна велиш дека знаеш некој таен ракопис каде пишува дека Марија е потомок на Давида. (али немаш дозвола да го кажиш) е сега ако цитатите не се битни, ваљда ќе го кажеше да го побараме, али ти си тој кој цитат направи да е најважната работа во верата, поважна и од дијамант и злато (ме потсети на она песна од Халид Бешлиќ “Неќу неќу дијаманте суво злато брилијанте нит сафире нит рубине.....“

Цитатите на Најсветото Писмо се многу битни, но и оддалеку не се толку многу битни колку што е Вечното СЛОВО БОЖЈЕ,кое беше - за спасение на сите - отелотворено во ИСУС, под верното и како солза чисто срце на ДЕВА Марија. Таа иста Дева Марија, која ти со твојот предходен пост ја понижи и изгази како свињите што (неценејчи) ги газат прекрасните бисери!

Но и покрај тоа - во моменти кадешто твојата заслепена арогантност хули на најсветата жена - во Името ИСУСОВО нема да те мразам, туку со песната што те подесеќа на халид , јас смрдливата темнина ќе ја поразам!

Нечу, нечу дијаманте,
Суво злато, брилијанте
Нит сафире, нит рубине
Само тебе СЛОВО БОЖЈЕ
О ДУХУ СВЕТЛИ
О Вечити БОЖЈИ СИНЕ!

Цитатите на Најсветото Писмо се многу битни, но и оддалеку не се толку многу битни колку што е Вечното СЛОВО БОЖЈЕ,кое беше - за спасение на сите - отелотворено во ИСУС, под верното и како солза чисто срце на ДЕВА Марија. Таа иста Дева Марија, која ти со твојот предходен пост ја понижи и изгази како свињите што (неценејчи) ги газат прекрасните бисери!

Но и покрај тоа - во моменти кадешто твојата заслепена арогантност хули на најсветата жена - во Името ИСУСОВО нема да те мразам, туку со песната што те подесеќа на халид , јас смрдливата темнина ќе ја поразам!

Нечу, нечу дијаманте,
Суво злато, брилијанте
Нит сафире, нит рубине
Само тебе СЛОВО БОЖЈЕ
О ДУХУ СВЕТЛИ
О Вечити БОЖЈИ СИНЕ!

А дали ја знаиш онаа
ОД ИЗВОРА ДВА ПУТИЌА,
ЈЕДАН ВОДИ КА ИСТИНИ САВРШЕНОЈ
А ДРУГА КОД МОГ ДРАГООООГ

или она
ТЕРАЈ МАЛА ОВЦЕ ПРЕКО БРЕГА
ДОЧИ ЧЕМО ЈА И МОЈ КОЛЕГА
МОЈ КОЛЕГА САВРШЕНА ИСТИНА ИСУСООО ОО ВААА

или ТРИ БУНАРА, ТРИ БУНАРА
ЈЕДНА КОФА СЛУЖИИИИИИ

али сето то не менува фактот дека исус бил крал на израел како наследник на Давид а преку татко му Јосиф, и дека марија имала и други деца со Јосиф (најмалку уште 6)
Пошто не си ја читал библијата, ова не ти е ни познато, како ни тоа дека мајката на исус, мислела дека исус пореметил со паметот и пошла со своите други деца (синови и ќерки) да го приберат дома.

Еве јас сум глупав и неспособен да ја прочитам Библијата, но ти си многу паметен, си читал многу книги (како што самиот се пофали) и што си научил на крајот од тие книги?
Да хулиш на она што не го знаеш (а ако вака продолжиш) и никогаш нема да го дознаеш?

Засрамисе!:kesa:

Еве јас сум глупав и неспособен да ја прочитам Библијата, но ти си многу паметен, си читал многу книги (како што самиот се пофали) и што си научил на крајот од тие книги?
Да хулиш на она што не го знаеш (а ако вака продолжиш) и никогаш нема да го дознаеш?

Засрамисе!:kesa:

знам да разликувам вистина од невистина, затоа што сум прочитал повеќе книги од повеќе извори од колку што ти имаш видено во животот. Ти и не знаиш какви се книги постојат а јас ги имам прочитано, затоа и знам кој беше исус, што кажуваше, и затоа знам зошто денес неговите зборови ги извртеа и преправија, ги бришеа и додаваа. Ти си во право дека постои вистина за Исус и неговиот живот, али то не е таа вистина која ти ја знаеш. Не читаш или од мрза или од страв дека тоа ќе го дознаеш.

знам да разликувам вистина од невистина, затоа што сум прочитал повеќе книги од повеќе извори од колку што ти имаш видено во животот. Ти и не знаиш какви се книги постојат а јас ги имам прочитано, затоа и знам кој беше исус, што кажуваше, и затоа знам зошто денес неговите зборови ги извртеа и преправија, ги бришеа и додаваа. Ти си во право дека постои вистина за Исус и неговиот живот, али то не е таа вистина која ти ја знаеш. Не читаш или од мрза или од страв дека тоа ќе го дознаеш.

Браво, браво, браво , Лет3!

Ето, сега знаеме дека си се изначитал (а другите е џоа неписмени). Но, пошто Он вели: ....Јас Сум Вистината, Патот и Животот...„, ајде повели, која ВИСТИНА ти ќе ми/ни ја понудиш, пошто велиш дека си јако способен за разликување вистина од невистина?

Браво, браво, браво , Лет3!

Ето, сега знаеме дека си се изначитал (а другите е џоа неписмени). Но, пошто Он вели: ....Јас Сум Вистината, Патот и Животот...„, ајде повели, која ВИСТИНА ти ќе ми/ни ја понудиш, пошто велиш дека си јако способен за разликување вистина од невистина?

А бе само да е тој кој вели дека е вистината. Многумина тврдеа дека се вистина, така да ова е еден вид на судење каде се испитуваат сведоците и земаат во предвид околностите за такви тврдења. Секоје свештено лице низ својот образовен пат се сретнал со Кумранските записи, со апокрифните дела, но никогаш не ги споменува пред верниците. Верник никогаш не си ја испитува својата религија и не оди надвор од нејзините оквири критички да ја оцени веродостојноста. Тоа е нивната предност во однос на нас кои трагаме за вистината, кои читаме и евангелија кои не се влезени во Новиот завет, кои читаме историја, кои читаме и за други религии и нивни учења. На верниците му се дадени готови заклучоци на шпекулации кои ги донеле некои луѓе пред нив и рекле “ова е вистина“ и нема бегање. Јас пак морам тоа да го подвргнам на критичка анализа но и на критичка синтеза за да ја согледам вистината.

Сите тие силни книги што си ги читал, очигледно е дека така ти го кондиционирале умот и скаменисале срцето, такашто денеска си - беарем во вербалниот дел на твојата личност - еден закоравен противник на Љубовта БОЖЈА (ХРИСТОС) !

Тие книги и книжнички квасци кои го уништуваат Семето и плодот на сеопфатна Надеж, Вера и Љубов, за жал ти станале поважни и повистинити од во ИСУС отелотворената ВИСТИНА, без да си свестен за тоа!

Живиот БОГ преку Неговото Вечно СЛОВО (ХРИСТОС), Кое е поголемо од секоја книга, да ти ги прости сите - свестни и несвестни - гревови!

АМИН

Сите тие силни книги што си ги читал, очигледно е дека така ти го кондиционирале умот и скаменисале срцето, такашто денеска си - беарем во вербалниот предел на твојата личност - еден закоравен противник на Љубовта БОЖЈА (ХРИСТОС) !

Тие книги и книжнички квасци кои го уништуваат Семето и плодот на сеопфатна Надеж, Вера и Љубов, за жалти станале поважни и повистинити од во ИСУС отелотворената ВИСТИНА, без да си свестен за тоа!

Живиот БОГ преку Неговото Вечно СЛОВО (ХРИСТОС), Кое е поголемо од секоја книга, да ти ги прости сите - свестни и несвестни - гревови!

АМИН

Лошото образование е полошо од необразование.
Ти си начитнал нешто површно за Исус, и си создал слика како тоа треба да биди а за исламот знаеш уште помалку. Твојата познавање на религијата се состои од 3 збора СОВРШЕНО, ВЕЧНА, ВИСТИНА (само му го менуваш распоредот).
Ја на пример го читам Евсибије кој вели:
“уште останаа од семејството Господово, внуците на Јуда за кој велат дека му бил брат, во човечка смисла. Против нив беше речено дека се од лозата на Давида“
И раните христијански писатели споменуваат брат и внуци од брат на Исус.
Хакуна Матата

Хакуна Матата
Самбеле!

Има Еден ИЗВОР кој е почист и повреден од секоја книга и од Кој ниеден книжник неможе да се напие !
Кога книжниците би го сториле тоа - жртвувајќи го своето индивидуално и колективно его, како што ИСУС тоа лично го покажа - тогаш на земјата одамна би владеело СОВРШЕНОТО ЦАРСТВО т.е СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ!

п.с. Лозата Давидова е многу поголема и пораспространета од материјалистички ориентираното сознание на книжниците, кои (за жал) сёуште се слепи за коренот на истата!

يَامُرَائِي! أَخْرِجْ أَوَّلاً الْخَشَبَةَ مِنْ عَيْنِكَ، وَعِنْدَئِذٍ تُبْصِرُ جَيِّداً لِتُخْرِجَ الْقَشَّةَ مِنْ عَيْنِ أَخِيكَ.

Јасно е дека ти појма немаш за што зборуваш.
Исус бил распнат од римјаните кои на крстот напишале Исус Христ цар Јудејски. Исус бил цар кој требало да владее над јудеја и Израел, но тоа го спречиле Римјаните и го убиле. Легендите и митот за тоа прераснале во онаа што денес ти го викаш Христијанство.
Исус имал браќа и сестри, мајка, татко , внуци. Се борел да застане на чело на евреите како крал. Во таа борба не успеал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom