Дали Марија имала деца после Исус?

О.К. Дочитање.
А очекував да ми обајсниш нешто подетално, за да може мојот ионака ограничен ум да се запозна и со други, „алтернативни„ вистини.
Религиите веќе ги почитувам; на пример, православието веќе ми лежи на срце.

да те потсетам за сарказмот?

а болдираното - :tapp:

нема што да се објаснува на закржлавен мозок. Тоа што упил до сега е напишано у камен и нема место за нови информации.

Нема тука ништо саркастично-па јас велам дека православието ми лежи на срце и стојам зад таа моја изјава, како и зад се што имам напишано на форумов, без двоумење и премислување.

Од друга страна, сметај дека сум православно поприлично писмен ( а и скромен ) така да она кое ми го нудат другите религиги, веќе има своја контра-вистина (ај да не кажам-алтернатива) во православието. Одтаму и доаѓа моето „инаетње„ и тврдоглавост кон „вистните„ кои доаѓаат од најблаго речено, сомнителни „места„!

Нема тука нишо саркасточно-па јас велам дека православието ми лежи на срце и стојам зад таа моја изјава, како и зад се што имам напишано на форумов, без двоумење и премислување.

никој не те тера да го смениш. Нека ти лежи на срце, само респектирај ги и другите - муслимани, будисти, шинтоисти, хиндуисти и сл.

MIKI1 напиша:
Од друга страна, сметај дека сум православно поприлично писмен ( а и скромен ) така да она кое ми го нудат другите религиги, веќе има своја контра-вистина (ај да не кажам-алтернатива) во православието. Одтаму и доаѓа моето „инаетње„ и тврдоглавост кон „вистните„ кои доаѓаат од најблаго речено, сомнителни „места„!

за некого вистина - за друг лага

за некого терорист - за друг херој

за некого светец - за друг еретик

again, све е тоа, сите тие „вистини“, in the eye of the beholder.

никој не те тера да го смениш. Нека ти лежи на срце, само респектирај ги и другите - муслимани, будисти, шинтоисти, хиндуисти и сл.
„..што имат заедничко светлината и темнината?..„ вели Христос. Ај сеа. објасни ми, како да почитувам религии кои се засновани на лаги или во најдобар случај, полувистини? А што да правам тогаш со Христа? Да Го напуштам? Она кое православието го вели е следното: треба да се почитува секој поеднинец ( а не секоја религија!) затоа што во секого од нас е вградена Иконата Божја! Ете тоа е почит, а не да го почитувам она кое е лажно, магловито, мистично, бесмислено, апсурдно, бесцелно!

Дали Марија имала деца после Исус? ..чисто да ве потсетам на темата...

Дали Марија имала деца после Исус? ..чисто да ве потсетам на темата...

Во прaво си. Забегавме малку. И да одговорам: немала! Христос е првородениот после кој нема други раѓања.
Дочитање до утре.

Има ли модератар на овој форум?
Бидејќи отидовте премногу оф-топик, ќе ја вратам темата он-топик соа следниов библиски стих кој јасно кажува дека Јосиф немал односи со Марија додека таа го родила Исус (Првородениот), а потоа секако, како и секој нормален брак, тие си имале односи и Марија го родила второродениот, па третородениот итн.

"И не се доближи до неа, ДОДЕКА таа не Го роди својот ПРВОРОДЕН Син и Го нарече Исус."
(Мате 1:25)

Значи Јосиф не се доближил до Марија ДОДЕКА таа не го родила својот ПРВОРОДЕН Син, од каде следува дека по раѓањето на ПРВОРОДЕНИОТ си следеле и ВТОРОРОДЕНИОТ, па ТРЕТОРОДЕНИОТ итн.
Да беше како што православните велат (дека Јосиф никогаш немал однос со Марија) тогаш стихот ќе одеше вала: "Јосиф НИКОГАШ не се доближи до Марија и таа го роди својот ЕДИНСТВЕН Син", но стихот не вели така туку вели : "И не се доближи до неа, ДОДЕКА таа не Го роди својот ПРВОРОДЕН Син и Го нарече Исус."

Во прaво си. Забегавме малку. И да одговорам: немала! Христос е првородениот после кој нема други раѓања.
Дочитање до утре.

ахахахахаа!!! Како може да биде првороден ако не раѓала после него. Тогаш би бил ЕДИНЕЦ. Simple as that. I rest my case, thank you very much.

А кажете ми колку е битно дали имала или немала други деца? Аман, she was a woman, постои една стара поговорка "жена без два кура у гроб не влага", така да за мене е апсолутно неважно дали имала или не други деца и дали тие деца биле на Бог, Јосиф или Перо Поштарот.
Битната ствар на Библијата е да пренесе една порака за толеранција, љубов и мир, сама по себе како фабула е небитна, исто како и ликовите во неа.
Дали Марија била девица, дали Јосиф бил столар или Исус молер а апостолите свиреле во панк бенд е апослутно небитно, битни се делата кои овие ликови (измилени или не е дескутабилно) ги имаат направено.

А кажете ми колку е битно дали имала или немала други деца? Аман, she was a woman, постои една стара поговорка "жена без два кура у гроб не влага", така да за мене е апсолутно неважно дали имала или не други деца и дали тие деца биле на Бог, Јосиф или Перо Поштарот.
Битната ствар на Библијата е да пренесе една порака за толеранција, љубов и мир, сама по себе како фабула е небитна, исто како и ликовите во неа.
Дали Марија била девица, дали Јосиф бил столар или Исус молер а апостолите свиреле во панк бенд е апослутно небитно, битни се делата кои овие ликови (измилени или не е дескутабилно) ги имаат направено.

tuka si vo pravo , toa e i primarnata cel na religijata , a ne kako sega :"ovaa mojta e vistinska, dojdi zacleni se " , licno mislam deka na religijata i se blizi krajot , zboram za sekoja religija , kako odminuva vremeto , takak narodot ke pocne da se budi i ke vidi deka nikoj od gore ne ni go kontrolira zivotot ( osven Vlasta de , ali oni se na Zemjata ) ...

Раскажувач, немаш поим дека она кое го тврдиш за небитно, итоа како е битно! Па нели и сам гледаш колку спротивставени тврдења се појавија на оваа тема! За да нема дилеми „дали имала„ или „немала„ треба да се изнесат и докази „за„ и „против„ па да се дојде до вистината. Но, битно е дека во православието, сите потребни вистни се веќе познати, така да според мене, обична денгубација преставуваат произволните тврдења дека мајката Божја имала и други деца, кога таа „работа„ во православието веќе е догматски апсолвирана не од вчера, туку векови наназад. Не е наша работа да доаѓаме до „генијални„ откритија дека во бојлерот имало топла вода.

Znaes sto mislam jas? Ili ne si pazel ili poima nemas ama Katolicite i Pravoslavnite SE Hristijani

И? Што е сега тука ново? Ај малку подобјасни, оти вакви неелаборирани ставови не кажуваат ништо.

И адвентистие велат дека се христијани...и јеховините сведоци исто...

И православците тврдат дека се христијани и католиците, методистите, мормоните и тн...

Или православните христијани "знаат" дека они се "баш оно право"? Аман, сите претходно набројани СЕ христијани, само со различен пристап кон верата.

Дечки каква врска имаат вашите муабети со темата?
Толку ли не читате дека темата е "Дали Марија имала деца после Исус?"

Инаку раскажувачу, од тие што ги наведе, методистите се најблиску по верата до христијаните, бидејќи тие, за разлика од католиците, мормоните и православните, се држат најблиску до Библијата.
Православните и Католиците предимство им даваат на преданијата, житијата, Вселенските Собори и други слични ЧОВЕЧКИ зборови наспроти Божјиот Збор - Библијата. Оваа тема е чист доказ за тоа. Додека целата Библијата сведочи дека Јосиф и бил маж на Марија, дека тие имале односи и дека таа родила уште деца после Исус, православните и католиците, водени од своите преданија, велат дека Јосиф и бил бејбиситер на Марија, дека немале односи и дека Марија е раѓала уште деца после Исус.

Мормоните ја следат објавата на нивниот ангел по име Мормони кој, како што тие велат, имал дополнителни откровенија во некоја пештера таму..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom