Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
И повторно се се сведува на несовесни сопственици на кучиња... јас стварно не знам кога ова ќе престане и кога ќе се запре целово етикетирање на расата....
Оти пак е питбул, а не пудличка :)
Најверојатно дел од газдите на вакви кучиња (па некои чуваат на тој начин и добермани и слични пци) ги чуваат заради докажување на нешто, сила мангуплук, што знам што. Овде ваљда веќе се работи за психологија, како функционира умот кај газдите, искомбинирана со врстите на кучиња. Ваљда овие кучиња е полесно да ги направиш крволочни, не знам...штом бираат одредени врсти...ама кога се работи за своја кожа и живот на деца, некако не ме интересира психологија на газда или територија на куче...одговорноста треба да ја сносат виновниците, а дали е кучето или газдата има стручни лица и установи чија стручност и должност е ова дефинитивно да го решат.

Оти пак е питбул, а не пудличка :)
Најверојатно дел од газдите на вакви кучиња (па некои чуваат на тој начин и добермани и слични пци) ги чуваат заради докажување на нешто, сила мангуплук, што знам што. Овде ваљда веќе се работи за психологија, како функционира умот кај газдите, искомбинирана со врстите на кучиња. Ваљда овие кучиња е полесно да ги направиш крволочни, не знам...штом бираат одредени врсти...ама кога се работи за своја кожа и живот на деца, некако не ме интересира психологија на газда или територија на куче...одговорноста треба да ја сносат виновниците, а дали е кучето или газдата има стручни лица и установи чија стручност и должност е ова дефинитивно да го решат.

Па, миличко, ако беше пудличка сигурно немаше да биде на насловна страна на вест...
Некој умре?
Некој е повреден кој знај како?
Или со душа се чекаат вакви настани па да станат топ тема на неписмените новинари како и неписмениот народ кој што им верува на истите.
Не е поентата проучување на психата на сопствениците на кучињата.
Најголемиот стереотип што кај нас владее, штотуку и ти го кажа. Мора да покажуваат сила, мангуплук што ти не знам... апсурд. Едноставно си љубител на позитивните страни кои ги поседуваат овие раси, кои очигледно човек и пред вас да ви ги демонстрира вие ќе ги демантирате, со просто објаснување- овие кучиња можат да те убијаат, опасни се што ти не знам, веќе еден тон наведени глупости.

Проблемот во нашето општество е, баш владеењето на тој стереотип, дека овие раси мора да ги чуваат истетовирани фацки, мускулети и бла бла срања, со твој течник тн. мангупи.
Се додека постои тоа верување, ќе постојат и тие фацки кои ќе ги злоупотребуваат овие раси најпознати по својата ЛОЈАЛНОСТ!

А за тоа дали постојат стручни лица и установи кои што ова треба да го разрешат- постојат, нормално, но за жал надвор од нашава неписмена држава.
Кај нас се се сведува на убиј го кучето, тоа нападна тоа е криво, остави го газдата, тој не знаел што да прави!

Кога не знаеш што да правиш со своето куче, ондак некој ни пекинејзер да чуваш- и тој може да те убие, особено ако си дете!

Па, миличко, ако беше пудличка сигурно немаше да биде на насловна страна на вест...
Некој умре?
Или со душа се чекаат вакви настани па да станат топ тема на неписмените новинари како и неписмениот народ кој што им верува на истите.
Најголемиот стереотип што кај нас владее, штотуку и ти го кажа. Мора да покажуваат сила, мангуплук што ти не знам... апсурд. Едноставно си љубител на позитивните страни кои ги поседуваат овие раси, кои очигледно човек и пред вас да ви ги демонстрира вие ќе ги демантирате, со просто објаснување- овие кучиња можат да те убијаат, опасни се што ти не знам, веќе еден тон наведени глупости.

Проблемот во нашето општество е, баш владеењето на тој стереотип, дека овие раси мора да ги чуваат истетовирани фацки, мускулети и бла бла срања, со твој течник тн. мангупи.
Се додека постои тоа верување, ќе постојат и тие фацки кои ќе ги злоупотребуваат овие раси најпознати по својата ЛОЈАЛНОСТ!

А за тоа дали постојат стручни лица и установи кои што ова треба да го разрешат- постојат, нормално, но за жал надвор од нашава неписмена држава.
Кај нас се се сведува на убиј го кучето, тоа нападна тоа е криво, остави го газдата, тој не знаел што да прави!

Кога не знаеш што да правиш со своето куче, ондак некој ни пекинејзер да чуваш- и тој може да те убие, особено ако си дете!
Епа повеќето од тие раси се и токму за тетовирани фаци створени. И едно е јасно: пекинезер, пудла и пит бул немаат иста вилица и нагони. Така да подобро пекинезери да си чувате.

Некој умре?

Сигурно не си серизна? Као едвај некој чека да се степаат албанци и македонци во 65-ка па да го објави во весник...ах тие глупи новинари, што мора да пишуваат вакви ситници. Кога ќе имаш (или ако имаш) свое дете нема да дадеш некој ни да го опцуе или плукне камоли да го нападне па било човек или куче.
Дали некој умрел, дали некој е повреден којзнае како...да, требало недајбоже да им искине артерија за да се пишува :notworthy:
Изгледа брзаш да одбраниш нешто што е неодбранливо па не ни прочита што напишав за мерки и закони
Прочитај овде на форумов, пекинезерот бил задавен од питбул. Статистика и теории за животни е едно, а она што читам по форуми и медиуми и што се случува надвор е сосем друго. А искрено мене не ми прави разлика што раса е. Ако напаѓа, исто ми е...мада напад на пекинезер или чивава не се за споредба со напад од ротвајлер, питбул...

http://www.understand-a-bull.com/Articles/OtherBreedBites/AllDogsBite.htm

All dogs are capable of biting...

MERCURY NEWS SERVICES
KITCHENER — A dog that bit a two-year-old boy in the face has been declared a dangerous animal by officers with the Kitchener-WaterlooHumane Society.That means the dog’s owners will have to abide by several rules if they want to keep the animal, including caging the dog when children arearound, keeping a muzzle on it and having it microchipped.The toddler and his parents were visiting an apartment on Queen Street South in the late afternoon Saturday when the homeowner’s 30-pound Jack Russell terrier cross bit him.Kathy Innocente, spokesperson for the Humane Society, said the dog was startled before biting the child.The toddler lost the end of his nose and was taken to hospital. He underwent plastic surgery Monday.

... The Associated Press
A family dog that bit and killed a 2-year-old Cape Coral boy has been euthanized.Lee County Animal Services reports that the 8-year-old Weimaraner, having killed a child,was not suitable for not suitable for adoption and waseuthanized Wednesday.Authorities say Liam Perk was walking by the dog Tuesday morning when, without any apparent provocation, he was bitten in the neck. His family called 911 and the boy was taken to a nearby hospital.The toddler was pronounced dead less than an hour later.

... On Sunday around 7 p.m., Jana Juhasz was watching roping practice at the FallenBadge Arena in the small town of Christine. Juhasz had been to the property before,but this time, she watched her two-year-old son nearly get killed in front of her.
Juhasz says her toddler, Brock, was playing with some of the Australian Cattle dogs,or Blue Heelers. But then Brock tripped over one of the dogs, and the dog turnedon him.Juhasz says the dog, "wasn't just mad. It wasn't just intending to hurt him. It wasout to kill him." She ran toward her son, and started kicking the dog until he got offthe toddler.
It took a 6 hour surgery to save Brock's life. He needed more than 300 stitches tohis face, and screws to wire his fractured jaw. He also lost a great deal of blood, andmay still need a metal plate in his head. He will have to be fed by a syringe for thenext 6-8 weeks, and there is concern he may lose too much weight during that time.
Brock's parents are both very angry with the dog's owners. The claim the ownersaw the attack and didn't do anything to stop it.

... AUSTIN (CN) - A woman says she lost both her legs after her daughter'sChihuahua bit her during a trip to the veterinarian to get its nails clipped.Plaintiff subsequently developed severe bacterial infection of the blood stream resulting in lengthy hospitalization and amputations of both her legs."
June 11, 2009
... POLICE are trying to trace the owner of a dog which nearly bit a three-year-old boy's finger off in Reigate.
The child was going into Priory Park with his parents at about 11am on Sunday, May 31 through the Morrisons
entrance.The family passed a woman who had three small dogs on leads, one of which jumped up and bit the toddler onhis left middle finger. Police said the finger was "almost severed". The boy was taken to East Surrey Hospital in Redhill and was later treated at St George’s Hospital in Tooting, south London. The dogs were described as a brown Staffordshire bull terrier and possibly a Jack Russell, while the animal which bit the toddler was believed to be a Chihuahua.

Му повредил прст, претпоставуваат дека е чивава...и стаорец може да ти повреди прст

Сигурно не си серизна? Као едвај некој чека да се степаат албанци и македонци во 65-ка па да го објави во весник...ах тие глупи новинари, што мора да пишуваат вакви ситници. Кога ќе имаш (или ако имаш) свое дете нема да дадеш некој ни да го опцуе или плукне камоли да го нападне па било човек или куче.
Дали некој умрел, дали некој е повреден којзнае како...да, требало недајбоже да им искине артерија за да се пишува :notworthy:
Изгледа брзаш да одбраниш нешто што е неодбранливо па не ни прочита што напишав за мерки и закони
Прочитај овде на форумов, пекинезерот бил задавен од питбул. Статистика и теории за животни е едно, а она што читам по форуми и медиуми и што се случува надвор е сосем друго. А искрено мене не ми прави разлика што раса е. Ако напаѓа, исто ми е...мада напад на пекинезер или чивава не се за споредба со напад од ротвајлер, питбул...

Јас не можам да сфатам зашто ме цитираш- твоето мислење е твое, мојата пракса покажала друго, така да немој да ме убедуваш. Ако имаш нешто против овие раси, единствено нешто што можам да ти го кажам е држи се подалеку од нив, али немој да ме убедуваш дека не треба да ги има...

Не знам со колку од овие тн. опасни раси си имал/а прилика да ги упознаеш или пак си бил/а нападнат/а од истите... јас сум била со можеби над 100 кучиња од овие раси, па еве замисли сеуште пишувам, жива здрава, без никакви повреди и трауми...

Никој не го демантира фактот дека овие кучиња во погрешни раце можат да бидат машини за убивање, али и никој од вас тука не може да го демантира фактот дека овие раси се прекрасни кучиња кои заслужуваат малку разбирање.

Не знам дали некогаш си опоменил/а некој од тие несовесни сопственици на овие раси за тоа како треба да се чуваат а како не... не знам ни дал воопшто поседуваш било какво искуство со одгледување на било какво куче, зашто начинот за чување е ист, без разлика дал станува збор за, еве најактуелните раси во моментот питот и ротот, или пак за обична чивава. Јас сум сретнала, за време на прошетките со моево куче, еден тон од овие стереотипните фацки кои ги кажувате цело време и сум држела предавања на истите со саати...

Не велам дека мене ми е сеедно да видам пит како трча на кај мене, но благодарение на моето искуство со овие тн. опасни раси ми помогнало да препознаам намера на истото куче, па благодарение на тоа знам и како треба да изреагирам. И никогаш не ме нападнало ни едно од истите озлогласеници.

Можеби малку треба да се едуцирате како треба да постапувате со кучињата, за да ги игбегнете сите несакани ефекти од кои очајно се плашите. И не мора да значи дека ако нешто не можеш да го разбереш и ти е страв од истото, тоа нешто не треба да постои.

Според мене, не треба да постојат несовесни сопственици на кучиња без разлика од било која раса да се истите, зашто за мене сите се исти. Е сега тука сигурна сум дека некој ќе каже, па ако сите се исти зашто не чуваш пудлица- е па не сакам да чувам пудла зашо ја нема истата таа лојалност и сигурност што ти ја даваат овие раси!

Јас не сум од тие истетовирани и набилдани маалски фраери, моите другари што ги чуваат овие раси не се стереотипните мангупи, сите сме нормални луѓе кој што живеат во ненормален и неписмен свет.

Почнете со обвинување на несовесните сопственици- можеби ќе го постигнете посакуваниот ефект за заштите од тн. опасни раси.
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 19:59 ---
Епа повеќето од тие раси се и токму за тетовирани фаци створени. И едно е јасно: пекинезер, пудла и пит бул немаат иста вилица и нагони. Така да подобро пекинезери да си чувате.

А со вакво (не)мислење подобро ти е да си чуваш кадифено мече, е тоа нема шанса да те повреди, освен ако случајно не му го проголташ окото....

Јас не можам да сфатам зашто ме цитираш- твоето мислење е твое, мојата пракса покажала друго, така да немој да ме убедуваш......е се стереотипните мангупи, сите сме нормални луѓе кој што живеат во ненормален и неписмен свет.

Почнете со обвинување на несовесните сопственици- можеби ќе го постигнете посакуваниот ефект за заштите од тн. опасни раси.
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 19:59 ---

А со вакво (не)мислење подобро ти е да си чуваш кадифено мече, е тоа нема шанса да те повреди, освен ако случајно не му го проголташ окото....

Споредуваш мече со куче? брао
Ај сега потруди се следното мислење да ти е посериозно и на место.

Споредуваш мече со куче? брао
Ај сега потруди се следното мислење да ти е посериозно и на место.

Дали во ситуацијава терминот сарказам треба да се дефинира?

И за какви нагони станува збор, кога веќе ја правиме разликата? Пудлата и пекинејзерот немаат нагон да нападнат, а според тебе питот и ротот имаат!?... секоја чест :tapp:

Кога сите во светов би биле вакви dog experts... тешко на кучињата со такви познавачи на раси по празни муабети...

Му повредил прст, претпоставуваат дека е чивава...и стаорец може да ти повреди прст

:) Точно.... но не бил стаорец-куче било, и не му повредил туку го откинал, и сега само заради тоа што е мала раса, случајов е небитен нели??? Епа не му е небитно на тоа дете, и не му е небитно на детенцето со откинат нос од Џек Расел териер,и не му е небитно на детето осакатено од овчарски кучиња (од среден раст). Без разлика што не биле нападнати од пит бул, тие дечиња се осакатени и истрауматизирани за цел живот. Затоа кај нас ИМА закон кој јасно вели дека СИТЕ кучиња треба да носат маска и поводник на јавни површини, само уште фали ригорозно спроведување. Затоа што за дете не е важно какво куче го каснало, траумата од тој немил настан ќе ја има за цел живот. Јас само давам примери и сакам да потенцирам дека каснување е каснување без разлика колку била мала или голема вилицата на кучето, а касаат кучиња од сите раси. И за мене е нелогично и апсурдно кога ќе се случи нешто вакво да се фокусираме само на расата, а не и на одговорноста на сопственикот на кучето. Настанов од пред некој ден е страшен, но ајде да го анализираме малку. Две индивидуи на околу 20-25 години внеле пит бул во школски двор, каде што според некои написи го трчале кучето, а според други го дразнеле или тренирале за борби (!?!) пришто било без поводник и маска. Што точно се случило не е објаснето, но кучето каснало за ногата седумгодишно девојче, при што сопственикот (сам или заедно со другарот) избегал без да му помогне на детето. Во наредниот половина час кучето каснало и 17 годишна девојка во истиот школски двор или околината.Бидејки немаме податоци какво било кучето (дали е агресивно, можеби било исплашено итн), дали сопственикот треба во случајот да биде ослободен од одговорност само заради тоа што кучето е пит бул? И ако еве се еутаназира конкретново куче, што ќе го спречи неговиот сопственик да земе друго куче и да се однесува исто како и со претходното?А една друга работа, бидејки тука на 40 страни се изнесуваше дека питбулите се особено опасни затоа што им се заглавува вилицата, имаат силен угриз, не пуштаат ни по цена на болка, тресат и кинат итн, итн, итн...како тогаш исходот е овој?
- Не можеле да го оттргнат кучето. Му се заглавила вилицата. Среќа што нејзините патики се подебели, па немало поголеми рани, туку само две дупчиња. (овде се работи за 7 годишно дете)Истото куче надвор од училишниот двор нападнало 17-годишно девојче кое било во група со осум дечиња. Исто така, кучето ~ се залепило за десната нога, па таа има четири убоди од неговите заби -
Значи според сите досега овде изнесени аргументи, 7 годишното девојче би требало да му е малтене откината ногата (тоа не е никаков проблем за вилицата на пит бул нели) а постарата девојка би требало да и фалат во најмала рака поголеми парчиња мускули.
Но тоа не се случило затоа што конкретново куче барем според мене изреагирало (при нападот) како и секое друго куче, односно предизвикало предупредувачко/одбрамбено укасување - а не напад.Пак ќе речам, ова не е оправдување на настанот, но е директен резултат на неодговорност на сопственикот.
Сличен пример имаше и во Охрид (или Струга) каде иако има мноштво пит були кои се чувани баш од такви стереотипови набилдани истетовирани фаци и баш се чуваат и тренираат за борби, па не сме читале за деца или луѓе нападнати од пит були, поточно 6 годишно девојче доби тешки повреди на главата - од маламут кој излетал од нечиј двор.
Што се однесува на тоа кој што ќе чува, секој си има право на избор да чува какво куче сака - се додека го држи под контрола и не дозволи да тоа нанесе штета на никого. А што се однесува до нагоните - малтезерот ќе брка маче или дури разлетано хартивче поради истиот нагон поради кој по него би се стрчал на пр.пит бул и истиот нагон поради кој по пит булот би се стрчал на пр. шарпланинец, и поради истиот тој нагон сите овие кучиња би се стрчале по растрчано дете, или автомобил во движење, или велосипедист или човек на ролери - еден ист нагон, поттикнат од брзо движечки објект - се вика нагон за лов, и не зависи од големината и тежината на кучето, ниту пак од расата. Одговорност на сопственикот е дали ќе дозволи кучето да делува според тој нагон или не.

Јас не можам да сфатам зашто ме цитираш- твоето мислење е твое, мојата пракса покажала друго, така да немој да ме убедуваш.
Ако имаш нешто против овие раси, единствено нешто што можам да ти го кажам е држи се подалеку од нив, али немој да ме убедуваш дека не треба да ги има...
најмалку ми е намера тебе или друг овде лично да убедувам...јас, ако не ја сфаќаш и читаш дискусијата, пишував реакција и цитат од весник за настанот...ако се најде повредена од тоа, не е моја вина. А за да не те цитира некој можда ако не пишуваш, нема да те цитираат. Смири нерви, никој никого не напаѓа ниту вреѓа.
И пак еве ќе напишам...не против одредени раси, против будали кои ги пуштаат овие поблесавени кучиња. А не треба да си експерт за да знаеш кое куче каков угриз прави.
Напиши на гугл ротвајлер бајт и пекинезер бајт и види ги сликите...разлика се "само" половина рака. И на улица пекинезер или ротвајлер да гони некого...далеку се за секаква споредба.

Дали во ситуацијава терминот сарказам треба да се дефинира?

И за какви нагони станува збор, кога веќе ја правиме разликата? Пудлата и пекинејзерот немаат нагон да нападнат, а според тебе питот и ротот имаат!?... секоја чест :tapp:

Кога сите во светов би биле вакви dog experts... тешко на кучињата со такви познавачи на раси по празни муабети...
Да ти дефинирам сериозност и култура на дискутирање на форумов? Си слушнала барем како се создавани некои раси и што значи вкрстување на раси? Среди се во тој поглед па ќе дискутираме.
Ајт сега назад на темава и полека со пресуди за кој бил кој не експерт.
Поздрав Ивана :)

:) Точно.... но не бил стаорец-куче било, и не му повредил туку го откинал, и сега само заради тоа што е мала раса, случајов е небитен нели??? .
битен е, ама такви угризи имаш повеќе од змии и стаорци. Читав на еден сајт дека чивава 3 пати пооделно му го гризнал носот на газдата...колку тој газда бил в ред што го бутал носот дури 3 пати. Знаеш што може да стори чивава или пекинезер а што сорти кои најчесто се споменувани во напади на луѓе (и на други кучиња, на едно момче овде на форум питбул му го задавил пекинезерот).

битен е, ама такви угризи имаш повеќе од змии и стаорци. Читав на еден сајт дека пекинезер или чивава 3 пати пооделно му го гризнал носот на газдата...кој го тера да бута нос. Знаеш што може да стори чивава или пекинезер а што сорти кои најчесто се споменувани во напади на луѓе (и на други кучиња, на едно момче овде на форум питбул му го задавил пекинезерот).

Ако замеш мало кученце од големиве раси(пит бул, ротвајлер, доберман итн) И го чуваш како миленик и му пружаш љубов, кучето нема да биде агресивно.
Проблемите кои се појавуваат со овие раси го гледам исклучиво во човечкиот фактор кој влијае врз нив.
Не е за секој идиот куче, посебно не од овие раси. Ги тераат на агресувност уште од кученца, ги тепат, ги сскат, ги спремаат за борби:tapp: и психата на кученцето им ја пореметуваат што доведува до таа агресивност кога ќе пораснат. Во моево маало има најмалку 2ца вакви идиоти со питови...
На ваков начин да чуваш и пикинејзер, кога ќе порасне апсолутно ќе биде агресивен.
Мој роднина е голем љубител на големи раси на кучиња и во неговиот живот има чувано Пит и Ротвајлер, но ги чува како миленици а не како гореспоменативе идиоти.
Кога бев мал, поготово на Ротвајлерот(возрасен беше), душата сум му ја вадел, сум го гушкал, сум се борел со него, сум го гњавел по цели денови и никогаш не покажа најмала агресивност. Тоа е затоа што бил чуван како миленик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom