Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Кул, твое право е да мислиш дека „тропам„... разликата меѓу мене и тебе е во тоа што кога јас за некој велам дека тропа глупости тоа и го образложувам со факти, по можност документирани и научни.

Кул, твое право е да мислиш дека „тропам„... разликата меѓу мене и тебе е во тоа што кога јас за некој велам дека тропа глупости тоа и го образложувам со факти, по можност документирани и научни.
:tapp:

Ти Vanlok очигледно не читаш што пишувам...
Незнам како неможеш да сватиш дека карактерот на кучето зависи од тоа како ќе го воспита сопственикот ...

За гените збориме а не за карактерот... и за твојата неможност да признаеш грешка, па макар таа била доволно голема да се види и од месечината.

За гените збориме а не за карактерот... и за твојата неможност да признаеш грешка, па макар таа била доволно голема да се види и од месечината.

Знаеш тоа за гените го имало порано кои луѓе заслужуваат да живеат кои не, е сега за кучињата не може да се нарече фашизам како за луѓето ама приближно нешто е.

Мала едукација постои засолниште за опасна раса на кучиња и опасни раси на луѓе предиспонирани генетски и ја даваат како емисија се вика Питбули и затвореници условно пуштени :icon_lol:...

И пак ќе потенцирам, иако веќе по којзнае кој пат се повторувам, кога е нанесена тешка повреда особено над дете, не е важно толку чија била вилицата што ја нанела, а треба малку да се подразмисли за околностите кои довеле до нејзиното настанување.

http://www.vecernji.hr/vijesti/petogodisnjaka-ocnjacima-unakazio-njemacki-ovcar-clanak-373516

^ Ние живееме во една таква мутава државичка со толку крајно неподнослив и мутав-тупав народ, на кој едноставно не може да му се објасни дека тоа куче што е чувано во двор, цел живот на ланец, има душа, сака слобода, дека тој стап од тоа глупаво детиште него го боли. Али сепак, кучето е мртво, баш поради причините на мутавиот народ што го има по целиот Балкан. Не можеш на овој народ да му објасниш, дека куче без причина не напаѓа, без разлика што тоа го има во генот (да се храни и брани).

Јас чувам ротвајлер, никогаш до сега ми нема направено проблем. Јас се сметам себеси за одговорен сопственик, кој знае што му е потребно на своето куче.

Преку глава му е од муабетите дека некои раси не треба да постојат. Ако веќе се фатиме за тоа што треба да постои а што не, јас би рекла дека не треба да постојат луѓе кој што не умеат да ја разберат природата, луѓе кои што одат против истата, а со своите лоши одлуки го загрозуваат и мојот живот.

Ако не можат да ги разберат кучињата, нивната психолигија, тогаш нека не ги чуваат.
Но, некој хејтер на овие раси, да ми зборува за тоа како јас треба да го мразам сопственото куче, како и да се одречам од него, зашо он не знае како треба со куче- е па нема. Не верувам дека е возможно да постои закон кој што може да ме оддели од кучето, а и да постои, ондак видимо се во друга држава. Нека воведат, како што направија во Србија, да треба да се плаќаат такси за овие раси, на радо срце би плаќала, али единствено само поради тоа што ќе знам дека тие што ќе ги чуваат стварно ќе се грижат за нив и нема да ги злоупотребат (пошто нели мора да плаќаат за нив).

Патем, дешавка во Скопјево, пред 2-3 дена. Мој другар доби два конци на прстот, прилично распаран беше, а и едвај запреа крварење, поради тоа што имало некоја вена поткачено, од сопственото куче- пинч.

Најголемата повреда што сум ја имала јас од кучево, ми било модар гз, кога ме бутна на земја од радост што ме гледа...

На Скај мислам читав пресна случка, пит бул нападнал девојчиња во училишен двор, сопственикот не се обидел да го оттргне него избегал. Лошо... Јас имам фобија од кучиња, и ужасно ме нервира кога ќе видам некој со распафтан ланец низ тротоар го шета кучето без маска. Од каде јас да знам дали мене тоа куче нема да ми направи ништо? Тоа што сопственикот е присутен не менува ништо. Животно е.
Дефинитивно треба да се има некаков закон, и санкции за таквите сопственици. Исто денес, комшиите го пуштиле нивното агресивно куче кое патем ме има нападнато, да се шета низ улицата само. Што ќе се случи ако тоа куче нападне дете? Може ли мене тој сопственик со живот да ми гарантира дека неговото куче нема да ме нападне? -Неможе, исто како што јас неможам да гарантирам некому дека мачорот мој нема да го изгребе, пошто е животно.

Еве го....додека шетаме ќе мора да си носиме тефтер енциклопедија на кучиња. Ако наидеме на куче, одма отворај тефтерот и листај дали е или не е опасно и како да си играш со него за да не те укаса. Притоа пожелно е да носиш четврт со месо или стек :)

Питбул искаса две девојчиња во школски двор во Скопје
Куче од расата питбул териер искаса две девојчиња во школскиот двор на ОУ "Христијан Тодоровски - Крапош" во Карпош 1. Кучето ги нападнало девојчињата едноподруго во понеделникот, откако сопственикот на питбулот, заедно со уште еден човек влегле во школскиот двор.
Кога кучето тргнало кон едното девојче, сопственикот на кучето, кого го опишуваат како дечко на возраст од 25 години, облечен во црна монтка, заедно со другарот со кој дошол во дворот, избегал, и го оставил кучето да му се нафрли на девојчето.

Би го променил законот да стои (ама и да се применува) ако куче нападне човек да му се суди на газдата. Белким тогаш ќе прекинат да ги трчаат низ парк, низ населба и во школски двор без ланец и корпа.

И повторно се се сведува на несовесни сопственици на кучиња... јас стварно не знам кога ова ќе престане и кога ќе се запре целово етикетирање на расата....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom