Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Сите 38 страни се со 80% луѓе кои не подржуваат БАНИРАЊЕ а останатите,се за банирање.Така да доста е коментирање,на секоја страна истото-едни со клипови со добри питови,ротт,добермани,други со статистики од Америка.

Ок, ок, пак забегала темава...:)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1288786/Familys-border-collie-leaps-car-mauls-baby.html
http://purebrednz.com/dog_attacks_pg3.htm
http://www.4029tv.com/print/19984540/detail.html
http://for-the-pits.blogspot.com/2010/05/pit-bulls-only-breed-to-maul.html
http://www.dailymail.co.uk/news/art...titches-attack-grandparents-timid-collie.html
http://www.bordercollierescue.org/news/Content/Dangerous.html
http://news.ninemsn.com.au/national/8228648/pet-dog-mauls-four-in-sydney
http://www.charlotteobserver.com/2011/09/20/2624202/golden-retriever-attacks-child.html
http://www.thisiscornwall.co.uk/Joy-mauled-Sinead-reunited-mum/story-11401836-detail/story.html
http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=389x5274409
http://www.dailymail.co.uk/news/art...s-8-lucky-alive-Border-Collie-mauls-head.html
http://www.thestar.com/News/article/191344
http://www.winsfordguardian.co.uk/news/4132968.BOY__4__MAULED_BY_DOG/
http://www.dailymail.co.uk/news/art...-injuries-Labrador-savages-Poole-Harbour.html

Еве неколку примери на тешки напади од кучиња. Мислам дека кога ќе се прочитаат (ако некој воопшто се потруди да ги прочита) ќе се увиди дека шемата на инцидентите е иста како претходно опишаните напади.
Кога сме кај разликите во ДНК - исто како што нема голема разлика помеѓу домашните и дивите каниди, исто така нема толку голема разлика и помеѓу одредените раси - факт што постојано се испушта од предвид. Кучињата се инстинктуални суштества а на човекот останува да ги обликува инстинктуалните одговори на влијанијата од околината.
Иако во многу земји постојат забрани за одредени раси веќе со години, во многу од тие земји се спроведени и сеуште се спроведуваат истражувања кои непобитно докажуваат дека забраните на одредени раси не се покажуваат ефективни.Како резултат на тоа, се оди кон преформулирање на постоечките легислативи кон зголемена одговорност на сопствениците на кучиња како и општи безбедносни мерки, без притоа да се таргетира одредена раса. Еве интересен факт - во 2009 во Италија целосно е укината забраната на раси, и е заменета со мерки за зголемена одговорност на сопствениците. Пред укинувањето на забраната, во Италија биле забранети 92 раси.Во САД моментално има рестрикции и забрани за 75 раси на кучиња а сепак секојдневно читаме дека бројката на напади и фаталности е се поголема.
Неможам да не забележам дека иако бројноста на оние што се за забрана на питбули (бидејки темава дефинитивно се врти исклучиво околу нив) е мала, секако нивниот милитаризам е забележлив а и настојувањето да сите други ,,питбулџии,, ги прогласуваат за неразумни, луди, ненормални итн. Јас лично не сум питбулџија, но се ставам заедно со нив затоа што не гледам оправданост во истребување на одредена раса во име на безбедност. И за мене реакциите од типот кој го цитираше Мартин мислам, не се ненормални - напротив сосема нормална реакција на дадената ситуација. Па и незнам како инаку некој би реагирал ако постојано му се вели ти си ненормален што чуваш такво нешто, тоа е ѕвер кој не треба да живее. Од дуга страна мислам дека би бил зачудувачки одзивот кој би се добил со културна дискусија и укажување дека за сечија безбедност е потребно на пример носење на маски и неиспуштање од поводник на СИТЕ кучиња на јавни површини.
Значи како што укажував и претходно, можеме колку сакаме да се вртиме околу тоа и да го заобиколуваме но ФАКТ е дека секое куче е опасно во дадена ситуација. Види пример погоре - се по список ,,неагресивни,, и ,,контролирано агресивни,, раси. И бидејки и претходно поставив прашање кое сеуште не ми е одговорено, еве ќе го поставам пак во генерализирана форма - Што е поважно- да не ве нападне питбул, или да не ве нападне ниедно куче? Друга интересна работа на која досега исто така никој не се осврнал е дека ако некој ја проследи веста за нападнатото девојче од Белград (сензација од тип вакво нешто не би се случувало да имаше закони) - во Србија и на подрачјето на градот Белрад има легислатива за опасни кучиња и тоа од поодамна, а сепак се случи инцидент.
Јас велам дека добро рекле старите - петпати мери, еднаш сечи. Пред да се донесе било каква легислатива, добро треба да се размисли . Поздрав и Среќни Празници на сите!

Некаква легислатива е подобра од никаква легислатива. До оволку мислам дека сите ќе се сложат.
Од друга страна, било која легислатива е ирелевантна ако истата не се спроведува од органите за ред и мир...

Среќни Празници и на тебе, Улуру.

.Болдот пазете „искусни“ фактите не се битни, важно тие се искусни....
Проблемот не бил во кучињата, бил во сопствениците, ок. но мене, а и 99% од публиката не не интересира во кој е проблемот, туку како да се реши овој проблем, затоа што е сериозен и станува збор за убиства на луѓе......и единствен начин за сега е да се донесе закон како во останатите земји кои се заштитиле од несовесните стопанственици и нивните ѕверови....

Можеби и оние со пудлици не се совесни стопанственици, но ете нивните миленичиња не убиле некого барем засега, а овие другите убиваат и ќе убијат, затоа треба да се отстранат.......тоа ли е тешко да се свати?

Ваљда си запознаен со тоа дека бојата не се користи за цел пост, туку само за потенцирање на некои зборови или реченици од постот.
Истото се однесува и за Vanlok.

Инаку smart ass, одбра право време да го напишеш ова, има одредени индиции за претпоставка дека нема „стручно„ да ти го избришат мислењето како што во последно време се правеше со моите мислења. Како мал експеримент, еве повторно реконструирам такво едно избришано мислење.

Експеримент :ROFLMAO:
Еве да те известам дека го избришав третиот дел од експериментот ... овај постот де ... бидејќи пишуваш нешто што не сум рекла.

Поентата е докажана, благодарам на асистенцијата.

Аграси ти се прокламираш како „стручњак за животни", така?
Во интерес на тежината на твоите... ставови во темава, можеш ли да ни кажеш малку повеќе за твојата... стручност. Имаш студирано или изучувано зоологија, генетика... или нешто сродно можеби?

Ова го прашувам зошто навистина не можам да разберам како некој што има макар и површна представа за овие науки може да тврди дека на предатор не му е вродено да каса за да се одбрани, кога се чуствува загрозено, кога човекот/животното пред него пројавува однесување кое личи на однесувањето на пленот (како бегање/брзо движење), итн итн...

Знаеш што е апекс предатор Аргаси?

Уште една работа за крај, дали ти го напиша ова:
...на домашните кучиња не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад, но човекот е тој што го поттикнува кучето да каса и напаѓа.
Ако се согласиме дека го напиша, а цитатот демантира секаков обид да не се согласиш, тогаш што од долниов мој цитат одговара на твоето тврдење дека „пишувам нешто што не си рекла„?
Интересно е што Аргаси оди до таму да „тврди„ дека не само што на кучињата не им е вродено да касаат, туку мора човекот да ги научи да касаат. Како да еволуцијата почнала пред неколку десетици илјади години, кога човекот прв пат го припитомил кучето...
Бесмислици
Токму од овде го копирав делот што си го избришала... по не знам кој пат.
Тој дел од дискусијата е сосема на топик и се однесува директно на твојот цитат погоре.

Повели повторно избриши ми мислење, многу ме интересира како овојпат ќе го образложиш бришењето. Само да знаеш дека следниот таков акт ќе го обжалам директно на „повиска инстанца„... се разбира како дел од експериментот до каде е дојдена слободата на говор на Кајгана.

Сврти на претходната страна, и прочитај го последниот пост.
Нешто нејасно ?

Ај образложи ми го ова: „туку мора човекот да ги научи да касаат“ каде тоа сум рекла дека човекот МОРА кучето да го научи да каса ? што демек ако човекот не го научи кучето да каса, кучето нема да знае како да каса ?
Дај образложи што ти е поентата ...

Значи уште еднаш ќе повторам, дека кога кучето се чувствува загрозено нормална реакција е да се одбрани, тоа јас никаде не го негирав.
Но јас кон друго целев ... кога домашно кученце го земаш од бебенце да го чуваш ... таквото кученце го гледа човекот како мајка и сите постапки ги учи од мајката.
Значи ако мајката (во овој случај човекот ја превзема улогата на мајка) кученцето ќе се однесува како што ќе го воспита мајката тоест сопственикот.
Ако сопственикот уште од малечко го тепа без причина го малтретира ... што може да се очекува од тоа куче кога ќе порасне ???
Нормално дека од преживеаните трауми ќе си има последици по карактерот на кучето.
Но доколку му се пружи љубов и внимание на кученцето додека е мало и ако правилно се воспитува и социјализира ... кога ќе порасне ќе биде куче со прекрасен карактер.

Мислиш на постот каде се вадиш од контекст за глупоста што ја напиша?
Се е јасно.

Сврти и Ти на прошлата страна и прочитај. Дечкото убаво ти напиша дека и ден денес имаш кучиња што живеат слободно како предатори. Дингоата и дивите кучиња во Африка се само два примери.
Зарем не беше Ти таа која така „стручно„ му одговори дека, цитирам: „на домашните кучиња не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад

Знаеш што е апекс предатор?
Знаеш колку мал временски интервал се неколку десетици илјади години, од еволуциски аспект?

Што од ова горе не е вистина и со која причина бришеш вакви работи?
Зошто не одговориш од кој аспект Ти тука се прокламираш како „стручњак" и која е твојата научна позадина? Кажи си, не се срами... можеби работиш на нова теорија на еволуцијата на Canis lupus familiaris?
(во случај да имаш проблем со латинскиот и пред да побрзаш да го бришеш и ова како офтопик, да те предупредам дека Canis lupus familiaris е токму латинското име за фамилијата животни за кои се дискутира на темава...)

Дингоата и дивите кучиња во Африка се само два примери.

А ти Динго и Африканско диво куче чуваш дома ???
Правиме муабет за припитомени кучиња, а не за диви.
Некако се губиш во муабетов...

Дечково Vanlok ми е интересен...морам да додадам.:)

1.Предатори е широк поим.

2.Имаш огромна разлика помеѓу класификација,колено,раздред,ред,фамилиија и врста.Бидејќи сакаш факти еве со пример:
-Класификација:Ѕверови
-Колено:Chordata (р'бетници)
-Раздред:Mammalia (цицачи)
-Ред:Carnivora ( месојади)
-Фамилија:Canidae (бидејќи во случајов зборуваме за кучиња)
-Врста (колку што мене ми се познати и сум ги учела засега се 36 а во нив спаѓаат:динго,домашни кучиња,лисици волци итн.)
-Раса (на кучето,на волкот,на лисицата итн.)

3.Колку што знам не постојат ''опасни'' и ''неопасни'' кучиња.
Бидејќи на клиника ми донеле и Малтешка пудла која ме направи партал при вакцинација а ми донеле и Ротвајлер кој беше како кип и можеше да му направиш и хируршка интервенција без да се помести ( метафорички кажано),ова си го тврдам од свое искуство а во исто време изнесувам мислење дека учењето на животните зависи и од нивната способност да примат информација и да ја процесираат а тоа зависи од нивната раса како што ни ти ни јас не можеме да бидеме паметни како просечен Јапонец кој работи во гејмерска компанија.
Едноставно некои се поинтелегентни-некои поглупави и им треба појака дресура и поголемо внимание.

4.Веќе напоменав дека генетски некои кучиња се поагресивни заради тоа што се склони кон пореметувања на централниот нервен систем со генерации наназад а тоа доаѓа најчесто со вкрстување на расите.Не можеш од старт да погодиш кое ќе биде а кое нема кученце да биде агресивно кога го земаш од леглото.Не им пишува на челото и не можеш само заради расата да судиш дека нема да порасне во мило и прекрасно суштество...off topic-(да не забегувам со примериве на celebrity кои си чуваат тигри и лавови по дворовите).:)

5.За муабетот ''oти на комшијата кучето брка мачки а моето не се поместува дури и бега од неа''-просто и едноставно:Не си го научил бе другар! Значи ако дадеш команда да нападне слон,ќе нападне ако дадеш команда да седи-ќе седи.Е сега имаш проблем со возраста тука исто како што на 3 годишно дете не можеш да му речеш не трчај или не крши и 6 месечно кученце не можеш да го тренираш со повисоки команди и да го контролираш во целост (затоа се шета со синџирче и со маска додека не научи а законот е донесен за не дај боже па добро е нели да бидеме солидарни и кон оние луѓе кои имаат фобија кон животните а ако имаш двор и место каде да си го истрчаш на раат,уште подобро за него).:)

6.Како и кај луѓето така и кај кучињата многу голема улога има пред се психолошката поставеност и навиките само што ние за среќа си плаќаме некој да ни ги слуша маките на психијатар а кучето не можеш да го прашаш како му е кога спие само во темница,дали му се јаде точно во 16 часот или му студи иако е шарпланинец.Секој сопственик треба да го чувствува своето милениче и да му пружи максимална љубов и внимание.Толку од мене поздрав!

Грешка ќе биде ако се делат кучињата на опасни и неопасни а ќе биде и греота за вистинските сопственици на питбул,ротвајлер и други(кои се карактеризираат како опасни)

Ако си го чуваш кучето како што треба и тоа ќе има однос кон тебе како што треба.
Не може да го мачиш кучето и да го пушташ у борби и после да очекуваш да биде се како што треба,епа нема така,не е оно робот па да биде без чувства ебате.

Комшија има 2 стафорди,шетаа слободно по улица нит напаѓаат нит ништо,улицата е полна со деца,ги галат се галат и они ама они не се чувани од страна на психопат.

Доколку не знаеш да чуваш куче не мора одма да се одлучиш за пит,пошто си го видел на клипче и ти било убаво,со тоа само се добива негативно мислење за расата.

@Ligeia

Aргаси ти се заблагодарува што и ја заврши работата од аспект на наведување на податоци од зоологијата. Од друга страна зачудува фактот дека баш Аграси е таа што најмалку употребува научни податоци, чудно за самопрогласен „стручњак„ нели?

Инаку поимот „предатор„ можеш да шириш колку сакаш ама нема да успееш да одбраниш ставот на цитираната дека „на домашните кучиња не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад„.
Токму ова беше директен одговор на пишувањето дека:
Грешка си... на кучињата им е вродено да напаѓаат и да касаат а од човекот учат дека не треба да напаѓаат...

А ти Динго и Африканско диво куче чуваш дома ???
Правиме муабет за припитомени кучиња, а не за диви.
Некако се губиш во муабетов...
@Argasi
Колку за твоја едукација (која извесно ти фали) дингото и африканското диво куче се кучиња кои биле припитомени за потоа повторно да се вратат на целосно самостоен живот во природата.

Сега прочитај ја претходнава реченица десет пати и согледај ја глупоста во тоа што го напиша: „...не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад„

@Ligeia

Aргаси ти се заблагодарува што и ја заврши работата од аспект на наведување на податоци од зоологијата. Од друга страна зачудува фактот дека баш Аграси е таа што најмалку употребува научни податоци, чудно за самопрогласен „стручњак„ нели?

Инаку поимот „предатор„ можеш да шириш колку сакаш ама нема да успееш да одбраниш ставот на цитираната дека „на домашните кучиња не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад„.
Токму ова беше директен одговор на пишувањето дека:

Колку за твоја едукација (која извесно ти фали) дингото и африканското диво куче се кучиња кои биле припитомени за потоа повторно да се вратат на целосно самостоен живот во природата.

Сега прочитај ја претходнава реченица десет пати и согледај ја глупоста во тоа што го напиша: „...не им е вродено да касаат бидејќи се припитомени веќе илјадници години наназад„
Јас во принцип се зачленив на форумот за да дебатирам,да помогнам колку можам со своето знаење од ветерината,да научам нешто повеќе доколку некој има интересни информации и размислувања ( не мора да значи ако сум доктор дека повеќе се разбирам од некој кој 20 години наназад одгледува животни па јас да му солам памет како треба само затоа што имам факултет-лично сметам дека тоа е глупо) и не ми е во интерес да навлегувам во дуели и да навредувам некого затоа што додека ние се расправаме на форумов на многу животни им е потребна нашата помош и треба да има соработка а не ривалство.Единствено можам да се приклучам само во плукањето по сурови и неодговорни сопственици како и колнењето на нашата мала држава која нема можност да спроведе регуларни институции и полиција за контрола врз сопствениците на животните и да ги казнува соодветно.Се најдобро!

Поентата е докажана, благодарам на асистенцијата.

Аграси ти се прокламираш како „стручњак за животни", така?
Во интерес на тежината на твоите... ставови во темава, можеш ли да ни кажеш малку повеќе за твојата... стручност. Имаш студирано или изучувано зоологија, генетика... или нешто сродно можеби?

Ова го прашувам зошто навистина не можам да разберам како некој што има макар и површна представа за овие науки може да тврди дека на предатор не му е вродено да каса за да се одбрани, кога се чуствува загрозено, кога човекот/животното пред него пројавува однесување кое личи на однесувањето на пленот (како бегање/брзо движење), итн итн...

Знаеш што е апекс предатор Аргаси?

Уште една работа за крај, дали ти го напиша ова:

Ако се согласиме дека го напиша, а цитатот демантира секаков обид да не се согласиш, тогаш што од долниов мој цитат одговара на твоето тврдење дека „пишувам нешто што не си рекла„?

Токму од овде го копирав делот што си го избришала... по не знам кој пат.
Тој дел од дискусијата е сосема на топик и се однесува директно на твојот цитат погоре.

Повели повторно избриши ми мислење, многу ме интересира како овојпат ќе го образложиш бришењето. Само да знаеш дека следниот таков акт ќе го обжалам директно на „повиска инстанца„... се разбира како дел од експериментот до каде е дојдена слободата на говор на Кајгана.

А ти имаш нешто завршено што држиш предавања и "едуцираш" луѓе ?

Мене ми зборуваш?

Јас не се прокламирав за дежурен стручњак на Кајгана, не тропам зелени дека неколку илјади години се доволни за да апекс предатор еволуира во бескомпромисно пацифизирано животинче.... и што е можеби најважно, не бришам туѓи мислења по желба.

Мене ми зборуваш?

Јас не се прокламирав за дежурен стручњак на Кајгана, не тропам зелени дека неколку илјади години се доволни за да апекс предатор еволуира во бескомпромисно пацифизирано животинче.... и што е можеби најважно, не бришам туѓи мислења по желба.

Тебе.Тропаш,и тоа многу,верувај.Да не беше така,овие 38 страници немаше да бидат 80% против твоето мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom