Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236
Напишано од Чорбаџија
Oaza, бараше од мене "докази" дека универзумот е плански и целисходно создаден, дека зад дизајнот и законитостите во природата стои Дизајнер и Законодавец?
Јас ти наведов околу 30 научни аргументи за тоа. Не знам зошто уште се препелкаш околу тоа.

Ako ova ti bea dokazi za postoenjeto na "Bog" , jas sum kokoska ...

Дали си кокошка или не јас тоа не знам, но знам дека ти наведов 30 научни аргументи (не докази) дека зад дизајнот во универзумот стои Дизајнер, зад законитостите во природата стои Законодавец и сл.
При тоа го користев каузалниот закон: ако постои часовник, мора да постои и часовничар, ако постои куќа, мора да постои и некој што ја изградил таа куќа и ја опремил за живеење, значи ја создал плански и со некоја цел.

Јас наведов 30 аргументи (не докази) дека Божјото постоење се открива во фасцинантниот дизајн и совршено и прецизно поставените закони и параметри во природата, што бескомпромисно ја исклучува случајната веројатност од бината и триумфално го најавува Создателот на Небесата и Земјата и на се видливо и невидливо.

А ти, наместо да се замараш со мојот карактер, можеш за возврат да ми наведеш и ти некои аргументи дека Бог не постои (по можност научни). Еве за почеток наведи 30 аргументи за Божјото непостоење па (за момент) ќе бидеме нерешено :) Или ако не можеш од еднаш да наведеш толку, наведи барем 10? или барем 3? море наведи барем 1 и ќе ни тргне дискусијава напред :)

Бог е едиствениот творец на живиот свет тој создал се живо што нас не опкружува.Бог е онај кој го создал човекот.Зарем заборавивте за Адам и Ева или не верувате во тоа?

Господ го создал човекот,дефинитивно.Само шо Ѓаолот се труди на различни начини да ги заведи луѓето да не веруваат во тоа.Ама ако,Господ простува.

Каде тоа и на кого Бог тоа му го велеше? Може извор на информацијата?

Стариот Завет, на пример. Не ми е познат точниот стих, но запишано е отприлика вака; „...нема други луѓе во светот...„
Светото Писмо е едниствен извор на сите вистини, нели?

Стариот Завет, на пример. Не ми е познат точниот стих, но запишано е отприлика вака; „...нема други луѓе во светот...„
Светото Писмо е едниствен извор на сите вистини, нели?

Мики, глеј си таму преданијата, остави ни ја Библијата на нас христијаните. Не знам како се осмели да пишеш "Стариот Завет", зарем не помисли дека ќе те прашам каде го пишува тоа во Стариот Завет? :pos2:

Мики, глеј си таму преданијата, остави ни ја Библијата на нас христијаните. Не знам како се осмели да пишеш "Стариот Завет", зарем не помисли дека ќе те прашам каде го пишува тоа во Стариот Завет? :pos2:

Секако дека помислив. Па јас сум убеден дека се ти е веќе подготвено во дигитален формат, за „копи-пејст„ за кога ќе ти притреба, онака, како да се работи за готови рецепти, без притоа да се види и кој е контекстот и која е релацијата помеѓу стиховите.
А преданијата секако дека и понатаму ќе ги гледам. Веќе и напоменав дека не е честа православната пракса при убедувањето во своите вистни да се цитира се од Писмото, вклучувајќи го и бројот од стихот. Ппавославните веруваат и на збор а не на рационало убедување и аргументирање.

Ајде наведи го стихот да видиме дали навистина така пишува во Стариот Завет или пак си го помешал Светото Писмо со твоето предание.

Хммм...токму бројот од стихот јас од тебе го очекував. Во досегашните мои цитати, никаде немам посочено кој е бојот од стихот. Одам по сеќавање од она кое го имам прочитано. Лево и десно од мене, немам веќе подготвена „рецептура„.

Нема што ти од мене да го очекуваш, јас не реков дека "нема други луѓе во светот", туку таа лага ја рече ТИ. (провери само два поста погоре).
Не може ти да говориш лаги во името на Библијата, а после од мене да бараш да ти наоѓам библиска подршка за лагите.
Ти рече дека во Стариот Завет пишува "нема други луѓе во светот" , затоа повели покажи ни каде тоа во Стариот Завет го пишува тоа :)

Сигурен сум дека го имам прочитано во Стариот Завет а не во преданијата. Штом го најдам стихот, секако дека ќе го запишам.
Патем кажано, не се занимавам со лажење и слични спортови, имајќи ја на ум 9-та Божја заповед.

4ovekot bil sozdaden od vonzemjanite a 4ovekot bidejki nemozel da otkrie od so e sozdaden bidejki neznael za postoenjeto na sirokite galaksii i sustestvata so ziveat voniv si sozdal svoj bog use napo4etokot od nastanokot.Kako na pr.prirodnite pojavi i mnogu drugi raboti se sozdale mnogu religii koj sto denes se delat na tri

4ovekot bil sozdaden od vonzemjanite a 4ovekot bidejki nemozel da otkrie od so e sozdaden bidejki neznael za postoenjeto na sirokite galaksii i sustestvata so ziveat voniv si sozdal svoj bog use napo4etokot od nastanokot.Kako na pr.prirodnite pojavi i mnogu drugi raboti se sozdale mnogu religii koj sto denes se delat na tri

Пеер на тропај глупости, жити се....
За постов во целост не сакам ни да давам коментар :pos2:
А, за последнава реченица од каде ти е таа информација дека религиите се делат на три?
И ако сакаш да појасниш кои се тие три?

Му реков да не пишуе на форумов...ама СТОПЕНО,не слуша....:toe::pos2::pos2:

Пеер на тропај глупости, жити се....
За постов во целост не сакам ни да давам коментар :pos2:
А, за последнава реченица од каде ти е таа информација дека религиите се делат на три?
И ако сакаш да појасниш кои се тие три?

Ислам, христијанство и будизам

.....сеќаам дека се тие :pos::pos::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom