Дали дарувате крв и дали мислите дека дарувањето на крв може да премине во зависност?

Само еднаш имам дарувано крв и сакам пак. Не само што се помага на други туку и се прочистува крвта во организмот...Инаку не верувам дека ствара зависност.

Јас до сега имам дарувано 2пати.Не чувствувам никаква зависност за дарување се чувствуваш мн поубаво после тоа .Ама оние што се плашат да даруваат јас би им препорачала да не се обидуваат воопшто.:toe:

Имам дарувано 4-5 пати крв, иако моите се противат на тоа дека послем секое дарување нагло ми паѓа притисокот и се онесвестувам јас пак си давам, ке си паднам ке си станам и за 1 ден како нова и мислам дури и дека отпослем поубаво се чуствувам.

A како на 14 години имаш веќе дарувано крв? :nesvest:

Dosega imam tripati daruvno krv i mislam da prodolzam i ponatamu,a za zavisnost mislam deka ne se sozdava.Nemam strav od igli,bockanja itn.,voopsto ne me boli....taka sto nema pricina da ne bidam humana koga ne mi e problem.:smir:

Imam dadeno krv,3 pati ,za potpis na fax,i u sredno koga ne procitav edna lektira(ili delo bese?)

od cisto humani pricini:helou:

imam slusnato deka onie pravi krvodariteli,na 3-4 meseci dobivaat odredeni tegobi,koi im pominuvaat otkako ke dadat krv

Како бе да премине у зависност?
Да не те праи "Хај"?
Па ако е така,одма идам да даам бе...:pos2:
Иначе,он субџект,досеа неам давано крв.Имам фобија од игли и затоа неможам.

Јас мислам дека предизвикува зависност, бидејќи дарував крв пред 3-4 месеца, и сега некако како да имам вишак енергија и сакам да ја ослободам, чуствувам напливи на адреналин и дека ако дарувам крв ќе се смирам. Ќе дарувам пак бидејќи сум ретка крвна група и сакам да помогнам. Верувам дека предизвикува зависност.

Вчера давав крв за прв пат. Имаа организирано од нашкола и така. Јас сепак мислам дека е зараза. Сакав и денес да одам, ама штета шо не можам :D

Цела крв ќе ти ја изваеја море, не ти е доста 300 мл.?:)

Иначе иам еднаш дарувано порано, сега не можев пошо иам набиени и напорни проби на драмска секција, мора да се издржи.

речиси секоја година,не ми е навика али се чуствувам подобро ко ќе дадам.:toe:

do sega imam daruvano 4 pati,prv pat na 17 godini...toj ne sakase da me pusti demek nemam 18 ama go zamoliv i me pusti:)
inace imam denovi koga imam potreba da daruvam krv zosto pocnuvaat da me bolat venite,ama ako ne dadam-nisto strasno,znaci ne sum zavisna...a inace i jas imam slusnato deka posle nekoe vreme moras da davas zs teloto veke naviknalo da proizveduva + krv....
inace smetam deka e mnogu humana rabota i sekogas koga mozete davajte zs ne znaete vo zivotot mozebi (nedaj boze) eden den vas ke vi treba,a i znam deka vo slucaj na nesreka(pak ne daj boze) krvodaritelite imaat prednost....

A како на 14 години имаш веќе дарувано крв? :nesvest:

pa vo Makedonija toa e vozmozno , mozes da lazes deka si nad 18 , tie ne ti baraat crno na belo :) jas prvpat daruvav so 16 godini , naravno izlazav deka imam 18 i deka sum poteska od 50kg , vo tek na ovie 10-11
godini redovno daruvam krv , i vo Makedonija i vo Germanija ( i tuka dobivas paket so jadenje,ali nazalost nema opravdanija :( ) posle sekoe daruvanje krv se cuvstvuvam mnogu podobro :)

Многу посакувам да дарам крв, но не ми дозволија поради слабата крв. Сигурно чувството дека си направил дело со кое ке помогнеш на некој на кого му е многу потребна таа крв е боговско, но не е доволна да створи зависност. Еве на пример мајка ми како помлада постојано дарувала крв и не станала зависник. Но сега е премногу “зафатена“ .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom