Дали дарувате крв и дали мислите дека дарувањето на крв може да премине во зависност?

Досега имам 9 пати дарувано и немам никаква зависност од тоа,не верувам дека те тера на зависност,убаво е чувството кога даваш крв,кога знаеш дека можеби баш ти си спасил нечиј живот,ќе продолжам со тоа,но не од зависност туку од задоволството и хуманоста кои ме исполнуваат...

Nemam daruvano ni ednas. Imalo do sega nekolku akcii kaj nas vo shkolo megjutoa jas sum slabokrvna taka da se nadevam deka toa kje se opravi i kje mozam da davam krv, so ogled na toa deka AB e retka grupa...

Имам дарувано 2пати...не преога во зависност....ама и да прејде неможе да биде штетно зашо ке имаш дозвола за повторно давање после неколку месеци(мислам беа 4)....време доволно за да телото произведе доволно крв за да ја надополни загубата.

Позз

--------------------------------------------------------------------------------------
Назад на темата. Дарување на крв?
Досега само еднаш. Ама затоа...

Просечен тинејџер до својата 18та година има дарувано 4/5 пати крв.
Тоа преведено на јазикот на македонскиот тинејџер звучи:

''Брат, не биди глуп. Оди во библиотеката се дојдени овие од уредот. Пак ќе лапнеме оправдања. Досега имам дрпнато 10дена одмор од нив. Ќе си лапниш чоколадо, синтагма... плус ќе ти дадат оправдание. За два дена. Светска работа.''

- Ама јас, низок притисок имам...

''Не биди глуп, нема да мораш да купуваш оправдања, само дај крв и одма ги даваат лифчињата.''

:vozbud::vozbud::vozbud:

Она болдираното од сигурни извори ?!?! зашо у МК забрането е да даваш крв пред 18...или ако ти фали некој месец можеш мислам...ама 4-5 пати тешко....

Дарител сум на крв...
Не се ствара зависност , и баш луѓето се поздрави и помлади што даруваат крв.

3 pati do segA! 2 pati u sredno za da ne ideme na shkolo, 3 dena davaa slobodni be! 3 dena ej, bashka mene 'sluchjano' mi se pravea komplikacii i ushte 3-4 drugi ne sum odel. I ednash koga bev na fax prva god. Pak neshto imashe ama ne mi teknuva vo momentov shto.

Досега имам дарувано само два пати крв...имаше пред некој ден акција на факултет ама незнам зашто така ми се погоди немав време пак да дарувам...ах да полагав колоквиум :toe:

До сега два пати имам давано и сакам да давам, наследно ни е некако!!

Сакам барем еднаш да дарувам зашто знам дека сум помогнала на некој и сум направила нешто добро во животов! :aplauz:
Еднаш дури се двоумев ама страв ме фати и се премислив :nesvest:
Се надевам дека во иднина ќе го надминам тој безпотребен страв!

Дарувам крв и мислам дека е прекрасно чувството кога знаеш дека можеби си спасил нечиј живот. До сега имам дарувано 15 пати и ќе продолжам и понатаму. Инаку 3 месеци треба да пројдат од едно дарување до следното.

Дарувам крв и мислам дека е прекрасно чувството кога знаеш дека можеби си спасил нечиј живот. До сега имам дарувано 15 пати и ќе продолжам и понатаму. Инаку 3 месеци треба да пројдат од едно дарување до следното.

Да 3 месеци најмалку за машките и најмалку 4 месеци за девојките.

Она болдираното од сигурни извори ?!?! зашо у МК забрането е да даваш крв пред 18...или ако ти фали некој месец можеш мислам...ама 4-5 пати тешко....

Jас прв пат дадов на 16 години,незнам како ама не ми направија проблем иако беше акција во училиштето.Се вкупно до сега имам дадено 12 пати.
И се додека можам ќе дарувам...традицијата се продолжува.

Досега имам двапати дарувано крв, после вториот пат ми ослабне имунитетот и многу се разболев, ме фати алергија од поленов прав, прв пат во животот од такво нешто да боледувам, ме фати страв :nesum:

Јас имам давано само 1 бидејќи скоро наполнив 18 години, и не осетив ништо посебно. Сакав и порано да давам но ми правеа проблем заради годините. Сега за сега мислам да продолжам да давам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom