Да објавиме војна!

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Bada Bing! напиша:
Глобална васектомија.

Доцна е...одамна се накотени :helou:

Поздрав до темата и авторот по втор пат :bravo:
Ептен ми е мило што ве држи желбата за нешто понормално од сивото секојдневие.

П.С.Мачору, овчичките кои сами одат на колење, нека заминат што побрзо :wink:

Сакагва, нека тргнат конечно на колење, ама споро врви карванот.

nikogas ne e kasno da se pocne, samo edinstvo treba, nesto so e mnogu retko kaj nas

Кајк, браво, ние сите сме глупи, ама ти не просветли!

Добро, сеа откако ја ослободивме целата негативна енергија со бескорисно препуцавање...

ЧАРЕ?

Pa sea ke ja svrtime na zaebancija :)

Volkswagen напиша:
Добро, сеа откако ја ослободивме целата негативна енергија со бескорисно препуцавање...

ЧАРЕ?

Чаре? Секој кој ќе го прочита и апсолвира ова да почне да работи на случајот. Колку може, и малку повеќе од тоа. Сосема доволно ќе е.

Луѓе, треба време за да се промени (под)свеста на Regular Joe или Митре од Македонија. Ама што е доброто? Што сме подготвени да почнеме. Едно е јасно... битката не се добива за еден ден. И битката нема да помине без жртви, макар била и само интелектуална. Тоа треба да се знае.

Исто како и реалната можност можеби три генерации после нас да уживаат во "благодетите" на она што ќе го започнеме ние... нешто што воопшто не ме засега. Промената мора да дојде. Можеби некому ќе му изгледа како нереална, ама е доволно вредна за да веруваме во неа...

Не сакам да звучам премногу Green peace, ама треба да се размислува глобално и да се делува локално.

Фолкси како автор на темата, и сите останати желни за промена на начинот на дишење на воздухот; Сите кои знаете дека иднината ни припаѓа нам и на нашите поколенија; Сите кои сте подготвени, имате желба и ВОЉА да направите нешто, направете. Нешто. Кренете го гласот. Не наведнувајте ја главата. Развивајте го умот, размислувајте. Бидете достојни и горди на името- Новата Македонска Интелигенција.

Тоа е чарето. Да се делува. Нема друго.

Ај лав ју ол, My fellow lost Bhoys...

Прво мислам треба да се изготви некаков „манифест”. Оти многу не знаат „што уствари треба да се прави?”

Volkswagen напиша:
Прво мислам треба да се изготви некаков „манифест”. Оти многу не знаат „што уствари треба да се прави?”
Не е нешто што се соопштува. Мудроста не може да се соопшти. А токму мудроста е неопходна тука.

Едноставно, треба во себе да си отвориме некои прашања за кои сме мислеле дека "не заслужуваат одговор" или "одговорот се знае одамна".

Нема одамна. Историјата почнува сега. Во овој момент. Кога човек ќе свати дека постои на светов за да остави трага. Да живее како што заслужува но и да биде одговорен за своите постапки. Да не се свие пред првата пречка. Да биде храбар и отворен.Упорен.

Битна е ИДЕЈАТА.

Не сакаме наметнато мислење. Не сакаме окови и пранги на умот. Сакаме слобода. Сакаме клима за творење, живеење и уживање. Несакаме кастрење на крилата и кафези. Сакаме развивање на идејата. Идеја, отпорна на куршуми. Идеја цврста како штит за барикади. Идеја лесна како победничка песна. Идеја моќна како само едно нешто... СИТЕ НИЕ!

п.с. Се извинувам на генерализирањето... Слободно замерете ми.
п.п.с. Ако има потреба од конкретни примери... Ќе ги споделиме тука. Сепак, зборуваме со причина, нели?

Прво и основно што терба да се прави е да се убедат тие околу нас дека треба да се ослободат од прангите на погубниот менталтите на мотата:
„да у умре козата на комшијата” и „ јас сум најпаметен” односно неговиот еквивалент „аба шо знае овој”

Се согласувам сум Bacillus...на тоа сега за сега најмногу мислам дека треба да се работи. Тоа е тоа што викам „промена на морални вредности”. Повеќето тоа морални го читаат без м...

Овде може да зборуваме колку сакаме, ама не гледам како ова ќе се преточи во конкретна задача, ако продолжиме со истово темпо.

Имам неколку идеи:

прва.
Мислам дека администрацијава смрди. Никој ништо не работи. Како да ја поттурнеме? Ако некој од вас негде нешто му се заглави, нека го искаже проблемот овде, па да се организираме секој по 5-100 мејла со проблемот до релевантни институции (и медиуми), да видат дека сандачињата се вжештуваат за конкретен случај. Може и по некое писмо да се прати, пошо ретко кој чита меил кај нашата ни мила администрација. Значи, битно е да имаме конкретен проблем, конкретни институции, име на тој што кочи, и темплејт писма готови за праќање и печатење. Пратени од разни места секако, за поголем ефект.

втора.
За поголеми проблеми, една собиранка на местото во договорено време, да бидат новинари уредно повикани, за да снимаат „како напредува“ случајот.

трета.
Оваа не вклучува проблем. Едноставно, се договараме, секој по едно симболично поклонче (може и по договор какво), еден со камера, одиме на места кај што мислиме дека заслужуваат, и од некое си име за „подобра македонија“ ја частиме администрацијата што се покажала, а акцијата се знае: на веб (кајгана ексклузивно), а медиумите обожаваат вакви работи, брзо ќе се рашират.

Ајде сега испљукајте ги моите обиди. :smir:

Нах...баш се согласувам со твоите обиди...

Следствено: Организирање на независна младинска организација т.н NGO (Non-Goverment Organization)

Volkswagen напиша:
Следствено: Организирање на независна младинска организација т.н NGO (Non-Goverment Organization)

Не мора невладина, уште поубаво е независна група на млади (организирани - неорганизирано), ако се пишиме невладина, во ист момент ко да сме си стаиле крст. Одма не ставаат во кош со феминистките и сорос :)

Замисли „Невладината Пичкус Си Матерс Јаки“, или „група на млади спонтано... (пљукаа, ркаа, поклонија...)“

Второво посилно звучи, првото звучи како „немаа друга работа во невладината, па излегоа во овај убав пролетен ден“.

Плус, невладина треба процедури, ово оно, кој ги сака тие работи (особено кај нас?) - никој. Ако сакам да перам пари, ќе отворам невладина.

Ne sakam da vi se mesam vo vasata revolucionerna borba...samo ke vi kazam nesto za nasite iskustva vo Veles...pa da bidete spremni.Znaci vie sakate da gi promenite moralnite vrednosti,da go vozdignete intelektot kako vodecka sila...Ama kako ke go napravite toa koga 50%(i poveke) od nasata mladina ne ni znae sto e toa intelekt...Vi treba nesto na ponizok stil,nesto sto sekoj ke go svati...a ne manifesti koi ke gi procitaat samo mal broj na luge...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom