Д`ткање, тревливење, потфаќање ( р, л, ш, ... )

јас шшкам додека зборувам, ама тоа воопште не ми смета мене, ни на другите околу мене... порано имав проблеми и со изговорот на Л, но веке не

не гледам причина зошто да му се смеам или да викам дека таквите се некои посебни луѓе, па фала богу тие не сакале да е така и зато мислам дека не треба да се смееме на такви работи..можда да некогаш ќе те фати смеа ама неможам да сфатам некои луѓе кои си мислат дека таквите едноставно не се нормални..шо е многу погрешно, говорната мана нема врска со психата..

уште ко бев многу мала во стариот стан кај шо живеев имав една таква другарка, постојано "потфаќаше" и беше тешко да изговори некој збор или да склопи реченица, ама секогаш кога неможеше да го изговори зборот ние и помагавме т.е. ние ќе го изговоревме и таа тогаш едноставно мислам дека се чувстуваше среќна што ја сфаќаме..и секако се однесувавме нормално ко со сите други..
не гледам причина за исмејување на таквите личности

тие можда имаат говорна мана,ама не сме ни ние совршени ако подобро се погледнеме и преиспитаме самите себе

Најмногу ме нервираат типови на луѓе кои се исмејаваат на тие што д'ткаат и неможат убаво да ги изговорат р,ш.....
Имам другар кој д'тка и и му се исмејаватт и кои страшно ме нервираат а НИКАД се немаат ставено на нивно место за да барем малце осетат како е да имаш говорна мана.
До достигуваат врвот на идиотизмот.

Најмногу ме нервираат типови на луѓе кои се исмејаваат на тие што д'ткаат и неможат убаво да ги изговорат р,ш.....
Имам другар кој д'тка и и му се исмејаватт и кои страшно ме нервираат а НИКАД се немаат ставено на нивно место за да барем малце осетат како е да имаш говорна мана.
До достигуваат врвот на идиотизмот.
Дај им една убава десна во забите... нема да им текне уште еднаш.

pfff kako mozi da bidi smesno d'tkanje to si e rodena mana i voopsto ne e smesno...duri i slatko e nekogas....imam drugari so d'tkaat i ne mi smeta niso.....e sega ko ke sakaat da kazat neso i 15 min se macat...ke go potturnis malce ama ne e nisto smesno i nesto koe bi smetalo...

Исмевањето нема да го дискутирам заш ми се бљува.
За д’ткањето, имам видено деца кои успешно го надминале проблемот.
Туку, друго ми беше зборот. Нели мислите дека понекогаш сами сме одговорни за погрешно научените букви на нашите деца, со тоа што им њакаме и све нешто бебешки им се понашаме? Има прочитано некој повеќе за оваа работа? Или тукушто си ја измислив?

Туку, друго ми беше зборот. Нели мислите дека понекогаш сами сме одговорни за погрешно научените букви на нашите деца, со тоа што им њакаме и све нешто бебешки им се понашаме? Има прочитано некој повеќе за оваа работа? Или тукушто си ја измислив?
Да во право си, со такво лигаво ПРЕКУМЕРНО зборување ги учиме децата да зборат како што не слушаат. Мозок=сунѓер, што да му ставиш ќе прими. Колку и да звучи тоа убаво да им се лигавиш на мали дечиња додека зборуваш толку и не е убаво баш ради оваа причина.
За ова имам разговарано со еден дефектолог случајно

Па можеби си во право, затоа што децата на таа возраст пробуваат да ги имитираат своите родители и да се однесуваат како нив. И јас имам правено вакви работи, затоа мислам дека си во право. Противник сум и јас на лигавењето, никогаш му се немам лигавено на дете кое било во моја близина, што ако е дете, ќе му зборувам нормално.

Не си сама :) сум читал за тоа, а и има и други нус пјави од таквото однесување со децата... создавање фобии од темница, животни и што уште не, треајно оштетување на психата и понатамошниот развој што може да повлече посериозни последици...

А секој проблем со говорот може да се надмине... имам спомнато и порано... јас имав проблеми со изговорот на Р и роднините мои беа доста упорни да почнам да ја изговарам... знам дека цело едно лето ме "малтертираа" да рррррррррросувам ама се исплатеше. Совет и до родителите... нека бараат логопеди што побргу и да ги решат проблемите со говорот на децата.

Не ми пречи ама баш воопшто, од една страна е лошо но сепак и тие се луѓе, сепак треба да се има разбирање и за нив, и на нив не им е лесно и они не сакаат да д`ткаат али тоа е...

еден од најдобрите другари д'тка ,не често али заглавува на некои зборови подолго време ... не ми смета .у последно време не ни приметувам ..или чекам да заврши или ке продолжам да зборам:toe: .. ако го знам зборот шо сака да го каже .некако глупо ми е да кажам пред него ...

Lisp..ме потсеќа на Џим Кери у Cable Guy.

Ептен замразив с`скање откако го изгледав филмот.

Јас имав говорна мана, имав француско Р, што многу ме нервираше..
Но еден ден, мајка ми разбрала за некоја си минерална вода, која извира во селото Кожле (Скопско) ... отидовме таму, се напив од таа вода од изворот.. језда многу горчеше али се напив...
И после 24 саати таа говорна мана ми помина и сега си изговарам Р како и секој нормален...
Ако не верувате, а ја имате таа мана, и не сте пронашле лек.. одете таму.. ;)

Ваљда не сум сам со овој проблем ....

Ама буквата Л меѓу согласки неможам да ја изговорам .... т.е излегува нешто као W или ЛW ...

Искрено ? Имам комплекси набиено :tapp::tapp: па понекогаш и *бирам* зборови за да не се *покакам* со Л-то и изгледам/звучам као дебил што не знае да збори ...

А за ремет , ми нема никој мавано .... доволен сум си сам на себе да се реметам :tapp::tapp:

Јас ко бев помала не можев Р да речам и дедо ми викаше цело време ај речи „Рајна“ и ми се смееше на секое, и така од шо ми беше срам научив да викам Р.
Иначе сеа неам никаков проблем.
Ми се дешават понекоаш да се забазусам, ама не ми е непријатно, си се смејме сиве заедно, зш шо ќе ни бидит.

Се имет десено некој глупи ситуации, ко на пример да викам нешо за говорни мани, ево за Груески на пр. пред некој/а шо не мојт да речит Л и од ко ќе ни текнит да си се закопаме тука на место од срам, а тој/таа да си чутит со глата прудолу висната, ама она намерно да заебавам некој, немат шанси.
Дури и не приметвам. Ко ќе ми речет само другиве, тоаш почвам појќе да обрнвам внимание на то, ама да ги реметам, во никој случај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom