Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Не постои човек тука,кој реално расудува да верува дека за државава има спас. Само политичариве лажат за некаков спас кој е научна фантастика,со цел да додрпаат уште некое евро за лагодност во животот.

Тотална државна дисфункционалност.
За жал ваквите случки ќе станат се почести.
Се слагам дека државата е тотално дисфункционална, али сепак има спас и за Македонија (а и регионот, пошто реално разликата меѓу земјите кај нас е во нијанси).

Јужна Кореа после корејската војна, е диктатура, политички нестабилна, економски уништена земја. За две генерации менуваат јавен апарат и станува светска економија. Инвестираат во образование, иновации и државните институции им се трансформираат и газат. Сингапур мала земја, со никакви ресурси, различни етникуми (како нас), ужасна клима, за една генерација стануваат озбилна економија (и една од најразвиени земји во свет). Ирска после 80ти, Јапонија после втора светска, држави и од полошо се граделе.

Има спас и за Македонија, само треба воља и да менуваме навики. Се почнува од поединецот (чувство на одговорност, интегритет, работни навики, закон над се - работи што се досадни али кумулативно после долги години практика менуваат многу), па до колективот (што прифаќаме, што очекуваме сами од себе, каде сакаме да одиме). Нас ни фали функционален јавен апарат без корупција и професионалност, и добра економија/образование. Има надеж, само што друг нема сам да ни ги реши проблемите, требаме тоа самите. :cool:

Не можам да се смирам откако го прочитав цел текст, душата ми се пара за детето.
Кај беа бе социјалните грижи, шо правеа бе, не можи цел свет да знае за насилството а никој да не мрда со прст, јазк да ни е, треба да се распуштиме како држава, да не постоиме.

Во Шведска пријатели мои со месеци беа на разговори викани поради тоа што од градинка приметија нешто кај чупето, имаа час еднаш неделно кај што разговараат на тие теми и ова кажало дека мајка и ја тепа некогаш, видоа и модринки и одма се вклучија од социјално, ги следеа, пред куќа буквално во цицвилка ги пратеа времиња, ги викаа одделно на разговори, дури испрашано беше и помалото братче, дома им дојдоа да видат во какви услови живеат.
Случајот се заврши откако не установија насилство кое за волја на вистината го немаше ама сакам да кажам дека и во јајцето влакно бараа за да се осигураат. Тука имало сведоци, снимки, све буквално и не мрднаа со прст.

И да, паѓаат муабетите во вода дека Ивана со нејзините не комуницирала 10 години, еве во текстот стои дека и мајката на Ивана ја земала Катја од на училиште и братот нејзин.

Се слагам дека државата е тотално дисфункционална, али сепак има спас и за Македонија (а и регионот, пошто реално разликата меѓу земјите кај нас е во нијанси).

Јужна Кореа после корејската војна, е диктатура, политички нестабилна, економски уништена земја. За две генерации менуваат јавен апарат и станува светска економија. Инвестираат во образование, иновации и државните институции им се трансформираат и газат. Сингапур мала земја, со никакви ресурси, различни етникуми (како нас), ужасна клима, за една генерација стануваат озбилна економија (и една од најразвиени земји во свет). Ирска после 80ти, Јапонија после втора светска, држави и од полошо се граделе.

Има спас и за Македонија, само треба воља и да менуваме навики. Се почнува од поединецот (чувство на одговорност, интегритет, работни навики, закон над се - работи што се досадни али кумулативно после долги години практика менуваат многу), па до колективот (што прифаќаме, што очекуваме сами од себе, каде сакаме да одиме). Нас ни фали функционален јавен апарат без корупција и професионалност, и добра економија/образование. Има надеж, само што друг нема сам да ни ги реши проблемите, требаме тоа самите. :cool:
Дека може да се спаси може,меѓутоа тоа нема да се случи.Лесно е да се воведе ред на територија од 25000км2.

Горенаведените примери се од држави кои пред се имале силни партнерства со големи сили(Јужна Кореа со САД), Јапонија е илијадници години империја,работна етика, висок IQ итн.
Сите горенаведени држави имале нешто,а нешто им фалело. Нас се ни фали: ресурси,индустрија,производатво,образование,интелргенција,здравство,суверенитет на територија,малцинство што уште живее во 17 век со идеи за големи држави.

Кај нас нема политичка волја нешто да се промени,владеење на правото има само од левата страна на Вардар.

Извини ама јас,и сите ние тука немаме време две генерации да чекаме. Животов е еден ,и треба да го живееме. Може Мицко ќе чека со децении ,ама јас несакам ,ни за мене,ни за моите деца,пријатели,комшии.

Често патувам низ Европа службено,и преку глава ми е да ме сликаат ко добиток на аеродроми,или да чекам пасошка со 200 Турци/Црнци поради тоа што немам ЕУ пасош.

Извини ама јас,и сите ние тука немаме време две генерации да чекаме. Животов е еден ,и треба да го живееме. Може Мицко ќе чека со децении ,ама јас несакам ,ни за мене,ни за моите деца,пријатели,комшии.

Често патувам низ Европа службено,и преку глава ми е да ме сликаат ко добиток на аеродроми,или да чекам пасошка со 200 Турци/Црнци поради тоа што немам ЕУ пасош.
За да имаме напредок (значи, не да не примат, него напредок ќе сме имале) практично, треба да се пишеме Бугари. После тоа, уште некои ситници и ќе не примеле и нас.

А ти, пошто ти е хитно, можеш уште одма у амбасада да идеш, да се пишеш Бугарин и со ЕУ пасош ќе бидеш, нема да чекаш со Турци и црнци.

Горенаведените примери се од држави кои пред се имале силни партнерства со големи сили(Јужна Кореа со САД), Јапонија е илијадници години империја,работна етика, висок IQ итн.
Сите горенаведени држави имале нешто,а нешто им фалело. Нас се ни фали: ресурси,индустрија,производатво,образование,интелргенција,здравство,суверенитет на територија,малцинство што уште живее во 17 век со идеи за големи држави.
Се сложувам со тебе во делот дека нас ни фалат доста работи и дека некои од земјите погоре имале партнерства со поголеми сили. Каде не се согласувам е дека тоа е само по себе причина зошто ние не сме движеле напред. Мислам дека мора да почнеме од негде и од верба дека судбината е во наши раце, во смисла да не бараме изговори (другите се со големите, ние сме цел живот опресирани, немаме ресурси). Тоа не става во ситуација каде што идеме каде дувне ветрот пошто веруваме дека ништо не е во наша контрола. Почетна точка е да веруваме дека можеме да смениме работи околу нас и да ги мењаме (како поединци, колектив и најважно како држава).

Зошто образованието е со низок квалитет? Тоа не е ради некој надворешен фактор, тоа е пошто наместо да трошиме на образование, трошиме на јавна администрација. Зошто имаме 2% доверба во судството и тотално одсуство на правда? Тоа е се ради наши луѓе, нема везе со САД и Русија. Зошто има толку криминал, корупција? Ниту има везе тоа со ЕУ, туку тоа се луѓе во наши институции кои не си ја вршат работата. Зборот ми е, најголем дел од работите што ни обликуваат живот и развој се реално во наша контрола (или контрола на наши луѓе) и е до нас што ќе правиме. Никој нема на шашма да ни даде ништо, се требаме самите. Македонија може да биде функционална држава, али мора прво да превземеме одговорност и да се фатиме за работа, и тоа е тоа.

Кај нас нема политичка волја нешто да се промени,владеење на правото има само од левата страна на Вардар.

Мислам дека и на двете страни на Вардар нема воља. Кога системот е пропустлив, полесно се краде, се зачувува моќ и богатство, здрави институции овде на многу наши луѓе не им одговараат. Замисли утре да е департизирана државата, како неспособни политичари ќе придобијат лојалност од граѓани што преку ноќ се независни? Ќе мора конечно да работат во интерес на државата ако сакаат да се на власт. И се сложувам: што побрзо има промени, тоа подобро, али мора да почнеме од негде. :pivo2:

... како што изгледаат денес некои полицајци вон сите стандарди како треба да изгледа и да има некои квалитети за униформирано лице што дели правда, како и нивното присуство повеќе по кафани и кафичи преку ден за време на работа отколку да си ја вршат дневната работа (чопоративно од 3- 5 души), време е да им се укине бенифицираниот стаж и да не можат на 48-50 години возраст да се пензионираат и да цицаат од државата високи пензии 15 години порано од другите смртници немаат никакво оправдување за некој си бенефит!

Kaj toa...u Uganda?
Тука во Македонија, на нашиве социјални мрежи и портали. Доволно е да ги отвориш коментарите под било која вест за насилство врз жена или за споделена интимна слика, па да видиш каков “либерализам” владее тука.

Тука во Македонија, на нашиве социјални мрежи и портали. Доволно е да ги отвориш коментарите под било која вест за насилство врз жена или за споделена интимна слика, па да видиш каков “либерализам” владее тука.

Дури и жените ве дигаат на рогови вас слободаркиве :cool:

Да ти се згади од детаљите кои излегоа на судењево. Заклучокот е дека со умисла и инсистирање го зела детенцето од школо, се качила на балкон и му се јавувала на сопругот преку камера да гледа како ќе скока. Нема афект, нема случајност или несреќен случај, туку ладнокрвно и однапред испланирано убиство и самоубиство.

Во обвинението делото за убиство на детенцето нигде го нема, не постои.

Да ти се згади од детаљите кои излегоа на судењево. Заклучокот е дека со умисла и инсистирање го зела детенцето од школо, се качила на балкон и му се јавувала на сопругот преку камера да гледа како ќе скока. Нема афект, нема случајност или несреќен случај, туку ладнокрвно и однапред испланирано убиство и самоубиство.

Па како да и судат на мртва жена за убиство?

За да имаме напредок (значи, не да не примат, него напредок ќе сме имале) практично, треба да се пишеме Бугари. После тоа, уште некои ситници и ќе не примеле и нас.

А ти, пошто ти е хитно, можеш уште одма у амбасада да идеш, да се пишеш Бугарин и со ЕУ пасош ќе бидеш, нема да чекаш со Турци и црнци.
Пробувам,веќе не даваат пасоши.

Како практично да се пишеме бугари? Каде го пишува тоа?

Која е алтернативата? Ок,ајде не одиме у ЕУ,црвени линии имаме и почитувам волја на мнозинство. Ама која е алтернативата? Ако несакаме еу во ред,како понатаму?

Само изолација? Или ќе тргуваме со Брикс? Ајде да почнеме трговија со Узбекистан.

Се извинувам за офтопиков,не е ова за оваа тема.

Која е алтернативата? Ок,ајде не одиме у ЕУ,црвени линии имаме и почитувам волја на мнозинство. Ама која е алтернативата? Ако несакаме еу во ред,како понатаму?

Само изолација? Или ќе тргуваме со Брикс? Ајде да почнеме трговија со Узбекистан.

Апсолутно све е алтернатива на педерско муслиманската Европа. ИСИС е подобра алтернатива, а не Орбан.

Фиромчето не те разбира. Вака без тие да се во уставот или било што со нив само им даваме шанса да делат пасоши и да не пишат бугари 3 генерации.

Друг случај, од пред 20+ години, мислам некаде прилепско...употен додворувач не можел да го поднесе одбивањето и убил девојка од селото, па се самоубил....се огласија на ФБ роднините на убиецот, демек трагедија, па Ромео и Јулија и други будалаштини...ама имаше лавина коментари во осуда на убиецот...
Значи овдека очигледно се работи за непресметлива личност, јавноста би разбрала да го убиела насилникот, но убиството на недолжно дете е несфатливо...

Апсолутно све е алтернатива на педерско муслиманската Европа. ИСИС е подобра алтернатива, а не Орбан.
Добро тебе јасно ти е дека нема алтернатива за огромен пазар? Тоа со муслите во други држави источно од Германија го нема и се пристојни за живот и затоа од Германија, Франција бегаат тука (јас имам колеги па затоа знам). Која е алтернативата другар? БРИКС, САД? Ајде со САД океј ама БРИКС таму имаш повеќе муслимани од ЕУ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom