Macka12345
Модератор
- Член од
- 14 октомври 2021
- Мислења
- 2.000
- Поени од реакции
- 3.665
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па како на сила ќе го натераш да биде прегледан?Злате ако го негира насилството, ја негира и пријавата. Нема пријава.
Ако некој ми е суспектен дека е жртва на семејно насилство, како службено лице сум должна да пријавам во полиција и во центар за социјална работа. Како полицаец ако некој ти е суспектен дека е жртва на насилство, исто должен си да повикаш лекар да го прегледа. Врз основа на изгледот на повредите, се констатира дали или не биле насилно настанати. Имаш типични и нетипични повреди за насилство. Старост на повреди се гледа. Контрадикторност. Психолошки се тестира личноста итн.
Кога од една страна имаат лик кој е деликвент, криминалец, насилник со регистирани тепачки, дилер на дрога итн .. не идат да проверат дали ја тепал жената и дали има повреди, едноставно го спроведуваат во станица па после прашуваат. Не дека полицијата ќе решава домашни проблеми и слично но можеле да направат барем нешто за да има во евиденција дека барем нешто превземале. Инаку ова што го пиша погоре со стокхолмскиот синдром, тоа си тука 100% во право, и девојкава наместо да проба да се одалечи од него едноставно не сакала тоа да го направи, а тоа може да се согледа дека до крај пробувала да остане со него и покрај се што и има направено.Ама ти ме читаш ли што пишувам - според закон, полицијата мора да постапи ако има основано сомнение за сторено дело - семејно насилство. Значи и да нема пријава, мора да го уапсат и обвинителството да поднесе обвинение. Тие не го сториле тоа зашто се правдаат дека немало на неа физички знаци за насилство. Тоа го кажувам јас, три пати истото го пишав, ти ми викаш - доктор требало да види дали имало знаци за насилство. Каков црн доктор ќе ја види кога она го негира насилството.
Па нема да биде прегледан на сила, ама веројатно затоа постојат тие разговори со службени лица за да се отвори жртвата.Па како на сила ќе го натераш да биде прегледан?
Кои ви се овие муабети? Ќе и дојдат дома медицински тимови и на сила ќе ја прегледуваат?
Од една страна бараме цивилни права,а сеа на сила ќе ја прегледувале.
Деликатна и тешка тема е семејно насилство. Ако нема пријава од оштетен,џабе е се.
Многу случаеви има и со деца кои доаѓаат со модринки во градинка/школо. Наставниците реагирале,психолог доаѓа,детето признава дрка било тепано. Доаѓа социјален работник ,во меѓувреме детево подучено од дома менува изјава... И тука веќе неможеш ништо.
Затоа мора превенција,силни кампањи,едукација,прифатни центри... Едукација уште во школски денови.
Девојките мора да бираат претпазливо,ако влезеш во тој круг на секојднрвно јадење ќотек ,тешко се излегува ако нема кој дс ѕи помогне.
И без предрасуди. Најтрагично од се е тоа што баш жениве се први кои покажуваат прст користејќи го најружниот збор за разведена жена -"распуштеница"
Сите во државава се исти, сите до еден што работат во државни институции и јавни установи! Сега офтопик ќе бидам, ама морам да споделам лично искуство. Завчера бев излезен од канцеларија, дошол поштар за некое писмо и пошто јас не сум бил таму, ми оставил картонче за да го подигнам писмото од поштата кај НИП Нова Македонија (јас работам на плоштад). Секогаш ги оставал писмата кај колегите, ама што му текнало сега, не знам. Од плоштад отидов до таму пешки. Службеничката во поштата (дознав, Ема се вика) дрска и безобразна до максимум, очигледно не и се работеше, ми вика - мора печат да носиш. Што ќе ми е печат, и викам, кога ти давам лична карта, секако кај мене стигаат пратките, јас се потпишувам на нив ко ќе ми ги донесат во канцеларија. „Ааа, не, тоа е друго, таму во канцеларија си, ова е на име на фирма, не можам јас на приватно лице да му го дадам“. Се напнав, ама си ја подвиткав опашката и се вратив назад, пешки, зедов печат, и пак во Нова Македонија. Застанувам на шалтер и ми вика - „Дојдете покасно, сега не можам да давам пратки, имам друга работа“. А на друг шалтер уште една кокона си седи на столче и си се врти, ништо не работи. Леле, попиздев до максимум! Почнав да се дерам внатре ко ненормален и виде, не виде, со пола уста ми рече - „Добро, седнете, за кратко ќе завршам“. Што ме боли мене органот дали она има друга работа, не може како ќе им текне и кога ќе им текне да си измислуваат правила, глупости. Тргнав да пишувам mail до Македонска пошта, ама свесен дека џабе ќе се малтретирам само, ништо нема да смени, се откажав.3 ебани пати ме вратија вчера од полиција за пријавување странец краткорочно!!!!!
прво она требало да дојде со мене и договор од стан, па полномошна баравме од газдата, па коа се вративме ми вика дечко не е заверено ова на нотар, заверивме на нотар идеме ми вика копија ми треба!!!!
Викам ете принтер имаш, може ли ааа не не може трошок праиме. Намерно те провоцира за глупости.
6 саата од животот изгубив за другарка да останр две недели у стан. Ко Иранец да им донесов!!!!!
Викам претходен пат така поминавме, МИ ВИКА АМА ТОГАШ ЈА НЕ СУМ БИЛ НА СМЕНА КОЛЕШКАТА НЕ ЗНАЕ, ЈА ЗНАМ
СЛУШАЈ МЕ ТИ МЕНЕ
Додека чекав дојде доктор да им се жали дека пред 6 дена му ја украле колата, со се возачка имал друга кола да не возел без возачка да му дале некоја дозвола. Не го фатив црл муабет. Пак некој малоумен изговор му даде и оввој и ае развика на цел глас добро норнални ли сте пред сите додека оваа не го повика шефот да му каже дека за 10 мин ќе може со шефот да се сретне
Мораше на цел глас да и каже добро девојче ја сум тој и тој доктор за да разбере на нејзин јазик
И пак нешто малоумно и неповрзано му врати добро господине ако ставам потпис на нешто сакате ли ја да одговорам
Очигледно ти не ме разбираш мене.
Јас тебе ти кажувам дека ако на некој полицаец некој му е суспектен дека е жртва на било какво насилство они треба да си покренат кривична пријава до обвинителство. Обвинителот е тој што ќе нареди истрага и ќе си прибира докази.
А тоа што ти го пишуваш е очигледно непознавање на законот. Наилството не е секогаш видливо. И психичкото насилство е насилство и постојат дијагнози за тоа. Докажливо е.

Даdali e slucajot vo Gorno Lisice
Момакот со 10 кривични и без реакција на полицијата и башка замешан со дроги, од авион остава впечаток дека е доушник на истата таа полиција што не го гони. Затоа и меѓу редови им кажале на соседите да не си го буткаат носот каде што не им е место.Треба кај нас во обвинителство, полиција, а посебно судство да има масовни отпуштања. Од најкрупен криминал, до семејни трагедии, одговорноста паѓа кај луѓе со должности по закон, платени се и дале заклетва да штитат и корегираат али не мрдаат со прст. Момакот имал 10 кривични и бил на слобода. Како?
И не е "системски проблем" во прашање него проблем се луѓе со име и презиме, со должност по закон што не ја исполнуваат. Има синџир на одговорност. Не е до братот, фамилијата и комшиите да делат правда, туку има кој е по закон должен и компензиран да реагира.
Некој што го познавам добро имаше слична ситуација пред 15тина години со партнер (закани, уценувања, малтретирања). На две пријави во полиција, истата добиваше одговор "млади сте, годините ви се такви". Не ја третираа сериозно. Третиот пат, дечкото го повикаа на разговор, али бадијала. На крај, за жал се се заврши на улица. Партнерот доживеа духовно прочистување, али такви работи треба да се завршат по институционален пат. Не е здраво за никого луѓе во афект да делат правда.
Лесна им земја. Трагедија.
Баш, за жал и јас исто мислам дека тоа е одговорот на прашањето - „зошто го направила ова“.Завршницата мене ми делува дека доживеала нервен слом, и ја земала со себе ќерката за да нанесе што повеќе штета на мажот и неговите блиски ... нешто у стил "е сега ќе видиш која ќе плаче".

Јас ти објаснувам какви се постапките. Ти зборувам од искуство и не дрндам на памет. Повредите не се секогаш видливи. Ова е очигледно непознавање на закон.Сите во државава се исти, сите до еден што работат во државни институции и јавни установи! Сега офтопик ќе бидам, ама морам да споделам лично искуство. Завчера бев излезен од канцеларија, дошол поштар за некое писмо и пошто јас не сум бил таму, ми оставил картонче за да го подигнам писмото од поштата кај НИП Нова Македонија (јас работам на плоштад). Секогаш ги оставал писмата кај колегите, ама што му текнало сега, не знам. Од плоштад отидов до таму пешки. Службеничката во поштата (дознав, Ема се вика) дрска и безобразна до максимум, очигледно не и се работеше, ми вика - мора печат да носиш. Што ќе ми е печат, и викам, кога ти давам лична карта, секако кај мене стигаат пратките, јас се потпишувам на нив ко ќе ми ги донесат во канцеларија. „Ааа, не, тоа е друго, таму во канцеларија си, ова е на име на фирма, не можам јас на приватно лице да му го дадам“. Се напнав, ама си ја подвиткав опашката и се вратив назад, пешки, зедов печат, и пак во Нова Македонија. Застанувам на шалтер и ми вика - „Дојдете покасно, сега не можам да давам пратки, имам друга работа“. А на друг шалтер уште една кокона си седи на столче и си се врти, ништо не работи. Леле, попиздев до максимум! Почнав да се дерам внатре ко ненормален и виде, не виде, со пола уста ми рече - „Добро, седнете, за кратко ќе завршам“. Што ме боли мене органот дали она има друга работа, не може како ќе им текне и кога ќе им текне да си измислуваат правила, глупости. Тргнав да пишувам mail до Македонска пошта, ама свесен дека џабе ќе се малтретирам само, ништо нема да смени, се откажав.
Пред 6 години, мислам пишував за ова, на сопругата и требаше Извод од матична книга на родени и тогаш можеше да се извади само од Центар од таа Управа за водење матични книги. Чекаше за извод 2 недели, и ко и беше готов, и го згрешиле презимето. Ајде од ново, нови две недели. И доаѓа ред да го земеме, она беше трудна, со стомакот до уста, и тој таму коњот и вика - ааа, не можам да ви го дадам, треба прво да донесете венчаница дека сте во брак, за да го смениме презимето (а они се управа за водење матични книги, они ги вадат венчаниците. Со 1 клик во компјутерот може да провери дали е во брак или не). И тогаш попиздев и ме исфрлија од внатре со обезбедување, зашто тотално ко во Монти Пајтон филм се осеќав дека сум и дека ме дупат во здрав мозок.
Е, такви ни се сите службеници во државава! Сите, до еден, без исклучок! Јас да сум на власт, потполно се тој џган би го отпуштил, зашто за кур не ги бива! Исто е и со полиција и со државно здравство и со се во оваа скапана држава.
Автоматски споено мислење:
Прегледај го приврзокот 471272
Прегледај го приврзокот 471273
Јас зборувам за конкретниот случај, ти ми држиш предавања за видови на насилство. ОК, немам коментар веќе. Ајде, доктор ќе ја прегледа.
Што збориш бе ?Ти збориш за правда?
Еднаш напишав нешто во една тема и сто пати ми го имаш пласирано напишното во која тема и да коментирам.
И ти не си ништо поарен од другите
Кој да покрене кривична пријава, партиски вработен полицаец кој едвај чека да му заврши работното време и да си појде дома? Мислиш дека таков некој ќе се замара да брка правда и да си ја става главата во торба отворајќи конфликт со некој маалски дилер и бараба? Прашање е и дали ги знаат законите и своите надлежности.Очигледно ти не ме разбираш мене.
Јас тебе ти кажувам дека ако на некој полицаец некој му е суспектен дека е жртва на било какво насилство они треба да си покренат кривична пријава до обвинителство. Обвинителот е тој што ќе нареди истрага и ќе си прибира докази.
А тоа што ти го пишуваш е очигледно непознавање на законот. Наилството не е секогаш видливо. И психичкото насилство е насилство и постојат дијагнози за тоа. Докажливо е.
МВР нѐ помоча колективно.
Прегледај го приврзокот 471274
Панче да си дае оставка. Освен шо знае да е на Чифлиганец поттрчко, друго не знае. Ни за адвокат не би го бивало со вакви плитко размислување.
Мачка Нинџа, Мачка клан Беланоца, Мачка клан Дуќанџик, Мачка КнелеВиди вака.
Реков прво да не ме цитирате со глупи муабети.
Ја сум ја. Вие сте вие. Секој реагира различно.
Јас кога сум била загрозена, сум мавала без осет.
Пошо мене ми се гаси сијаличката, и муабетот прекинува.
Тоа се вика survival instinct. Или ја или он ми светува у главата.
И кога ќе ми текне како ме чувале, ми се треселе. Неќам ладна земја да ми фрлаат на 20+ години.
И ја знам дека МВР е срање. Сум имала разноразни ситуации. Не ме тепале никад.
Ама сум имала закани, уцени, па ќе дојдам кај тебе, улиците се тесни, нема кај да бегаш. Ехее шо не сум се изнаслушала. Со такви, се постапува на нивен јазик. Никад моите не сум ги умешала, нит МВР.
За другарка имам избегано од часови да идам у Драчево од Карпош да ѝ решавам проблеми.
На другар му стопија 500€ од кафич, до вечерта дечкото го врати новчаникот као шо го земал.
Другарка ја тепаа у основно, ја дома бев. Ја бутнале у вц и ја клоцале. Машки и женски, сама отидов се карав, ме гаѓаа со камења.
На друга другарка дечко ѝ после 4 год врсла ја уценуваше со нивни секс видеа. Истиот тој, додека одеа, сакал да украде пари од еден од маало. Братот вадење муабет дека се дупел со женска му, па и со мене ( не знам шо ја?) ја 21, он 30. Така сум го ресетирала и тоа не го ни допрев. А имав у мене нож и тејзер. Прекина да пие, да пуши, да се дрогира, најде нова работа, и најбитно никад више ме се појави у маало да му ја гледам фацата гадна. Пошто мислев дека ми е најдобар другар.. и искачав со друг човек и споделував сѐ со него. А он ми го прљал образот.
И уште многу други работи.
У овој свет ако сакаш да преживееш, само памет треба, не ширење нозе. И луѓе.
У основно сум била на страната која трпела. Јадев ќутек и трпев вербално насилство. Секој пат кога ќе кажев дома, после у школо бетер пекол беше.
Исто како со овие.
Е еден ден пука филм.
И сум ги бранела секогаш тие шо не можат сами.
Да видам колку од вас ќе седат да го гаѓаат со камења ради другар/ка.
Ја може не зборам и не раскажувам животни приказни. Ама ја не зборам само. Ја дејствувам.
За да се заштитам себеси, моите или близок, ќе направам сѐ што можам.
Само МВР ќе го заобиколам.
Кажав и не мислам веќе да се образлагам за тоа шо ја би напраила. Пошо сум била у секакви друштва, со секакви луѓе, сум имала луѓе и по затвори и по министерства и сегде. И сум настрана од секакви проблеми, без досиеја, без скандали, без проблеми, со добра работа, кров над глава. Ја знам кога е доста, и кога не е доста. За својата безбедност одговара секој сам. Енде.
Не мама, не тато, не баба, дедо.
Баш дека не сите имаат некого, секој треба да си го гледа својот живот. И да си го пази. Пошо иначе, е вака ќе жалиме и ќе кукаме по некој.
Пред некоја недела, во шведско македонските групи некој бараше совет, добиле покана од социјално да се пријават на разговор за суспектно насилство врз дете. Влегов да ги читам коментарите и сфатив дека е честа пракса, барем кај нашите во Шведска, и при најмала доза сомнеж да се иницира разговор и службата одредено време да биде во контакт со семејството. Конкретно еден коментар ми остана во глава, “пишувала малата расказ како си поминала за летен распуст и пишала и тоа што треба и тоа што не треба”. Е сеа што е тоа што не треба што го натерало школото да пријави во социјално, никој не дозна.Па како на сила ќе го натераш да биде прегледан?
Кои ви се овие муабети? Ќе и дојдат дома медицински тимови и на сила ќе ја прегледуваат?
Од една страна бараме цивилни права,а сеа на сила ќе ја прегледувале.
Деликатна и тешка тема е семејно насилство. Ако нема пријава од оштетен,џабе е се.
Многу случаеви има и со деца кои доаѓаат со модринки во градинка/школо. Наставниците реагирале,психолог доаѓа,детето признава дрка било тепано. Доаѓа социјален работник ,во меѓувреме детево подучено од дома менува изјава... И тука веќе неможеш ништо.
Затоа мора превенција,силни кампањи,едукација,прифатни центри... Едукација уште во школски денови.
Девојките мора да бираат претпазливо,ако влезеш во тој круг на секојднрвно јадење ќотек ,тешко се излегува ако нема кој дс ѕи помогне.
И без предрасуди. Најтрагично од се е тоа што баш жениве се први кои покажуваат прст користејќи го најружниот збор за разведена жена -"распуштеница"