Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Види вака.
Реков прво да не ме цитирате со глупи муабети.
Ја сум ја. Вие сте вие. Секој реагира различно.
Јас кога сум била загрозена, сум мавала без осет.
Пошо мене ми се гаси сијаличката, и муабетот прекинува.
Тоа се вика survival instinct. Или ја или он ми светува у главата.
И кога ќе ми текне како ме чувале, ми се треселе. Неќам ладна земја да ми фрлаат на 20+ години.
И ја знам дека МВР е срање. Сум имала разноразни ситуации. Не ме тепале никад.
Ама сум имала закани, уцени, па ќе дојдам кај тебе, улиците се тесни, нема кај да бегаш. Ехее шо не сум се изнаслушала. Со такви, се постапува на нивен јазик. Никад моите не сум ги умешала, нит МВР.

За другарка имам избегано од часови да идам у Драчево од Карпош да ѝ решавам проблеми.
На другар му стопија 500€ од кафич, до вечерта дечкото го врати новчаникот као шо го земал.
Другарка ја тепаа у основно, ја дома бев. Ја бутнале у вц и ја клоцале. Машки и женски, сама отидов се карав, ме гаѓаа со камења.
На друга другарка дечко ѝ после 4 год врсла ја уценуваше со нивни секс видеа. Истиот тој, додека одеа, сакал да украде пари од еден од маало. Братот вадење муабет дека се дупел со женска му, па и со мене ( не знам шо ја?) ја 21, он 30. Така сум го ресетирала и тоа не го ни допрев. А имав у мене нож и тејзер. Прекина да пие, да пуши, да се дрогира, најде нова работа, и најбитно никад више ме се појави у маало да му ја гледам фацата гадна. Пошто мислев дека ми е најдобар другар.. и искачав со друг човек и споделував сѐ со него. А он ми го прљал образот.

И уште многу други работи.

У овој свет ако сакаш да преживееш, само памет треба, не ширење нозе. И луѓе.

У основно сум била на страната која трпела. Јадев ќутек и трпев вербално насилство. Секој пат кога ќе кажев дома, после у школо бетер пекол беше.
Исто како со овие.
Е еден ден пука филм.
И сум ги бранела секогаш тие шо не можат сами.
Да видам колку од вас ќе седат да го гаѓаат со камења ради другар/ка.
Ја може не зборам и не раскажувам животни приказни. Ама ја не зборам само. Ја дејствувам.
За да се заштитам себеси, моите или близок, ќе направам сѐ што можам.
Само МВР ќе го заобиколам.

Кажав и не мислам веќе да се образлагам за тоа шо ја би напраила. Пошо сум била у секакви друштва, со секакви луѓе, сум имала луѓе и по затвори и по министерства и сегде. И сум настрана од секакви проблеми, без досиеја, без скандали, без проблеми, со добра работа, кров над глава. Ја знам кога е доста, и кога не е доста. За својата безбедност одговара секој сам. Енде.
Не мама, не тато, не баба, дедо.

Баш дека не сите имаат некого, секој треба да си го гледа својот живот. И да си го пази. Пошо иначе, е вака ќе жалиме и ќе кукаме по некој.
dfghjkjnbgfr.jpg

Na sto osnov da go privedat koga samata zrtva negira deka ima problem.
Законот вели дека дури и да негира жртвата, по службена должност полицаецот може да му поднесе пријава и да го приведе ако има основано сомнение дека врши насилство. Проблемот бил што тие наводно не виделе видливи траги од насилство на жртвата. Затоа не поднеле.

Види вака.
Реков прво да не ме цитирате со глупи муабети.
Ја сум ја. Вие сте вие. Секој реагира различно.
Јас кога сум била загрозена, сум мавала без осет.
Пошо мене ми се гаси сијаличката, и муабетот прекинува.
Тоа се вика survival instinct. Или ја или он ми светува у главата.
И кога ќе ми текне како ме чувале, ми се треселе. Неќам ладна земја да ми фрлаат на 20+ години.
И ја знам дека МВР е срање. Сум имала разноразни ситуации. Не ме тепале никад.
Ама сум имала закани, уцени, па ќе дојдам кај тебе, улиците се тесни, нема кај да бегаш. Ехее шо не сум се изнаслушала. Со такви, се постапува на нивен јазик. Никад моите не сум ги умешала, нит МВР.

За другарка имам избегано од часови да идам у Драчево од Карпош да ѝ решавам проблеми.
На другар му стопија 500€ од кафич, до вечерта дечкото го врати новчаникот као шо го земал.
Другарка ја тепаа у основно, ја дома бев. Ја бутнале у вц и ја клоцале. Машки и женски, сама отидов се карав, ме гаѓаа со камења.
На друга другарка дечко ѝ после 4 год врсла ја уценуваше со нивни секс видеа. Истиот тој, додека одеа, сакал да украде пари од еден од маало. Братот вадење муабет дека се дупел со женска му, па и со мене ( не знам шо ја?) ја 21, он 30. Така сум го ресетирала и тоа не го ни допрев. А имав у мене нож и тејзер. Прекина да пие, да пуши, да се дрогира, најде нова работа, и најбитно никад више ме се појави у маало да му ја гледам фацата гадна. Пошто мислев дека ми е најдобар другар.. и искачав со друг човек и споделував сѐ со него. А он ми го прљал образот.

И уште многу други работи.

У овој свет ако сакаш да преживееш, само памет треба, не ширење нозе. И луѓе.

У основно сум била на страната која трпела. Јадев ќутек и трпев вербално насилство. Секој пат кога ќе кажев дома, после у школо бетер пекол беше.
Исто како со овие.
Е еден ден пука филм.
И сум ги бранела секогаш тие шо не можат сами.
Да видам колку од вас ќе седат да го гаѓаат со камења ради другар/ка.
Ја може не зборам и не раскажувам животни приказни. Ама ја не зборам само. Ја дејствувам.
За да се заштитам себеси, моите или близок, ќе направам сѐ што можам.
Само МВР ќе го заобиколам.

Кажав и не мислам веќе да се образлагам за тоа шо ја би напраила. Пошо сум била у секакви друштва, со секакви луѓе, сум имала луѓе и по затвори и по министерства и сегде. И сум настрана од секакви проблеми, без досиеја, без скандали, без проблеми, со добра работа, кров над глава. Ја знам кога е доста, и кога не е доста. За својата безбедност одговара секој сам. Енде.
Не мама, не тато, не баба, дедо.

Баш дека не сите имаат некого, секој треба да си го гледа својот живот. И да си го пази. Пошо иначе, е вака ќе жалиме и ќе кукаме по некој.
Ти едноставно си имала среќа да бидеш победник во тие улични и социјални конфликти, и веројатно мислиш дека тоа е униварзален начин за сите видови интеракции.

Семејно насилство и патолошка манипулација немаат допирна точка со насилство меѓу врсници и во маало.

Друго, лесно е да збориш и дејствуваш кога си сама, друго е кога имаш дете и кога насилникот ти се заканува дека ќе го повреди детето ако ти мрднеш со прст. Инстинктот како мајка тогаш ти вели “Молчи и трпи за да остане детето живо.” И тоа не е ширење нозе, туку очаен обид да се преживее со психопат. Трагедијата во која мајка и дете се фрлаат од шести спрат не се случила затоа што мајката немала карактер или памет. Се случила затоа што насилството ја дотерало до точка каде смртта била единствениот начин да го спаси детето од пеколот. Тоа не е избор, тоа е краен очај.

И не одговара секој за својата безбедност душо. Да беше така, немаше да ни требаат закони и полиција. Затоа вака завршуваат некои жени, затоа што не може сами да си ја обезбедат безбедноста, а институциите потфрлаат.

Прегледај го приврзокот 471253

Пред 2-3 месеци ги имало во билтен. Жената со детето го начекала мажот во кафич со швалерката. Ја нападнала, па маж и ја тепал пред детето. Сведлци кажуваат дека детето пиштело на страна, морале да го земат минувачи да го смируваат. И покрај повиците за помош, не сакал да прекине да ја тепа.
Ова треба автоматски да вклучи аларм во социјално и детето под итно да се одземе од двајцата. Значи полиција по службена должност вика социјално на лице место и се одзема детето на х време. Дали некој правник знае како е регулирано ова законски?
Не ми е навистина верно, не можам да сфатам како логички е можно ова да влегло во полициски билтен и НИКОЈ од одговорните не се запрашал што друго гледа тоа дете зад затворени врати. Значи мора под итно да се бара и одговорност од службени лица, да не испадне стандардната македонска, сите да си го тргнат газот и да не се чувствуваат виновни.

А на тема социјално, па тоа дувло треба темелно да се прочешла. Какви компетенции имаат вработените таму, дали уопште имаат некои познавања во тематиката како треба да се постапува во вакви случаи. За оговарање по фризери во работно време се први, дајте да видиме дали ги бива за друго.

Прегледај го приврзокот 471253

Пред 2-3 месеци ги имало во билтен. Жената со детето го начекала мажот во кафич со швалерката. Ја нападнала, па маж и ја тепал пред детето. Сведлци кажуваат дека детето пиштело на страна, морале да го земат минувачи да го смируваат. И покрај повиците за помош, не сакал да прекине да ја тепа.
Оваа швалерката па и мажена била. :facepalm: Што те тера да се швалерисуваш со онаков ропак, особено ропак кој ја крши од ќотек својата сопруга пред тебе и пред неговото дете во кафуле пред публика. Ех, да сум му во главата на некои...

Законот вели дека дури и да негира жртвата, по службена должност полицаецот може да му поднесе пријава и да го приведе ако има основано сомнение дека врши насилство. Проблемот бил што тие наводно не виделе видливи траги од насилство на жртвата. Затоа не поднеле.
Полицијата напросто нејќе да се замара и да си го крши комодитетот (во неработењето) со некоја си таму тепана од сопругот, иако батето веќе бил познат во истата таа полиција како наркос.

Таман работа ако некој треба да носи на себе траги од тепање за да биде приведен и суден, а повеќепати веќе пријавуван.

Да била полицијата с(о)весна, денес би имало повеќе ликови останати во живот...

Па не се полицајците тие што треба да утврдат дали има или нема видливи или невидливи траги на насилство. Лекар треба да утврди тоа.

Тука на темава изгледа не разбираме баш која надлежност ја има полицијата.

10те кривични без притвор не е кривица на МВР,туку обвинотелство/суд.
Полицијата не става притвор,судот дава по барање на обвинителство.
Полицијата апси/приведува и спроведува.

Во многуте случаеви потфрлаат социјалните служби,социјалните работници.

Хахахахај ме заеба.
Научи шо е тепање у основно, шо е коа си возрасен.
Ме кубеле за коса шо сеа некој да ме фати за ксоа ми е смешно.
Ама ако. Не постоиш друже.
Автоматски споено мислење:

Дај ти да видиме како личиш.
Ја се иам покажано.
Нога дрога. Ти како стоиш? Ако личиш на овој^ јака ти душа.

Па не се полицајците тие што треба да утврдат дали има или нема видливи или невидливи траги на насилство. Лекар треба да утврди тоа.
Како да утврди лекар? Полицајците треба да носат лекар со нив кога одат на увид?

Многу работа им е тоа. Едвај пријава ќе напишат.
Они прво опоменуваат.
Да појдеме од тој факт. Ти доаѓа жена парче напраена, и ти го викаш маж ѝ, му збориш ,,абе брат немој”. И после читаме црна хроника.

Сѐ дур опоменуваат како во средно народов нема да се опамети.

Како да утврди лекар? Полицајците треба да носат лекар со нив кога одат на увид?
Ги праќаат или кај матичен лекар или кај лекар во имп. Секој што пријавува насилство или било каква повреда или немил настан во полиција мора да има лекарска потврда.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom