Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
kasno se vrativ od rabota ama eve samo na kratko.. jas ne sum arhitekt no ete od gragjanski aspekt sto saka da si ima svoj ubav centar..lokacijata kolku sto mozev da uvidam i zaklucam od slikite i komentarite na TV ne ja zagrozuva lokacijata na kukata na majka tereza,.. vednas do nea e..
I jas malku se zbuniv od prva koga slusnav kade i kolkava no treba da imame predvid nekolku raboti sto idejata i ne bi bila tolku odbivna:
fasadite na risticeva i okolnite se renovirani i se odrzuvaat vo relativno dobra sostojba
Novata zgrada na telekom ima interesen spoj megju moderen i tradicionalen arhitektonski izgled

Obnovuvaweto na oficerskiot dom zgradata .. krajnoto resenie dokolku se sekavam bese dosta tradicionalno mozebi i identicno so staroto (ve olam ispravete me ako gresam)

Izgradbta na fontanata

I sto e isto tolku vazno ona sto go spomena bratot sto ke bide so zgradata na tipo koja navistina e grda.

Znaci ako gi imame predvid sive ovie gradbi togas slikata i ne bi bila tolku nezamisliva .. smetam deka pri ovaa diskusii i kaj site ostanati gragjani zabuna pravi i informacijata za goleminata kade sto e navedeno deka ke bide kolku sobornata pri sto na site nas prvo sto ni pagja na pamet e da ja smestime soborna na plostad... duri ne ni znaeme kakvo ke bide arhitektonskoto resenie za crkvata mozebi ke ima navistina interesen i reprezentativen izgled.

Neznam vo sekoj slucaj ete i Nikola ke go ostavi svojot beleg od svoeto vladeenje. Do sega site takvi belezi na VMRO bea sekogas docekani na noz za ponatamu cela Makedonija da se gordee so istite.

@ dardanceto: selektiven pristap i glumenje priglupost me vadat od koza ! Voopsto ne e fer tvojata diskusija.. Jas ke te zamolam dokolku imas doblest da procepkas i da se rapsrasas kolku djamii vsusnost se renovirani i obnoveni so drzavni pari poslednive godini .. ako ne si go napravil istoto i ako navistina ne znaes togas mozam da ti kazam deka prijatno ke se iznenadis.. a potoa jas nema da te sprecam da se izvinis na forumgjiite.
I toa so procentite ti e ubav trik, no ne se site albanci muslimani.. no i ne e vazno na krajot na kraistata sozivotot megjureligiski e dobar.. osobeno pomegju religiskite poglavari.

Ne e cesno ABC, kakvi i da bile dvata mandati na VMRO i sam si svedok deka se izgradija nekolku kapitalni objekti ,a ako veke treba da delime "cija" mafija sto storila ke ni treba ne eden nego 10 topici.
Nastrana od partiski prepukuvanja seriozno, ama nemozam da prifatam da se jade burek laicki.

Aбе кој збори за партијски препукувања,јас само укажувам од стручен аспект дека тука нема место за црква,посебно не за монументална,а за тоа дека властите на СДСМ и ЉуБчо беа урбани мафијаши со педигре,тоа си потполно во право,што не значи дека Гвујо треба да продолжи во истиот стил.

kasno se vrativ od rabota ama eve samo na kratko.. jas ne sum arhitekt no ete od gragjanski aspekt sto saka da si ima svoj ubav centar..lokacijata kolku sto mozev da uvidam i zaklucam od slikite i komentarite na TV ne ja zagrozuva lokacijata na kukata na majka tereza,.. vednas do nea e..
I jas malku se zbuniv od prva koga slusnav kade i kolkava no treba da imame predvid nekolku raboti sto idejata i ne bi bila tolku odbivna:
fasadite na risticeva i okolnite se renovirani i se odrzuvaat vo relativno dobra sostojba
Novata zgrada na telekom ima interesen spoj megju moderen i tradicionalen arhitektonski izgled
Obnovuvaweto na oficerskiot dom zgradata .. krajnoto resenie dokolku se sekavam bese dosta tradicionalno mozebi i identicno so staroto (ve olam ispravete me ako gresam)
Izgradbta na fontanata
I sto e isto tolku vazno ona sto go spomena bratot sto ke bide so zgradata na tipo koja navistina e grda.
Znaci ako gi imame predvid sive ovie gradbi togas slikata i ne bi bila tolku nezamisliva .. smetam deka pri ovaa diskusii i kaj site ostanati gragjani zabuna pravi i informacijata za goleminata kade sto e navedeno deka ke bide kolku sobornata pri sto na site nas prvo sto ni pagja na pamet e da ja smestime soborna na plostad... duri ne ni znaeme kakvo ke bide arhitektonskoto resenie za crkvata mozebi ke ima navistina interesen i reprezentativen izgled.
Neznam vo sekoj slucaj ete i Nikola ke go ostavi svojot beleg od svoeto vladeenje. Do sega site takvi belezi na VMRO bea sekogas docekani na noz za ponatamu cela Makedonija da se gordee so istite.
@ dardanceto: selektiven pristap i glumenje priglupost me vadat od koza ! Voopsto ne e fer tvojata diskusija.. Jas ke te zamolam dokolku imas doblest da procepkas i da se rapsrasas kolku djamii vsusnost se renovirani i obnoveni so drzavni pari poslednive godini .. ako ne si go napravil istoto i ako navistina ne znaes togas mozam da ti kazam deka prijatno ke se iznenadis.. a potoa jas nema da te sprecam da se izvinis na forumgjiite.
I toa so procentite ti e ubav trik, no ne se site albanci muslimani.. no i ne e vazno na krajot na kraistata sozivotot megjureligiski e dobar.. osobeno pomegju religiskite poglavari.

Куќата на Мајка Тереза е промашена од архитектонски аспект,а локацијата на црквата од урбанистички.Ова го тврдам затоа што имам мали познавања од архитектурата,ама и лаик би заклучил дека на местото предвидено за градба нема соодветен простор за Градска Црква со соодветено запазени христијанско-канонски норми.Доколку се сака да се изгради навистина црква,главниот влез треба да биде ориентиран на запад каде што нема место за тоа и затоа предлагам малку подруга локација која пак би гравитирала кон плоштадот.Изговорот дека овој храм ќе биде со кружна форма и дека ќе има пристап од сите страни е само дилетантски однос кон целата работа,кога се знае како се прави црква посебно православна на овие простори.Ова е Македонија а не Ну Џерси каде Гвујо ги праќа своите братучедки да прошетаат и да видат како изгледаат цркви на државен трошок за истите да ни ги подвалат нам.
Ќе имала кружна форма,големо чудо,па си бил ли во соборниот храм кој е со слична концепција(се разбира исто со промашена локација),си видел ли кој се собира зад црква,само наркомани и друга "еминенција".Сакате ли истото да се случува и на плоштадт?Туку што се секирам јас за Скопје па сум се распишувал толку многу,ме боли таквото ако сакаат нека изградат поголема пирамида од онаа на "Рамзес Втори".

EEE колку атеисти имаме. Немало место не изгледало архитектонски и незнам што. Абе не тропајте си има место и изгледот ке се бира со тендер ќе се бараат решенија за тоа како да изгледа. Не ви смета еден куп на маси по кеј и ул. Македонија каде нема простор да се разминеш ама ќе ви сметало црква. Поминете на плоштадот да видите колку место има. Сега така ви изгледа бидејќи имаат поставено огради за градежни работи кога ќе се тргнат ќе си има место за се. Па и плоштадот ми изгледа на сред село една голема ширинка без ништо без душа.

Kaj kje rabotat mladite sto kje gi obrazuva vladata. Vo crkvi, vo muzei so vostani figuri, kje svetat nokje so baterii na tablite na koi sto pisuva "aleksandar veliki", vo tetarort sto se gradi kaj stara avtobuska, na krstot na vodno, na severna, vo 180 sportsi sali.....itn itn.
Pogoni be luge, pogoni za proizvodstvo do sega 100 kje naprevea so parite potroseni za populizam i marekting na istiot.

Ја префрлив темава во Архитектура. Горе долу, би знаеле што тоа значи :)

Ве читам и ви се чудам.Зосто вакви проекти секогаш се дочекани на нож?Де не ни требало,де неличело и незнам уште што.А само за потсетување,кога Паско КУзман се нафати да го реставрира Плаошник,скоро сите беа против(потикнати од лаењето на КПМ)а денес сите се гордееме со него.Дефинитивно ја подржувам изградбата на плоштад.

A џамија каде ќе градиме, за ДУИ да не се лути! На сред камени мост?

Во секој случај не ми се допаѓа идејата. Нека градат нешто умно, корисно, а не temple for worship среде плоштад, на сред среде град.

На сретсело тапан трешти, зурли пиштат опаааа, на сретсело црква има опаааа, на сретсело кур се тресе во студена водаааа, опаааааа, на сретсело гладен народ оро игра, опааааааа!!!

Ве читам и ви се чудам.Зосто вакви проекти секогаш се дочекани на нож?Де не ни требало,де неличело и незнам уште што.А само за потсетување,кога Паско КУзман се нафати да го реставрира Плаошник,скоро сите беа против(потикнати од лаењето на КПМ)а денес сите се гордееме со него.Дефинитивно ја подржувам изградбата на плоштад.

Може,ама малку погоре,на пример во делот према Камени мост и Телеком точно каде се наоѓала една друга многу постара црква.Значи гравитацијата према плоштадт пак би била запазена и хировите на оваа влада задоволени.

A џамија каде ќе градиме, за ДУИ да не се лути! На сред камени мост?
Во секој случај не ми се допаѓа идејата. Нека градат нешто умно, корисно, а не temple for worship среде плоштад, на сред среде град.
На сретсело тапан трешти, зурли пиштат опаааа, на сретсело црква има опаааа, на сретсело кур се тресе во студена водаааа, опаааааа, на сретсело гладен народ оро игра, опааааааа!!!

Па уште пред 90та Скопје имаше повеќе од 70 џамии,треба ли уште?

Оваа иницијатива ќе ја поддржам САМО и ИСКЛУЧИВО ако се изгради Бурмали џамијата која беше срушена во почетокот на деведесетите (ми недостигаат многу податоци знам, ама можам да ги најдам) за да се изгради офицерскиот дом. Ако веќе се навраќаме во минатото....

For those of us who had found our way back to the city, the fortress was like some balcony high up in the open sky. It was the pride of the town. Anyone wanting to approach the fortress had to cross the Wooden Bridge first. Having crossed this beautiful construction, which really was made entirely of wood, you would find yourself face to face with a shining white building, almost like a palace. On its protruding facade, there was a row of statues as if to protect it, caryatids with their feminine bodies enveloped in long robes, alongside of which were stone masks displaying a variety of expressions. This was the theatre, a venerable building constructed in neoclassical style, that conveyed the impression of having been wrenched from Vienna, Rome or Paris and plopped down in the heart of the Balkans. This more recent construction and the adjacent House of the Army, were built on the property of a mosque which, due to its ring shape, was known as Burmali Xhamia or Ring Mosque. Both had been constructed to show off the power of the new State.

интел ако ти е до фабрики оди да си работиш во интел . Уште со тие комунистички идеи фабрики фабрики. Ако не знаеш да работиш и мислиш само државата да ти најде работа не вреди да живееш. Ај да нема ништо ни театри ни кина ни цркви ни сали ни базени и сл и што ќе правиме само во фабрика ќе идеме. Како роботи ли сакаш да се однесуваме. Преку таквото ми се тие како тебе кој само зборат колку фабрики ќе се изграделе со тие пари. Такви како тебе немаат култура, морал само за вас некој требал фабрика да изгради и таквите како тебе како во комунизмот да одат да клатат врата и да земат плата. Ако не знаеш да си најдеш работа малце размисли кај ти е проблемот. Ако си атеист ќе те разберам. Ама да ми кажуваш дека сите овие проекти не требале е тогаш имаш ГОООЛЕМ ПРОБЛЕМ со себе

интел ако ти е до фабрики оди да си работиш во интел . Уште со тие комунистички идеи фабрики фабрики. Ако не знаеш да работиш и мислиш само државата да ти најде работа не вреди да живееш. Ај да нема ништо ни театри ни кина ни цркви ни сали ни базени и сл и што ќе правиме само во фабрика ќе идеме. Како роботи ли сакаш да се однесуваме. Преку таквото ми се тие како тебе кој само зборат колку фабрики ќе се изграделе со тие пари. Такви како тебе немаат култура, морал само за вас некој требал фабрика да изгради и таквите како тебе како во комунизмот да одат да клатат врата и да земат плата. Ако не знаеш да си најдеш работа малце размисли кај ти е проблемот. Ако си атеист ќе те разберам. Ама да ми кажуваш дека сите овие проекти не требале е тогаш имаш ГОООЛЕМ ПРОБЛЕМ со себе

............????????????????????? , ne si valjda do tolku ???? ,verojatno se zaebavas, a ?????? :) :)

Катастрофа...ќе сакаат и џамијата да се возобнови,читам зграта до Б2 ќе се гради...и кој плоштад е тоа :toe:

Ajde uste malku da se objasnime. Crkvata nema da se gradi na toa mesto kade sto bilo, crkvata se planira da se gradi na zemja koja i pripagja na semejstvoto na Majka Tereza , deneska pisuvase na vesnik i od semejstvoto na Majka Tereza so dokumenti se istaknuvase deka toa zemjiste uste ne e denacionalizirana, znaci sakaat da gradat crkva na nacionaliziran imot, toj imot treba da se kompenzira na semejstvoto na Majka Tereza. Islamskata verska zaednica isto taka pobara da se obnovi starata dzamija , koja bila najubavata, najgolemata i najstarata vo Balkanot, Burmali Dzamija. Ke ima golemi problemi so izgradbata na taa crkva, ke povtoram ako se nastojuva da se gradi crkvata , posto i onaka nema da se izgradi na mestoto kade sto porano bilo, togas neka se gradi vo parkot , nakaj Mk telekomunikacii, a blizu nea i dzamijata . So ova site bi bile zadovoleni.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom