Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ne moze.
Brat mi saka sinagoga,kumot mi isto vika u planina ke idel i ke pukal od ljutina ako ne mu izgradite budisticki hram a katolicite sakaat da ja rusat Risticeva palata i da gradat katedrala.

Epa sega ako vlasta e tolku zalubena da gi povrati starite objekti, toa treba da go napravi so site ednakvo, zosto bi izgradile samo pravoslavna crkva , ako se izgradi crkva , a i ako imalo sinagoga neka se izgradi i taa, sto da im pravime, zalubeni se deckite, koga ne mozat da napravat nisto sto navistina treba, ke se obidat so nekoe sekerce da ne izlazat. I ovie zanesenite vednas, aaaa bravo najdobra vlada na svet, crkva ke ni gradat. Plus 10 rejting. A zaboravat deka za 30% poskapuva hranata.

ИВЗ: Да се обноват урнатите џамии
Акцентот го ставаат на Бурмали џамијата, која се наоѓала на плоштадот „Македонија“, на местото на Офицерскиот дом.
Во ИВЗ сметаат, ако се менува деталниот урбанистички план, покрај црквата, на плоштадот „Македонија“ треба да се вметне и џамијата која била урната во 1925 година.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=88970

Знаете бе грујо е многу побожен чоек :)

интел ако ти е до фабрики оди да си работиш во интел . Уште со тие комунистички идеи фабрики фабрики. Ако не знаеш да работиш и мислиш само државата да ти најде работа не вреди да живееш. Ај да нема ништо ни театри ни кина ни цркви ни сали ни базени и сл и што ќе правиме само во фабрика ќе идеме. Како роботи ли сакаш да се однесуваме. Преку таквото ми се тие како тебе кој само зборат колку фабрики ќе се изграделе со тие пари. Такви како тебе немаат култура, морал само за вас некој требал фабрика да изгради и таквите како тебе како во комунизмот да одат да клатат врата и да земат плата. Ако не знаеш да си најдеш работа малце размисли кај ти е проблемот. Ако си атеист ќе те разберам. Ама да ми кажуваш дека сите овие проекти не требале е тогаш имаш ГОООЛЕМ ПРОБЛЕМ со себе

А мене знаеш колку ми се преку такво како тебе, пун таков ми е од вас сезнајковци кои уште со џепарацот од мама и тато излегуваат во град.
А, што ги прави толку силини западните земји или ај ако разбираш “високоразвиените индустриски држави“. Катедралите по плошатадите или гигантите од фабрики со 20-30 илјади вработени , каде добар дел од нашите таканаречени извезени мозоци работат на лента и се убедуваат дека им е супер сега во туѓина.
Ех, да беа такви како тебе Германците, и секој сам да си се снаоѓаше за работа, немаше денес да го имаат Ауди, Мерцедес, Опел, VW, BMW, итн.

Пази реченица на стручњакот Влатко :
-Такви како мене не биле способни да си најдат работа, жити мајка ?
А каде ќе најдат работа невработените, во цркви и музеи или во фабрики ?

Баш ќе биде убаво да болсне една фина црквичка на плоштад. Не мора да е што-знам-јас-колку импозантна, ами убаво архитектонско решение кое ќе се вклопи во целокупноста на плоштадот.
А за џамииве - фак ју гајз! Ако во Македонија не добивате верска слобода, па јас не знам веќе каде. Ви подаривме не цели села, ами цели градови. Ви го официјализиравме јазикот, барате пензии за вашите терористи уште па сакале господата 30 џамии плус. (ова се однесува на Албанчињата) Воопшто за сите муслимани: Во никој однос не сте дискриминирани и ги имате сите верски права, човек ви дава прст вие цела рака до рамо му ја мљацкате.
...баш ме интересира дали во некоја претежно муслиманска земја има толку цркви колку што вие барате џамии кај нас...

Едно огромно, мрсно, дебело не!

~Плоштадот, како таков е доволно усран. Со тоа јорганот спроти ЕСМ кој се гради веќе 15 години и стопените свеќи, цигани и чудни, мрачни брутални градби.

~Не сакам да замислам како ќе изгледа свадба у таа црква. На што, нели, нема гужва на плоштад, уште тоа ќе фали.

~Фонтана ќе изгледа многу поприлагодно. Но, ете, архитекти кои завршиле со врски (единствен логички начин како да се објаснат гротескните градби на македонските архитекти, секоја чест на исклучоци) сакаат да имплементират чудни, out-of-place градби.

~Најмалку што ни фали у моментов е религиозна трка. САКАМ ЏАМИЈА! САКАМ СИНАГОГА! Јас сакам ковена бе, кај што ќе играм гол со пијани вештерки и ќе правиме ритуали ама никој не ми дава. Камбани VS. Пеење на нос. Јас ќе направам УШТЕ поголема црква! Јас ќе направам УШТЕ поголема ЏАМИЈА од твојата црква! Бидејќи, нели, малцинствата немаат права во Македонија, мораме да им удостоиме.

~Ама ќе го убедини народоооот! Riiiight. Пошо малце цркви има у Скопје ќе правиме уште.

Ова Скопјево ептен со сила метропола бе, народот има менталитет еднаков на рѓосана цевка, ама важно цркви и облакодери имаме. Наместо да реновира оштетени објекти (еве на пример тоа дувлото, гадната јама спроти италијанска амбасада. Ја спомнувам нејзе пошо е у строг центар), ама ваљда и за тоа треба тендер да се отвара пошо сами не можеме.

Сите средновековни градови, особено барокните плоштади се карактеризираат со поставување на црква, храм, катедрала на самиот плоштад, главниот плоштад во градот. Ајде да не одиме до Холандија, Германија, Италија... ете ти го Нови Сад. Ете го Белград... Софија...

Незнам што е чудно со лоцирање на верски објект на плоштад. Или плоштадот е атеистичко место?

vo sofia ima crkva na plostad i tva site ministerstva i na prvanov kabineto se izgradeni okolu nea

Принципот на привлекување верници на христијанството и исламот е дијаметрално различен, и тоа се гледа токму по ова. Во библијата пишува биди скромен, а муслиманите според куранот велат, “оној кој нема да ја прифати верата, убиј го“. :toe:
Daj te molam kazi mi kaj go imas procitano toa, vo koja ebana kniga si go sretnal toa?

I sto ima vrska nacinot na peenje na odjata so privlekuvanjeto na vernici ?!

Nekoj spomna deka imalo nekoja zadna cel celava situacija so crkvava. Znaeme site do eden koja e celta, ama veruvaj toa ama bas nisto nema da pridonese i resi, eventualno samo ke odmogne.

Daj te molam kazi mi kaj go imas procitano toa, vo koja ebana kniga si go sretnal toa?

I sto ima vrska nacinot na peenje na odjata so privlekuvanjeto na vernici ?!

Nekoj spomna deka imalo nekoja zadna cel celava situacija so crkvava. Znaeme site do eden koja e celta, ama veruvaj toa ama bas nisto nema da pridonese i resi, eventualno samo ke odmogne.

Цуцло, христијанството е прилично едноставно во пораката, Ако не го прифатиш Господ Бог како твој спасител ќе гориш во пеколот.

Нејсе, да, големите градови (па и не толку големите, ама анивеј, знаете шо мислам) имаат урбанистички план. Уште еднаш, со големи букви, УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН, нешто што (повеќе од) очигледно, Скопје го нема. Кој каде ќе му прдне таму гради. Yay!

Цуцло, христијанството е прилично едноставно во пораката, Ако не го прифатиш Господ Бог како твој спасител ќе гориш во пеколот.
Dobro be cuclo, ti znaes da citas ? Od tvojot komentar edino mozam da zaklucam deka i ako znaes da citas ne znaes da go razberes toa sto go citas.
Mojot komentar bese okolu islamot, ne hristijanstvoto, i postot vo koj se velese deka nacinot na privlekuvanje na vernici vo taa religija e: " koj ne ja prifaka ubij go ".
Nareden pat procitaj ne 3 pati tuku 15 pati pred nesto da komentiras.

Сакав да потенцирам дека и хрисијантсвото не е воопшто поразлично, ама нејсе, затоа сме ние овде да те просветлиме, да ти објаснеме на МНОГУ едноставен начин.

Да не искочам офтопик, има некој слика да видиме од црквана? Некој ми рече дека била прилично одвратна.

Sv-Konst-I-elena%20-%20podobra.jpg

blogot e mnogu dobar, vredi da se poseti:
http://volanskopje.blog.com.mk/blogs/volanskopje?from=12

a naletav i na ova :

DSC00195.jpg

Ова е прегледна слика. Тоа е урбанистичкиот план на малиот ринг, ја позајмив од блогот кој го спомна погоре concrete.

Сега, колку јас таму прочитав (авторот е господин роден `55 година), оригиналната локација на црквата е пред чичко Стоилко. Од сите фотографии приложени на старо Скопје, тешко се добива вистинска слика каде се наоѓа, бидејќи повеќето од тие објекти веќе не постојат.
И сега, ако црквата се наоѓала на локација каде сега има лимени објекти, паркче и фонтана која тече и прави лом во тој дел вие сметате дека е исправно да се опне на плоштад?! На место каде ќе се зафати куќата на Мајка Тереза, и која не е нејзината оригинална локација? Мене ми е тоа не сфатливо.

Еве уште една...
katastrofahl1.jpg

Зашто да не... јас би ја опнала на центар... Доколку е убаво архитектонски осмислено нема воопшто да смета... лично многу ми се допаѓа Св. Димитрија али со ова што го градат што знам што беше за Евреиве.. споменикот од Холокаустот или што и да е.. некако ми се губи... кога ќе видиш Нови Сад какви цркви, катедрали има низ цел град зашто ние да немаме една на центар?
А за џамија? хммм мислам дека уште еден космодром ќе е премногу

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom