CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Приватниците во Прилеп почнаа да излегуваат секоја ПРВА сабота, до тоа тереџе е дојдено..
ехеее да можеа грчките приватници да излегуваат секоја прва сабота кај ќе им беше крајот:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
:facepalm:
Добро ај измислувам.
Нешто ти фали во приказната, може незнаеш точно за нивните приходи, може од некаде добиваат пари, може у дворот им растат :) Еве логички има ли дупка у приказнава или нема? Кој може да знае како ти е тебе дома со точност? Може само да претпоставуваш, а да го земеш како факт мора да е потврден, нели? Ти го кажуваш како факт :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
Тука имаме една изрека или незнам што е ама често се користи.
Земам 10000 плата трошам 15000. Од кај ми се тие 5000 ни јас незнам:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
tuka zborime za ekonomijata pa najverojatno vo toa neli......
Икономиката има многу индикатори, не е едно. Извоз, увоз, странски инвестиции,инфлациja,БДП,БДП по глава на жител,раст/пад на БДП... да не продолжувам да ги наброjaвам сите.
Без да се дефинира во што...малце мачкане на очи изгледа.

L

.Lost Angel.

Гостин
од каде сега топлификација на сдсм била =) ? топлификација е АД акциoнери се домашни бизнисмени, вработени, имаат руски партнер и словенечки си поголем удел,
Гледај код и ќе ти се разјасни :)

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Ја незнам што не е јасно,ако толку инвестиции има во Македонија,кои се значајни,ќе се осети на денарот.А не го вика турчинот тука,уште да му го зацица,му дава земја за џабе,сите салтанати и се кладам и дека и пари ако им побара ќе му дадат,само за да се спомнуваат странски инвестиции.Па морон треба да си за да не сфатиш дека кога има инвестици денарот ќе рипне.А што всушност се случува?Поскапуваат струјата,бензинот,парното,дрвата работи без кои не се може.По нив поскапува храната,а после тоа се си повлекува.Зашто?За да избегнат инфлација.Нослето кажа дека евтината струја од 1-3 се исклучува затоа што народот бил на работа неможел да ја користи.КРЕТЕНУ треба да има првин народот работа,а не мајками да неможе да испере алишта по дома.Па иди бре ебати животот смрден треба да штедам како морон две-три години за да земам возило докај 4000 евра. Ситиот на гладниот не му верува.Еден пратеник,политичар,партија сакам да ми каже каде ја гледа оваа земја за 20 години?Нека излаже ако треба но во границите на нормалата?Еве вие каде ја гледата земјава за 20 години?Сфаќате ли дека пропадна европскиот сон?Некој прашува ако народот немал пари што седел по кафичи?Па сигурно јас не седам по кафичи,работам ко црнец,седи некое педерче до вчера што лепел плакати по бандера.Имам 25 години,излегувам со 500 денари во сабота во град,не сум створил ништо до сега,дипломиран правник сум,ама не дипломирав во партија.Молам ко циган за моите пари,а отворен сум во Стопанска на ОКеј и се ми е ОКЕЈ.Ќе ми кажува некое мочле што издудлал све живо што може да се издудла за да влезе во администрација,како било убаво во Македонија.Зима 300-400 евра и мисли господ за муда го фатил,што ќе напраиш со 400 евра ако само ти работиш во едно семејство?А деца,а бебиња,а одмор ахааа важи.Годинава не отидов на одмор,маслинките не стасаа,касни исплатата за сусамот.И ако се противиш нешто,па уште ти викаат ако не ти се свиѓа иди си.Епа јас ќе си одам,цацко ќе си оди,тони ќе си оди,ќе седиш со шипците после ќе ми те јашаат од позади,а ќе глумиш патриота по дома у вц.Ќе има избори другата година,к*р мој што ќе гласам,ќе си го прашам столе доле.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Гледај код и ќе ти се разјасни :)
ne me zezaj ke ja gledam lupevska kaj ja najde od site, cim na janko ili milenko ne im teknalo da obvinuvaat deka sdsm e kriv za parnoto pa na lupevska e teknalo aj ne me zezaj ova e cista naracka od centarot za komunikacii na vmro dpmne, daj mi da go vidam i toa cudo

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Нов критериум за економски успешна земја:
Колку се полни кафичите!!! :facepalm:

В

Вештерот

Гостин
http://www.tradingeconomics.com/
Еве уште еден извор за друг параметар. Кога ќе ја отворите веб страницата десно ќе забележите bottom gdp growth qoq. И погодете кој е на листата.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Изворот кој го пренесува CNN, случајно, или намерно, заборавил да ја спомене и Јапонија, во параметрот задолженост, кое се гледа ако се прочита веста на CNN.
Белорусија е обработена како најлоша земја во параметрот инфлација... Судан не ми текнува...
За Македонија го спомнуваат и огромниот обем на сивата економија и воопшто не лажат.
И, пак ќе го поставам она прашањето од една друга тема од истиот подфорум:
Економска политика, политичка економија или економија во служба на политиката?

Kajgana Shop

На врв Bottom