Cinedays

• Креатор на темата Креатор на темата MyloXyloto
  • Време на започнување Време на започнување
Мене само 3-4 ми фатија око. За заедничко гледање повеќе мерак ми прави Desde Alla.

Фалат многу што ги очекував. Некако троа послаба програма годинава.

Го нема исландскиот Овци (Rams) а на многу фестивали се проврвче. Унгарскиот Son of Saul го нема, еден од најфалените филмови годинава и силен конкурент за Оскар, Macbeth го нема бе?! На Манаки го дадоа, тука не успеа да се најде, срам да им е. Mistress America многу сакам да го гледам и тој го нема. У глобала тука се доста фестивалски добитници Lobster, Mustang, Desde Alla, Zvizdan. Лани некако гала премиерите беа многу јаки, годинава послабо има од “извиканите“ филмови.

Планирам и од категоријата Миграции или Le Havre или Children of Men (кој ми е глеан) да ги глеам во кино, тоа од постарите.

Го нема исландскиот Овци (Rams) а на многу фестивали се проврвче. Унгарскиот Son of Saul го нема, еден од најфалените филмови годинава и силен конкурент за Оскар, Macbeth го нема бе?! На Манаки го дадоа, тука не успеа да се најде, срам да им е. Mistress America многу сакам да го гледам и тој го нема. У глобала тука се доста фестивалски добитници Lobster, Mustang, Desde Alla, Zvizdan. Лани некако гала премиерите беа многу јаки, годинава послабо има од “извиканите“ филмови.

Планирам и од категоријата Миграции или Le Havre или Children of Men (кој ми е глеан) да ги глеам во кино, тоа од постарите.
За исландскиот не сум слушнал, но со душа го чекав унгарскиот Son of Saul, најсериозниот кандидат за оскар. :( Исто и Macbeth. OK, The Revenant којзнае и дали воопшто ќе се појави годинава, но не го видов иранскиот Taxi, освојувачот на Златната мечка во Берлин. Не го видов и германскиот Labyrinth of Lies, ни австрискиот Goodnight Mommy.
А лани ги имаше и Ida, и Leviathan, и Birdman, и Boyhood.
Според мене - најслаба програма во последните 5 години.

Последно уредено:
Има некое инфо коа ќе се пуштат картите во продажба? Или можда се пуштени:cautious:

Јас тешко дека ќе успеам да одам на многу проекции годинава заради обврските кои ги имам, па затоа си направив мал приватен Cinedays дома. Почнав со Youth на Сорентино денес, и навистина многу ме интересира зошто сте му исподале сите толку високи оценки. Признавам, за нијанса беше подобар од The Great Beauty, но за мене далеку од watchable. Uberboring, level кружење околу 5 столици! Само 4/10 од мене.

Од гала премиерите го имам гледано и Far From the Madding Crowd - и тој ништо посебно не ми остави впечаток. Следни се A Second Chance на Сузан Биер (Оскаровецот од 2010, In a Better World и беше одличен, па имам големи очекувања од неа), Tale of Tales, Every Thing Will Be Fine на Вим Вендерс и Mia Madre на Нани Морети. Тоа е сѐ што усеав да најдам по торенти со добра слика, ако има уште нешто, кажете.

И за крај, note to myself: 2 километри подалеку од следниот на Сорентино!

Јас тешко дека ќе успеам да одам на многу проекции годинава заради обврските кои ги имам, па затоа си направив мал приватен Cinedays дома. Почнав со Youth на Сорентино денес, и навистина многу ме интересира зошто сте му исподале сите толку високи оценки. Признавам, за нијанса беше подобар од The Great Beauty, но за мене далеку од watchable. Uberboring, level кружење околу 5 столици! Само 4/10 од мене.

Од гала премиерите го имам гледано и Far From the Madding Crowd - и тој ништо посебно не ми остави впечаток. Следни се A Second Chance на Сузан Биер (Оскаровецот од 2010, In a Better World и беше одличен, па имам големи очекувања од неа), Tale of Tales, Every Thing Will Be Fine на Вим Вендерс и Mia Madre на Нани Морети. Тоа е сѐ што усеав да најдам по торенти со добра слика, ако има уште нешто, кажете.

Youth и мене ми стои у пц, треба да се погледне и Миа Мадре никако да го изгледам, од Манаки навака. Ама Тале од Талевци ми беше просек накај лош. Така што не очекувај многу од него.

Naprotiv, The Great Beauty mene mi bese sovrsenstvo, ovoj za nijansa poslab. Mene mi e staven kako must sekoj negov sleden. Ima magija pri gledanjeto na negovite filmovi.

Everything Will be Fine mene mi bese dosaden, iako pocnuva predobro. Ustvari filmot e prviot koj e drama I e snimen vo 3d. Ekperimentalen e... rizik.

Samo za Love mi e maka sto ne mozam da go gledam na festivalov. Da sum sk, na site bi posol.

Inaku @MyloXyloto so ne kaes deka Mistress America use po festivali se makne, preku den proveruvam torent specijalno za nego. Edvaj cekam! :love:

Naprotiv, The Great Beauty mene mi bese sovrsenstvo, ovoj za nijansa poslab. Mene mi e staven kako must sekoj negov sleden. Ima magija pri gledanjeto na negovite filmovi.
Визуелно, можеби. И овој не беше лош визуелно. Во секој друг поглед и двата потфрлија кај мене. И тоа кога ќе ми текне дека The Great Beauty зеде Оскар во година која изобилуваше со вистински ремек дела, уште ми иде да ја псујам Академијата.
Everything Will be Fine mene mi bese dosaden, iako pocnuva predobro. Ustvari filmot e prviot koj e drama I e snimen vo 3d. Ekperimentalen e... rizik.
Само што го догледав. Најбезболно е да се опише како патетичен. Не знам, можеби во 3D сѐ би функционирало поинаку, иако се сомневам дека би можело да се смени нешто со глумата на Франко кој од почеток до крај е ко под дејство на седативи, чудната монтажа и чудните прекини на кадрите, акцентот на Рејчел Мекадамс и мелодраматичната приказна чиј развој и особено крај не заслужува ништо помалку од еден голем facepalm.

Многу лош филмски ден за мене.

Зааборавив да спомнам што сакам од програмата да ѕирнам на кино: Mustang, Dheepan, Desde Alla, македонскиот од отворањето, Love, и евентуално The Program, The Lobster и Panama.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Конкурс за најдобра филмска критика на Cinedays 2015
http://www.radiomof.mk/konkurs-za-najdobra-filmska-kritika-na-cinedays-2015/
Кој сака да се проба (гледам бајаги рецензии има овде) спред д ворд мо фоос.
Јас пробав во 2012, неуспешно. Лани се пријавив, но многу брзо беа зафатени сите места, па не успеав да добијам акредитација. Ќе видиме годинава.

Има некое инфо коа ќе се пуштат картите во продажба? Или можда се пуштени:cautious:
Веќе може да се купуваат картите. :)

Иначе ја уште немам земено карти за ниту еден филм. Се мислев за Irrational Man (300 ден е карта) али ништо. Секако само заради Ема Стоун би го гледала...
А од другите филмови во програмата, за Love сум најзаинтересирана да го гледам. :noze:

Веќе може да се купуваат картите. :)
Дознав вчера али забораив да пишам тука, веќе изнакупив карти :)

Иначе имаат мала промена, The Lobster ќе го има плус и во петок(20ти) од 22:00, место тој шо требаше оргинално.
300 денари карта е само за филмот на Вуди зашо стално имало народ на неговите филмови.. нефер од организаториве(n)
И за Македонскиов, не може да се купат карти за терминот од 20:00, за другите може.

Последно уредено од модератор:
Јас пробав во 2012, неуспешно. Лани се пријавив, но многу брзо беа зафатени сите места, па не успеав да добијам акредитација. Ќе видиме годинава.
а како ова, добиваш акредитација за беспари да гледаш филм или? Де појасни. :D

а како ова, добиваш акредитација за беспари да гледаш филм или? Де појасни. :D
Да, добиваш акредитација (бесплатен влез) за сите филмови од CineBalkan програмата и официјалната селекција, а тие филмови се само во киното Фросина, што значи за во Милениум и гала премиерите не важи. Е сега годинава мислам дека за прв пат некој филм од официјалната селекција има проекција во Милениум (македонскиот од отварањето), па дали важи акредитацијата за него, немам поим да ти кажам.
Можеш да гледаш колку сакаш од тие филмови - бесплатно, а можеш да учествуваш со максимум 3 рецензии.[DOUBLEPOST=1446899897][/DOUBLEPOST]
300 денари карта е само за филмот на Вуди зашо стално имало народ на неговите филмови.. нефер од организаториве(n)
И за Македонскиов, не може да се купат карти за терминот од 20:00, за другите може.
Педери, секако не планирав да гледам филм на Вуди Ален повторно.

А за отварањето мислам дека секоја година за првиот филм не може да купат карти обичните смртници, картите се разделени по пријатели на МКЦ и фестивалот и низ фелата, затоа секогаш тој филм има по една до две репризи.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom